Сватбени "селски" номера и пинизи

• 494 277
  • 3 154
  •   1
Отговори
# 960

Това с шаферките лично за мен е голяма измислица, особено като са 5-6-7-8-9-20.

За мен границата е единствено прекрачена като има изключително особени изисквания към роклите - цвят, модел, марка и т.н., но не се заплащат от булката. За мен тогава си е нахално. Едно е да кажеш - елате в червено (което всеки някак може да си го позволи ако ще и с дрехи назаем), друго е да кажеш - елате с червени копринени рокли до коляното, с тънки презрамки и панделка на кръста и златни сандали с 10 сантиментра токче. Отделно, че в 90% от случаите шаферките изглеждат смешно, защото не на всяко тяло стои еднакво добре един модел.

Точно така.
Приемам, да се укаже избрания цвят, същото е и като има тематични събирания или партита - например елате всички в бяло, или друг вид дрес код.

Обаче, при положение, че булката има претенции, за мен е редно тя да им купи роклите, защото тя ги кани за шаферки и те не са длъжни да и плащат прищявките, които може да не са им по джоба.
Ако булката няма възможност, указва даден цвят и толкова, или няма шаферки, или има една - две, не 8 или 10..

Да поканиш някого на сватба, мога да сравня с това, да поканиш някого на рожден ден, на имен ден, на друг повод. Когато каниш гости, те нямат ангажимент към теб - да си купуват н'ам си какви дрехи, защото на теб ти било кеф, да си плащат хотели и прочие. Единствено от уважение, могат да ти донесат подарък, както е и на сватбите.
Ако поканя роднина или приятел от друг град при мен на гости, ще спи у нас, ако няма възможност да се спи у нас, ще му наема стая и ще я платя.

Същото е и със сватбата. Всеки си прави преценката колко гости иска да покани и с колко финансови средства разполага. Добре е да се помисли, да се направи сватбата там, откъдето ще бъдат повечето гости, за да не пътуват 90% от гостите, което създава неудобство.
В крайна сметка, ако момичето е от София, а момчето от Варна и повечето гости са от София, за мен е приемливо сватбата да бъде в София, независимо, че младоженците живеят в Пловдив и имат 5 приятеля от там.. например.
Ако реша, да се женя във Франция и поканя няколко човека, ще им платя пътуването и хотела.
Ще поканя 5 или 10 човека, според джоба.

В краен случай, организирането на автобус пак е добре, но да карам гостите ми сами да си плащат хотелите?? Shocked
Това са ми най - близките хора, аз не каня сульо и пульо, да кажа на баба ми, да вади пари за хотел, или пък на братовчедка ми??

Даже и на моминското ми парти аз платих ресторанта и дискотеката.
Така смятам за правилно, аз имам празник, хората идват заради мен, имат достатъчно разходи за пътни, за подарък, дрехи да си купят, ако нямат официални..

И не съм много заможна, напротив. Просто си прецених, какви са ни възможностите, намерих хотел, който да ги покрива и така.

# 961
По принцип, за близки хора е редно да платиш, ако те не могат да си го позволят, а ти държиш да са на сватбата ти.

Не говорим "държиш да са на сватбата", говорим "ще се радваш да са на сватбата". Случаят :държиш" от твоя коментар би значел - идваш или ти се сърдя, което е идиотско. И ако искаш да са там, но не можеш да платиш какво - не се жениш ли? Тук споменавате сватби из Европа и света, не говорим автобус за 5 лева. Какво правиш тогава - не ги каниш, защото не можеш да им платиш самолетните билети? Аз бях канена два пъти на сватби в други държави, единият път имах възможност - отидох, другият нямах - не отидох.

Като чета коментарите излиза, че в крайна сметка сватбата, за да е харесана от всички и да няма проблеми и никой за нищо да не се сърди, трябва да се платят хотели, пътни, сватбеното облеко ако щеш, отделно ресторанти и диджеи и забавление. Извод - сватбата не я правиш за себе си, а за другите, и за да са доволни те самите трябва да се бръкнат с възможно най-малко? Наистина ли това е смисълът на сватбата? Наистина ли ако имаш по-скромен бюджет си невъзпитан и с разрез с традициите и това, което е прието?

П.П. С мнението си не смятам, че е лошо да се плаща, напротив, но да обявиш някого за нахален, защото не е поел сто неща, може би просто защото не е можел е крайно.

# 962
Аз лично съм против "изхвърлянията" по сватбите, ако младоженците нямат финансовата възможност (рокля за 5 хиляди, лимузини, диджей за колко хиляди и т.н).

За мен е редно, когато човек се жени да:
- си плати сам сватбата
- съобрази финансовата част с възможностите си, а не да тегли кредити за безсмислени украси и тъпотии
- не позволява кумовете да плащат разни там букети, торти и прочие
- поеме спането или транспорта на гостите
- поеме грижата за храната и питиетата напълно, а не гостите да си плащат водата
- да няма шаферки и други измислени неща, ако не може да си ги позволи
- да не кара никой, да му плаща неговите си измислици - рокли за шаферки, пътувания, партита
- избира мястото, така че да не са затруднени госите, да е близо за повечето гости
- да гледа гостите да са доволни (аз може да слушам само хеви метъл, но няма да карам 50 човека цяла нощ това да слушат, например)

Ако човек няма пари, но иска да се ожени:
- може да вземе назаем
- може само да подпише и да се почерпи с най - близките
- може да направи скромна сватба
- не кани 200 човека, а 20

Сватба може да се направи и за 5 хиляди и за 50 хиляди

# 963
Не съм съгласна с толкова много точки, че не знам откъде да започна, затова само ще спомена двете най-фрапиращи за мен идеи.

- Какво значи, че младоженците трябва да гледат гостите да са доволни, особено откъм музикално оформление?

- Сватбата трябва да е близо до гостите, за да им е удобно?

Тези сватби пак да питам - за гостите ли се правят, или са най-хубавият ден в живота на младоженците? Тоест аз искам да се омъжа с морска гледка, но ще се омъжа в Жабокрът, защото бабите и стринките са от там и не им се пътува? И ще слушам чалга цяла нощ, защото мнозинството това желае?

Спирам да пиша по темата, защото виждам, че мнението ми явно е коренно различно от повечето от останалите, а никой в нищо не смятам да убеждавам. Но за мен лично тези разсъждения са дълбоко грешни!

# 964
  • HH
Сиси добре, че си ти да ни кажеш как да се женим, от кого да вземем на заем и как да си подредим приоритетите.

Скийтър, точките са така написани, че спокойно мога да кажа, че не съм съгласна с нито една.
А пък това да вземеш заем, недай си Боже от банка е просто върха!

# 965
Не да вземеш заем, а да вземеш назаем.
Когато нямаш пари, а искаш да се ожениш, за мен е по - добре да вземеш назаем, отколкото родителите да ти плащат мурафетите.
Казах другите варианти - само подписване и скромна почерпка.

И да, сватбата е най - добре да бъде близо до повечето гости. Например имам 150 човека на сватбата си, 120 са от София, какво ми пречи да си направя сватбата там или някъде в близост?
Защо всичките 120 човека трябва да пътуват до Несебър, че и нощувките да си плащат?

Относно музиката, много ясно че всеки си има предпочитания. На една сватба трябва да има разнообразна музика, а не еднотипна, защото младоженците не слушат чалга, не слушат народна музика, не слушат ретро и т.н
Трябва всички да са доволни.

Сватбата се прави да са доволни младоженците, но и гостите също трябва да са доволни.

Сиси добре, че си ти да ни кажеш как да се женим, от кого да вземем на заем и как да си подредим приоритетите.

Това си е моето мнение, вие както искате си се женете.

После защо гостите били недоволни, ами че аз дотук разбрах как децата не са желани, особено ако са 2 и са малки, че и ядат, че и сок ако искат, ужас.
Гостите си плащат пътни, нощувки, а шаферките си взимат рокли и обувки за еди си колко лева, които е избрала булката.
Родителите плащат сватбите на отрочетата, особено ако младите са под 30.
Не се слуша музика, която да се хареса на всички, а само избрани от младоженците групи и стилове.

# 966
  • HH
И да, сватбата е най - добре да бъде близо до повечето гости. Например имам 150 човека на сватбата си, 120 са от София, какво ми пречи да си направя сватбата там или някъде в близост?
Защо всичките 120 човека трябва да пътуват до Несебър, че и нощувките да си плащат?

Защото Сиси, аз си правя моята сватба, където искам и както искам. Който иска да идва, който иска да не идва. До сега не съм била на сватба направена в моя град, за да ме уважат. Проблемите и пинизите по сватбите идват от хора като теб, които имат строги очаквания. И да ти кажа, че точно баба ми е последния човек, който ще ме остави да му платя хотела или транспорта.

# 967
Спирам с това, защото изместихме основната замисъл на темичката.
Всеки си решава за себе си. Аз казах нещата, както ги виждам аз.

Така е, всеки си прави сватбата където и когато си поиска, спор няма.

За мен най - добре би било, мястото да бъде удобно за всички, колкото е възможно, особено ако много голяма част от гостите са от едно населено място.
Друго важно е, самите младоженци да са в близост до мястото, за да могат по - лесно да организират сватбата.

Естествено изключения има много.

Защото Сиси, аз си правя моята сватба, където искам и както искам. Който иска да идва, който иска да не идва. До сега не съм била на сватба направена в моя град, за да ме уважат. Проблемите и пинизите по сватбите идват от хора като теб, които имат строги очаквания. И да ти кажа, че точно баба ми е последния човек, който ще ме остави да му платя хотела или транспорта.

Ако баба ти е със 100лв. пенсия може и да те остави, да й платиш хотела.

# 968
  • Down south

Скийтър, точките са така написани, че спокойно мога да кажа, че не съм съгласна с нито една.
А пък това да вземеш заем, недай си Боже от банка е просто върха!
+ 1 и по двата параграфа.

Преди време бяхме канение на сватба на карибски остров.
Бяхме уведомени в кой хотел е направена резервацията.
Нощувките и естествено самолетните билети бяха за наша сметка.

Ако искаш присъстваш, ако не искаш, изпращаш само подарък и с това наичинанието приключва.

# 969
Daylily Ти нали не живееш в БГ, мисля че в различните страни се процедира по различен начин.

Обаче това със сватбата на карибски остров би могло и да се използва като сватбен пиниз. Правиш си там сватбата, каниш 200 човека, почти никой не идва (поради липса на средства за самолетни билети и хотели) и получаваш 200 подаръка, без да правиш реално сватба.  Joy

# 970
  • Down south
Ооо, това беше добро Simple Smile

Да, на сватба в България не съм ходила от над 15 години.
Изразих мнение, покарй  шаферките, предполагам взаимствани от тук (САЩ), защото по онова време не помня да имаше шаферки,  изключвайки някое детенце, което да носи шлейфа на булката и до там Simple Smile
Мислата ми newsm78 в този аспект беше, че като ще взаимства нещо, то поне да е подобаващо  Sunglasses

# 971
По нашия край още от соц, време, сватби, които са в друг град или в ресторант, който не е в самия център на града, се осигурява транспорт. Имали сме роднини, които са женели дъщери на друго място и понеже цялата рода и гости от тази страна, трябва да се транспортират до град X се плащат за транспорт, осигурява се спането. Ние също платихме хотела на нашите гости, които не бяха от града. Когато и ние сме ходили на сватби в друг град, обикновено това са приятели от студентските години, те също са ни осигурявали спането за тяхна сметка.

Относно роклите на шаферките- те са за сметка на сватбения бюджет. Не мисля, че е редно шаферките да си си ги плащат. Иначе наистина е мн по-красиво с малки шаферчета- момиченце и момченце, облечени сладурски. На нашата сватба беше така и единственото, с което го ангажирахме беше да вървят пред нас и да пускат листа рози.

**Sisi**
, вече разбрахме твоите виждания за това кой и как трябва да си плаща сватбата  Stop
Ти, вече цял наръчник с правила си изписала тука  ooooh!
Мисля, че малко си прекалила. Хората са различни, всеки има различни семейни традиции, няма нищо задължително.

**Sisi**
, ако толкова мн ти се пише за сватби, има сватбена тема, има и сватбен форум. Можеш там да се развихриш, защото тук фокусът на темата виждам, че мн се е изместил.

# 972
Да, видях че се е изместил и затова спрях. Ти защо продължаваш?
Какво виждам си съгласна с моята гледна точка, относно роклите на шаферките и спането на гостите.

# 973
Ако баба ти е със 100лв. пенсия може и да те остави, да й платиш хотела.

Най-близките ми роднини, особено баба ми и дядо ми /лека им пръст/ имаха възможност да пренощуват при родителите ми, при сестра ми, или при лели, ако трябва и у нас щеше да е, никога   Stop не бих ги пратила на хотел. Та те бяха най-важните в живота ми Cry .

Това ми се вижда абсурдно  #Crazy да плащаш хотел за гостите. Канят ме, отивам и се връщам, вземам си хотел или си правя каквото си искам и точно в такъв момент не искам никого да притеснявам и никого да ангажирам, камо ли най-важните хора за този ден - младоженците.
Също и аз не бих се притеснявала кой къде ще спи, който ме уважава - идва, който не ме уважава си стои в къщи.

# 974
  • HH
Това ми се вижда абсурдно  #Crazy да плащаш хотел за гостите. Канят ме, отивам и се връщам, вземам си хотел или си правя каквото си искам и точно в такъв момент не искам никого да притеснявам и никого да ангажирам, камо ли най-важните хора за този ден - младоженците.
Също и аз не бих се притеснявала кой къде ще спи, който ме уважава - идва, който не ме уважава си стои в къщи.

Да, но според Сиси това е неуважително. Да не платиш хотела на гостите, на които в същото време си осигурил транспорт.

Общи условия

Активация на акаунт