"Песен за огън и лед" - 11: В очакване на Ветровете

• 38 952
  • 739
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте и от мен, наскоро прочетох поредицата и като цяло ми хареса дискусията, която водите(прочетох тема 10) и реших да се включа.
Тъй като говорим за Роб, ще споделя една интересна теория, която прочетох преди няколко дена, която до голяма степен смекчава вината на Роб за неговата смърт.

Според тази теория бабата на Сибел Уестерлинг(маиката на Джейни), е жената предрекла бъдещето на Церсей. Тя е била извесна в Ланиспорт не само с това, че вижда във бъдещето, а най вече със своите любовни отвари. Естествено Сибел е прихванала от занаята на баба си Grinning . И тук вече става интересно дали под влиянието на Тивин или за своя изгода това незнаем, Сибел приготвя любовна отвара за Роб, който се влюбва в дъщеря и, нарушавайки клетвата дадена на Фрей. Втората фатална грешка довела до смърта му, я прави не Роб а майка му освобождавайки Джайм. Незнам вие с какво впечатление за Тивин сте останали, но според мен, той никога нямаше да направи този жесток ход(TRW), ако знаеше, че това ще означава смърт за любимият му син. Защото такава щеше да е съдбата на Джайм ако беше все още в плен след червената сватба. Също така имаме потвърждение (ако не се лъжа от разговора му с Тирион), че Тивин е знаел от много рано за освобождението на Джайм, което от своя страна значи, че е имал нужното време да осъществи плана си. Това, което искам да кажа е, че вината на Роб за неговата смърт може би не е толкова голяма колкото си мислим.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2014, 13:59 от Lynxxx

# 31
Така е, мамка му! Като сложим Тивин в уравнението всичко изглежда далеч по - вероятно Grinning Иначе сватбата им не е била официална или особено царствена, но това не я прави по - малко законна :S А не знам дали някой от вас знае, но скоро прочетох, че в првата глава на "Ветровете на зимата ", или може би в Епилога ще видим отново Джейни. Аз все още тая някакви подозрения, че тя може все пак да е забременяла. Вие какво мислите по въпроса?
Lynxxx, тази теория май не я бях виждала досега. Възможно е, но според мен става достатъчно ясно, че Роб не се жени за Джейни от любов, а от чувство за дълг. А Джайм щеше да върне Санса и Аря, ако бях все още в Кралски чертог когато той се завърна...или поне щеше да опита Grinning

# 32
  • HH
Аз не съм съгласна с твърдението, че Червената сватба нямаше да се състои, ако Джейми все още беше заложник на Роб. Склонна съм да вярвам, че щяха да го освободят по време на сватбата. Фрей нямат полза да го убиват. Точно обратното.

# 33
  • Варна
А не знам дали някой от вас знае, но скоро прочетох, че в првата глава на "Ветровете на зимата ", или може би в Епилога ще видим отново Джейни. Аз все още тая някакви подозрения, че тя може все пак да е забременяла. Вие какво мислите по въпроса?

В пролога.  Peace
Мисля, че в сериала достатъчно убедително показаха, че Джейни няма да участва в уравнението като наследница на Роб или майка на детето му. Сибел не би рискувала да си навлече гнева на Тивин като остави дъщеря си бременна.

# 34
Аз не съм съгласна с твърдението, че Червената сватба нямаше да се състои, ако Джейми все още беше заложник на Роб. Склонна съм да вярвам, че щяха да го освободят по време на сватбата. Фрей нямат полза да го убиват. Точно обратното.
Е защо Фрей да го убиват? Той е в Riverrun, където е и Черната риба, чичо на Кат и дядо на Роб, той щеше да го убие.

# 35
аз също мисля, че не е имало план от самото начало колкото и добар вещица да е бабата на Джейни, колкото и добър тактик да е Тивин няма как да знаят кое момиче ще хареса Роб Старк и кое - не. Виж че може да са му дали афродизиак това е друга тема, но това вече предполага нееднократен секс (първият път според мен е било спонтанно) Чудя му се на акъла на Роб - първо да прави любов с пленница - нищо добро не може да произтече от това. Второ  - тя е жена имаща нещо общо с ланистърите и той не я зарязва? Ако това беше Рууз Болтън щеше да й даде малко пари по някоя друга кокошка - и хайде друм. Мирна земя, кротък народ. (много хубав девиз,Рууз е много интилигентен, обаче Роб Старк няма и половината от акъла му)

# 36
сериала аз престанах въобще да го следя, той толкова изкривява всичко, че вече няма нищо общо с Мартин. както "мъртвата зона" сериала и книгата нямат нищо общо и тук е така.

# 37
  • HH
Е защо Фрей да го убиват? Той е в Riverrun, където е и Черната риба, чичо на Кат и дядо на Роб, той щеше да го убие.

Не мисля, Тивин така беше подготвил Червената сватба, че не вярвам да не е помислил как да измъкне и Джейми. А и Черната риба също щеше да се нуждае от  "ценен" заложник.

# 38
Мисля, че в сериала достатъчно убедително показаха, че Джейни няма да участва в уравнението като наследница на Роб или майка на детето му. Сибел не би рискувала да си навлече гнева на Тивин като остави дъщеря си бременна.
Нещо интересно относно това:
Скрит текст:
Many fans note that the descriptions of Jeyne from Catelyn Tully's POV where she is described as having good hips, whereas Jaime Lannister's POV describes her as having narrow hips. This led fans to believe that the real Jeyne Westerling was replaced by an impostor. When Jaime meets with Sybell Spicer, Jeyne is the only daughter present, leading some to believe that her younger sister Eleyna Westerling was substituted for her. It is speculated that the real Jeyne may have remained at Riverrun pretending to be a low-born maid, or that she may have escaped with Brynden Tully, the Blackfish.
While Eleyna isn't explicitly mentioned in Jaime Lannister's POV, her absence isn't noted either, despite three of Lady Sybell's children being expected to be there. Also, Eleyna is only twelve at the time, and shortly before Red Wedding was still described as a little girl rather than a maid. The girl Jaime met at Riverrun looked to be fifteen or sixteen. Elio García and Linda Antonsson of Westeros.org believe the discrepancy is a mistake

# 39
Е, то в сериала наистина правят прекалено много промени със всеки изминал епизод, така че аз отказвам да се водя много по тях. Интересно ми е обаче какво ще видим от Джейни? С една приятелка на дълго и широко обсъждаме поредицата и тя също смята, че Джейни не е бременна, така че може и да сте прави.
Малко ми се струва странно бабата на Джейни да е Майги Жабата. Не помня дали има нейно описание, но това на Майги го помня, защото беше доста страшна и не случайно я наричаха Жабата Grinning Това може да не е много сериозно доказателство, но пък ако Джейни е била толкова красива, че да заплени Роб, то едва ли баба й ще е такъв изрод Grinning
Ххаха, обичам подобни теории, но пък да съдим по ханша й? Самият Мартин много пъти си е признавал, че е правил някоя и друга грешка при описанията на героите в различните книги. Това може да е такъв случай, а ние само да се хващаме за най - малкото. Не ви ли се струва, че има прекалено много замествания на едни герои с други и това би било малко изтъркан похват вече?

# 40
  • Варна
Нещо интересно относно това:
Скрит текст:
Many fans note that the descriptions of Jeyne from Catelyn Tully's POV where she is described as having good hips, whereas Jaime Lannister's POV describes her as having narrow hips. This led fans to believe that the real Jeyne Westerling was replaced by an impostor. When Jaime meets with Sybell Spicer, Jeyne is the only daughter present, leading some to believe that her younger sister Eleyna Westerling was substituted for her. It is speculated that the real Jeyne may have remained at Riverrun pretending to be a low-born maid, or that she may have escaped with Brynden Tully, the Blackfish.
While Eleyna isn't explicitly mentioned in Jaime Lannister's POV, her absence isn't noted either, despite three of Lady Sybell's children being expected to be there. Also, Eleyna is only twelve at the time, and shortly before Red Wedding was still described as a little girl rather than a maid. The girl Jaime met at Riverrun looked to be fifteen or sixteen. Elio García and Linda Antonsson of Westeros.org believe the discrepancy is a mistake

Да, знам за тази теория. Мартин я опроверга. Било е просто грешка.  Peace

# 41
  • Варна
Е, то в сериала наистина правят прекалено много промени със всеки изминал епизод, така че аз отказвам да се водя много по тях. Интересно ми е обаче какво ще видим от Джейни? С една приятелка на дълго и широко обсъждаме поредицата и тя също смята, че Джейни не е бременна, така че може и да сте прави.
Малко ми се струва странно бабата на Джейни да е Майги Жабата. Не помня дали има нейно описание, но това на Майги го помня, защото беше доста страшна и не случайно я наричаха Жабата Grinning Това може да не е много сериозно доказателство, но пък ако Джейни е била толкова красива, че да заплени Роб, то едва ли баба й ще е такъв изрод Grinning
Ххаха, обичам подобни теории, но пък да съдим по ханша й? Самият Мартин много пъти си е признавал, че е правил някоя и друга грешка при описанията на героите в различните книги. Това може да е такъв случай, а ние само да се хващаме за най - малкото. Не ви ли се струва, че има прекалено много замествания на едни герои с други и това би било малко изтъркан похват вече?

Джейни не е чак толкова красива. Джайм си мисли, че е симпатична, но не е момиче заради което да изгубиш кралство. Кат също не отбелязва да е красива.

Че Маги е бабата на Джейни, предполагаме защото бабата е живяла по същото време на същото място, като вещицата на Церсей. Колко майгита може да има в земите на Ланистър?

Бащата на Джейни също е направил странен избор като е взел за жена Сибел, така че любовните елексири не са изключени.

# 42
Признавам си, че не помня точно какво беше описанието на Джейни, но все пак ще е странно, ако баба й се окаже Майги Жабата O_O
 А те като цяло всички правя доста странни избори що се отнася до партньори Grinning

# 43
Майги Жабата е била красива, ако помня правилно от споменатото в книгата.

Колко нови имена в темата  Grinning

И да, баш нещо подобно е организирал Тивин на Роб - не той да си цапа ръцете, а Фрей да им го свършат.

също отдавна не гледам сериала, не си струва за мен  Peace

# 44
  • Русе
Това с евентуалните любовни отвари не ми беше хрумвало. Вярно, че бабата беше известна с тях.

Общо взето ето моята хронология на цялото събитие:

1/След победата над Станис, на Тивин му остава да се разправя окончателно единствено с Роб. По това време Теон вече е превзел Зимен хребет.

2/Роб вършее из Западните земи. Тивин вижда, че курсът на Роб ще го изведе при Зъбера и Уестърлингите. Съзира възможността - заради делото на Теон Роб е принуден да се изтегли от Запада и да тръгне в поход на север, като има само един път - през Фрей. Започва планирането и пише писма с Уестърлинг. Знаем това, тъй като в този момент Тирион го хвана в процеса на самото писане.

3/Роб превзема Зъбера и върши каквито ги върши. Ставаме свидетели как новината за предателството на Уестърлингите пред Ланистър стига до столицата. Тирион с изумление забелязва, че баща му (известен с крайното си брутално отношение към всеки подчинен нему дом, който се е опълчил срещу лъва) сега просто свива рамене и си свирука, без да го е грижа. Веднага му просветва, че нещо се готви, но още не е сигурен какво.

4/Роб е на път обратно към Речен пад с новата си булка (кога, за Бога, направиха сватбата...). Междувременно Кейтлин изпълнява собствения си план и пуска Джайм. Вестта за това стига до Тивин чрез някой шпионин (потвърдено от разговора му с Джайм, когато казва, че е пратил хора да го търсят, но за зла участ Варго го намира пръв). При всички положения това е добавен бонус, тъй като Джайм вече е отписан от него, макар че 100 на 100 се е надявал да го измъкне след оркестрирания крах на Роб, не е разчитал прекалено на това. Не и до постъпката на Кейтлин.

5/Разколът между Старк и Фрей е налице и планът се разгръща. Тивин осъществява връзка с Фрей, който от своя страна не се усеща, че също е жертва на измамата. Започва замислянето на самата Червена сватба.

6/Роб стига Речен пад и научава за стореното от майка му. Там знаем какво се случва. Потеглят на поход на север. Тук идва това, което казах по-рано - Тивин вероятно изначало е разчитал, че при такъв поход към война с Грейджоите пленниците (т.е. Джайм) няма как да бъдат взети с армията, наместо това ще останат в Речен пад. И който там бъде назначен да командва Пад-а, след Червената сватба би бил склонен да върне Джайм невредим срещу собственото си помилване. Това е оригиналният план, който автоматично става ненужен след неочакваната намеса на Кейтлин.

7/Варго залавя Джайм, оттам го придобива Болтън. След загубата на Станис и най-вече след инвазията на Грейджой в Севера Болтън е наясно, че Старките няма да издържат. Към него момент Болтън вече е във връзка с Тивин и действа за него. Това вече беше ясно още от книга 2 чрез главите на Аря като негов паж, когато при напускането на Харънхъл дава нарочна заповед уж от името на Роб пехотата на Севера да настъпи на майната си, където да бъде изклана от специалната засада на Ланистърите.

Отделно Тивин и Рууз знаят, че Роб в нуждата си от всички свои хора в предстоящата битка срещу Грейджой ще привика Болтън на Червената сватба. Тивин назначава Рууз като „гръбнак“ зад Фрей (за когото после сам признава пред Тирион, че инак би му липсвала смелостта да изпълни плана сам). Ролята на Рууз е да бетонира Фрей и същевременно да гарантира, че Роб ще бъде действително убит. Защото Тивин няма доверие на Фрей, човекът на стоте опции, който би могъл да пренебрегне заповедта и да скрие пленения Роб някъде из тъмниците си, уж че го е убил, и евентуално да го извади по-късно, ако сметне, че отговаря на плановете му. Затова и Рууз взема собствените си хора в балната зала и собственоръчно убива Роб, вместо просто да остави мъжете на Фрей да изпълнят всичко. Освен това Тивин взема специални мерки да се подсигури, че Роб междувременно няма да стане баща, като дава изрични инструкции на Уестърлинг.

8/Планът на Рууз получава временна засечка, когато Варго пленява Джайм и му го води. Не за друго, а заради отсечената ръка. Затова Болтън в разговора си с Джайм си гарантира, че името му няма да бъде замесено в това дело. Въпреки че в момента работи с Тивин, това не означава, че неговото име няма да е следващото в списъка, ако Ланистър заподозрат, че нарочно е осакатил техния човек. Затова и се подсигурява и изпраща Джайм на баща му в един и същ ден със собственото си потегляне към Речен пад.

9/При получаването на среднощното писмо от Фрей за успешното изпълнение на плана подозренията на Тирион се потвърждават и той конфронтира баща си на четири очи. Там разбира как и Старк, и Фрей са изиграни накуп. Всеки си получава наградата, която иска, но типично в стила на Тивин тя е подкислена, защото тези хора може да са временни, ала не и верни съюзници на Ланистър. Затова и не им се дава нещо, което да могат да ползват срещу Ланистър:
- Уестърлинг получават официално опрощение (за пред незапознатите с целия план) за предателството си. Получават договорения брак с Ланистър от Скалата на Кастърли, за който жадуват, за да се окаже, че става дума за незаконно момиче, чрез което всъщност не могат да заявят никакви права или претенции за в бъдеще. Но тъй като все пак са знаменосци на Ланистър и са най-надеждните от цялата пасмина, получават и Кастамир с мините му, от които имат отчаяна нужда, тъй като собствените им са се изчерпали отдавна.
- Фрей получават Речен пад, седалището на върховните лордове на Тризъбеца и символ на тяхната власт, за която винаги са ламтели като по-низш и търпящ подигравки дом. Само че Речен пад дори след Червената сватба все още е на поддръжниците на Роб и тепърва трябва да бъде отнет от тях. А когато това стане, Фрей всъщност изведнъж разбират, че върховното лордство и командването на речните земи е отнето от Речен пад и връчено на Харънхал под управлението на Петир Белиш, комуто Тивин също не вярва, ала счита за по-лесен за придържане в курс човек, тъй като „той е продажен, а кой може да му предложи повече от златните Ланистъри“. Без да подозира, че Петир също го е обхванал в мрежа като тази, с която самият Тивин улови Роб, и че в същия този миг тече подготовката на Пурпурната сватба.
- Болтън получават Зимен хребет, титлата Пазител на Севера (най-сетне измествайки Старк, за което са ламтели от векове), и целият Север. Дават им фалшиво момиче, което да представят като Аря за легитимни права на приемственост пред останалите северняци. И толкова. На Ланистърите всичко това не им струва нищо, докато Болтън получават земя, в която бушуват железородни от една страна, диваци от друга и по средата намръщени северняци, които нямат доверие никому. Ланистър това ги урежда идеално: ще поживеем и ще видим дали Болтън ще успее да вземе нещата под контрол, ако ли пък не, ще ги разкараме и ще измислим друг план, Северът и без това не им е важен като придобиване, а вече не може да им е опозиция и да ги заплашва, тъй като е пречупен откъм военна мощ и лишен от лидерски потенциал.

Планът протича просто перфектно, идеален пример за „разделяй и владей“, как да не му се зарадваш... После обаче се задейства другият такъв план, вдига се голяма сватба, неочаквано примката се стяга и за нула време следва нов крал, процес и добавеният бонус „къде отиват курвите“.

Съжалявам за дългия пост, дано поне е бил интересен за четене (ако някой устиска да го прочете).

Последна редакция: ср, 17 сеп 2014, 15:23 от Koronis

Общи условия

Активация на акаунт