Рим-десета тема

• 74 173
  • 747
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте,
Утре трябваше да летим с мъжа ми до Рим, но ни пропадна пътуването. Имаме 2 купени он-лайн билета за Ватикана за 27.10 (понеделник), 11 ч. Ако на някой му вършат работа, ги давам безплатно. Предполагам, че може да се направи промяна в имената, в условията на резервацията пише, че не може да се променя броя на хората.

# 61
Здравейте, имам въпрос.
Някой ходил ли е по Коледа в Рим и какви са му впечатленията?
Благодаря   bouquet

# 62
     Здравейте! Върнахме се от нашето римско приключение и сега свикваме с родната действителност... За четири дни мога да се похваля, видяхме почти всичко, което си бях набелязала от споделеното тук. Малко ни се объркаха плановете, тъй като откраднаха документите на моя мъж(  л.карта, шоф.книжка, кредитни карти...) Много се ядосахме и добре, че имаше 2 раб. дни, та да ни изпратят международния паспорт с DHL..(102 лв., но поне нямахме проблем на летището).Не стига това, ами и улучихме стачка на транспортните работници и почти цял ден нямаше автобуси. Наложи се моят мъж да ходи до посолството пеша. Той май най-добре е разгледал Рим:) Между другото улиците бяха толкова спокойни без автобуси и коли !! Всички се движеха по средата:) Минаваха само файтони и някое и друго такси.. Като на празник!! Само дето душата ни се беше стегнала от напрежение...
        Очарована съм от Колизеума-първия път, когато бях в Рим, не влязохме вътре, защото мислех, че е достатъчно да го видим отвън. Горещо препоръчвам както него, така и Римския форум и хълма Палатин.Там усетих "вкуса на времето" и по-скоро колко сме нищожни в сравнение с него.Сега защо не можем да построим нещо вечно?
Съжалявам,че не си взехме Ромапас. Решиме, че ако си купим седмична карта, ще е достатъчно, но не можахме да справим на Термини. Цял час се опитвахме да намерим откъде да си ги купим тия карти. Имаше само едно гише, пред което имаше огромна опашка. От един автомат си взехме номерче и се наредихме, но пред нас имаше 34 човека. Почакахме 15 мин. и се отказахме. Купувахме си по 3-4 билетчета на ден и накрая установихме, че ни е бил същия разхода..
       Някой знае ли дали ни се полага обезщетение от застраховката за загубени документи? Но аз утре ще проверя.
      Бяхме и до Карло Мента, заслужено развлечение след нервите, които загубихме. Улучихме много приятно време за вечерна разходка.    Страхотни улични джаз-музиканти!Успяхме да видим и папата- мина на 2 м.край нас. Голяма истерия беше, не съм виждала такава реакция даже при посрещането на рок-звезди!!!
         В парка до крепостта Сант Анджело пихме невероятно  " кафе корето" в симпатично арт-заведение с джаз и рагтайм и то само за 1,50 евро!!
За тези, които обичат да пият вода-да са спокойни! В Рим има достатъчно вода-както за пиене, така и за фонтани:)
         В музеите въпроса с тоалетните е много добре решен. Във Ватиканските музеи имаше тоалетни на всеки етаж, така че и в това отношение бъдете спокойни!
     Останаха някои неща за следващия път, но поне ще имаме стимул за него.И си пазете чантите!!!

Последна редакция: нд, 26 окт 2014, 19:50 от valya_bl

# 63
  • Луната
valya_bl добре дошла!  bouquet
Съжалявам за неприятностите, които сте имали. В края на януари като ходихме с приятели ги бях инструктирала да оставят документите и парите си в сейфа на стаите в хотела. И да имат пари само за деня. На толкова места бях чела, че в Рим много се краде (не само там), че опазването на личните документи беше станало сред приоритетите ми. Можело е да отидете до българското посолство да му издадат пасаван.
Важното е, че сте се прибрали живи и здрави Simple Smile и тази неприятност няма да се отрази в отношението ви към града...

# 64
valya_bl, съжалявам за неприятната случка.  Sad Как се случи това, къде бяхте? За жалост джепчиите също едно от нещата, с които Рим е широко известен.
Иначе си права за Колизея, много е впечатляващ и отвътре.
А за Рома пас ние първия път си купихме картите от летището. Съвсем случайно налетяхме на тяхно гише и се възползвахме още там. Нямаше хора.

# 65
В апартамента, който бяхме наели, имаше сейф ( зад една картина) и хазяйката ни го показа, ама тогава си казахме -"какви ценности имаме за сейф чак..." и не му обърнхме внимание. Според мъжа ми са му бръкнали в чантата  в метрото-беше ужасна навалица, просто като консерва...А циганки имаше в изобилие. Циганки, ама ромки...Simple Smile Не е необходимо да се носят много документи- защо му беше например да носи шофьорска книжка???Ама станалото-станало. В българското посолство са му казали, че ако може да му изпратят международния паспорт с DHL е по-добре. Пасавана е 65 евро, а DHL  е 102 лв, а и за пасаван трябваше да се чака доста. Абе спасихме положението, ама сега ще се ходи по мъките за нови документи , нови разходи... Ама най-важното е, че сме живи и здрави....Аз на летището също мислех за Ромапас, но не видях. А и там загубихме много време да си чакаме един чекиран куфар, който се оказа чак на 10-та лента, ама докато разберем, си чакахме на втора...

# 66
valya_bl , пак добре, че се е случило в работен ден и сте имали време за бърза реакция. Неприятно е много, аз затова като че ли толкова упорито избягвах вариантите за ползване на градски транспорт в Рим, защото в един чуждестранен форум на такива страхотии се начетох, че...  ooooh! Жалко, че мръсните гадове провалят екскурзиите на толкова много хора.

# 67
  • София
Здравейте, отново имам питане:
има ли таксиметрова компания, която да мога да резервирам предварително онлайн от хотела до една от гарите (не Термини), която да е надеждна и изпробвана. Някой беше споменавал  newsm78, но сега не мога нищо да намеря.

# 68
Ние резевирахме с тази: http://www.romepickup.com/. Дадохме адреса , на който бяхме отседнали и си поръчахме такси за 05:15 сутринта две седмици по-рано.Много съм доволна! Таксата е твърдо 40 евро! Дойдоха точно навреме, един луксозен бус, черен,  за осем човека:) Шофьора беше със златен ланец, черен костюм и бяла риза- типичен италианец-много галантен!!! Не ни взе допълнително нищо за багажа. Препоръчвам! Потвърдих си поръчката предната вечер на дадения телефон , само това, никакво предварително заплащане. (Между другото масово на такситата пише: Рим-Фиумичино-48 евро, на почти всички таксита.)
Една препотъка: Идете по-рано сутринта за сутрешния полет, защото гейта, от който се тръгва е доста далеч и има много ходене, а и не е трудно да се обърка човек. Преди две години не беше така.

# 69
Здравейте, отново имам питане:
има ли таксиметрова компания, която да мога да резервирам предварително онлайн от хотела до една от гарите (не Термини), която да е надеждна и изпробвана. Някой беше споменавал  newsm78, но сега не мога нищо да намеря.

Ranick, ето това са шатълите, с които се придвижвахме и двата пъти в Рим:
http://www.consorziotrasportopersone.it/en/tariffe/

Те са няколко такива компании - все са черни бусчета и са на принципа на споделения транспорт, ако ги вземеш директно от летището - точно пред терминала вдясно е дългата колона, в която са паркирани и всичките са ок. Могат да бъдат ангажирани и предварително. Тарифите зависят от това колко човека превозват - ако сте двама - по 20 евро на човек (40 общо, както е писала valya_bl ). Ние бяхме трима - съответно по 15 евро на човек. Виж тарифите в линка. Таксата за багаж е включена. Белите таксита са по 48 евро фиксирана тарифа.

# 70
  • тук-там
Само да вметна за личните документи...Не само за Рим.
Винаги правя копие на лк или паспорти, които нося с нас. Оригиналите в сейф - апартамент или хотел. Спирали са ни - даже и в Израел/Палестина - не е имало проблем! Peace
Кредитни карти и кеш - на врата в холдери--калъфчета- като малките деца... Laughing

# 71
Ох, така съжалявам , че имахме сейф, а не го използвахме.
Но за всеки случай ще дам малко инфо и за посолството в Рим- стига се с автобус 910 от Термини. Адресът е в сайта-Via Pietro Paolo Rubens, 21;00186 Roma ,http://www.amb-bulgaria.it/ Телефоните също са там.
Дано на никого не се налага да го ползва за такива случаи!

# 72
Относно полета на връщане /не знам дали винаги се излита от този гейт/ - при нас сега беше G - дават го за 10 мин. ходене от паспортния контрол. Като се стигне до края на въпросния гейт се взима нещо като влакче за 1 мин./толкова ми се спеше след ставане в 3 ч. през нощта, че нищо не забелязвах в детайли Sunglasses/ и след това вече се появяват G 1, 2, и т.н. Ама и аз как го обясних.....

Тъй като и аз бях попрочела в Трипадвайзъра за кражбите, си направих копие на паспортите, а тях, и известна сума пари държахме в сейфа на хотела /може и в заключен куфар, ако се пътува с такъв, разбира се/. Но, автобусите и метрото бяха толкова претъпкани, че просто беше невъзможно според мен някой да ти отвори чантата. Но.... понякога, за лош късмет, разсейване, вадене на билети /ние бяхме с Ромапас и това ни услесняваше - използвахме ги само за влизане в метрото, при автобусите не ги валидираш/, лошото се случва. Направи ми впечатление, че в Пантеона на входа има надпис да се внимава за джебчии, но при такова струпване на хора....

# 73
  • София
Благодаря ви за линковете за трансфери, но...те са до летището, а мен ме интересува да поръчам такси от хотела до друга точка в Рим онлайн. Може и да бъркам, но ми се струва, че имаше такава опция. Прегледах си всички запазени линкове, но нещо не мога да го намеря. 

# 74
 Ranick,  пиши на тази компания от линка, който ти пуснах и ги питай. Когато си поръчахме кола от адреса, където бяхме отседнали до летището дойде обикновено такси, което ни таксува точно, колкото се бяхме уговорили, т.е. те имат и таксита и смятам, че никакъв проблем няма да има да се уговори такси за адрес в самия град. В контакти има тел. и e-mail. Пиши им директно и ги попитай.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт