Студенти в Италия

• 88 195
  • 649
  •   8
Отговори
# 630
  • София
Здравейте, бих искала да попитам някой минал по този път - след качване в системата на документите от НАП, данъчни служби, банки и т.н. какъв е срокът, в който се разбира дали и какви облекчения ще ползва студентът?

# 631
  • Бургас
Ние ги пуснахме в петък и във вторник си получихме ISEE сертификата (за Милано). Изненадаха ме.

# 632
https://www.polimi.it/fileadmin/user_upload/studenti/tasse-borse … DSU_2026-2027.pdf
Ето тук са посочили сроковете за класирането за общежития и стипендии или само за стипендии- предварително септември окончателно класиране ноември. Определянето на стойност на ISEE е първата стъпка. И всичко завиди от регламента на конкретния университет.

# 633
  • Варна
Момичета, а някой с информация за ПолиТорино - колко е максималната такса на година , в случай, че нищо не се приспадне? Според симулатора на сайта май е 3700 Евро?
На моят син първи курс  2025г /2026 г за автомобилно инженерство таксата беше 4 000 евро, като я платихме на  вноски - първата до ноември, втората мисля март месец .

# 634
Здравейте! Бих искала да Ви попитам как се справяте в Италия със здравното осигуряване на децата? Моя син ще учи в Болоня университета, кампуса във Форли. ЕЗОК извадихме, но тя покрива само спешната помощ. Някакво друго допълнително осигуряване можете ли да препоръчате?

# 635
Да попита в университета, ще му препоръчат къде да си направи годишна здравна застраховка. Около 200 евро беше нашата.

# 636
Аз правя всяка година в българска компания, досега само веднъж е ползвала, насочиха я към лекар, беше с бронхит - прегледа, изследванията и антибиотика бяха безплатни.

# 637
Ами с бг застрахователите не е ок, защото застраховките са пак за спешност.
Слава богу не се е налагало да ползва, но тя е в болница, та реално си ползва и 50% отстъпка от всичко, но дано не се налага!

# 638
Може ли споделите какъв вид застраховка правите при българския застраховател?
Макар че моето дете ходи на лекар в близката болница зимата с още 1-2 съквартиранти, бяха се тръшнали от доста гаден вирус, бяха им направили всякакви изследвания и прегледи от няколко доктора, изписаха им противовирусно лечение, след няколко дни ги викнаха на контролен преглед и всичко се покри от ЕЗОК картата. Имаха случай и с инцидент с едно дете, отново пълна грижа и ЕЗОК.

# 639
Помощ при пътуване в чужбина се казва застраховката. Годишна е, Мултитрип.

# 640
Здравейте, виждам, че темата за isee е обсъждана. Дали някой може да ми съдейства с информация и да сподели опит колко документа подготвихте, с коя фирма за преводи работихте, тъй като няколко вече не успяха да ни дадат насоки и ни казват доста високи суми за превод и неясни срокове

# 641
Aз също искам да повдигна отново въпроса с квартирите. Може ли да споделите опит и полезни съвети?

# 642
Yvone,
Агенциите за преводи едва ли ще ви дадат насоки. Те просто превеждат документите, които вие им давате. В процедури на университети и техни специфики не се месят. Могат да споделят опит от практиката, но и това не е задължително.
Може да ползвате previdachi.eu, stobi, има много агенции в центъра на столицата.
И да! Цифра си е, но цените в София почти навсякъде са еднакви. Плаща се на страница. Ако се иска някаква заверка или апостил цената също скача. Но пък фирмата се занимава с институции, опашки и т.н.

PippiLong,
Има много особености при квартирите. Но най-вече не плащате нищо в кеш и предварително.
Иначе горе долу нещата са така.
- 1 наем предварително
- 3 наема депозит
- комисионна… И ето тук е ужаса. Масово я смятат по следния начин. Наемите за 1 година умножени по 15%-22%… И на цифрата, която се получава слагат 22% ДДС.
После се започват такси и таксички… Я за смет, я за агенция по вписванията, я за почистване…
Просто внимавайте много и винаги питайте колко ще е комисионната.

# 643
Ако се ориентирате към частните общежития си спестявате всичките тези неудобства. Първата година дъщеря ми живя в такова (Апарто) и беше страшно доволна. Като се загаджи обаче реши, че иска да е самостоятелна Simple Smile. Намери си квартира на 15 мин пеша от университета (голям късмет), платихме 1 наем + 2 наема депозит + 2 наема комисионна за агенцията. Реално сега на месец наемът й е по-нисък от общежитието, но там не плащаше нищо за ток и интернет, а тук си ги плаща отделно. Обикновено към наема има една комунална месечна такса, която зависи от квадратурата и екстрите на сградата - дъщеря ми живее в апартамент спалня + дневна и плаща 140 евро към наема за градинка, портиер, вода, почистване, смет и др. такива. Без агенция е почти невъзможно да се намери нещо, трябва внимателно да се чете договора, ние го връщахме 3 пъти за корекции, защото са много загърбващи клаузите. Хазяйката на дъщеря ми живее в Рим, а тя учи в Милано, никога не са се виждали, комуникират по мейл и плащаме по банка всичко.

# 644
Много ви благодаря за споделеното!
BoeL, за какво връщахте договора? (Питам, за да знам, на какво да обърнем също внимание.)

Общи условия

Активация на акаунт