Любители на Котки Тема 88

• 47 859
  • 765
  •   1
Отговори
# 75
  • Be realistic - plan for a miracle.
Ние кастрирахме Фрея на 5 месеца, по простата причина, че се разгони на 4...  Tired След като воя и мученето по цяла нощ утихнаха, си я заведохме на операцията.

Рано се разгони, края на януари, началото на февруари. Според мен я обърка това, че беше топло, като пролет - нямаше сняг, печеше слънце, дори някои дървета напъпиха. Просто инстинктите й се пробудиха. Беше ето толкова мъничка.

Скрит текст:

Не крия, че ми беше притеснено, но всичко мина прекрасно, възстанови се бързо и леко.

За това, че не спря да расте и да си играе, прилагам снимков материал  Mr. Green

Скрит текст:

# 76
Сега се сетих да добавя, че подарявам "тениска за след операция" за коте - размер XS (доста е малка). Ей такава е тениската:

Скрит текст:

Но тя е необходима само, ако котето си дърпа конците със зъби (в случай, че са външни) - което Фрея правеше.

# 77
DreamComeTrue , моята малка подрастваща маца (7м) не знам какво да я правя. Има ужасен апетит, опитвам се да я храня по таблица дето се вика....но тя си знае нейното. Ръфа всичко , което намери, отваря си шкафа, издърпва паучовете и ги наръфва Sad Ужасно е досадна.
Бих ти препоръчала да смениш храната. Лично аз давам само готвено месо, не уважавам гранулите и паучовете, в тях има прекалено малко количество протеини - в редките случаи, когато й давам гранули, огладнява час-два след това и мяука за още. С готвената храна нямам такива проблеми, въобще не й чувам гласа в кухнята. Ако предпочиташ да даваш гранули, пробвай с друга марка / друг клас Peace А и тя е още мъничка - нужни са й повече протеини.

# 78
При женските котки няма проблем и при по-ранна кастрация, но двама близки ветеринари са ми казвали, че при мъжките котета е добре, ако може да се изчака да навършат годинка, тъй като до тогава се развива организмът им. Това не значи че няма да пораснат, а че вътрешнете органи продължават да се развиват. При кастрация н мъжки, която е извършена по-рано има опасност, уринарният тракт (който при тях е тесен) да не е достигнал максималното си развитие и е по-лесно да се получи в последствие запушване.
Аз лично изчаках и не съжалявам. Освен това, не всички мъжки маркират. Моят например никога не е маркирал, въпреки че се е разгонвал. ВД момента е кастриран .
Аз не бих избързала

# 79
Мъжът ми е водил Мърти на вет. Последният, млад, учил у нас, но специализирал в чужбина, наш много близък, е казал, че лично той няма да кастрира котката ни преди да стане на видима възраст над година. Пиша "видима възраст", защото котаракът ни е уличен, но към момента предвид вида, поведението и зъбите му върви към петмесечен.

Ветеринарът също така е казал да се храни задължително само със суха, висок клас храна, но аз като addicted2U му готвя. Освен това винаги държа в купата му за суха храна по около двадесет-тридесет грама. Готвя пиле, риба, дробчета, свинско, телешко .... всъщност каквото готвя у дома на месоядните, такова и на Мърти, но отделно. Слагам му задължително картоф или ориз, морков и съвсееем малко сол. Само такова меню държи стомаха му във форма и изпражненията му са нормални, а газове липсват. След  дори супена лъжица пауч и става  ooooh!

# 80
Това не значи че няма да пораснат, а че вътрешнете органи продължават да се развиват. При кастрация н мъжки, която е извършена по-рано има опасност, уринарният тракт (който при тях е тесен) да не е достигнал максималното си развитие и е по-лесно да се получи в последствие запушване.

Това точно от поне 20 години се отрича от всички вет организации по света освен у нас, разбира се, щото тука сме 20 години назад с всичко. Докзано е, че ранната кастрация не вреди на котката, а запушвания се получават от хранене с нисък клас гранули масово.

Serenity__bg, аз забравих да питам с кавко храниш котето, защото колкото по-нисък клас е храната, толкова по-голямо количество трябва да ядат, така че може наистина да си е гладно котето, съветвам те да минеш на висок клас (ако можеш да си го позволиш, разбира се). Аз взимам Орижен големи пакети по 7кг и ми излиза тотал по-евтино от РК.

Аз паучове давам веднъж месечно примерно, за глезотия по-скоро Simple Smile))

# 81
Бу, купи на котето Rescue remedy. Това може да го успокои в началото. Даваш по няколко капки във вода.

http://christinachambreau.com/learn-more/flower-essences-and-essential-oils

Моят котарак не е кастриран, но тук (в САЩ) се прави ранна кастрация.

Аз не мога да го понеса психически този процес, а мъжът ми на няколко пъти ми обещаваше да го заведе на ветеринар, но все не му се случва...

# 82
  • София
DreamComeTrue Храня Мейзи основно с Уискас, до 3-месечна възраст го караше на Джуниър, сега редувам. Но гранулите са помежду другото, сега й харесват новите паучове на Феликс, както и Уискас Lick and chew и Гурме. От големия ми котарак си остана навика да се купуват точно тези храни, защото преди доста време един вет си каза,че са подходящи за котетата и не вредяли.
Попринцип мога да си позволя и друга храна, просто не ми е идвало на акъла да търся такава  newsm78

# 83
Serenity__bg, не искам да прозвуча така, все едно давам непоискани съвети, но личното ми мнение е, че Уискас въобще не може да се нарече храна. Потърси в интернет мнения за тази марка, както и в чуждестранни сайтове - ще се убедиш сама, че има и по-добри варианти от Уискас Hug

# 84
Serenity__bg, ясна е работата, уискасът е доста кофти, от тия на българския пазар само роял канин май става за нещо, макар че честно казано откакто четох сравнителни анализи с чуждестранните марки, повече не съм го давала.

Аз си купувам Орижен с 6 риби (да не звучи като реклама само), иначе от високия клас съм чувала хубави мнения за Taste of the wild също. Ориженът, който взимам е 7.600кг, излиза между 90 и 100лв, в зависимост от магазина, но е много калоричен и се ядат само по 60грама на денонощие от 5кг котарак, така че като се сметне колко време го яде тоя чувал, не е скъпо.

# 85
Отдавна се каня да ви питам за мнение: паучовете на Уискас също ли са кофти, както сухата храна?

В магазина до нас продават само от тях и 1-2-3 пъти месечно давам на Фрея като лакомство - много им се кефи. Но ако са кофти да ги сменям с друг вид пауч или консерва  Rolling Eyes

# 86
  • София
В магазина до нас продават само от тях и 1-2-3 пъти месечно давам на Фрея като лакомство - много им се кефи. Но ако са кофти да ги сменям с друг вид пауч или консерва  Rolling Eyes

Всички на подобна цена, които се продават масово са кофти. Тези, които си заслужават са по 2-3 лева пакетчето. Във ветеринарен кабинет ми бяха предлагали и някакви консерви от около 150-200 гр (не 400 като стандартните) за 4 лева.  Shocked Е, твърде много ми се вижда. Затова и храня с "лошите" от супермаркетите. Купувам от всички видове - Уискас, Фрискас, Китикат, Феликс, от ДМ, от Лидл и ги редувам. Не знам как коте изяжда 7-8 кг еднаква храна.  newsm78 Мъро два еднакви пауча един след друг не иска. Омръзват му. Затова и има строг контрол какво пакетче се дава.  Laughing А от консервите, с които хранехме когато бяха двама, се отказахме напълно. Яде с удоволствие, но само първия път. Втория път яде, но се мръщи, а остатъкът така си остава и се налага да го изхвърля.

Тъй като не всички помнят историята, та да си кажа - когато бяха на 2 и 3 години, и двата котарака, без родствена връзка, се запушиха от лоша суха храна (тази, която се продава в супермаркетите). По съвет на доктора, който ги спаси, повече суха храна не сме давали, освен като лакомство. Слава богу, вече 14 години по-късно, проблеми от този род не сме имали. Затова и не смея да рискувам със суха храна, макар и от висок клас. Но освен паучове си хапва и месце от нашата храна.  Wink

# 87
Да, и паучовете на уискас и са гадни, аз давам чат-пат гурме пауч на пурина, ама наистина не по-чето от веднъж месечно, иначе е само на суха храна. Изобщо не му омръзва (слава Богу не капризен). Но ако храниш с хубава суха храна и просто даваш рядко пауч като лакомство едва ли е кой знае какъв проблем Simple Smile))

Таня, май тия запушвания стават само от нисък клас гранули, а не по принцип, слагат им там някакви гадни добавки и затова.

# 88
За сухата храна, редуваме Роял Канин за под годинка и Аплауз пак за под годинка. Обаче тя навърши годинка и сега съм в чуденка: да я слагам ли на храна за кастрирани котки вече? Роял Канин май имаха вариант за това.
Иначе не съм навита да взема 7 кила от някоя храна, която рискувам да не й хареса  Tired

# 89
Мисля, че Аплауз се водеха висок клас, недей да сменяш на РК.
Бтв, и аз преди давах на РК за кастрирани котки, ама то май единствената разлика е обикновения РК е, че са уж по-ниско калорични, т.е. маркетингов трик е, ако просто си спазваш количествата за другите храни няма да затлъстее котето. Поне при нашия няма разлика в килограмите.

Общи условия

Активация на акаунт