"Песен за огън и лед" - 11: В очакване на Ветровете

• 38 670
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
 Категорично съм за Тирион около 95 процента
Станис има шанс около 5 процента да е валонкарът

Джон и Джейми проявяват тотална незаинтересованост към личността на Церсей, за Виктарион тя е никоя... Не мисля, че убиеца й ще е толкова незначителен герой, като някой от братята Черно котле, или Лансел. Пък и Лансел според мен ще се развихри съвсем в друга посока.... той бяга от КЧ, и от срама си не търси сблъсъци с Церсей,освен това му липсва смелост.

..................................................................
Иначе за Аря.

Сто на сто ще умре във Ветровете Sick
Първо лишиха я от смисъл в живота. Първоначално искаше само да избяга от Ланистърите - Мартин я превърна в убиец. Какъв живот е това? то поне да беше хладнокръвен убиец като Даарио или Бен Плум, а тя е убиец с гореща кръв. Много бързо ще намери някой по-опасен от нея. Освен това вече е и враг на Безликите - наруши техните правила. Със сигурност ще я убият.
Да не говорим че има и модел. Мартин я направи като Лияна - тъпа и упорита. Дори в съдбата я следва - Лияна\ Аря не понася красивия, но надут принц Робърт\Джофри Баратеон, Лияна\Аря бяга от съдбата си ( съдбата на Аря беше да е пленница),  брат й Нед\Джон тръгва да я спасява заедно с бъдещия крал - Робърт\Станис Баратеон. Съдбата на Лияна я знаем, логично е и Аря да умре. допускам че Безликите ще я убият, но преди това тя ще убие поне един Ланистър. Изключвам Церсей - нея вероятно ще я убие Тирион.  Лансел - той вероятно ще стане водач на Ордена на меча или на Звездата и ще се развихри за да изкупува грехове. Кеван и Тивин са мъртви. дали Аря няма да убие Томен преди да умре?  #2gunfire

Ако пък Аря успее да стигне до Джон - какъв живот ще води - ще допусне да я оженят за някой от хората на Станис - абсурд! ще властва в зимен Хребет? още по-голям абсурд!! Ще хване меча и ще се бие с Джон срещу Другите???! съвсем голям абсурд!!! Просто Аря не я виждам жива нейната линия е да убие някой Ланистър и после да я скпинат. Освен това  Мартин е казал че във във Всяка книга умира по един Старк,а очевидно няма как да убие Джон, Бран или Рикон. Значи трябва да умре Санса или Аря. Залагам на Аря. Санса винаги се снишава, докато Аря предизвиква съдбата.

# 601
Леле стана много дълго съвсем не смятах да пиша толкова.
Накратко

за мен във Ветровете ще умрат:
1.Аря
2. Петир
3. Лорас
4. Томен или Мирцела (по -вероятно Томен, за държат до последно интригата с Дорнците)
5. Няколко от хората на Церсей - например лейди Танда
6. Възможно е да умре Марджери, но пък ако умре Лорас съм абсолюно сигурен, че тя ще оживее
7. Има малък процент шанс и Станис да се капичне
8. Манс е пътник отвсякъде
9. Бриен или Джейми - по вероятно Бриен.
10. Даарио или Юрон пък може и двамата.

# 602
  • Варна
Малко офтопик, предполагам, че тук четат повече хора отколкото в темата за "принцесата и кралицата".

Как се нарича това корабно съоръжение на български:
Скрит текст:

На английски е crow’s nest, но на български блокирах. Единствено се сещам за вишка.  Blush

Хексе, викат му марс или марсова площадка.

# 603
Можем да започнем с историята на Манс за плаща му и първото нещо което каза на Джон, който го помисли за дърдорко.  Peace

Защо Манс дезертирал от НС:
Скрит текст:
”One day on a ranging we brought down a fine big elk. We were skinning it when the smell of blood drew a shadowcat out of its lair. I drove it off, but not before it shredded my cloak to ribbons. Do you see? Here, here, and here?” He chuckled. ”It shredded my arm and back as well, and I bled worse than the elk. My brothers feared I might die before they got me back to Maester Mullin at the Shadow Tower, so they carried me to a wildling village where we knew an
old wisewoman did some healing. She was dead, as it happened, but her daughter saw to me. Cleaned my wounds, sewed me up, and fed me porridge and potions until I was strong enough to ride again. And she sewed up the rents in my cloak as well, with some scarlet silk from Asshai that her grandmother had pulled from the wreck of a cog washed up on the Frozen Shore. It was the greatest treasure she had, and her gift to me.” He swept the cloak back over his shoulders. ”But at the Shadow Tower, I was given a new wool cloak from stores, black and black, and trimmed with black, to go with my black breeches and black boots, my black doublet and black mail. The new cloak had no frays nor rips nor tears... and most of all, no red. The men of the Night’s Watch dressed in black, Ser Denys Mallister reminded me sternly, as if I had forgotten. My old cloak was fit for burning now, he said.”
 ”I left the next morning... for a place where a kiss was not a crime, and a man could wear any cloak he chose.”

And Ned companions: Proud Martyn Cassel, Jory's father; faithful Theo Wull; Ethan Glover, who had been Brandon's squire; Ser Mark Ryswell, soft of speech and gentle of heart; the crannogman, Howland Reed; Lord Dustin on his great red stallion.

Коментар за Кулата, както знаем от тях остават живи само Тръстиката и Нед.

Освен Артър Дейн в Кулата на Радостта са били и Джеролд Хайтауър - Лорд-Командира и Осуел Уент.

Просто не виждам как Бандата на Северните дървеняци могат да победят най-добрите рицари в ограничено пространство като коридори и стаи или дори в директна битка отвън, без някакъв номер (като отровите на Тръстиките) въпреки численото си превъзходство.

Последна редакция: чт, 20 ное 2014, 21:17 от Бумър

# 604
  Аз северянците в директна битка лесно ги виждам победители, силата на рицаря се надценява. Той е опасен само като е на кон, обаче като го бутнеш на земята губи много време да се изправи (на един рицар доспехите и "ризите" му тежат около 40-50 кила и той 80 - 120-130). С такава тактика са спечелени много битки - първо вадиш леката пехота с куките, дърпаш рицаря на земята и докато се надигна, пускаш пехотата да реже главите на падналите рицари. достатъчно е да припомним битките на Калоян срещу Балдуин и загубената битка на Ягело, чийто кон пада във вълчи ями (според друга версия спъват коня му и после му режат главата).

Иначе в случая си права  -  и аз не мога да си представя, че в тесни коридори  северняците ще имат предимство срещу белите плащове . Това не са железнородени - да станат берсексери и да не усещат болката в яростта, а във фехтувални умения е ясно, че отстъпват далеч на белите плащове. Очевидно се е случило нещо за което не знаем - предателство или нещо от този род.

а една кула може да се отбранява от сам човек срещу 20 души, ако е добър с меча или лъка. Практически те ти идват по стълбището по един-двама и ти се справяш с тях един по един, даже може да блъснеш няколко от тях в идващите.

Последна редакция: чт, 20 ное 2014, 22:13 от Джон Сняг

# 605
Освен това  Мартин е казал че във във Всяка книга умира по един Старк,а очевидно няма как да убие Джон, Бран или Рикон. Значи трябва да умре Санса или Аря. Залагам на Аря. Санса винаги се снишава, докато Аря предизвиква съдбата.

Това пък откъде дойде? Кой Старк е умрял в четвърта книга? Като се замисля и във втора никой не е.
Все пак аз смятам, че Аря ще умре в 7 книга. А за валонкара - залагам на Джайм.

# 606

Коментар за Кулата, както знаем от тях остават живи само Тръстиката и Нед.

Освен Артър Дейн в Кулата на Радостта са били и Джеролд Хайтауър - Лорд-Командира и Осуел Уент.

Просто не виждам как Бандата на Северните дървеняци могат да победят най-добрите рицари в ограничено пространство като коридори и стаи или дори в директна битка отвън, без някакъв номер (като отровите на Тръстиките) въпреки численото си превъзходство.

И на мен това ми се вижда съмнително, особено твърдението, че Нед и Тръстиките са разрушили кулата и построили гробници за падналите. Как се разрушава кула с четири ръце?
Как Нед е знаел къде да намери Лиана? Според мен някой му е писал, не е случайна среща това.
Бандата на северните дървеняци!  Joy

Джон Сняг, не само железнородените не усещат болка в битка, от адреналина е, и се случва на много хора. Как си мислиш, че боксьори печелят мачове със строшени челюсти/ръце?
Защо да е пътник Манс? Той си е добре в криптите, а нед него Болтън и Фрей търчат като обезглавени пилета.

# 607
  • Варна
Цитат на: Deckard Kaine
Ами има една нова теория за Манс, към която беше даден линк десетина страници назад. Като гледам, май почти никой (освен Дезидерата) не е обърнал особено внимание на нея.
Йеии! Двама човека са ми прочели откритието. dance

Много съжалявам.
Хвърлих поглед, но знанията ми по английски не ми позволяват гладкото разбиране на художествените текстове. Не мога да схвана напълно детайлите, а да го превеждам, за да го схвана е твърде времеемко. Предполагам има и други като мен.
Ако някой бъде така добър да изложи теорията на български, ще съм му благодарна да я прочета.  bouquet

# 608
  • Варна
Освен това  Мартин е казал че във във Всяка книга умира по един Старк,а очевидно няма как да убие Джон, Бран или Рикон. Значи трябва да умре Санса или Аря. Залагам на Аря. Санса винаги се снишава, докато Аря предизвиква съдбата.

Все пак аз смятам, че Аря ще умре в 7 книга. А за валонкара - залагам на Джайм.
Аря била любимка на съпругата на Мартин и тя поискала от него да не я убива. Той и бил обещал, да не я убива в шеста книга, за седма не казал нищо. Laughing Това четох някъде.

Не знам доколко Мартин се влияе от феновете или от мнението на близките си за развоя на събитията. преди няколко месеца беше казал, че има края на книгата и няма да го променя, но не бил решил съдбите на някои второстепенни герои.

# 609
  • Варна

Иначе в случая си права  -  и аз не мога да си представя, че в тесни коридори  северняците ще имат предимство срещу белите плащове . Това не са железнородени - да станат берсексери и да не усещат болката в яростта, а във фехтувални умения е ясно, че отстъпват далеч на белите плащове. Очевидно се е случило нещо за което не знаем - предателство или нещо от този род.

а една кула може да се отбранява от сам човек срещу 20 души, ако е добър с меча или лъка. Практически те ти идват по стълбището по един-двама и ти се справяш с тях един по един, даже може да блъснеш няколко от тях в идващите.

Аз оставам с впечатлението, че са се срещнали в открит двубой. Не са се били по коридорите на Кулата. Имали са време да разговарят преди боя

Цитат
Бяха седмина, тръгнали да се опълчат срещу трима. Но тримата не бяха обикновени мъже. Очакваха ги пред кръглата кула с червените склонове на Дорн зад тях и вятърът развяваше белите им плащове. И не бяха сенки: лицата им ярко сияеха, дори и сега. Сир Артър Дайн, Меча на утрото, с тъжната си усмивка. Дръжката на големия меч Зора стърчеше над дясното му рамо. Сир Осуел Уент бе коленичил и точеше меча си. Над белия му емайлиран шлем бе разперил криле черният прилеп на неговия род. Между двамата стоеше свирепият стар сир Джеролд Хайтауър, Белия бик, Лорд-командирът на кралската гвардия.

.

# 610
И в открит двубой пак е неравностойно,
не всички рицари са добри бойци, факт, а белите плащове тренират по цял ден,
докато северняците нямат такива екстри.

На турнирите има освен сблъсъците с коне и дуели с мечове, стрелби с лъкове и арбалети и разбира се любимото на Робърт меле.

Историята на Манс
Цитат
— Черният вълнен плащ на Заклетия брат на Нощния страж — каза Кралят отвъд Вала. — Един ден по време на обход се натъкнахме на красив едър лос. Тъкмо деряхме кожата му, когато миризмата на кръв привлече една скална котка от леговището й. Прогоних я, но тя успя да раздере плаща ми. Виждаш ли? Тук, тук и тук? — Манс се изкиска. — Раздра също така ръката и гърба ми, и кървях по-зле от лоса. Братята ми се бояха, че ще издъхна преди да ме върнат при майстер Мълин в Сенчестата кула, затова ме отнесоха в едно дивашко село, където познаваха една стара мъдра жена, занимаваща се със знахарство. Оказа се, че тя е умряла, но дъщеря й се погрижи за мен. Почисти раните ми, заши ги и ме хранеше с каша и отвари, докато не укрепнах достатъчно, за да мога отново да яхна кон. Закърпи и разкъсания ми плащ, с пурпурна коприна от Асшаи, която баба й измъкнала от отломките на търговска гемия, изхвърлена на Замръзналия бряг. Беше най-голямото съкровище, което притежаваше, и нейният дар за мен. — Отново метна плаща на раменете си. — Но в Сенчестата кула ми дадоха от склада нов вълнен плащ, вълнен и черен, и поръбен с черно, за да отива на черните ми гащи и черните ботуши, на черното ми палто и на черната ризница. По новия плащ нямаше разкъсано, раздрано, оцапано… и най-важното — нямаше нищо червено. Мъжете на Нощния страж се обличат в черно, припомни ми строго сир Денис Малистър, сякаш не го знаех. Старият ми плащ ставал само за огъня, така ми каза.
— На другата заран се махнах… отидох там, където целувката не е грях и където човек може да носи такъв плащ, какъвто си избере. — Заметна плаща си и отново седна. — А ти, Джон Сняг?

# 611
  • Варна
И в открит двубой Северняците нямат много възможности, рицарите особено белите плащове тренират по цял ден, докато северняците нямат такива екстри

Скрит текст:
Историята на Манс
Цитат
— Черният вълнен плащ на Заклетия брат на Нощния страж — каза Кралят отвъд Вала. — Един ден по време на обход се натъкнахме на красив едър лос. Тъкмо деряхме кожата му, когато миризмата на кръв привлече една скална котка от леговището й. Прогоних я, но тя успя да раздере плаща ми. Виждаш ли? Тук, тук и тук? — Манс се изкиска. — Раздра също така ръката и гърба ми, и кървях по-зле от лоса. Братята ми се бояха, че ще издъхна преди да ме върнат при майстер Мълин в Сенчестата кула, затова ме отнесоха в едно дивашко село, където познаваха една стара мъдра жена, занимаваща се със знахарство. Оказа се, че тя е умряла, но дъщеря й се погрижи за мен. Почисти раните ми, заши ги и ме хранеше с каша и отвари, докато не укрепнах достатъчно, за да мога отново да яхна кон. Закърпи и разкъсания ми плащ, с пурпурна коприна от Асшаи, която баба й измъкнала от отломките на търговска гемия, изхвърлена на Замръзналия бряг. Беше най-голямото съкровище, което притежаваше, и нейният дар за мен. — Отново метна плаща на раменете си. — Но в Сенчестата кула ми дадоха от склада нов вълнен плащ, вълнен и черен, и поръбен с черно, за да отива на черните ми гащи и черните ботуши, на черното ми палто и на черната ризница. По новия плащ нямаше разкъсано, раздрано, оцапано… и най-важното — нямаше нищо червено. Мъжете на Нощния страж се обличат в черно, припомни ми строго сир Денис Малистър, сякаш не го знаех. Старият ми плащ ставал само за огъня, така ми каза.
— На другата заран се махнах… отидох там, където целувката не е грях и където човек може да носи такъв плащ, какъвто си избере. — Заметна плаща си и отново седна. — А ти, Джон Сняг?

Историята на Манс я знам.

И на мен ми е съмнително как остават Нед и Хоуланд срещу Артър Дейн, и Артър Дейн е щял да убие Нед, а Хоуланд го е убил. Възможно е да е било със стрела и е нямало много чест в тая работа, иначе няма да разправят навсякъде, че е бил убит от Нед.

# 612
 не мисля че Мартин се влияе от феновете.  това според мен е анти-спойлер. Освен това аз на Мартин отдаван съм се научил да не вярвам.

за Манс ще кажа само че Мел си мисли за него в пета книга, че народът му е обречен, но той не го разбира. Впрочем Манс няма бъдеще - който и да стане крал, Станис,  някой Ланистър,  Егон, Денерис - не би признал клетвопрестъпник и предводител на армия, човек наричащ себе си  "крал". Твърде опасен е. По-просто е да бъде убит. в това отношение Станис беше прав. Като имаме предвид че Джон няма да получи Аря, а Джейн Пули  Манс си създава още един враг. И после Манс стана вече ненужен - Предводител на Свободния народ вече е Тормунд,  ако Манс се върне ще обърка сметките на Джон, но пък самия Манс надали просто ще го приемат така.  По тия земи паднеш ли веднъж трябва да се доказваш отново. Пък и последно Болтън нали го хвана с жените му? може да му е одрал кожата, освен ако не е влязъл в съюз с него. Защото в писмото пише за Манс Райдър и одрани жени.

та си мисля, че Манс е пътник - твърде много врагове има, за да остане жив.   Все някой ще му свети маслото.

# 613
Теорията на потребителката Modestymaltese относно плаща е следната:
Заменете животните и плаща с това което символизират. Според Модестималтийз, в история на плаща е скрито нещо друго.

Плащът е символ на.....елен, дива котка, нов плащ....ехм, ехм....
Прочетете го пак с новите образи наум. Peace

# 614
 По принцип един рицар тренира от малък - носене на оръжие, бой с меч, езда, физическа подготовка (за да носи бронята), ръкопашен бой и т.н.  Повечето рицари са добре подготвени. Друг е въпросът, че сред северняците почти няма рицари. Иначе в тясна кула по стълбище рицар може да победен само по един начин - с арбалетчик. Арбалетът се зарежда бавно (поне четири -пет-шест минути), но пък стрелата е с голяма мощ пробива рицарска броня и е с невероятно точен прицел. Пускаш двама-трима души  напред да се млатят с рицаря, за да ти спечелят време, прицелваш се в него от пет-шест метра и....Хайде чао. Не е много почтено, но е страшно ефективно.

С лък няма да стане. Лъкът не пробива рицарски брони, макар да стреля по-бързо.

Общи условия

Активация на акаунт