Студенти в Италия

• 68 786
  • 454
  •   1
Отговори
# 420
И аз го проверих, да, задължителна е регистрацията за resident за граждани на ЕС. А вече кой ще спазва правилата и кой не, е въпрос на личен избор. Ние сме, както се казва пионерчета и цял живот сме по устав, така сме научили и децата 😉

# 421
  • Sofia
Здравейте скъпи мами,
Има ли някоя от вас опит с кандидатстване в Johns Hopkins SAIS в европейския филиал в Болоня?

# 422
  • София
Здравейте, имам въпрос кък кандидатствалите за стипения в Бокони.

Искат документите, преведени на италиански и апостил или легализация в посолството.  Какво сте ползвали вие?

# 423
  • Варна
Конкретно за Бокони не мога да кажа, но принципът е, че когато държавите са членки на Хагската конвенция/ Италия и България са/, се слага апостил. В зависимост от документа, органът, който го поставя, е различен.

# 424
Погледнахте ли сайта в частта за стипендиите?
Important: Legalization and official translation of documents

All the documents must be:

Issued by the competent authorities of the state where income was generated and/or assets are owned;
Legalized by Italian diplomatic or consular missions abroad or Apostille stamped (for documents issued by public authorities);
In the original language and accompanied by an official Italian translation consistent with the foreign text (for documents written in a foreign language) certified by the competent diplomatic or consular mission, or by an official translator.

# 425
Първият път всичко преведено и легализирано на италиански с апостил и заверено в МвнР, тази година минахме само с превод на английски. Ако става въпрос за стипендия, или по-скоро намаление на таксата на база ISEE декларация.

# 426
Апостил е достатъчен. За документи от НАП или банки в МВнР. За документи от общината - от областният управител. Преди това всеки документ трябва да има правоъгълен печат- заверка за чужбина. Апостолът се издава за 24 часа и струва 5 лв. на документ.След това документите трябва да бъдат преведени от заклет преводач.

# 427
  • София
Благодаря, значи апостил е по-лесно.

Zigzagi, погледнах и затова се чудех кое от двете ще е по-лесен начин:

Legalized by Italian diplomatic or consular missions abroad or Apostille stamped (for documents issued by public authorities);

# 428
  • Бургас
Днес ходих до НАП да питам за здравноосигурителните права. Оказа се, че за подаването на уверението от университета е нужно и пълномощно (обикновено, не нотариално заверено, подписано от детето). Та така. Да си знаете  Simple Smile
Подадохме и декларация 7 и заплатихме летните вноски.
Аз реших да направя за всеки случай на дъщеря ми една застраховка за 3 месеца. освен ЕЗОК. Около 100лв е, но ще ми е по-спокойно. Надявам се за 3 месеца да се ориентира какво трябва да направи, за да получи достъп до лекар в Италия.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 17:17 от I r r a

# 429
Да и ние като за първи път дадохме значителна сума за издаване на документи, после за апостил, после за превод и легализация във външно министерство. Направи ми впечатление в данъчната служба за ISEE сертификата, че служителката  много-много не обърна внимание на всичките апостоли, заверки и т.н. А легализацията във външно си е значителна сума. Затова следваща година смятам живот и здраве само апостол и преводач. Но с документите за записване в Уни всичко направихме стриктно и в срок, защото е важно.

# 430
  • Бургас
Irra, тъкмо влизах в темата да попитам за здравноосигурителните права. Аз пълномощно имам, отделно я накарах да си направи електронен подпис, преди да замине и днес мислех с това да се занимавам. Специален документ ли се изисква от университета или мога да мина с документа, който получи при записването?

# 431
Мога да споделя за заверките във Външо, че ако отидеш сам да ги завериш, таксата за обикновенната поръчка е 17.50 лв. В Артедок искаха за същата заверка 84 лева.
В НАЦИД таксата за най-бързия Апостил е 30.00 лв., обикновенния със сигурност по-евтин. Артедок искаха 60.00 лева за обикновенния.

# 432
Да, точно така, но човек трупа опит. Посредническите фирми това им е бизнеса, но ние всички сме интелигентни хора и който реши може сам да направи административните заверки. Аз ходих за апостил в София област на Витошка 6. Там слагат апостил на всички документи на кметове и общински служби в страната-таксата е 5 лв. на документ, стават на другия ден. Като ходих нямаше никакви хора, попълних заявление на място, плаща се с карта, вземат оригиналните документи и това е.

# 433
  • Бургас
Специален документ ли се изисква от университета или мога да мина с документа, който получи при записването?
LaDiDa, от НАП казаха, че искат уверение от университета, че е студент/ка, като задължително трябва да е посочена учебната година (може и семестър по семестър, каза служителката) и да пише, че е редовно обучение. След това документа трябва да се преведе от лицензиран преводач и да се подаде в НАП. Но може да се консултираш с тях дали е ОК този документ.

# 434
Няма изискване за легализация на превода. Официален превод от заклет преводач е достатъчен.

Общи условия

Активация на акаунт