Студенти в Италия

• 68 773
  • 454
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
И аз не съм точно сигурна, че ще и трябва задължително. На първо време мисля че ще трябва заради стипендия. Предполагам че повечето деца кандидатстват за регионалните стипендии, в държавните унита със сигурност от първата година имат право. В област Пиемонт е чрез Edisu, подаваш документи за доходите на семейството, но после изискват банкова сметка за превод на стипендия, ако те класират. Мисля че има смисъл да се кандидатства, специално в Polito, европейските студенти се освобождават и от таксата на база доходи на семейството.
Може ли да споделите ако имате информация какъв е максималния доход при който се освобождават студентите от такса . Синът ми ще е първи курс . Получи имейл , че при ISEE под 85 000 евро има право на безплатна карта за градския транспорт . Четох , четох и не мога да разбера как ще се определи този доход.

# 406
Да разбира се, доколкото съм разбрала. Всеки уни и област имат свои правила за таксата и регионалната стипендия.
Специално за Polito до 10.12.2025 студентите заявяват чрез профила си намаляване на такса. Изисква се ISEE parificato от дан. Служби, свързани с университета.Това е еквивалентна икономическа стойност, т.е. на член от семейството. В регламента пише ако ESEE е до 30000 евро има пълно освобождаване, само рег. такса от 161 евро, за по-висок доход може би е пропорционално. За транспорта пак изискват този сертификат, ако ще се ползва безплатен транспорт. За стипендията документите за семеен доход се подават чрез EDISU до 09.09, но за първи курс имаше някакви изключения за по-дълъг срок. Най-добре е да се запознаете с регламентите на конкретния университет.

# 407
  • Варна
Тези 30 000 евро как се формират - като сума от всички доходи, банкови сметки или като някаква част от тях . На недвижимите имоти данъчната оценка ли се гледа. Някъде четох , че имотите се оценяват по 500 евро на квадратен метър , но ми се струва странно всички да се слагат под един знаменател .

# 408
за ISEE parificato, всички изчисления се правят от данъчната служба въз основа на документите, които им представите онлайн или на място. Не мога да ви кажа точно тяхната формула, но доходите са това, което членовете на семейството са получили през 2023, демек възнаграждения - справки от НАП за студента и родители. Недвижимото имущество и банковите наличности към 31.12.2023 г. са нещо различно, те също се разглеждат и изчисляват, пак по формула какъв е показателя на член от семейството, но те не са доход.

# 409
Здравейте,

А как процедирате със здравната застраховка на децата в Италия? Ние сме с Европейска здравноосигурителна карта, но доколкото разбрах, тя е само за спешна помощ. От университета ни в Рим информират, че ако искаме личен лекар в Италия, трябва или да платим годишна такса от 700 EUR  към италианската национална здравна служба (SSN) или да си направим частна здравна застраховка. Отделно в Интернет прочетох за формуляр S1, издаван от НЗОК, с който могат да се прехвърлят здравноосигурителни права от България към държавата по местоживеене за определен период, като за посоченото време не губиш правото на безплатно здравеопазване в България. Вие как сте решили този въпрос?

# 410
Здравна застраховка тип туристическа, но уточнете, че става въпрос за студент. Аз правих в SDI, сумата не е голяма, в зависимост от покритието и периода на застраховане. Малко над 100лв излезе за около 3 месеца и половина.

# 411
Тази година направих годишна, мултитрип за 200 лв.на Булстрад, покритието е 30 000 евро.

# 412
Малко е трики това с типа туристическите здравни осигуровки. Предполагам са им казали, че в рамките на три месеца трябва да се регистрират в общината, но за целта е необходима здравна застраховка или това което сте писали по-горе, 700 евро и правото на ЛЛ. Но здравните застраховки, които предлагат нашите компании не стават. Трябва да се направи там подходящата застраховка, която се приема от общината - да не е по-малка от 50 000 (дано съм запомнила правилно), да е за цяла календарна година, да покрива всичко, не само спешност и т.н. Дъщеря ми си каправи там след консултация със стюдънт офиса, мисля 222 евро беше.

# 413
  • Отвъд алеята зад шкафа
Стефи, как така не стават туристическите здравни застраховки? Аз като пътувам си правя и сега ме шашна.

# 414
Стефи, как така не стават туристическите здравни застраховки? Аз като пътувам си правя и сега ме шашна.
За път са идеални, не казвам, че не стават и ние така пътуваме, казвам че не ги признават за регистрация в общината за дългосрочно пребиваване. А в рамките на три месеца задължително трябва да се регистрират.

# 415
  • Отвъд алеята зад шкафа
Това за регистрирането в общината не го знаех.

# 416
Нека отиде да пита в стюдънт офиса. При дъщеря ми си имаше специални сесии за чуждестранните студенти и са им обяснили всякакви административни неща и не само, всичко което би им било полезно. Изключително добра организация за момента.

# 417
Дъщеря ми не е регистрирана в общината, сподели, че миналата година само студентите извън ЕС са получили инструкции как да се регистрират, за другите не се отнасяло. Тя си живя 1 година нерегистрирана Simple Smile, сега предстои втора.

# 418
  • Бургас
Регистриране в общината е различно от регистриране на договора за наем в Agenzia Entrate или...

# 419
И в нашите материали пишеше, че след престой от три месеца трябва да се регистрират в общината. Договорът за наем се регистрира от агенцията, даже ни взеха някаква такса за регистрацията, но също от агенцията за наеми ни обясниха, че не всички студенти се регистрират в общината. Тепърва ще изследваме колко е задължително.

Общи условия

Активация на акаунт