Отговори
# 165
Гледах в нета още като я взех, но не можах да преценя. Наистина е силна миризмата и мен ми напомня точно на глутамат (от онези бульони на кубчетата). Затова ми е една такава неприятна.
Явно така си мирише просто.
Ами asa - foetida - втората част от наименованието на латински означава вонлив, смрадлив. Не знам точно какво са ти продали, но, с извинение, истинската подправка мирише на крака.

А годжи берито, за незнаещите английски, имало полизахариди подобни на гъбите и те действат като имуномодулатор. Статията е на английски, но проедполагам, че с Гугъл преводач е разбираема.
http://www.naturalnews.com/036003_goji_berries_superfood_nutrients.html

Последна редакция: пн, 13 окт 2014, 20:46 от hjkl;

# 166
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Всъщност моят случай потвърждава теорията зад палеолитното хранене. Истината е, че в голяма част от Азия не се яде нито глутен, нито млечни продукти.

Смятам, че тезата, че с еди какво си се свиквало с времето е много погрешна и може да докара на някого големи проблеми. Когато нещо не се понася, колкото повече се ползва, толкова по-зле става.

човечеството е оцеляло, точно защото може да се нагажда към променящите се условия на живот.
в праисторическо време харата не са консумирали мляко (нямали са ензим да го разграждат), но през ледниковия период са оцелели тези, които са успяли да се нагодят към променящите се условия и да започнат да преработват млякото.

вместо да изключваш храни от менюто си и да следиш кое вдига имунитета, помисли за метод на лечение, който е цялостен, т.е. не лекува само отделни симптоми, а човекът като цяло.

# 167
Фитинът може да се неутрализира частично с покълване, топлинна обработка, квасене, ферментация, но не изцяло или пък прекалено времеемко и трудоемко, за да мога да го правя. И пак остава проблемът с високовъгледхидратното съдържание - като нишестето се превръща в захар - глюкоза в организма.

Глюкозата е необходима за работа на мозъка.Кръвната захар се регулира с подправки.Аkо ядеш само хляб със салата-може и да има проблем.

Цитат
Цял живот ми създават дискомфорт готвен лук, отделно от боб и леща, със или без лук. Земна ябълка ми даде проблем след 3-4 дни прием. Чист инулин - веднага.

А в суровия лук и чесън дето не ти правят проблеми няма инулин. Laughing

Цитат
От както махнах глутена стомахът ми е изключително редовен - нещо необичайно и престанаха ужасни проблеми, просто не искам да си спомням какво беше. Те просто се изпариха с магическа пръчка.

Не е много чудно.Когато човек махне нещо от менюто си,започва да набляга на други храни,които преди не са му били в достатъчно количество и така някои проблеми му изчезват.

Цитат
Всъщност моят случай потвърждава теорията зад палеолитното хранене. Истината е, че в голяма част от Азия не се яде нито глутен, нито млечни продукти.

Пещерняка се хранел предимно с месо,само че не седял по цял ден пред компа и не се хранел най-малко 3 пъти на ден,защото му се е налагало сам да си намира храната-т.е. трябвало му е повече Е за целодневното му движение.
Не знам какво е общото с азиатския начин на хранене.Те за твое сведение консумират освен ориз(въглехидратна храна),също така и пшеница, много булгур и др.-източник на глутен и зърнени култури-т.е. нещо дето според нета палео диетата изкючва.
Консумират и млечни.Разликата от западния начин на хранене е,че ги консумират по друг начин и без огромни излишъци.

# 168
Храня се с много зеленчуци, сурови и готвени, също ям и достатъчно плодове. В тях има достатъчно глюкоза. Ям и кореноплодни, понякога и ориз или елда. Въглехидрати има и в ядките и таханите. Но не е този удар и шок за организма. И зелен пресен грах ми понася и зелен боб. Ям и тиква, наприемер, тиквички и патладжани, в тях има въгледхидрати. Преди да премахна глутена ползвах немски ръжен био хляб.
Индийците са малка част от Азия, останалите не ядат питки и млечни.
Няма да се занимавам да отговоря на останалото, но има две нашумели книги - Wheat Belly и Wheat Brain във връзка с глутена. Когато червото е пропускливо, пропусклива е и мозъчната мембрана. Изглежда глутенът играе роля и при психическите заболявания, но не само, при Хашимото, което е епидемиям и пр.

Последна редакция: пн, 13 окт 2014, 17:55 от hjkl;

# 169

Индийците са малка част от Азия, останалите не ядат питки и млечни.

добре де, кой не ги яде?

в Монголия преживяват от млякото на яка (поне тези в степите). в Китай - ориз, спагети. мляко до сега малко са консумирали, в момента е един от най-бързо развиващите се пазари за млечни продукти. в Русия - там май всичко ядат... в арабските страни също се консумират пшенични производни, както и ориз и т.н. аз не се сещам за нация, която да няма някой основен източник на въглехидрати - дали пшеница, ориз, маниока, царевица - където каквото вирее...
Тибет - там сигурно не консумират кой знае колко жито, ама дали и виреее толкова на високо? там също консумират мляко от як.

за мен проблемът е по-скоро изменените сортове, които дават повече добив; начин на живот далеч от природата, съответно в разрез с природните закони - резултатът са цивилизационни заболявания. преработените храни - не термично, а фабрично.
стресът да не го забравим.
Хашимото доколкото знам е заболяване на щит. жлеза - първото, което ми хрумва е Чернобил (Украйна произвежда доста жито...)

много се отклонихме от темата, но тотално здраве няма как да има с няколко мощни имуностимулатора. човешният организъм не е толкова елементарен.

# 170
Не следя спора ви задълбочено, но не може ли да се приеме ,че хората са различни и не всички непременно се подобряват от готвен лук и хранене с предимно готвено или млечни и т.н.
Ор, във всяка тема твърди едно и също за готвеното, както веганите за месото, суровоядците за суровото и т.н.

# 171
Or и asyalein са привърженички на вегетарианство, веганство, аюрведа. Имам чувството, че Ор си изкарва прехраната с аюрведа.  
Китайските спагети може да са оризови, от боб мунг или жито, но традиционно китайците основно се хранят с ориз, същото важи за японци (имат спагети от елда), корейци, тайванци, тайландци, виетнамци, камбоджанци.
http://www.kikkoman.com/foodforum/thejapanesetablebackissues/17.shtml
Цитат
Staple Food of the East
In East and Southeast Asia, by contrast, rice is quite literally the staple food - the main ingredient and centerpiece of every meal. The keeping of livestock was not historically part of the lifestyles of this part of the world, so there were fewer opportunities to eat meat, milk animals or manufacture dairy products. Fish were an important source of animal protein, but among ordinary people even fish was a luxury, and only the wealthy were able to eat it daily. Most people subsisted on rice and vegetables.
Има и хора в Африка или ескимоси, които традиционно се хранят почти само с риба, месо, животински мазнини. В Африка има и повече зеленчуци и плодове, корени. Археологията е доказала ефекта на земеделието върху здравето. Има част от населението, която може да толерира тези храни по-добре.
Болдо е растение, което се взима с бобови за по-малко дразнене на стомаха.
Асафетида я разузнах, била полезна - смола от някакво дърво или корена му май беше. Но се използва много малко количество, за да може да се яде храната, поне от западен човек, заради силния дъх. Все пак хора всякакви, може на някого да му е от полза и да му хареса. Помагала за по-малко стомашно дразнене. Предпочитам да взимам тамян (босвелия) като смола, защото ми харесва ароматът.
Относно суровоядството - смятам, че през лятото може да се практикува 50-80% от здрав човек. През зимата вече е друго. В крайна сметка всеки сам усеща организма си. Но пък от суровоядството се научават полезни неща - да се правят смутита, сокове, кълнове. По отношение на веганството, вече съм над 40, преминах през анемия поради липса на вит. Б12, вече не мога и един вегански ден да понеса леко, дори с растителен протеин. Но нямам алергия към яйца и риба, така че не ям само месо. Организмът ми не се чувства добре и с традиционно вм нвх, затова избрах палео, но не прекалено стриктно. Не съм по крайностите, слушам инстинктите си.
В тофу фитините не са неутрализирани, толкова са силни в соята. Така че топлинната обработка не маха всички фитини. Дори предварителното изкисване. Хашимото не случайно е с азиатско име, там соята играе роля. Всъщност соята е привнесена в Азия от английчаните в колониално време Изобщо не е традиционна храна. Има хора алергични към оксалати, соланини, лектин. Нещата са индивидуални. Традиционно хлябът се е квасел по 24 часа, преди това житото е престоявало. Това помага да се разкъса веригата на глутена, защото в кръвта трябва да попадат само аминокиселини, а не белтъчини. Краткото квасене за няколко часа не е достатъчно.

Последна редакция: пн, 13 окт 2014, 20:48 от hjkl;

# 172
Благодаря, че отново се връщаме на темата. Тъй като подхванахме индийската тема, бих искала да кажа, че съм си оправяла оток на бузата и подут венец от възпален зъб със супа с щедро количество индийски подправки - кардамон, карамфил, черен пипер, лют пипер, синапено зърно, канела, кориандър, кимион. В къщи държа най-разнообразни подправки, защото ги третирам като средство за профилактика и лечение.

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 04:42 от hjkl;

# 173
Относно суровоядството - смятам, че през лятото може да се практикува 50-80% от здрав човек. През зимата вече е друго.

Аз пък смятам лятото за също толкова неподходящо време за суровоядство както и всеки други сезон.Лятото има високи Т,а понякога и висока влажност,откъдето земеделските култури заболяват.Има си и др. фактори разбира се,но сега няма да се занимаваме с фитопатологиите.От там нататък хич не ми е чудно що хората се тръшкато масово от стомашно-чревни заболявания.
Верно и хигиената играе роля,но огънят е сигурно средство срещу бацилите. Peace

Цитат
..... преминах през анемия поради липса на вит. Б12, вече не мога и един вегански ден да понеса леко, дори с растителен протеин.

За 1 вегански ден няма да ти стане нищо-б12 се натрупва-дългогодишното веганство пресушава запасите,също и обърканото храносмилане.

Цитат
Традиционно хлябът се е квасел по 24 часа, преди това житото е престоявало. Това помага да се разкъса веригата на глутена, защото в кръвта трябва да попадат само аминокиселини, а не белтъчини. Краткото квасене за няколко часа не е достатъчно.

Традиционно хлябът не се е приготвял по днешният начин,където голяма част е набухваели и пълнители със знайни и незнайни съставки.Нещо,което в книжките за набеденият глутен със сигурност се премълчава.Нито са се консумирали днешните количества пасти,торти,спагети,фафлички,сосчета и пр....
И нещо много важно-пещерният човек е ядял дивоживeeщи животни,които не са ги хранили със смески с глутен. Laughing

# 174
Квасила съм хляб 24 часа. Много кисел става. За 4-6 часа става доста по-приятен на вкус. Възможно ли е вкусовите предпочитания на хората да са се променили чак толкова много и преди да се е консумирал чак толкова кисел хляб?

# 175
Квасила съм хляб 24 часа. Много кисел става. За 4-6 часа става доста по-приятен на вкус. Възможно ли е вкусовите предпочитания на хората да са се променили чак толкова много и преди да се е консумирал чак толкова кисел хляб?
Ами то друг не е имало.Така че са нямали избор.     Laughing
Човек се движи по линия на най-малкото съпротивление.И ако има пуФкаф, бял, мек и топъл хляб, кой е луд да се дави с киселчок!
Масово хората не мислят за здравето си и не гледат на храната като вид полезно гориво за организма, а просто ядат, каквото и да е, за да умрат.
Цитат
Аз пък смятам лятото за също толкова неподходящо време за суровоядство както и всеки други сезон.Лятото има високи Т,а понякога и висока влажност,откъдето земеделските култури заболяват.Има си и др. фактори разбира се,но сега няма да се занимаваме с фитопатологиите.От там нататък хич не ми е чудно що хората се тръшкато масово от стомашно-чревни заболявания.

Когато навън е 35 градуса на сянка, последното, което искам на масата, е още топла храна.
Изкарвам летата основно на сурови плодове и зеленчуци.Готвена храна ям не повече от 3-4 пъти седмично.Имам изключително редовен стомах, никакви стомашни проблеми и никога не съм страдала от стомашно-чревни инфекции, дори по почивки.Но не разчитаме на капанчета и заведения за бързо хранене да ни изхранват, наемаме стаи с кухненски бокс и основно ние си приготвяме храната.

# 176
Квасила съм хляб 24 часа.

закваската не ти е била наред. аз съм квасила по 2-3 дена и не е бил много кисел. има лека кисела жилка. едно време се печали хляб 1 път в седмицата и закваската са я пазили от едното месене до другото.

hjkl; , с кратък преглед на последните публикации няма как да разбереш на какво е привърженик един човек  Wink
аз съм веге от над 20г. и честно казано, откак станах, вече боледувам доста рядко. след бременността и на лекар не съм ходила.

та обратно на темата - пак го пиша, няма пълно здраве само с имуностимулатори.
здравето е съвкупност от много фактори - хранене, ниво на стрес, начин на живот, замърсяване, генетични предразположения и т.н.

един здрав и силен организъм, който е повален от вирус, може и да се оправи с джинджифил, черен бъз и чесън, но един хронично болен човек - едва ли. а гореизброените неща рядко помагат при хронични болести.

# 177
Имам изключително редовен стомах, никакви стомашни проблеми и никога не съм страдала от стомашно-чревни инфекции, дори по почивки.

Това твърдят болшинството от хоpата,които не знаят какво точно да наблюдават.Всички са с перфектни стомаси.Редовен стомах не е равно на здрав стомах!

Възможно ли е вкусовите предпочитания на хората да са се променили чак толкова много и преди да се е консумирал чак толкова кисел хляб?

Преди хората не са бързали толкова,имало е време да дъвчат повече хляба и така да усещат сладостта на житото.Сега обаче е друго-всеки бърза и не дъвче добре,а вкусовите рецептори за сладко се намират на върха на езика.Сладкият вкус успокоява,а съвременният човек има нужда от това-затова и тази му потребност  се задоволява със съвременните храни.

# 178
По темата, напоследък слагам етерични масла в десертите си. Всъщност това при мен са намачкани банани или круши, може да добавя канела, лимон, карамфил - днес сложих частичка масло от индрише и лимонов сок. Слагала съм и масло от босвелия. Много ароматно става, но за 2 банана наистина трябва само частичка. Хората си слагат индрише в сладкото, то си има силни ароматни вещества с лечебно действие.
Цитат
Индришето върши чудеса, лекува диабет и тумори, твърди великият народен лечител Петър Димков.
Предлагаме ви забравена рецепта на Димков с индрише, която е особено полезна в раннодиабетни състояние и при изцеряване на тумори. Върши работа и при високо кръвно.
Сега можете да научите как да си приготвите този невероятен лек вкъщи. Необходими продукти: 400 грама пчелен мед; 20 смлени пресни листа от индрише; 20 бадема, смлени заедно. Бърка се. Приема се два пъти дневно по една супена лъжица - сутрин и вечер, в рамките на три месеца. Следва пауза от месец и после отново по същата схема.

Във вм нвх има хора с колит (той също е с автоимунна причина) и те наистина не могат да ядат нищо с фибри, веднага се подуват. На тях Аткинс им идва като спасение. Аз пък се чувствам доста зле на Аткинс.
На мен жито, ориз, ръж ужасно ми сладнят. Дори и плодовете. С годините изглежда организмът ми понася концентрираните въглехидрати и сладкия вкус по-трудно. Това е интересното във форума - човек се сблъсква с различни хора. По принцип раковите клетки се хранят със захар.
Съгласна съм с asyaleian, че не са само лековете тук. Хипократ го е казал: Храната ви да бъде лекарство, а лекарството ви храна.

# 179
Тук се намеси модератор и ще се получат 2 мои съобщения едно след друго. И все пак, тъй като се говори за ползата от аюрведично и вегетарианско хранене, ще дам обратен пример, защото намирам, че нещата са по-сложни.
С палео хранене има хора излекували се от различни тежки заболявания - Хашимото, множествена склероза. Д-р Terry Wahls от САЩ се е излекувала от тежка форма на множествена склероза. Има нейна книга The Wahls Protocol.
Така че лечебни начини на хранене - разни. Множествената склероза също е автоимунно заболяване. Алцхаймер пък го наричат Диабет от 3-ти тип, при него има инсулинорезистентност на мозъчните клетки. Тук е подходящо нисковъглехидратно хранене. Не рекламирам нищо, не съм консултант по хранене. Информацията може да се намери и приложи безплатно.

Общи условия

Активация на акаунт