ПЪРВИ клас - 1 тема

• 38 825
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
  • тук-там
Хайде, и аз да се включа Ина беше на ПГ в училище. За моя радост госпожата  успя да ги научи на училищни маниери (взима се участие само с вдигане на ръка, часовете са по 35 мин., ако си концентриран в час имаш по-малко за довършване във вкъщи, до тоалетна само междучасието, водене в стола за закуска боравене с малка сума пари и сега постоянното висене пред лавката ни е спестено и т.н.  )
За занималнията ние не успяхме да се класираме, което ми е голяма мъка (на нея също), но като ви чета може би е за добро. Благодаря за поясненията за задачите от учебната тетрадка по математика, че за утре това ни е домашното.

# 346
  • Sofia
... Ами, редовно зимата са по блузи навън, а учителките опаковани в якета.
................
Ние бяхме със СМП. Сега са променили програмата. Махнали са СМП-то. Днес има един след друг 7 сериозни часа-3 български, 2мат, 2 англ., 2 спорт.
Дъждец, това е абсолютно нормално според мен... децата не стоят на едно място, като учителките. Аз така я уча моята - като ще скача и диве да е съблечена, та да е сведено до минимум изпотяването. И да се облече като се укроти.
..............
Това имах предвид като писах по-горе за целодневното обучение... предметите на блокове. За тия два часа тъкмо имат време освен да им предаде урок госпожата и да го пообсъдят, да обясни, каквото е неразбрано и да се упражняват, та след това всичко е ясно. За вкъщи нищо не остава.
Точно това е един от поблемите в образованието - че в час само се преподава и толкоз. Домашното за вкъщи и кой каквото разбрал.  ooooh!

п.п. Приготвих червена чушка на солетки и отивам за Гушкан.  Grinning

Последна редакция: ср, 24 сеп 2014, 10:45 от Morena

# 347
Махнали са СМП-то. Днес има един след друг 7 сериозни часа-3 български, 2мат, 2 англ., 2 спорт.

Затова са първи на матурите няколко поредни години.  Peace

Последна редакция: ср, 24 сеп 2014, 20:13 от Анонимен

# 348
  • Sofia
погледнато реално, наистина много стабилно се учи - гледам по каката, нея вече където и да я заведа на пробни изпити, постига отлични резултати.
Скрит текст:
...

Това в 1 клас не го оценяваме, но като стане време за кандидатстване след 7 клас, да видиш какъв зор е! Аз пиша и в седмокласната тема и майките са много притеснени! Всеки се е втурнал по школи и уроци, почивните дни заминават и резултатът е съмнителен.
Затова я преместих в това училище след 5 клас и засега няма повод да се оплача. За малкия имам притеснения и забележки, но са в рамките на поносимото.
  Това после ще го изкоментирам... все по мазола ми...  Sad

# 349
  • София
При нас е на целодневно обучение  - час МАТ, следван от подготовка по МАТ и така целия ден, а не часове и следобяд занималня.

Жасмин, ще споделяш за ПЧМГ после, че аз имам такъв уклон за детето, но ще изкачам д амине този 1 клас и тогава да видя дали ще се насочим към математиката и водене по състезания. А за ПЧМГ чувам само хубави неща. НО
Скрит текст:
все още не съм проучила таксите какви са, че са една важна част също.

# 350
Пролетен дъждец, хммм и тази програма от РИО са я одобрили?
Личното ми мнение е, че това е прекалено натоварване за деца 1ви клас, 1ви срок. Има си и изисквания, които не знам как са спазени.

# 351
Жасмин, ще споделяш за ПЧМГ после, че аз имам такъв уклон за детето

Нямам за споделяне, щерката не учи там. И двете ми деца са в Св.София, каката само на пробни изпити ходи в ПЧМГ, за да се тества.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2014, 16:17 от Анонимен

# 352
Ох, не знам, Жасмин! Те са първи клас още. Едно е 6ти, 7ми, друго е първи. Каката като не е била толкова натоварена до 5ти, ето че сега е номер едно. Значи може някакво по-умерено темпо до тогава и постепенно яко засилване. Все пак не всичко е състезания на този свят, важно е да се възпитат и други неща сега.

Мирама, не знам, тя не е представена така най-вероятно. Ще гледам да не се навивам отсега, може да има промени. Миналата седмица на детето му харесваше, а това ми е най-важно. Миналата година не беше хич очарована.
Аз все сравнявам с немскаата ситема (която си има и недостатъци), където много неща са на игра в началните класове и ми е много терсене.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2014, 12:33 от Пролетен дъждец

# 353
Ох, не знам, Жасмин! Те са първи клас още. Едно е 6ти, 7ми, друго е първи. Каката като не е била толкова натоварена до 5ти, ето че сега е номер едно. Значи може някакво по-умерено темпо до тогава и после яко засилване. Все пак не всичко е състезания на този свят, важно е да се възпитат и други неща сега.
За мен 7 часа по сериозните предмети по 40минути в 1ви клас си е яка антиреклама на училището.

В тези 7 часа са включени поне 2-3 самоподготовка. Не приемай буквално програмата. Виж че всички учебници и тетрадки им стоят в училище и почти никакви домашни не носят - всичко се пише и учи в училище. Това е един от основните плюсове на ЧУ, според мен. Предпочитам детето да е по-натоварено в училище, но там да си научи и напише всичко, а не да носи всеки ден раница 5-6 килограма и да пише и учи вечер, на лампа. Понеже втория вариант вече го пробвахме 5 години, сега ми харесва повече, въпреки тежката програма.  

Последна редакция: ср, 24 сеп 2014, 17:54 от Анонимен

# 354
  • София
Охх, много писано, много за четене, как ще ви догонвам, не знам.

Моите терзания са подобни на вашите, не съм сама в лудостта  Mr. Green

За обличането - и аз се панирам като са разсъблечени. Моя близка обаче живее в Германия и там каляването е много разпространено. Разказвала ми е, че докато детето беше в детската градина, всеки ден ги извеждали навън, а следобед ги слагали да спят на дюшеци по земята – по бельо и на широко отворен прозорец (вероятно е имало и одеала). Освен от хрема не е боледувал от друго. Мисля си, че тук в България малко прекаляваме с обличането - включително и аз самата.
Разбира се, спор няма, че каляването става постепенно и разискваните по-горе случаи не може да се сравняват с това.

Нашата госпожа пък пострадала – паднала и си ударила ръката и от вчера е обездвижена. Днес каза, че я посъветвали да направи операция. Притеснявам се първо, че се натоварва с децата и второ – че ако се оперира може да се наложи да пратят заместник. Имам изключително лоши спомени от всякакви заместници – класът ми беше подхвърлян от учител на учител първите 4 години и беше отврат.

Морена, твоята случка ми напомни
Скрит текст:
как веднъж с една приятелка отидохме на опера и се прибрах в 6:00 сутринта. По-тежък махмурлук май не съм имала. И на 80 години като станем и склерозираме, мъжът ми сигурно няма да спре да ми се подиграва. Ама хубави времена бяха, децата бяха малки...  Blush

# 355
Морена, специални благодарности за идеята за мушама и престилка по рисуване!   bouquet
Току-що ги получих от Амазон (заедно с една книжка) и са страхотни:

Последна редакция: ср, 24 сеп 2014, 11:49 от Анонимен

# 356
  • на път
В нашата класна стая има кът за игра и почивка - килимче и възглавнички (всяко дете със своя). Там играят ако навън вали. Вътре са с пантофи или леки обувки. Там понякога и учат, четат им приказки ...
Нямат лафка за моя радост - давам закуска всяка сутрин.
Така беше и в ПК в друго у-ще.
СМП няма - увеличен е хорариумът по всички предмети и материалът се отработва със съответния преподавател. Учат от 8:15 до 4 часа. У дома е забранено да се учи през седмицата - играем, четем, излизаме. Чанти връщат в петък. Всеки ден е закичена със някаква наградка - макар и да не е много старателна, е умна и амбициозна.
Чакам да обявят допълнителните занимания след часовете за да я запиша на балет и хип-хоп в удобно време ако се вмести в графика.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2014, 14:56 от Д_Ива

# 357
Здравейте!
И моя първокласник става без проблеми, без значение в колко часа си е легнал. И ходи с ентусиазъм на училище.
Всяка сутрин глася сандвич, сокче, вафла и нарязана ябълка. Връща ябълката.  Rolling Eyes
Имат барче, но не ми е искал парички.. Явно и другите деца не ходят и не му прави впечатление.
Узи дано бързо се оправи госпожицата.
И моето ми се хвали, че днес два пъти паднал и си изкривил крака.  ooooh!

# 358
 ooooh! порасналите ни мъници  Heart Eyes

Морена, дъждец усмихнахте ми утрото - то аз докато допиша ще стане вечер , но ..... Mr. Green

Ние имаме едно "старай се повече" , но явно не е реагирано остро от госпожата , защото аз в къщи и обясних ,че това не е добра оценка (а тя видимо беше озадачена). А то е от пусто бързане - излиза от реда , започва от втори ред да пише (първи го пропуска ).......  Whistling . Днес ми обеща добра оценка  Peace така че ще се похваля после  Laughing (да видим)

За сега се чувства видимо спокойна в училище , от което и аз .Дано така да продължим и за напред Praynig

Последна редакция: ср, 24 сеп 2014, 13:21 от фея зловеща графиня

# 359
  • София
  Знам си аз, че не трябва да се меся в обучението на децата, ама пак се бъркам!

Провокирана от постовете в темата, как давате допълнителни задачи, реших и аз да дам на мойто гардже нещо допълнително. Понеже имаше само по 1 ред от елементите, които не ставаха особено красиви, реших да му дам да понапише още малко. Взимам празна тетрадка, обяснявам, че ще му е за допълнителни упражнения и по примера на госпожата, почвам да рисувам чертички и ченгелчета в началото на реда. Е, толкова грозни станаха, че почти ми стана неудобно! Но няма да се излагам пред детето, я, давам му я и му казвам: "Хайде, маме, по един ред от тези елементи. Ама хубаво ги напиши, по-хубаво от показаните. Както ги пише госпожата, ти си знаеш как." А той кима сериозно и доуточнява: "Искаш да кажеш да ги напиша, но правилно, не както ти си ги писала?" Мъжът ми и баткото се счупиха от смях, Дребен не разбра що се хилят, но аз все пак си се изложих. Мдам. Рано почвам този път...

Общи условия

Активация на акаунт