Сватбени "селски" номера и пинизи

• 494 587
  • 3 154
  •   1
Отговори
# 1 005
  • HH
Сиси, ами ако тези хора наистина нямат близък от когото да вземат заем? И ако единия е от Бургас, а другия от София, но пък искат сватба. По твоята логика не трябва да се женят, защото не могат да платят на 20 или на 40 човека хотела. Това се опитвам да ти обясня.

mammaKyti, 500лв??? Как успя. За 300км, дори да тръгна сама с колата, ще изхарча 150лв. за гориво. 100лв. ще дам на младоженците и при положение, че трябва да си платя 30лв. нощувка няма да и взимам букет. А това с тоалетите ми е много смешно, повечето гости се гласят така все едно те се женят.

# 1 006
Има хора, които взимат заем, за да платят абитуриентския бал на детето си, пък какво остава за сватба....
По темата: утешавали ли сте разстроени булки, които не проумяват, защо някой или някои гости отказват поканата за сватба, защото не могат да си позволят разхода за път и хотел?
Много е тъжно!
НО: ако например решиш да подпишеш в Бургас, да се венчаеш в църква в Несебър и да празнуваш в хотел в Свети Влас и едновременно очакваш гостите да танцуват с теб до 6 сутринта и съответно да нощуват в Свети Влас, то за мен е ясно, че този план няма да бъде изпълнен на 100 процента от всички гости. Един ще изкара трезвен сватбата и ще запали колата в 1ч, друг ще дойде само за вечерята и т.н.
И в един случай на такава сватба, която съвсем не е рядкост, младоженците често пъти се замислят и се погрижват са транспорта или хотела, или и за двете.
И НЕ, много ясно, че не е задължително.

# 1 007
Катя,
Скрит текст:
абсурдно е да се взима заем, заради нощувките на гостите.
Това за заема го казах, като вариант хора, които нямат пари, а искат да се оженят. Не смятам, че е окей да плащат всичко родителите, ако младите нямат възможност, затова го казах, че заем от близък е някакъв вариант за покриване на сватбата (не специално за нощувките).

За мен е редно, да се поемат нощувките на гостите, но естествено че ако младоженците нямат пари, няма да ги поемат.
Много неща могат да бъдат редни за мен, но сигурно има хора, които нямат възможност дори да почерпят най - близките си, а само подписват, т.е парите не са най - важното нещо и не са фактор за сватба.
Както казах, за мен е много жалко това, че вече хората не се женят, само защото нямат пари.

Много неща могат да бъдат правилни за мен или за друг човек, но всеки според чергата си.
Например за мен може да е правилно булката да се омъжи с рокля, но тя да реши да е с панталон, защото така иска или пък няма пари за рокля или друго.

Повечето ситуации, описани като пинизи в темата обаче, не са поради липса на средства от младоженците, а поради невежество, стиснатост, селяния.

Според мен сватбен пиниз е, когато младоженците имат възможност, но карат шаферките да си купуват сами роклите, гостите да си плащат соковете и т.н.
Когато младоженците нямат възможност, тогава тези неща е ясно, че са поради липса на средства, но все пак някои могат да се избегнат - например да нямат шаферки.

Arianne
На мен повечето ми гости бяха от Бургас, затова там направих сватбата, нищо че мъжа ми е от друг град и живея в трети. Съобразих се с това, че така е по - удобно за гостите, така поемам по - малко нощувки и по - малко хора пътуват.
Можеше и да я направя в Лондон, но сигурно щях да имам 5 госта само, защото нямаше как да им поема нощувките.

# 1 008
То всеки знае себе си, но като нямаш възможност, не се изхвърляш.
Ако, моята сватба беше сега, сигурно някои моменти щяха да бъдат организирани по-добре, ама за пръв път ми беше, а съм циция и за агенция не ми се даваха пари. Пък свеки е майстор в аранжирането на цветя, с голямо удоволствие направи букета,, букета за автомобила, украси, красоти от свежи цветя напазарувани от борсата.
Ние искахме да си се превозваме с наш канчо (тогава имахме един стар опел), но родата ни стегна, излъчиха роднината с най-хубава кола и така се превозвахме.

# 1 009
Ох, оцеляхме след голямата сватба............беше хубава стватба хем модерна, хем се спазиха традициите и имаше много ефектно разтилане на бялата пътека, бяха извикали танцьори и тъпани, красота беше!

Сега за пинизите- най вече от страна на роднините/към които се числя уж де..../ На другата сутрин естествено се обсъждаше булката и естествено роднините от страна на младоженеца не я харесаха......Майка ми влетя сутринта в нашата стая и веднага ми сподели, как леля ми/майката на младоженеца/ много се оплаквала от снахата  Shocked  и че хич не я харесвала  Banghead   Направо я отрязах майка да не ме и да не се занимава с глупости, щото звучи като дърта баба ........убедена съм, че като не можа да изклюкари на мен е отишла да клюкарства с друг  Tired

И на закуска естествено се обсъждаха сметките и колко много има за доплащане и колко другата страна не е платила колкото тях и сватовете как са "по така" щото са взели всички сладки  Shocked Shocked ей такива чудесии .........изпихме си набързо кафето и дим да ни няма за Бургас.

Младоженците и сватбата иначе бяха прекрасни, булката също много красива.......ама роднините ще им разкажат играта/булката е бременна и живее при свекърва си / . В ей такива моменти се благодаря, че сме си отделно, даже в друг град с мъжът ми и никой "не ни помага"

# 1 010
Аз пък затова харесвам дневните сватби, свършва и си отиваш. Моята беше такава. Нямаше лимит на ресторанта да ни гонят, след нас нямаше друга сватба. Но гостите към 19.00-19.30 ч. сами си тръгнаха. Подписването беше в 12.00 ч., без църква, 13.30 ч. ресторант, песни, танци и чао. Имахме роднини от по-далечни градове, ако искаха, щяхме да им платим нощувката, питахме дали искат хотел, но те не пожелаха, дойдоха си сами. Платихме само транспорта в  София на всички. Предполагам е въпрос на обичаи. И аз съм ходила на сватби в друг град, транспорта дотам и обратно си е бил за моя сметка. Вътре в самия град са ни осигурявали само транспорт. Ходила съм и на вечерни сватби, но за мен те са по-изтощителни и при тях винаги трябва или да си вземеш такси или пък да спиш на хотел. При дневните, ако не си супер гост, спокойно на връщане може и с градския транспорт (особено в голям град), така можеш и да пиеш алкохол, без да се притесняваш.
Тук визирам естествено обикновени, не луксозни сватби. С луксозни сватби и VIP гости опит нямам.

# 1 011
Deni-meni
Как им платихте транспорта на гостите от София?

За първи път чувам да се плаща транспорт на гостите, които са от града в който е сватбата. Организиран транспорт с коли или автобус, ако са от друг град - да, ама като са от същия им дадохте по 5лв. за такси ли?

# 1 012
  • Пловдив
Наема се автобус.

# 1 013
# 1 014
  • в сърцата на децата <3
В последните няколко години присъствах на 3 сватби. На първата единственото, което НЕ ми хареса беше факта, че бях поканена само аз, без половинката ми. НО! Първо - беше сватба на колежка (т.е. не на близък или приятел) и второ - по принцип и останалите колежки бяха поканени без половинките си, не само аз. Неприятно впечатление направи защото все пак беше много голяма сватба - над 300 човека, младоженеца беше поканил негови клиенти с целите им семейства и деца, нямаше да натежат още 2-3 човека, нооо... така са си преценили! Беше перфектната сватба - от-до. Не са ми плащали нищо, но и изисквания нямаше. Вечерна сватба, съответно с вечерна рокля бях, но до там. Храна, DJ, напитки, алкохол - всичко беше отлично. Много неприятно впечатление прави когато храната е гадна. Не е въпроса в това дали се изяжда всичко - важното е да е годно за ядене! На другите две сватби (на по-близки хора УЖ) храната беше абсолютно под всякаква критика... Не сме отишли да се наядем, но да ни сервират студена пържола със стегната по нея мас?!? В единия от случаите мъжа ми идваше направо от работа и беше гладен - добре, че на нашата маса имаше две празни места (неявили се гости), та хапна и техните порции... Може би моето разбиране е "селско", но за мен храна и напитки трябва да останат за да са стигнали. А да направиш сватба с претенции за "класа" (наемаш си супер лъскавата кола, купуваш си рокля за 6 хиляди и пр... ) и накрая да изтипосаш най-евтината възможна сметанова торта?!? Не е лошо да нямаш възможност, смешно е да нямаш, а да се големееш. През цялото време имах усещането, че виждам наживо поговорката "На гол тумбак - чифте пищови".

Относно музиката - според мен трябва да се харесва на младоженците. Аз поне не си представям на моята сватба да звучи чалга. Нямам приятели и роднини, които да слушат такава музика. И не мога да си представя, че младоженците ще слушат само хеви метъл (примерно), а всичките им гости - чалга. Все пак - свят шарен. Сигурно и от моята сватба някой ще остане недоволен. Но не смятам да правя това или онова защото така "трябва". Имам ясна представа какво искам и как ще се получи, а ако някой не желае или няма възможност да дойде - негова воля. Предвид факта, че ще са само най-най-най-близките ми роднини и приятели - едва ли ще има недоволни или недошли. Ако случайно някой няма възможност (финансова) да дойде (защото приятелите ми буквално са от всички краища на страната) бих поела И пътните. Иначе за спането сме предвидили да платим цялата сграда, където ще е сватбата.

# 1 015
Ще ви кажа на моята българска сватба какво се случи.
Един много заможен семеен приятел на майка ми и баща ми е малко селски тарикат, но не вярвах, че е селяндур. На сватбата ми имаше само скъпи вина и алкохол и той прибрал 3 бутилки и даже се похвалил, каква гордост, даде ми с жена си 100 лева, което е срамота за неговите възможности.
Точно си ги е избил с алкохола, който е прибрал.
Но всеки си преценя сам как да се излага, не съм виждала никога бой на сватба и слава Богу.
Според мен младоженците трябва да си платят всичко сами, другото е отвратително, родителите да плащат на чедата си .... не го приемам. Аз платих всичко, рокли на шаферки, букети на шаферки, хотел.
Относно плащането на транспорта, при нас беше на 170км. от мястото от където са роднините ми, Организирахме микробус. Там се качиха тези, които искат да пият и да се приберат на същия ден. Имаше и хора с коли по тяхна воля, те естествено си плащат сами. То може някой да иска с хеликоптер, няма как да го платя. Simple Smile Всички хора са питани дали искат да са с микробус и според бройката накрая се наема микробус(автобус) с даден капацитет.
 Не съм платила единствено на тези, които го съчетаха с почивката и стояха няколко дена по тяхна воля Simple Smile
празен плик не съм получила. Такива кой колко да доплаща и някой да не поръчва води или безалкохолно, смешна работа....
Дори за баба ми и баща ми имаше голф количка да ги закара до плажа понеже е стръмно и би им било трудно, човек трябва за всичко да помисли предварително.

# 1 016
...Много неприятно впечатление прави когато храната е гадна...

Kaто човек, който 10 години работи в хотели и ресторанти, мога да ти кажа, че това не е по вина на младоженците.
Хората си поръчват свинска пържола примерно, но в ОГРОМНА част от ресторантите гледат да пробутат най-евтиното и най-старото месо и да излязат с възможно най-голяма печалба.
Тъжно, но факт. Особено в по-малките градове, където няма голям избор на заведения.
В Бургас примерно ще проучиш ще видиш къде какво предлагат, ще чуеш мненията и ще избираш, но във Видин какво ще избираш като има 1 ресторант подходящ за сватби...(може в последните години да има и 2ри, но аз да не знам). Та каквото ти сервират в този ресторант - такова. После и да се оплакваш ....  Tired

# 1 017
  • Down south
Ставайки дума за храна на сватба. се сетих за един случай. По-скоро недоразумение, отколкото пиниз, но това се разбра в последствие.

Сватбата беше в Сан Франциско, всичко беше изключително изискано, от цветята в църквата до вечерята в клуба.
Стана време за тортата, вероятно имам и снимка някъде, която изглеждаше фантастично. Младоженците я разрязаха и пр. след това беше прибрана, за да бъде нарязана и сервирана.
Сервираха тортата, а тя беше  ooooh! ужасна. Сякаш беше направена от дунапрен и оцветители.

Впоследствие се разбра, че е имало две торти, едната нещо, като макет, която е била предназначена да бъде разрязана показно и друга, истинска, която да бъде сервирана.
Станало е, каквото е станало и беше сервиран макета.

Аз бях от страната на женихът, а тортата, както и всичко останало се плаща от родителите на булката. Майката на булката, която е член на въпросния клуб е предизвикала буря и мисля, че в крайна сметка се беше отразило на цялостната сметка.

# 1 018

Сватбата ми беше през 2007 г. наема се автобус или също таксита. Дори да не наемеш сватбен агент (аз не съм наемала) при записването за гражданския брак ти предлагат различни рекламни брошури включително и за коли и автобуси под наем. Също търсиш в Интернет. Не е задължително всички гости да идват до дома на булката, при нас само най-близките роднини бяха у нас и съответно мъжа ми дойде само с най-близките си. Останалите гости чакаха пред Обредния дом и от там с наетия автобус. Но повечето гости бяха от София. Сестра ми беше наела автобус за гостите си от чужбина, който ги откара от хотела до ритуала, църквата и обратно до хотела с ресторанта.

# 1 019
Сега се сетих, че кумът ни е разказвал, че бил на сватба - опознай България. По-голяма част от компанията е от Пловдив. Та, младоженецът от Пазарджик тръгнал да взима кума от Пловдив, после булката от Стара Загора, подписали в Пловдив и доколкото си спомням - празнували в Пазарджик. Осигурен транспорт не е имало.

Общи условия

Активация на акаунт