ПЪРВИ клас - 1 тема

• 38 819
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
  • София (Възраждане)
В нашата класна стая има кът за игра и почивка - килимче и възглавнички (всяко дете със своя). ...

А от нашата класна стая на дете се пада по 1 кв.м., хайде да е 1,5 квадрата hahaha
Ива, къде е този първолашки рай?

# 361
  • Sofia
погледнато реално, наистина много стабилно се учи - гледам по каката, нея вече където и да я заведа на пробни изпити, постига отлични резултати.
Скрит текст:
...

Това в 1 клас не го оценяваме, но като стане време за кандидатстване след 7 клас, да видиш какъв зор е! Аз пиша и в седмокласната тема и майките са много притеснени! Всеки се е втурнал по школи и уроци, почивните дни заминават и резултатът е съмнителен.
Затова я преместих в това училище след 5 клас и засега няма повод да се оплача. За малкия имам притеснения и забележки, но са в рамките на поносимото.
  Това после ще го изкоментирам... все по мазола ми...  Sad
Малко музата ми изветря при разходката, ама нали е мазол...  Mr. Green
Скрит текст:
Та и ей това не му харесвам (освен всичко останало...) на бг образованието...
И за начален етап има мнооого, което да се променя, но средният, който е много важен е пълна скръб. И затова бих искала да не съм длъжна да водя/ходи детето ми на у-ще, което да му скапе желанието, а да имам избор, как да учи то. Ми по-добре да ходи само на школи и частни уроци, поне да не ме е яд, че давам пари и си губи ценено време и нерви и още други неща, след като се предполага, че у-щето трябва да си върши добре работата и да не се налага това. То просто идва излишно посещението на у-ще.

Жас, много ми е хубаво, че съм допринсела с нещо, да си имате престилка и мушамичка. Със здраве да ги ползва момчето!  Hug

Д_Ива, много добре звучи вашето!  Simple Smile

Нашите днес усвоили математиката (дали не е СИПа си мисля, не че има значение), защото им е трудно с писането. Писали са частите на буква Х.  Имат дом. по МАТ да пишат една страница 2ка.
Допада ми това - да се наблегне където има нужда. Числата и без това ги писаха в ПГ. 
Доколкото чувам (Светле, ще се радвам да се включиш по въпроса), като вземат буквите, бързо, бързо ги почват с диктовки (напоследък много се чудя за чий зор се учи това ръкописно писане....  Thinking)
Та ще наблегнем и вкъщи на писането.

....Всяка сутрин глася сандвич, сокче, вафла и нарязана ябълка. Връща ябълката.  Rolling Eyes
А пробва ли да махнеш вафлата (захарта не помага за ученето)? Simple Smile

Аааа... хайде сега пък aunt Ogg  Joy Joy Joy Joy Joy Joy ...

# 362
Жас, да носенето всеки ден на тежки раници  е минус. Допълнителните занимания на каката наистина са били много. Тя най-вероятно е много активно и будно дете . Някой друг щеше да си избере по-малко. Това му е хубавото на избора, че всеки според темпото и възможностите си.

Узи, това с матраците по земята много възмущава в България Mr. Green Там има възможност и да не спят на обяд в градината. Който иска спи, който не, се занимава с нещо. Може да има и изключения де. Като се роди малката, ни бяха казали, че трябва да спи на 16 градуса, а денем на 18.

Извинявайте много, че натоварих темата с моето мрънкане. Ама като споделям и чувам и други гледни точки, малко по-добре ми става  Blush

Ива, чудесно звучи това. Аз съжалявам, че не проучих Увекинд по-добре. Може би те най-много щяха да се доближават до разбиранията ми.

Морена
, аз винаги съм се чудела за какво се учи това ръкописно писане. Един път се учи печатно, втори път ръкописно и трети път шрифтът в книгите Crazy

Последна редакция: ср, 24 сеп 2014, 13:35 от Пролетен дъждец

# 363
  • Sofia
Дъждец, тя темата е за всякакви мисли и терзания... живот е това, пък той не е само в розово, я.
Та аз не виждам причина да се извиняваш.  Simple Smile

# 364
  • Варна
Лельо Ог, аз точно щот съм една краснописна, купувам тетрадки за упражнение, в които си е показано какво да пише детето! Да не се излагам и аз  Joy
Хубави неща пишете за ЧУ... Във Варна обаче такива почти няма. Има 1, което е по-старо и с традиции, 1, което започна тази година и френското... Толкоз! Не ми се говори на тема Варна, че ми иде да си грабна чантичката и да не се обръщам назад Confused
До сега се чудих дали да не се обадя на класната да поразпитам за системата за оценяване, която е въвела и най-вече за смисъла й. Но ММ ме спря. Да съм говорела утре сутрин лично. Как ще се вредя от вечно интересуващата се групичка майки-орлици, които я обграждат - не знам... Но ще пробвам, пък ако не успея - другата сряда... Чакам още да минат за някакви допълнителни занимания да кажат, но нищо...

# 365
  • Някъде в облаците
 HugЧета ви, все не успявам да пиша. След седмица учение - мисля, че и аз и Мире започваме да влизаме в ритъм (в новата въртележка  Joy).  Laughing Става сравнително лесно, отива с желание, вече и на занималнята (това беше най-голямото мрънкане от миналата седмица, при все, че е частна с 8-9 деца - не й харесвало).
С писането - мисля, че се справя нормално добре, на мен ми харесва. От предучилищната съм й обяснила, че трябва да е четливо, защото понятието красиво и ..... съвсем друго. Но определено й е скучно, вечер - при разглеждането заедно с мен - казва - ми това е, като в ДГ. И три пъти имат и устно домашно - да разказва - настанява се и го прави много старателно.  Laughing В занималнята имат отделни тетрадки и по БЕЛ и по МАТ за допълнителна самостоятелна работа. Учебните допълнителни помагала вече са в пълен комплект, започнаха да учат по някои от тях.
Най-скучно й е по английски - (и в училището и в занималнята имат). Тайничко си казвам - ами да си почива детето три пъти седмично.От 01 окт тръгва на Британика и тя си чака това. Имат ирландче в класа, ходят заедно на занималня и тя ......... му казала, че иска да си говорят на английски  Party
Когато е хубаво времето - всеки ден излизат. За обличането нямам грижи - откакто поотрасна сама се разсъблича и облича.
Тази седмица родители и придружители в училището не се допускат, което на мен мнооого ми харесва. Сутринта трябваше да дам на учителката сума за срещата на деца/родители/учителка в петък и охраната ми каза - моля, изчакайте тук, учителката ще дойде.  Peace Суматоха е отпред, но това е най-добрият вариант за безопасността на децата, спокойствието им и нормалния ритъм на учебния процес.
След мрънкането миналата седмица, че не може за физическо за се преоблича в класната стая (и беше ходила в тоалетната), днес сутринта бях приготвила панталонче (спортно - тип долнище) - да ходи направо с него. Влетя в банята да ми каже, ама как ще ходя така на училище, а не - ще се преобличам, я си ми дай поличка.  Laughing Laughing Laughing

И накрая, малко да ви разсмея, ето едно македонско стихотворение за първокласниците (научи я моята леля в събота, ще се опитам да го напиша, когато се слуша е мнооого забавно):

Знам да четам,
Знам да пишам
Ако сгрешам -
ке избришам!
От да не сам ученик!

Вече го знае почти целия клас.  bowuu

# 366
  • София
И при нас има в класната стая кът за игра. Не знам точно кога и как играят там, но със сигурност го правят. Отделно имат един час седмично по Лего. Идеята на този час е децата да се учат да бъдат екип. Дава им се една задача, например да построят Полицейско управление и всички заедно да го направят с помощ от учителката. Още не е имало такъв час, моят син го чака с нетърпение. Сигурно до края на тази седмица ще се похвали.
Вчера учителката по английски го е похвалила и му е дала стикерче за награда. Детето беше много щастливо. Днес ще е за първи път на плуване, да видим дали ще му хареса при тази треньорка.

# 367
Здравейте,

и аз стигнах най-после да се отчета. Не смогвам да изчета всичко в темата, но се опитвам Simple Smile
Баткото първите дни ходеше с голямо желание, но в последните се опитва да хитрува. Опита вече и с номера "Боли ме главата, ела да ме вземеш", но не му се получи. След разговор с него разбрах, че друго момченце го заболявала главата, обажда се на майка си и тя идва да го взима по-рано  hahaha хитрее. Учителката ни е много мила и добра с децата, много си я обича и аз много я харесвам и като ци като човек. Учителката на занималня ни е едно младо момиче, което учи магистратура в момента и на нея малко й се качват на главата. Сина ми ни разказа, че няколко деца не я слушат и дори се е разплакала, стана ми много мъчно на нея. Мисля си дали да не поговоря с нея и да видим с какво може да започне да ги прилъгва да я слушат повечко, знам че има различни начини. Сетих се за раздаване на стикерчета (в края на учебния ден), за послушните деца или да им обясни какво е договор под формата на игра да си направят техен договор за реда в клас - нещо забавно и с учебна цел. Друго не се сещам, но ако някой има идеи да сподели newsm78. Намерих много интересно четиво:
и мисля да го изпратя на двете учителки, за да ползват идеи за игри и забавления.
Иначе да се отчета по някои от обсъжданите теми:
-за храна изпращам сандвич с кашкавалче и краставичка, нарязани зеленчуци или плодове и задължително 2 бутилки вода от по 500 лм.;
-телефон имаше в първите дни, за да е спокоен и да се чуваме, но след като прекали с позвъняванията си поговорихме и вече е без телефон;
-обличам го нормално, като гледам да е с къс ръкав, някакво горнище с цип и яке, за да може да се разсъблича;
-все още не са ги извеждали на двора, би трябвало от тази седмица да започнат. Директорката искала първо добре да се опознаят с госпожите, за да няма гафове;
-имат кът за игра с книжки и разни настолни игри, а от сина ми разбрах и за балони.
-домашните си ги пише в занималнята, само един ден имаше да си довършва (като беше казал, че го боли главата и си беше почивал Wink).
-за момента гледам пишат само чертички, ченгелчета и завъртулки, не са започнали с цифрите все още;
-джобни даваме 2 лв., които си седят в раницата - до сега си е купил само един ден вода, че не му е стигнала.
-имаме записано детенце на индивидуално обучение, но все още не се знае каква е причината. Мислех си да говоря с класната и да направим една голяма картина за детенцето с отпечатъци на ръчичките на всички деца и имената им и да я пратим на това детенце, за да го зарадваме, но не съм сигурна дали родителите ще са съгласни.
Май попрекалих с писането.

Може и да сте го обсъждали в темата, но да кажа и аз - нарязаните моркови се запазват сочни - като се намажат със зехтин, а плодовете не потълняват - като се натрият лекичко с лимон.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2014, 14:39 от Bebooo

# 368
Днес девойката е отразила ходене в кабинета на сестрата с оплакване за болки в корема след закуската на голямото междучасие. Тъй като този сценарий сме го играли, когато има зор за нещо и се притеснява, питах дали е било номер или истина - потвърди,че я боляло, но след визита във WC, й минало. Баба й също я прегледа, като я взех за обяда и не намери притеснителни признаци. Силно се надявам да не ми играе въртелки,че ще се наложи да ставам строга, но справедлива...  Twisted Evil

# 369
  • на път
.....
Ива, къде е този първолашки рай?

http://uwekind.com/bg/gallery/view/208

Моето гардже е на 12 снимка.

......
Ива, чудесно звучи това. Аз съжалявам, че не проучих Увекинд по-добре. Може би те най-много щяха да се доближават до разбиранията ми.
.......

Не е късно да се съберем догодина живот и здраве  Wink. В нашия клас дечицата са 10 (новите), а стаята е голяма и има празни масички гардеробчета.

# 370

Еее, точно за Увекинд щях и аз да пиша! Мисля, че то най-много би ти харесало. Аз ги следя във Фейсбук - доста креативни дейности имат.
Но никога не е било мой избор, никой вкъщи не знае и дума немски, предпочитам този език децата да го учат като по-големи, ако решат.
Между другото, на Св.София й се носи славата на училище, в което много се учи, ти не чете ли темите за ЧУ, преди да се запишете? И нагоре в класовете е така, не е лежерно, оценки се пишат трудно, за 1 грешка се отнемат 0,25, пълните шестици са рядкост.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2014, 20:14 от Анонимен

# 371
Мен ме зарадваха, че за родителската среща трябвало да нося и 20€, пише, забележете 'за избор на родителският съвет'. Всички родители ще бъдат задължително избрани за членове срещу въпросната сума  Laughing
Направо ми се отщя да ходя, кой знае как ще ни загубят времето, май се оказа, че за всички класове родителската ще е заедно в залата  Shocked

# 372
  • София
Днес пък на мен ми звъни една госпожа и ми казва името и това на детето, а имах и пропуснати обаждания от този номер и аз бях  #Crazy Тя обаче ми поиска разрешение детето да отиде на кастинг, била от училище за таланти, а моят бил много активен и настоятелен. Даже днес, като го взимах, ми каза, че щял да става актьор.  Mr. Green

# 373
  • В офиса
Леле колко пишете... И аз не разбирам зора да се пише ръкописно. Че той целия първи клас се превръща в един огромен час по рисуване. За това никога няма да трия криви чертички и лулички. Между другото голямата ми дъщеря, която пише ужасно грозно, в трети клас получи подкрепата на учителката си да пише печатно. Сега е грозно, но поне е четимо.

Пролетен дъждец, води се по детето, не по абстрактното нещо, наречено програма. Ако на него това натоварване не му се отразява, то значи не е никакво натоварване. Те затова децата са различни и за всяко е подходящо различно училище. Peace

# 374
Ако щете ми вярвайте, обаче се прибрахме преди 20 мин от родителската  ooooh!
Толкова глупости и празни приказки не бях слушала от времето на комунизма  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт