БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 42 040
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
  • При елфите ...
Aredhel - силиконова ли ти е формата или не? Започнах и да подозирам градусите! Благодаря на всички.

Не, метална с тефлоново покритие, не е от най-скъпите. И друго, сместа ти не трябва да е много течна или много гъста. Аз отдавна вече не спазвам пропорции и го правя на око като слагам брашното, така че гледам да го докарам на гъстота. Правя го с хлебна сода или с бакпулвер, което имам на разположение. Успех!

# 661
  • Sofia
И аз правих тутманик, но в хлебопекарната по рецепта и той стана глетав.

# 662
  • София
   Според мен и киселото мляко е много. Може би 1ч.ч., а не 1 кофичка и няма да е толкова мокро и глетаво.

# 663
Тестото трябва да е една идея по-гъсто от кексово и сиренето накрая на трохи. Но интересното е ,че като съм спазвала рецепти ми е ставала глетава тази баница , инак веднъж -дваж  и то даже брашното с лъжица разбърках стана по-добре.
/При мен като спазвам точни рецепти винаги нещо не е както трябва,променя ли е идеално./

# 664
Тестото трябва да е една идея по-гъсто от кексово

Докато ви четох, точно това си мислех, че трябва тестото да е по-гъсто. Бях се запалила по една рецепта за кекс без яйца, с конфитюр и плодов сироп и понеже рядко карам точно по рецептата, ту ми се получи, ту не. Накрая разбрах, че като е по-гъсто, става. Мисля, че и при соления кекс това ми е бил проблемът, когато не ми се е получавал. (То пък кога ми се е получавал, но да кажем, че съм имала някой и друг сполучлив.)

Имам въпрос - как се прави млечна майонеза? Не, че няма рецепти, но нещо се обърках дали продуктите трябва да са топли или студени. Майонезата с яйца я правя в каната за шейкове на робота, по указанията към него. Обаче млечната не ми се получава. Пробвах два пъти и нъц. После изливам, чуквам едно или две яйца, сипвам малко от млечната смес с олио и става. Но искам да се науча да правя и без яйца. Да не би решаващо да е това, че трябва да ползвам лимонов сок, вместо лимонтозу. Или пък лимонтозуто да го разтварям предварително в малко водичка, за да е по-лесно разтворимо? Мога да продължа на принципа проба-грешка, но накрая получавам толкова много майонеза, че започвам да се чудя как да я използвам.  Joy

Последна редакция: нд, 12 окт 2014, 14:00 от Анонимен

# 665
  • При елфите ...
Ако е прекалено гъсто тестото за соления кекс, става като натъпкано...
alys, аз по тази рецепта съм я правила спазвайки указанията (не съм записала чия е)!

Млечна майонеза

100 мл прясно мляко
200 мл олио (или зехтин)
¼ ч.л. лимонтузу (или сок от пресен лимон)
¼ ч.л. сол
за овкусяване по избор: чесън, магданоз, нарязани кубчета лимон без кора, зелени маслини, пресен босилек или риган, зелена или червена чушка, горчица и др.

Млякото и олиото се слагат в подходящ висок съд и се оставят да се темперират 10 минути. Добавят се лимонтузуто и солта и с пасатор се разбива майонезата, като бавно се изтегля пасатора отдолу нагоре. Подправя се с нарязан магданоз, лимон и други по желание. Става винаги, бърза е, значително по-лека е от традиционната яйчена майонеза и е много подходяща за бременни и деца – за разлика от класическата майонеза не съдържа сурови яйца и е с доста по-малко олио. Ползва се също като яйчена майонеза – за салати, заливки или върху сандвичи.

Забележка: дадените пропорции са примерни. Единственото правило е мляко:олио = 1:2

# 666
  • Sofia
Дайте идея  за патешко. Взех маншони и сега се чудя с какво да ги приготвя.

# 667

labrex -успокоих се,че не съм единствената с несполучливи,само чета как от раз стават,а аз все не успявам.

taffi, то едва ли някой се е отървал от несполуки, на всеки се случва. И, като е нещо за пръв път, добре, ами като ми се случи на нещо, дето сто пъти съм го правила, но хич не се вживявам. Има и следващ път! Laughing И, понеже ме подкокороса с тоя солен кекс, и аз забърках един набързо сутринта, но нарочно в по-голямата тава, че да се изпече по-бързо. Вкус му докарах, като на най-най-вкусната пица! Heart Eyes Grinning

Aredhel, издай сега и рецептата на твоята красота, че току-виж съм пропуснала да я пробвам! Grinning  bouquet

# 668
  • При елфите ...
Aredhel, издай сега и рецептата на твоята красота, че току-виж съм пропуснала да я пробвам! Grinning  bouquet

Благодаря ти мила labrex, казано от теб е голям комплимент!   bouquet Това е рецептата, по която го правя, ако искам да е по-голям, увеличавам само количеството на киселото мляко и на брашното!

Солен кекс

3-4 яйца /зависи от големината им/
1 ч.ч. кис. мляко + 1 ч.л. сода
½ ч.ч. олио
1 к.л. сол
1 ч.л. захар
сирене /натрошено/
2 ч.ч. брашно /или 1 бакпулвер/

Яйцата се разбиват, добавя се киселото мляко със содата вътре в него /да е шупнало/, бърка се леко, добавя се олиото, солта, захарта и сиренето, бърка се леко, накрая са слага брашното, на части като се бърка докато всяка част се хомогенизира. Ако сместа изглежда по-рядка /зависи от хигроскопичността на брашното/, може да се добави още малко брашно, около ½ ч.ч. Приготвената смес се изсипва в по-малка кексова форма, която е намаслена и набрашнена. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна до готовност. Не го вадя веднага от фурната, след това изчаквам да поизстине и тогава го режа!

Правила съм го само със сода или само с бакпулвер, зависи какво имам, също и комбинирано малко сода и бакпулвер. Освен със сирене съм го правила и с настърган кашкавал, също и комбинирано.

# 669
  • Пловдив
Имам 4 жълтъка.Някакво предложение за оползотворяване ? Благодаря!

# 670
Имам 4 жълтъка.Някакво предложение за оползотворяване ? Благодаря!

Курабийки с жълтъци, шоколадово суфле

# 671
Това е рецептата, по която го правя, ако искам да е по-голям, увеличавам само количеството на киселото мляко и на брашното!
Солен кекс...........

Aredhel, и аз благодаря, копи/пейстнах си рецептата, ще изпробвам и нея. Много добре изглежда кексчето! Heart Eyes  bouquet

# 672
  • При елфите ...
Правя и този като разновидност - Солен кекс с маслини, сирене, кашкавал и праз (и без него става). Може също да се добавят по желание някакъв колбас, настърган лук, кисели краставички (да не са много мокри) и др. и подправки - босилек, чесън на прах. Комбинациите могат да са всякакви.

Става и за малки кексчета.

Последна редакция: нд, 12 окт 2014, 16:17 от Aredhel

# 673
  • При елфите ...
Това е рецептата, по която го правя, ако искам да е по-голям, увеличавам само количеството на киселото мляко и на брашното!
Солен кекс...........

Aredhel, и аз благодаря, копи/пейстнах си рецептата, ще изпробвам и нея. Много добре изглежда кексчето! Heart Eyes  bouquet

Благодаря!   bouquet

# 674
Aredhel   bouquet

Вероятно с пасатор ще стане, но не знам как да приспособя рецептата за каната на робота. Не ми е ясно защо единият вид става, а другият не. Както и да е, ще мисля. Благодаря за двете рецепти (майонеза и солен кекс). Понякога някой дребен детайл в изпълнението пречи на добрия резултат.

Общи условия

Активация на акаунт