ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ

• 142 314
  • 912
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Шани, малкият на снимката е твое производство, нали? Много хитра муцунка  Simple Smile

Кажи тук в темата за плевенската фирма и да знам, че сме готови за догодина. Аз също бих предпочела наше производство. Мога ли, струва ли си, купувам български неща.

# 136
  • с/у ОколоМръсТното
Шани, малкият на снимката е твое производство, нали? Много хитра муцунка  Simple Smile

да, съвсем мой си е. Ама и другият е пак мой (нищо, че братов син)  Grinning

В момента не се сещам как се зовеше тази плевенска фирма, а и нямам път до магазина, от който взехме костюма. При възможност ще пиша, щом разбера.

Да, марулета. Големият беше абитуриент през 2014та. След 5 дни става на 20г. Simple Smile Ама сме си младолики  bowuu Joy
Спомените ми за Ерфурт са от '84та и '88ма. Но помня един много красив парк и чист и подреден малък град.

# 137
  • София
Дами, наистина ме окрилихте и успокоихте Simple Smile  bouquet

# 138
  • София
Днес извадих пълномощно на Мони, за пътуване сама (без родител) за Германия, обмених евро и само Господ да ги пази Simple Smile

# 139
  • София
Гани, на добър час на девойката! Ще видиш, че всичко ще е наред, а притеснението на мама си е в реда на нещата.  Hug

Моята миналото лято пътува сама до Канада и се върна по-зряла и самостоятелна. Но на мен какво ми беше докато пътуваше, не питай. Да живеят достиженията на техниката, че без скайп и вайбър съвременните майки бихме хвърлили топа.  hahaha

Мами, някое от децата записало ли се  е за семинара на 17ти в ТУ за следване в Германия? Моята попълни формуляра и ще ходи, и аз с нея. Ако има и дуги придружители, можем да пием кафе lalalala

# 140
   Ние с щерката ще ходим.Естествено,мама е придружител.Но все още нямам имейл,както ме увериха,за залата в която ще се  проведе семинара и срещите с желаещите.
    Ганис,споко,децата ни вече не са малки,ще се справят.Само след една година ще заживеят самостоятелно и ще се наложи да се оправят с всичко.
   По този повод,аз колкото подкрепям дъщеря ми за учене в Германия,толкова й говоря как ще е съвсем сама в началото.С всичко и във всичко ще е самичка.Ако е в Бг мама ще палне колата и ще иде да я види,сестра ми са в София,чичо й е във Варна,баба и и дядо също живеят там,дет се вика във всяка точка на Бг имаме я роднини,я приятели.а в Германия-не.На която тя винаги ми отговаря,че една от най-първите причини да иска да учи в чужбина е точно шансът да се научи да живее и да се справя сама.И това не е нещо,което я плаши.

# 141
  • София
И ние още нямаме майл за залата. Като имаме нещо конкретно ще ти пиша на лични.

# 142
ganis,споко ще се оправи девойката.Пък и с сакви емоции после ще те зарадва Hug
И аз не съм получила потвърждение на мейла.

# 143
   Значи засега сме три от групата,които ще ходят,така ли?
    А някой ще ходи ли на 24.01 на изложението ,организирано от Дарби?
   Аз и за там направих регистрация,но няма да можем да отидем.Като че ли те са ориентирани повече към Англия и Дания.Пращах  майка ми в офиса в Плевен,със списък с въпроси относно това изложение.В общи линии отговорите се въртят около-като си направите кариерен тест при нас,като се срещнете с наш консултант,когато положите при нас изпит за ниво.....
   Ако някой има впечатления,споделете.
    Вчера щерката,и другите деца от класа бяха бясни.В часа по ФВС директорката ги е накарала да мъкнат едни чинове от младежкия дом до гимназията.Разстоянието е около 500м,има стъпала,кафенета,пресечки,може и повече да е.Защото предния ден идвала зам.министърката,правили нещо си в Младежкия дом,а сега децата връщали чиновете.И това докато чистачките,помощния персонал,портиерите си седят на диванчетата в коридора или до парното.Децата са ги снимали.Моята щерка в момента лекува бъбреци,пие АБ,има дете след гинекологичен проблем в класа.Единият крас на щерката е насинен от това,че се е удряла в чина,докато с ги пренасяли.

# 144
  • Варна
марулета Бях писала преди време за изложението на Дарби. Ние ходихме с дъщеря ми през октомври и нищо кой знае колко ново не научихме. Обясняват общи неща, като ги питаш за конкретен университет не могат да помогнат. Рекламите на услугите и курсовете са едно на ръка. Организацията на семинара беше под всякаква критика, но пък и нямам база за сравнение.

Да не забравите да пишете след изложението в ТУ да сравним информацията.

Много неприятна история с часа по физическо. Дъщеря ти не е ли обяснила, че има здравословен проблем, да не я включват в акцията?

# 145
    Благодаря!
  Спомням си че писа за Дарби,да.във ФБ от сегашните организатори пишат,че има много кандидати,спират с регистрацията,но ще има повторен такъв семинар.Когато споделим мнения и впеатления,можете на вторият да отидете,ако са положителни отзивите.
   Щерката е мъкнала чинове,не се е възпротивила.После в нас бръмча и недоволства.Вчера пак са имали физическо,госпожата по ВФС се е извинила на децата и е казала,че в нейн час повече това няма да се случи.

# 146
    Благодаря!
  Спомням си че писа за Дарби,да.във ФБ от сегашните организатори пишат,че има много кандидати,спират с регистрацията,но ще има повторен такъв семинар.Когато споделим мнения и впеатления,можете на вторият да отидете,ако са положителни отзивите.
   Щерката е мъкнала чинове,не се е възпротивила.После в нас бръмча и недоволства.Вчера пак са имали физическо,госпожата по ВФС се е извинила на децата и е казала,че в нейн час повече това няма да се случи.
Ще чакаме да споделите,как е минало.

# 147
   С две думи,че сега нямам време,ДОВОЛНА СЪМ.И дъщеря ми е доволна,отговорихме си на някой въпроси,затвърдихме инфото,което имахме,харесахме презентацията,може би ни спечелиха като потенциални клиенти.Но сега имам неотложна работа,следобед ще разкажа в подробности.

# 148
     Такаа,сега да ви разкажа за срещата с тези млади хора.
   Момчето/забравих името/,каза,че е помогнал на доста свои приятели,познати,приятели на приятели с проучване,кандидатстване и настаняване в Германия.Част от тези млади хора са били подведени от други консултантски фирми,които са им взели една камара пари.И той е решил,че така и така оказва съдействие,защо пък да не изкара и някой лев от тази работа.Доколкото аз разбрах,при него работят все бг студенти,живеещи в съответния град,и учещи в съответния ун-т,за който се прави проучването.Въз основа на въпросника,който попълнихме при регистрацията ,с всички интересуващи ни въпроси,той беше направил презентация,която включваше-ниво на владеене на език,как се кандидатства,срокове,общежития,рейтинг на ун-ти,възможност за работа,забавления,пътувания,възможности за практика,за стипендии,интеграция,взаимоотношения,абе почти всичко,каквото можете да се сетите.
   Аз някои неща ги знам,за други бях дочула от тук,от там.Държа да вметна,че аз от миналата година,февруари месец съм започнала да разпитвам познати,да чета тук,във ФБ и където се сетите,за Германия.Вече една година събирам инфо,защото никой не споделя какво знае.Поне при нас,в малкият град,не искат да ми разкажат за пътя,който са изминали,докато детето стане студент там.
   Този младеж,който е 6ти семестър нанотехнологии,забравих в кой град,беше синтезирал всичко това.Най-много внимание се обърна на медицина и право,но предполагам,защото там нещата са малко по -специфични.
    И тъй като безплатен обяд няма-фирмата му предлага консурлтиране,подготвяне,подаване на докувенти,за ун-т,общежитие,дори посрещане,настаняване,и подаване на документи в общината,банката и прочие.След това,срещу 10-15евро на месец,ддокато искаш,се занимават с твоите отношения с нета,тв,мобилен доставчик.
     Отново,доколкото аз разбрах,едно пълно обслужване ще струва около 600 лв.
   Ако някой се сеща,питайте,ще кажа всичко,което знам и научих.отворена съм да приемам и да давам инфо,и не разбирам,защо сме такива ние тук в Бг,или може би в нашият малък град"аз съм се бутал сам,що пък да ти кажа!"

# 149
  • София
Марулета, и ние бяхме с дъщеря ми и оценяваме този семиар като доста полезен.

Разбира се доста от инфото го знаехме, но презентаторът сподели съвсем актуални данни за издръжката там.
Направи ми впечатление, че излиза от 650 до 800 евро на месец, в зависимост от региона.

Изненада ме с твърдението, че интеграцията е доста трудна, почти невъзможна, а немците са капсулирани и не навлизат в лични отношения.
От споделянето на майките тук (в темата за Германия) бях останала с впечатлението, че изобщо няма проблеми с интегрирането в немска среда.  newsm78
Но явно както винаги форумските деца са най-умни и най-успешни.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт