ПЪРВИ клас - 1 тема

• 38 835
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
А какво е тогава  задължително целодневно обучение и за кои училища важи, та правителството толкова  се фука , че е решило проблема на работещите родители?

# 331
Проблем не е решен, защото тези занимални н голяма част не предлагат адекватни условия. А задължително няма как да е ако не се осигурява за всички и с необходимите условия за това. 
Не е нормално тези деца да прекарват цялото си време в една малка стая, да няма кът за почивка и игри, да няма подходящи зали за спорт и т.н.

# 332
  • София
В нашето училище занималнята е задължителна. И аз се чудя как не водите децата си на занималня. Мислях, че е задължителна навсякъде до 4 клас. newsm78

# 333
При нас за подготвяне на уроци, писане на домашни в занималнята се отделя 1час и половина.
Няма начин дори и най-бавното дете да не успее да си напише домашното за това време, учителката да мине да обясни, провери и т.н.
Калина в къщи пише домашните по български и математика за около 30мин. (може и по-малко, но утре ще засека по-точно).

Права си,че е напълно достатъчно времето ,което прекарват в занималня ,за да си подготвят домашните,но е факт,че се налага да дописваме в къщи.А и моята госпожица по принцип лесно се разсейва,казва ,че много й шумят другите и й пречат.Ще я изчакам още малко да се адаптира и ще видя какво мога да направя,за да си улесним ученето.

# 334
Обади ми се също и някаква жена от кръжок по актьорско майсторство, където правели и безплатна фотосесия и оттам ги взимали за филми и реклами. Хич не ми се понрави, сайтът изглежда доста беден, а да не говорим, че часовете са в събота. При вас има ли такива предложения?
При нас са предлагали някаква театрална школа, карате и футбол, като госпожицата не е искала първите две, а на футбола казали, че взимат само момчета. Така че май на нищо няма да ходи в училище, но пък иначе я водим на пиано, рисуване и таекуондо.
Фийл, това което казваш, не са предлагали в нашия клас, да не е нещо по проект "Успех"? Може ли евентуално линк, щом имат сайт. При нас проект "Успех"ще е в съботите до обяд, през февруари и март, с тяхната класна на тема "Играем с английски". Та се чудим още дали да я запишем. Вчера се върна с надраскана ръка с химикал, казали им да си отбележат, че ще ги снимат в понеделник, но не разбрах повече.
Иначе вчера е яла на стола - почти всичко, но това което ме притеснява е, че си върна пълно шишето с вода и ми обяснява, че не й стигало времето в междучасията да пие вода newsm78
Сисето, дано не се разболее младежа, при нас вчера не ги бяха извеждали, но за сметка на това като я взимал мъжа ми госпожата от занималня я е пуснала сама да си слезе отгоре, което малко ме учуди, ами ако се изгуби по пътя, все пак не са много ориентирани още, а училището е голямо.
Иначе времето за домашни мв занималнята й стига, вчера си е написала всичко и нарисувала две рисунки, това до 15.30ч. Вкъщи се справя бързо, но й писва. Пише малко по малко, едно по едно .
Моренка, Дъждец, разсмяхте ме.
Лулумба, в аутлета на К и К има непродадени единични бройки от стари модели, и е на късмет. Някой път нищо няма подходящо, тази година и взех маратонки на К ик за 19 лв., обувки на същата цена, пантофки за 4.90лв. вместо на редовната им цена от 17.90лв., случихме с номера.

# 335
  • Варна
Добро утро Simple Smile Хубаво се посмях рано сутринта самичка в офиса  Hug
Шанталче, добре дошла Hug
За занималните - до колкото знам "целодневно обучение" е едно, а занималня е съвсем друго. Ако детето е в целодневна форма на обучение, не може да го вземете на обед и е задължително да остане до 16:30-17:00ч, т.к имат учебни часове и тогава, а част от самоподготовката е сутрин. Занималните от своя страна би следвало да са място, където ги "пазят" и им дават възможност да си напишат домашните под надзор/с помощ на възпитател. Тук е мястото да споделя снощната ни случка с другарката-възпитателка. В 16:55 пристигам да си взема детето, и понеже е студено навън, очаквам да са си в стаята. Но не! Всички първолаци, които още не бяха взети (около 20 броя) бяха натъпкани във фоайето. Раниците на камари, якетата и те. Rolling Eyes А моята госпожица легнала на пода и се търкаля като мечка на 1.5 метра от въпросната г-жа, която кротко я гледа и не отразява нищо... Много се ядосах! Скарах се на детето. На учителката нищо не казах, в крайна сметка тя не е пъдар, но пък една забелека можеше да й се откъсне от устата. Както и да е! Повече ме вбеси факта, че детето ми разказа за някаква система за оценяване на класната. Раздала им билетчета с 5 пиленца и който си чуе името да огражда по едно пиленце. Критериите са били: "послушание", пазене на стаята чиста, БЕЛ, Мат. и още нещо, което Дребна не си спомни. Оказа се, че я нямало в списъка с Математиката и има 4 от 5 пиленца. Разтроила се беше много ("Плаках си в косата да не ме види никой!"). Каза, че госпожата казала, че не разбира математиката... Чудя се как от 4 дни писане на чертички става ясно кой как се справя с математиката или с БЕЛ?! Безумие пълно...

# 336
Оказа се, че я нямало в списъка с Математиката и има 4 от 5 пиленца. Разтроила се беше много ("Плаках си в косата да не ме види никой!"). Каза, че госпожата казала, че не разбира математиката... Чудя се как от 4 дни писане на чертички става ясно кой как се справя с математиката или с БЕЛ?! Безумие пълно...
Напълно подкрепям. Не може да разберат това от писането на чертички и е много глупаво да ги оценяват така. Горката Маша. При нас има само в тетрадките браво или друг знак, но слава богу не са пристъпили към система на оценяване.

# 337
  • на Мелмак
Разсмяхте ме от сърце  Hug , Морена , Дъждец !

При нас занималнята не е задължителна , а се кандидатства за нея , може да не те одобрят  Rolling Eyes
Имат 2 часа да се подготвят там. Елизабет първа е написала всичко и са й дали да чете книжка.
Харесва си госпожата , но иска да я взимаме първа !
За първи път са се хранили в стола - не й е харесала храната , госпожите не преувеличиха с обяснение за качеството й. Изяла на приятелката си курабийките  Joy плодовете и част от сандвича си  Laughing . За храненето на стол таях надежди , но вече не . Ще плагиатствам идеите на Морена и други потребителки , благодаря ви от сърце за което   bouquet
Доста по- изморена е от мин.седмица , помоли ни да не я разпитваме , защото е изморена , а да изчакаме поне половин час да си почине  Crazy  Laughing
Разделили са ги с нейната приятелка , не седят вече заедно . Тя е с някакво момченце , на което му е забравила пък името  Laughing
Ще видим днес как ще е  Grinning
Успешен ден на всички !

# 338
  • Sofia
Добро утро, момичета! Simple Smile
Радвам се, че съм ви разсмяла!  Grinning
marina_vladi, разбира се, че може!  Hug

За занималните... самоцитирам се от друга тема...
И аз съм за полудневно обучение.
Защото у нас няма (както и други са писали) целодневно обучение - такова каквото би трябвало да бъде (чувам от близки и познати извън страната) и бих избрала.
С два преподавателя - един за сутринта, друг за следобед. Достатъчно голямо помещение, та да има и кът за отмора (нямам предвид легла или диванчета непремнно, но не ми се впуска в подробности) и да не са цял ден в "кутийка" децата. В стаята да са с пантофи/чехли. Отношението между учител и ученик да е друго, дори подредбата на чиновете...
Да не говорим, че системата е скапана като цяло.  То да беше само тя...
     Другото е целодневен престой.
     Да, в някои наши у-ща има белееедо подобие на "целодневно обучение".

Та когато има такова подобие на целодневно обучение (повече в ЧУ, супер радко в ДУ) - учебния материала е разпределен за целия ден и е на блокове (нещо такова беше СМПто на някой, забравих кой...), та затова е задължително за всички. Останалите условия съм споменала в цитата и в тукашните ЧУ се покриват в различна степен, доколкото чувам.
Но, ако следобяд само се пишат упражнения и домашни - това е занималня/целодневен престой, не обучение! И не би следвало да е задължително.
Но пък нали всеки си прави каквото си иска...

...Повече ме вбеси факта, че детето ми разказа за някаква система за оценяване на класната. Раздала им билетчета с 5 пиленца и който си чуе името да огражда по едно пиленце. Критериите са били: "послушание", пазене на стаята чиста, БЕЛ, Мат. и още нещо, което Дребна не си спомни. Оказа се, че я нямало в списъка с Математиката и има 4 от 5 пиленца. Разтроила се беше много ("Плаках си в косата да не ме види никой!"). Каза, че госпожата казала, че не разбира математиката... Чудя се как от 4 дни писане на чертички става ясно кой как се справя с математиката или с БЕЛ?! Безумие пълно...
Колкото се ядосах и ми е мъчно.... ей онази статия за финландското образование и' принтирай на вашата госпожа...

Последна редакция: ср, 24 сеп 2014, 09:35 от Morena

# 339
При нас занималнята е по желание, избира се в колко часа ще взимаш детето, моят засега е до 16.15 най-късното възможно.
Следобяд са сборна група с друг учител. Имат отделна сграда, при хубаво време след домашните играят навън в двора. При лошо все още не знам, ще попитам днес на родителската.
Много неприятно това с оценяването, нали затова все още няма бележници и оценки  Tired

# 340
  • СОФИЯ
 Laughing  Вече съм спокойна, веселбата не е само при нас  Joy   Вчера дъщеря ми - по къс ръкав в двора на училището... баща и направо изпаднал в ужас като я видял в този студ и вятър....  Сутринта пък им вземали мярка за униформите и синът ми като се вгледал в дрехите си (беше с нов суитчер и панталони) и като казал,че това не са неговите дрехи..  ooooh! Настанало едно търсене в класа, всички деца със сиви суитчери били изкарани отпред, да не би нашия да си познае суитчера, а той рев..." мама ще ми се кара, това не са моите дрехи"  Cry Снощи не знаех какво да правя - да се ядосвам ли, да се смея ли, да заплача ли и аз... Mr. Green
И на мен ми направи впечатление, че госпожите не са като в детската градина, не правят забележки или напътствия,  а първолаците все още са си деца, няма как изведнъж да станат самостоятелни и да преценяват сами ситуацията.
Дъщеря ми вчера не се е хранила, не е пила вода и не ходила до тоалетна, защото нямало кой да я подсети. Обяснявам, че тя сама трябва да се сети...

# 341
  • ГОре на черешата...
В нашето училище занималнята е задължителна. И аз се чудя как не водите децата си на занималня. Мислях, че е задължителна навсякъде до 4 клас. newsm78

Не, не е задължителна и ако са ви казали така са ви подвели.
Целодневното обучение е право на избор на родителя, по закон никой не може да го принуди да избере такова. Подава се заявление за включване в ПИГ от желаещите, за останалите ученици са задължителни за посещение часовете по ЗП и ЗИП.

Андриан ходи с желание, следобед вкъщи работим. Проблем при него е наклонът на писане, днес ще разговарям с учителката да не изисква десен наклон от него, мисля, че всичко ще се нареди. Определено пише по-добре със специалните пиромоливи, вчера му купих още един в комплект с пълнители и специална острилка за тях.

# 342
До сега четох закона и разни други подзаконови актове и разпоредби. Simple Smile
Няма такова нещо като "задължителна" занималня, нито целодневно обучение.
Всичко е по желание на родителя, като училищата съответно предоставят правото на избор.
И за занималнята и за целодневното обучение (отново по преценка на ръководството на училището), родителите, които желаят децата им да посещават такова, подават съответната молба-заявление.
Всичко останало са волни интерпретации на учители, директори и т.н.

За забележките от учител, за тези, които са посещавали детска градина явно ще им е малко трудно. Там учителите са малко и като пъдари и прекалено много забележки правят, според мое лично виждане. Понеже до нас има 2детски градини, а пред едната площадка...ами няма такова викане, забележки нон стоп към децата и т.н.
За това съм и на мнение, че предучилищната трябва да се изкара в училище, за да свикнат малко с друг режим и училищна обстановка.

# 343
Леле, Дайв, чак аз се ядосах, като те прочетох. Абе тези хора добре ли са! Така ли ще възпитават любов към знанията и училището ooooh!

HI, горкичкият младеж Simple Smile Така като споделяте се успокоявам, че не е само при моето дете тази отвеяност. Явно си е нормално за възрастта.

За забележките/напомнянията от госпожите миналата година много се ядосвах, като беше в предучилищна в училището. Тогава бяха съвсем неориентирани, а госпожите много много не им дремеше. Сега вече не очаквам да им напомнят. Гледам да й говоря, пък какво ще влезе в главата. Вчера и моята не беше пила вода. За яденето не посмях да попитам.
До нас има основно училище и като минавам, виждам децата по двора. Ами, редовно зимата са по блузи навън, а учителките опаковани в якета.

При нас за съжаление няма кът за отдих. Стаята хич не е голяма и има само чинове. Фоайето, в което си играят, също е малко и ако ги пуснат всички заедно (както става през междучасията най-вероятно), ще се изпотрепят. Добре че сега излизат навън.

Ние бяхме със СМП. Сега са променили програмата. Махнали са СМП-то. Днес има един след друг 7 сериозни часа-3 български, 2мат, 2 англ., 2 спорт. Ще изчакам окончателната програма и ще звъня да ги питам дали са нормални.

# 344
  • Варна
Абе, честно казано, Марта беше в ПГ в училище. Именно там за една година учителката не е успяла (или не е искала!) да им обясни как да се държат в часовете. За тях до последно си беше нормално да стават по време на занятията и да ходят до съседен чин или до бюрото на госпожата, за да си покажат творчеството... Никога не е имало забележки за това, че сме закъснели, или че "домашното" не е написано... Т.е. училищни навици = 0. Иначе и аз мисля, че не е длъжна учителката да ги възпитава. Но все пак са малки още и след като са седяли цял ден в стаята, нормално да имат излишна енергия. Толкова ли е трудно да организираш игри в стаята?! Ние сме играли на "Мяу, мяу котенце, познай кой съм аз!", "Саймън каза", "Кое е по-голямо" и какво ли още не... Това са ми спомените от дните, в които имахме физическо, а навън валеше (в първи клас, когато не ни пускаха в салона). Хем ги занимаваш с нещо да не беснеят, хем се забавляват и научават нещо ново. Само желание да има... ама няма....

Общи условия

Активация на акаунт