Отговори
# 150
  • Пловдив
umi zoomi  как даваш пчелното млечице?

# 151
umi zoomi, какви чайове ползваш?

# 152
Купувам го в спринцовка-10мл.1мл отговарял на 1гр.Изкарвам в пластмасова лъжичка 0,5мл. и давам в устата да го смуче сутрин на гладно.Знам,че се дава под езика,но така ми е по-лесно.20дни се дава после се почива.А и екстракт от някаква гъба давам,но не знам как е на Бг.Съдържа бетаглюкани.Естествено не давам всичко наведнъж.Като давах млечице,гъба не давах Peace

# 153
Чайове и за мен и за малката правя вече само билкови,от натурални билки.В един буркан съм забъркали липа,лайка.мащерка,босилек,маточина,жълт кантарион,салвия(няма точни пропорции).На детето и на мъжо правя често,профилактично.Аз чай не обичам,но вчера ме втресе,разкихах се и днес с 3 чая,с мед ,лимон и прополис и с 2-3 пръскания на прополис в носа и съм като нова.

# 154
umi zoomi
прополис на спрей за нос ли имаш ? Би ли споделила какъв е твоят прополис.  bouquet

# 155
Правя си тинктура,продава се в аптеките,но аз имам натурален прополс и си правя сама.Разтварям го в спирт или силна ракия.В шише от Олинт слагам 10мл. Физ.разтвор(за мен даже само преварена вода)и 5-7капки тинктура.

# 156
  • Sofia
При зъбобол масло от карамфил. Действа противовъзпалително , бактериологично и обезболяващо.

# 157
hjkl,не виждам нещо кой знае какво впечатлително в това годжи бери,освен че напоследък стана много известно покрай рекламата,която му правят.Вит.Ц има и в шипката,на която никой не обръща внимание,пък е в пъти по-голямо като съдържание от годжито.Също така има и в цариградското грозде и хинапа,които виреят в БГ.Има и в лимоните.
Ако искаш индийски представител с високо вит.Ц-това е амлата.Друго чуждоземно е ацерола.

Относно глутена-нямам настроение да пиша...Като си си втъплила,че ти вреди,не го яж.Пък ако си прекалявала с тестяното,може и да ти е навредило.

Фитина си е защитна обвивка на растенията,човек като интелигентно същество е измислил начин да си обработва храната така щото да му стане смилаема.

Този инулин колко време го пи та не ти понесе?Има си време за свикване,през което време може да се обострият симптоми.Особен като се пие нещо готово,а не се приема с храната.Проблема на лекарствата и добавките е,че извличат някаква активна съставка и смятат остатъка за ненужен.При прием на храни и билки нещата се приемат в тяхната цялост,където всички съставки са активни,действат в синергизъм и страничните действия са намалени или изключени.
Лука и чесъна се добавят в манджите  точно за да подпомогнат смилането.Е бобовите си искат и друга подготовка.
Индийската подправка,която се прибавя с тази цел се казва асафетида-има и антибиотично действие.

Последна редакция: нд, 12 окт 2014, 11:12 от Оr

# 158
Ор, как трябва да изглежда асефоетидата? Имам такава от Индия, но прилича на натфиев глутамат и не съм я ползвала. На опаковката на англ.  nе пишеше да го съдържа, но точно на вегета прилича.

Последна редакция: нд, 12 окт 2014, 22:36 от Пролетен дъждец

# 159
Записвам се да ви следя, че доста боледува малкия напоследък  bouquet

# 160
Ор, как трябва да изглежда асефоетидата? Имам такава от Индия, но прилича на натфиев глутамат и не съм я ползвала. На опаковката на англ.  е пишеше да го съдържа, но точно на вегета прилича.

Погледни в интернета как изглежда.Не знам как изглежда вегета,различава се от глутамата.Иначе има характерна силна неприятна миризма.Понякога я смесват с оризово брашно,арабска гума,сминдух.Друг път е чиста.Използва се съвсем пестеливо.

# 161
Ето една статия за уникалните свойства на мерджана (вълчето грозде)
http://www.naturalnews.com/036003_goji_berries_superfood_nutrients.html
Все пак се разтърсих и прочетох, че нивата на вит. С може много да варират в това плодче. Всеки сам да потърси информация, да се информира и да прецени за себе си струва ли си.

Асафетида е индийската подправка, която лично на мен не ми понася на вкус и мирис, просто ми е непоносима, макар че има много други индиски подправки, които харесвам.

Фитинът може да се неутрализира частично с покълване, топлинна обработка, квасене, ферментация, но не изцяло или пък прекалено времеемко и трудоемко, за да мога да го правя. И пак остава проблемът с високовъгледхидратното съдържание - като нишестето се превръща в захар - глюкоза в организма.

За глутена - категорично не мога да се съглася с Ор.

Цял живот ми създават дискомфорт готвен лук, отделно от боб и леща, със или без лук. Земна ябълка ми даде проблем след 3-4 дни прием. Чист инулин - веднага. При всички тези случаи има много газове, подуване на корема. Ако червата се раздразват от нещо смятам, че продължителният прием само задълбочава проблема. От дете имам проблем с прясното мляко. Като дете имах постоянен стомашен дискомфорт. Когато започнах да живея сама промених много неща и това престана. Но проблеми все още имаше. В семейството ми има други случаи на алергични реакции към храни и автоимунни проблеми. Въпрос на ген.
От както махнах глутена стомахът ми е изключително редовен - нещо необичайно и престанаха ужасни проблеми, просто не искам да си спомням какво беше. Те просто се изпариха с магическа пръчка.
Всъщност моят случай потвърждава теорията зад палеолитното хранене. Истината е, че в голяма част от Азия не се яде нито глутен, нито млечни продукти.

Смятам, че тезата, че с еди какво си се свиквало с времето е много погрешна и може да докара на някого големи проблеми. Когато нещо не се понася, колкото повече се ползва, толкова по-зле става.

Последна редакция: нд, 12 окт 2014, 22:20 от hjkl;

# 162
Гледах в нета още като я взех, но не можах да преценя. Наистина е силна миризмата и мен ми напомня точно на глутамат (от онези бульони на кубчетата). Затова ми е една такава неприятна.
Явно така си мирише просто.

# 163
Инулин на таблетки и на мен ми образува газове. Абсолютно не ми понася. Преди години когато се предалагаше на пазара, купувах земна ябълка - хем ми беше  вкусна, хем заради прочистването, но сега с лен ефектът е по- добър и няма газове.
За навиците, които имаме у дома,  100 %-тово безглутеново и безмлечно ядене е мисия невъзможна. Това означава да направя кардинална революция, която ако не е животоспасяваща не се виждам как успешно бих  я направила. Blush
За средствата, които укрепват и предпазват се сетих още за шведска горчивка, исландски лишей и екстракт/настойка от ларви на восъчния молец (настойка/экстракт личинок восковой моли). Извинявам се, ако са вече споменавани и се повтарям.

# 164
  • Sofia
екстракт/настойка от ларви на восъчния молец (настойка/экстракт личинок восковой моли)

това пък за какво помага Thinking звучи доста гадно

Общи условия

Активация на акаунт