Отговори
# 135
За кашлица помага качествен ябълков оцет (най-добре непастьоризиран- има по био магазините) - една две чаени лъжички в чаша вода.
Благодарна съм на който писа за коластрата, смятам да взема за себе си.

# 136
Or, чела съм че в гхи има канцерогенни вещества и обяснява някои ракови заболявания в Индия. Освен това не е естествен имуностимулант или антибиотик, смятам че не е по темата, както и акацията, както и спорът за готвените храни. Тялото произвежда ензими, но не са достатъчни. Ако ми се яде салата или суров плод, няма да спра да ги ям, нито пък ако ми се яде готвено ще се втурна да ям сурово. Темата не е и за аюрведа.

hjkl,в гхито няма как да има канцерогенни в-ва,щото си е един изключително чист продукт.Гхито не е антибиотик,но е транспортно средство,използвано за някои имуностимуланти,които не ползва официалната медицина обаче,както и за пренос на важни в-ва при готвенето(примерно и споменатата по-рано куркума),така че обсъждането му не е съвсем излишно,освен ако искаме да се ограничаваме.
Тяло,което не произвежда собствени ензими в достатъчно к-во си има проблем,който суровите храни няма да решат проблема-иначе естествено всеки е свободен да си яде каквото му душа сака.
Не знам защо споменаваш аюрведа-знам,че ти е трън в очите,ама дай тогава да не коментираме куркумата и косоовото(което аюрведиците от Шри Ланка използват) и задай точни критерии какво искаш да прочетеш като отговори в темата ти.

Цитат
За мен кокосовото масло е необходимост, организмът ми го иска. Ям го в малки количества
.
Иска го,защото както сама казваш почти не излизаш навън,освен това имаш проблем с кг,както си писала в други теми,което означава че си натрупала достатъчно "студ" и "влага",което тялото ти явно харесва и търси начини да си набавя още от тези качества- в случая от кокоса.Сигурно и от други храни с подобни качества,което няма как да знаем.И естествено няма да ти реши проблемите или да ти изгори мазнините,ако не вкараш енергия под влияние на движение,слънчева светлина,загряващи храни и т.н.Нещо,което да речем имат онези дето живеят при други условия и при тях не им влияе на фигурата и здравето...

Цитат
Сетих се да добавя за гхи, че топлинната обработка унищожава омега 3 мазнините, които се съдържат в голямо количество в пасищното масло.

Аз пък се сетих,че за да се унищожат трябва да се загреят до много градуси.Ако има такъв проблем,същият проблем трябва да го има и кокосовото-щото където растат кокосите  хората си готвят храната.

Цитат
В днешно време автоимунните заболявания на стомашно чревния тракт са повсеместни, макар и не добре разбрани от повечето хора. Оттам проблеми с храносмилането на суровите храни.[/b]  

Не е нужно човек да има автоимунно заболяване,за да не може да мели храната...А суровата храна(в големи количества) е предназначена за животни,не за хора.Китайците примерно не ядат сурово и нямат проблемите на дебелите нации,които все сe хранят "здравословно".

# 137
Първо - за какво да пишеш в темата - виж заглавието.
Кокосовото масло всъщност се препоръчва за отслабване. Взимам го редовно едва от няколко месеца. Не става дума да се взима специално, а да се заместят други видове мазнина и да се консумира редовно. Тази година отслабнах много и задържах, въпреки седящата ми работа. Кокосовото масло се препоръчва при хипотиреоидизъм. ВМ НВХ ми помогна много както и палео хранене, които са подходящи за елиминиране на автоиумунните проблеми, каквито имам. Смятам че и кокосовото масло играе роля.
Оказа се че имам непоносимост към глутен и млечни продукти, вкл. краве масло, дори от най-доброто пасищно. Така че гхи е напълно противопоказано за мен. Загряването на мазнините води до тяхното окисляване в една или друга степен.
Аз също си готвя храната, не ме интересува да споря за готвено неготвено. Със сигурност обаче краткотрайно суровоядство помага на много хора. При него се изчиства лимфата. Много хора се подобряват взимайки ензими. При недостиг на хидрохлорна киселина в стомаха помага ябълковият оцет.
Също така, създадох темата за предпазване оти лечение на ебола, най-вече, болест за която няма фармацевтично лекарство. Каквито и лекарства и ваксини да се предлагат за ебола ще сме като опитни зайци, защото не са тествани.

Последна редакция: пт, 10 окт 2014, 19:54 от hjkl;

# 138
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Също така, създадох темата за предпазване оти лечение на ебола, най-вече, болест за която няма фармацевтично лекарство.Каквито и лекарства и ваксини да се предлагат за ебола ще сме като опитни зайци, защото не са тествани.

всъщност за много болести съвременната медицина няма лекарства.
дори един грип не могат да излекува.
дават се лекарства, които да облекчат симптомите. Peace

# 139
А, хубава работа.  Hug
Има ли смисъл  да се чепкаме?
Аз бих била благодарна ако темата продължи да се развива в посоката, в която е замислена- да споделяме опит за средства (естествени имуностимулатори и антибиотици), които помагат за съхраняване на здравето ни.   bouquet
Да,  asyalein, така е, за съжаление. Стандатната медицина . Иначе, има практики, някои от тях древни;  има методи, но те често остават в сянка.
Хубаво е да има все повече грамотни хора, ползващи  естествени средства за защита и практикуващи естествени методи.
Искаше ми се да споделя някои неща за моето усещане/опит за регионалните продукти/климатични условия, към които сме приспособени;  храна/естествени средства за профилактика и лечение.
Понеже по стечение на обстоятелствата съм живяла/живея в различни географски ширини, мога да кажа, че съм изпитала на 100 % силата на влиянието на местните условия, средства и храни. Действително те неминуемо ми се отрязяват на общото състояние , имунна система и самочувствие. Добре, че човек е приспособимо същество. Grinning
Някой спомена з абаба си. И моята баба не консумираше кокосово масло. Но тя не знаеше и какво е интернет, мобилен телефон и куп други неща. Времената са различни, много различни. В днешно време всичко е много по- динамично. Добре, че сме приспособими същества. Peace
Има определни неща, с които се закърмени и ни е предопределено да носим в този си живот, няма как навициите и нуждите на един ескимос да се припокриват с тези на един африканец. В тази връзка съвсем естествено е например, за едният нуждите от Витамин Д да се попълват предимно от източник- слънцето, а за другият- от друг местен източник, характерен за неговата геграфска ширина- консумирането на риба, богата на същия витамин.
Ако не сме ескимоси, живеещи на север или негри, обитаващи Африка, ясно е, че идват и други фактори: индивидулен избор и потребности- един  би предпочел слънце за себе си, друг повечко риба, а трети - комбинация от двете....
Често има припокриване в свойствата и полезностите на различните средства, намиращи се в различни кътчета на Земното кълбо, които обаче, се оказва, че са полезни за един и същ проблем. Просто виреят различни по различните географски ширини. Едва ли в Тибет познават добре българските билки.
Лично излекувах на 100 % проблем с косата с тибетски (китайски билки).Предполагам, че и с български е можело да реша проблема си, но не намерих подходящия човек/ лечител/ съвет/средство.
За  кокосовото масло бих споделила, че като малка не го познавах като продукт и определено ми е лиспвало.  Допускам, че свинската или китовата мас биха били с подобен благотворен ефект върху кожата ми , но аз съм избрала за себе си кокоса.
За естествена защита също е важно да поддържаме редовна функцията на храносмилателната система, и по- точно работата на дебелото черво. Да се стремим да няма затлачености , запек и неразположения. Аз съм доволна от лененото семе. Преди съм прибягвала до билки, чай/запарка от сенна и пр. Но с лена се чувствам най- добре. Grinning

Последна редакция: пт, 10 окт 2014, 21:07 от take a smile

# 140
hjkl, чела съм хвалебствията за кокосовото масло и са изключително несъстоятелни,но затова пък се продава добре и най-вече скъпо.Радва ме,че си отслабнала,но не мога да приема,че е от консумацията на кокосово масло,а със сигурност знам,че е въпреки него,както и че си положила други усилия.При хипотиреоидизъм само би задълбочило проблемите,при хиперфункция би било ОК.Глутен,млечни,бяла захар и др. имат същите с-ва като кокоса,така че колкото те ослузяват организма,толкова го задръства и кокосовата мазнина,както и гхито-всичко това е противопоказано при проблем с теглото.
Гхито не окислява-гледам че четеш,макар да го ненавиждаш може да прочетеш за обща култура(ако искаш).
Пречистване на лимфата със суровоядство ми идва в повече.Далака е най-големият и най-важен орган на лимф. с-ма,който не може да функционира правилно при прием на сурова храна.Затова и суровоядците с времето дават фира.

Заразните болести според мен няма как да се предотвратят,но пък могат да се лекуват.Старите източни медицини не се борят срещу причинителите,а дават подкрепа на организма да се пребори с тях.За всеки човек и случай се постъпва индивидуално и актуално,като се следват и някои общовалидни правила.

# 141
hjkl; , би ли споделила как разбра, че имаш тези непоносимости? Моят съпруг много яде кисело мляко, сина ми се е 'пристрастил' към прясното......Ядем и пшеница и пшенични изделия. Знам, че човек може да има непоносимост, до да няма видими симптоми. Така ли е?

# 142
Момичета, порових се за българското годжи бери, то си разсте диво у нас, но хората не го разпознават
Цитат
Това растение вирее и у нас. И то почти навсякъде - край пътища, паркове и градини. На повечето места то оформя живи плетове, но често хората мислят, че е отровно и го изкореняват. В България годжи бери е по-познато с турското име мерджан.

Храстите у нас раждат малко по-дребни плодове, отколкото тези, които масово се отглеждат в Китай. Разлика в лековитите свойства обаче няма. И тъй като растението вирее прекрасно и у нас, е време да му бъде обърнато по-голямо внимание – както от всеки индивидуално, така и от икономическа гледна точка.
Тук има публикувани снимки
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=160780
Тук има описание със снимки.
http://plodovete.com/index.php?p=fruit&fruit_id=45
Искам да се науча да го разпознавам, за да си бера диворастящо годжи бери. Освен това продават разсад. Предпочитам българско годжи бери и аз. Между впрочем, има много плодове и зеленчуци привнесени неотдавна от Америка (чушка, домат, пъпеш, картоф и др.), а прасковите сме внесли в древността от Китай, мисля, че гроздето е дошло от Египет.

take a smile
, в общи линии се изваждат от менюто най-често причиняващите проблеми храни за 3 седмици и после се добавят една по една. Схема - 4 дни се вкарва храната, 3 дни се маха, преминава се към следващата. Много лесно е да усетиш разликата.
Между впрочем, тъй като не мога да ям краве масло кокосовото ми е заместител, защото и то е наситена мазнина. Млечните продукти ми причиняват именно слуз - в главата, невероятно количество. Откакто махнах млечните постепенно се възстановявам, трудно ми е да обясня. Глутена го махнах по отдавна. Мен ме удряше в правото черво и врата. Други и удря в стомаха, ставите, различно. Това са автоимунните реакции. От кокосово масло нямам слуз.

Последна редакция: пт, 10 окт 2014, 22:27 от hjkl;

# 143
   hjkl;  благодаря много за отговора   bouquet
Едно от най -  слабите ми места е да спазвам диети и ограничения в избора на храни,  които по принцип се ядат вкъщи...а с времето все повече се убеждавам колко коварно е влиянието както на глутена,  така и на казеина и лактозата. Трябва да взема някакви мерки,  така че да пренасоча навиците ни. Поне за профилактични периоди.
Много ми беше интересно да разбера за мерджана. Simple Smile
Ще си взема пак. Grinning  Отдавна не съм купувала годжи бери или нещо от /с него.
Аз пия отвреме - навреме полски хвощ по препоръка на лекар. Допада ми и го пия с удоволствие.

# 144
Момичета, порових се за българското годжи бери, то си разсте диво у нас, но хората не го разпознават
Цитат
Това растение вирее и у нас. И то почти навсякъде - край пътища, паркове и градини. На повечето места то оформя живи плетове, но често хората мислят, че е отровно и го изкореняват. В България годжи бери е по-познато с турското име мерджан.

Храстите у нас раждат малко по-дребни плодове, отколкото тези, които масово се отглеждат в Китай. Разлика в лековитите свойства обаче няма. И тъй като растението вирее прекрасно и у нас, е време да му бъде обърнато по-голямо внимание – както от всеки индивидуално, така и от икономическа гледна точка.
Тук има публикувани снимки
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=160780
Тук има описание със снимки.
http://plodovete.com/index.php?p=fruit&fruit_id=45

Много интересни линкове..С 2 различни латински,едното принадлежи към сем.Картофови,другото Cемкови,пък какво вирee из Бг един господ знае...Разлика в лековитите свойства няма как да няма,а и дали това,което ужким расте у нас някой го е изследвал и става за употреба не е ясно.Проучи добре,преди да ползваш,при това от компетентен човек,а не от форумни разбирачи.
Разбрах,че нямаш слуз в главата,но тя не се събира само там.Кои са другите признаци по които проверяваш?

take a smile,непоносимост към млечни и пшеница има при свръхконсумация(ежедневно).Проблема е най-вече заради скрития глутен,който добавят към купешките изделия,ако си правиш нещата сама е твърде малка вероятността да получиш непоностимост.Проблема се утежнява и от маята.Добре е хляба да се препича на тостер.Млечните предизвикват задържане на вода,оттам надаване на тегло,тежест в тялото,бавно изпразване на червата,обложен език,трудно ставане сутрин,желание за полягване през деня,депресии,нежелание за движение,промяна и активност и т.н.
Ако детето ти има свръх влечение към прясното,разгледай кое в ежедневието му го напряга емоционално,та има нужда да се успокои.Пробвай да добавяш мед и канела и млякаото и да е топло и нехомогенизирано.

# 145
Or, и двете растения са Lycium- Lycium europaeum и  Lycium barbarum. Според мен на снимките е второто съдейки по статията в Уикипедия http://en.wikipedia.org/wiki/Lycium_barbarum
По-важно е разпознаването на растението отколкото точното му наименование. На английски е wolfberry. За мен основното достойнство на това растение е голямата концентрация на естествен вит. С, витамин, който може да унищожи всеки вирус.
Тук е внесен разсад от Китай, Lycium chinense, отделно си имаме нашенски. Ако видя нашенски (също наричан вълче грозде, мерджан е на турски) непременно ще го пробвам.
По отношение на глутена, веднъж появи ли се зонулин в червата, чревна пропускливост и антитела, нещата стават сериозни. Няма как домашният хляб да е различен, защото днешните сортове жито са с високо съдържание на глутен. Пропускливото черво се лекува 1-2 години, а антитела си има, веднъж ако са се образували, дори да е малко глутенът. Проблем при житото са и фитините, естествените консерванти на зърното, неразтворимите фибри - всичко това дразни организма, пречи на усвояването на минералите от него. По принцип оризът може да е по-малко проблемен, но и там лектините са проблем за много хора. Отделно, че има силна химическа атака срещу микроорганизмите в нас (имам предвид тези с които сме в симбиоза и ни помагат), което ни вреди.  Тези оганизми са необходими за доброто храносмилане и здраве.
take a smile,  това е класически начин в медицината за установяване на непоносимости. Добри резултати дава да махнеш следните неща за 3 седмици: глутен, млечни, захар (вкл. мед, сладки плодове) и изкуствени подсладители, соя, царевица, фъстъци, яйца. После ги вкарваш едно по едно. По принцип соята е много проблемна храна, гоитроген, много високо ниво на фитини, фитоестрогени.
При мен има и сериозен проблем със семейство бобови- задържам много вода, коремът ми се надува, газове, чревни проблеми всякакви. Според мен готвеният лук ми е проблемен, заради инулина, който съдържа. Със земна ябъла също имам проблем, явно по същата причина. Пробвала съм и с чист инулин - тогава разбрах, че не ми понася. Всеки организъм е различен и човек трябва сам да установи какво му понася и какво не.
Or, признаците за мен бяха - стомашно-чревен дискомфорт - най-вече кървящи хемороиди, но и газове, подуване, запек/диария, стягане в гърлото и областта на щитовидната жлеза, слуз в главата, но оттам и по врата надолу. Ако можеш да изброиш други признаци, би било интересно.
Вместо да спорим би могла да пишеш тук за антибиотици и имуностимуланти - индийски подправки.

Последна редакция: сб, 11 окт 2014, 12:16 от hjkl;

# 146
 hjkl;, Оr , Благодаря ви много за поясненията симптомите и особеностите при прием на глутен и млечни.
Като се зачетох кои продукти съдържат гоитроген и ми 'прилоша'. Ние редовно ги ядем .
Зонулин и антитела няма как да знам дали имаме, освен ако не направя лабораторни кръвни изследвания, нали?
Уф, че затормозително, като е толкова рисков тоя глутен, защо изобщо произвеждат тонове изделия с него!? За мен подобна 'битка' е почти непостижима.

Искам да попитам в тази тема за Алоето. Подариха ми една туба алое вера гел за пиене на Форевър, стабилизран с натриев бензоат и др. добавки- токоферол, калиев сорбат и т.н. Много ми го препоръчаха, казаха ми чудеса. Някой има ли мнение/опит? Ще съм благодарна за отзвиви. Не ми се иска да питам в специализарана тема (допускам че /ако има такава), защото е възможно в нея да са пристрастни.

# 147
Ако на някой му е убягнала темата за чесновата тинктура (тибетски капки)
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=373036.msg28503024#new
Не съм я пробвала, но не миришела. Т.е. може да се взима ежедневно.

Открих, че билката кора от бяла върба е естествен аспирин. Всъщност аспиринът е вещество от бреза, но този в аптеките е синтетичен. Бялата върба се продава и на капсули
http://apteka-optima.com/185/%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8/852/ … 1%83%D1%80%D0%B0/
На английски white willow bark. Мисля, че това е нашата плачуща върба. Всъщност аспиринът е единственото фармацевтично лекарство, което използвам - за случаите когато вдигна температура. Следващият път може да пробвам с тази билка.

# 148
Днес на фермерския пазар имаше прясно българско годжи бери. Знам две места където има прясно годжи бери от България в момента. Друг е въпросът че цена от 50 лв. за килограм не ме устройва.

Също бих искала да поясня, че глутенът е житния протеин, препичането на филиите хляб няма как да го неутрализира или премахне. Самото препичане генерира някои токсини, макар че едва ли ще навреди чак толкова.

# 149
За имунитета давам пчелно млечице,прополис,мед,билкови чайове...

Общи условия

Активация на акаунт