Детската градина- всичко, което ни вълнува- 9

• 25 809
  • 736
  •   1
Отговори
# 225
  • UK
Със сигурност им помагат, не се коси. Те и ясленчетата не ходят сами до тоалетна, така че няма значение ходил ли е на ясла или не. Моят никога не беше ходил сам досега. Първият му ден на градина го взех с усукани до крайност панталони на дупето. Ужасяваща гледка Simple Smile)) "Сам ли ходи до тоалетна, сам ли се обу?", "Да!" Отдолу потникът беше така старателно опасан в слипа, както аз никога не съм го правила. Със сигурност им помагат, но и ги насърчават да се опитват сами и ги оставят да пробва и сами. Не учителките, имат си специална леличка, която чисти, която сервира храна, помага с храненето с лъжицата и ходенето до тоалетна и всичко.

# 226
  • Варна
Мога да кажа почти същото като Дзвер. Откакто е тръгнала на градина, вече 2 седмици не знам как го прави, но не ака там. Голямата щерка и тя така стискаше и сега в училище продължава. Не им е комфортно на децата на чуждо място.
Трудно им е на учителките да помогнат на всички. Вчера докато аз вземах малката отидоха две в тоалетна, учителката и тя отиде да ги види какво правят толкова време там, през това време какво си направиха две от останалите едно на друго не знам но от стаята се чуха писъци и рев. А уж само седяха на столовете и ядяха кисело мляко. Предполага се, че поне временно докато ядат ще правят само това.
Няма как един учител да се разкъса на 30 малки човечета, колкото и да се стараят. Поне за тези на дъщерята виждам, че наистина полагат усилие жените.

При нас пищенето сутрин продължава. Водим я вече двамата с мъжа ми, но няма промяна. Почнала е от снощи да разправя как не иска да ходи, преди да легне мрънкането премина в хълцане и скимтене. Събуди се през нощта и продължи. Питам я защо плаче, отговаря - за тебе. Ама аз съм тук до теб, е да ама не си с мен на градината. Днес като я оставихме се чуваше на улицата как пищи с всичка сила. Чувствам се толкова гадно. Като човек, който предава детето си.  Знам, че после спира и макар и да стои настрани от децата и само ги гледа как играят, поне не плаче. И пак ми е зле и ми е трудно да го приема.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2014, 11:12 от Despina

# 227
Проблемът е в липсата на достатъчно неквалифицирани кадри.
А именно!  Peace
Снаха ми, която е учителка в детска градина във Варна, скоро ми разправя случка с възмутително поведение на една "леля". Лятото, по време на сборни групи, непознати едни за други учителки и лели ги събират в дежурства летните им графици. Сервират обяд, първото е таратор в металните купички. Учителката предлага помощта си на лелята да раздигат и да сервират второто по-бързо, защото така е свикнала от практиката в нейната си група. Да, ама лелята я мързи и казва "Няма нужда да раздигаме купичките, в тях ще сервирам второто". Снаха ми - Shocked. Пак предлага помощта си, но онази я пресича, че не е нейна работа сервирането на обяда. И сипва второто ядене на децата - постно зеле! в същите купички, ония с таратора, дето са мръсни и в някои от тях има остатъци от таратор. Все едно децата са прасета и така заслужават да се хранят  Mr. Green. Толкоз за неквалифицирания персонал в детските градини.

# 228
  • софия
Ама пак ще платите задължителната такса, освен ако няма медицинска бележка за целият месец.
Имам мед. бележка,която сестрата ми даде,когато отидох да взема резултатите от изследванията.Каза ми само да напиша датата от която ще я пусна,за да не идвам после пак и да се редя с болните.Ако бележката е от 15.09 когато реално започват и е до края на месеца,тогава пак ли се плаща такса.

# 229
Ако бележката е от 15.09 когато реално започват и е до края на месеца,тогава пак ли се плаща такса.
Не, при отсъствия по болест, извинени с медицинска бележка, не се заплаща такса за болничните дни.

Та въпроса ми е колко бройки деца е нормално допустимо да има в една група и къде мога да подам сигнал/жалба или да изискам проверка или нещо подобно?
По норматив максималната бройка е 22, допуска се увеличение с 10%, т.е. 24 броя. За справка - НАРЕДБА № 7 от 29.12.2000 г. на МОН за определяне броя на паралелките и групите и броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена: www.mon.bg/?h=downloadFile&fileId=144‎.
Сигнал/жалба до Столична община, дирекция "Образование", те отговарят за общинските ДГ в София.

Кажете моля, в първа група, колко дни има детето на право на отсъствие по домашни причини?
В първа и втора група - 30 дни, в трета и четвърта, които се водят подготвителни предучилищни - 10 дни. За справка, НАРЕДБА за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община, чл. 40: http://web2.apis.bg/sofiacouncil/p.php?i=243444&b=0

# 230
  • София
Little wingels ,в наредба 7 не се споменават никакви бройки.До колкото разбирам всяка директорка си ги обявява,т.е. колкото тя си реши,въпроса е да ги обяви...И така нищо немога да направя за съжаление...

Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2008 г.) (1) Броят на групите във всяка детска градина
се определя в началото на учебната година, като броят на децата се раздели на
норматива за максимален брой за съответния вид детска градина съгласно
приложението.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2008 г.) При определяне броя на групите по реда на ал. 1
в детските градини, които прилагат системата на делегираните бюджети, нормативът
за максимален брой съгласно приложението може да бъде завишен, но с не повече от
10 на сто.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2008 г.) В детските градини, които прилагат системата на
делегираните бюджети, броят на децата в група може да бъде определен и над
норматива за максимален брой съгласно приложението, но с не повече от 10 на сто.

Относно бърсането на дупетата децата постепенно спират да ходят по голяма нужда в детската градина.Като се съберем с майките да пием кафе и от дума на дума нито едно детенце не ака в детската...

Последна редакция: пт, 26 сеп 2014, 12:18 от Магика

# 231
  • София
За бройката-в нашата група са приети 30 деца! и на въпроса-защо- казаха-не ни питайите нас,питайте онези,които правят класиранията Shocked

Little wingels ,
Относно бърсането на дупетата децата постепенно спират да ходят по голяма нужда в детската градина.Като се съберем с майките да пием кафе и от дума на дума нито едно детенце не ака в детската...
..колко чистичко.. Laughing

# 232
  • София
В нашата група са 28 по списъка изнесен отпред,може и толкова да са може и повече не съм влизала да ги броя.Ама ми се виждат много и с една госпожа знам ли.

# 233
  • София
В нашата група, четвърта, децата станаха 32. Имаме две нови, пак от нашата градина, които пропускат трета група, за да тръгнат по-рано на училище. То все тая - дали 30 или 32. Вече съм отправила взор към първи клас и не мога да се ядосвам да градински проблеми.

# 234
  • София
Да важно е децата да се чувстват добре.

# 235
  • София
Преди 3 години комуникирах с някой от работната група /извинявам се, но не помня кой/ за бройката на децата в групата - 36. Тогава получих от нея бройките на децата в градините, който е в общината и там бяха точно толкова - 36, т.е. жалба до общината няма полза... Сега останаха 30, в 4-та група

# 236
  • София
За бройката-в нашата група са приети 30 деца! и на въпроса-защо- казаха-не ни питайите нас,питайте онези,които правят класиранията Shocked
Да бе да - по-скоро питай дир-ката кой точно отгоре е спуснал децата или срещу каква сума тя ги е записала по т.2.2.4.

Да, проблем е помощния пресонал. При нас лелята е 1 само, до 16 е на работа. От 16 до края остава г-жата сама. Има за цялата градина една дежурна леля, която стои на стълбите и помага за издаването на децата.
Моят мъник редовно в 17.30 ме посрещаше напишкан. Аз отивах да го преобуя щото в началото имаше още 2-3 напишани и чакащи чисти дрехи.

Може да се намери друго решение, вместо да издават заповеди за глоби, които Касита цитира. Ама няма желание, както за много други неща.

# 237
  • UK
Моят син много акаше в яслата и редовно беше подсечен Tired Въпреки че ги бършат с мокри кърпи. Аз останах попарена като ми казаха сега на РС, че ги бършат с тоалетна хартия. При вас как е? Не, че не е нормално, то затова е тоалетната хартия, но аз предпочитам водата и дори мокрите кърпи пред сухите. Сега какво ще бъде, не знам, щом мокрите кърпи не помагат, представям си.  

# 238
И нашата родителска среща мина снощи. От общината осигуряват учебните помагала, боичките, пластелина и всичко друго, което е необходимо за децата. Събрахме по 5 лева, да не повярваш просто, за дребни неща, от които учителките казаха, че имат нужда. Иначе базата е много добра, предучилищната група, които са били преди нас, са променили много обстановката. Явно по инициатива на родителите балатумът е бил сменен с ламинат, шкафчетата в помещенията са новички. Иначе гардеробчетата са от строежа на детската градина, сигурно преди повече от 40 години. Но като цяло съм доволна. Слънчева обстановка. Дано децата по-бързо се адаптират.
Основния ми проблем е, че детето не се храни в детската градина. Вчера, за целия ден е изяла една филийка хляб и няколко резенчета ябълка. Вечерта беше озверяла от глад (и не само вчера), като на края, преди да си легне, се чудех къде го побра това ядене и няма ли опасност да повърне.
Но като се замисля и не-яденето е част от адаптацията и дано по-бързо се преборим.
Колкото до бърсането на дупета - нас явно ни бършат. До сега не съм имала проблеми, единия ден явно беше акала там и малко беше нацапала гащичките, но беше преобута и в найлоново пликче ми върнаха гащичките.

# 239
Не,не ходи за първи път,просто сега тръгва за първи път след лятната ваканция.Просто ми беше чудно дали за два дни ще ми искат пари за такса.Е,в такъв случай ще я пусна от първи и без това съм отпуска дотогава и мога да я гледам,просто тя дава зор.Благодаря ви за отговорите.  bouquet
Ако има заявено присъствие за септември месец, ще трябва да платите таксата на база заявените дни. Ако не е заявено присъствие, то би трябвало да ви направят служебно начисляване на такса за дните след 15-ти септември, когато реално е започнала учебната година. Дали има или няма мед. извинителна бележка, таксата се държи.
Моят син много акаше в яслата и редовно беше подсечен Tired Въпреки че ги бършат с мокри кърпи. Аз останах попарена като ми казаха сега на РС, че ги бършат с тоалетна хартия. При вас как е? Не, че не е нормално, то затова е тоалетната хартия, но аз предпочитам водата и дори мокрите кърпи пред сухите. Сега какво ще бъде, не знам, щом мокрите кърпи не помагат, представям си. 
Това е перфектният начин да се направи едно дупе червено.   
А който има такива реални недоволства, наистина е добре да се обърне към конкретен човек, а не към група майки, които да й съчувстват.
страшно много деца пренастройват големите си нужди и си пазят съкровищата за у дома. аз се радвам, че тренировките си ги правихме у дома преди първа група, където за мен беше по-важно детето ми да се чувства независимо от персонала. 

Последна редакция: пт, 26 сеп 2014, 14:27 от Ами сега

Общи условия

Активация на акаунт