Това с шаферките лично за мен е голяма измислица, особено като са 5-6-7-8-9-20.
За мен границата е единствено прекрачена като има изключително особени изисквания към роклите - цвят, модел, марка и т.н., но не се заплащат от булката. За мен тогава си е нахално. Едно е да кажеш - елате в червено (което всеки някак може да си го позволи ако ще и с дрехи назаем), друго е да кажеш - елате с червени копринени рокли до коляното, с тънки презрамки и панделка на кръста и златни сандали с 10 сантиментра токче. Отделно, че в 90% от случаите шаферките изглеждат смешно, защото не на всяко тяло стои еднакво добре един модел.
Точно така.
Приемам, да се укаже избрания цвят, същото е и като има тематични събирания или партита - например елате всички в бяло, или друг вид дрес код.
Обаче, при положение, че булката има претенции, за мен е редно тя да им купи роклите, защото тя ги кани за шаферки и те не са длъжни да и плащат прищявките, които може да не са им по джоба.
Ако булката няма възможност, указва даден цвят и толкова, или няма шаферки, или има една - две, не 8 или 10..
Да поканиш някого на сватба, мога да сравня с това, да поканиш някого на рожден ден, на имен ден, на друг повод. Когато каниш гости, те нямат ангажимент към теб - да си купуват н'ам си какви дрехи, защото на теб ти било кеф, да си плащат хотели и прочие. Единствено от уважение, могат да ти донесат подарък, както е и на сватбите.
Ако поканя роднина или приятел от друг град при мен на гости, ще спи у нас, ако няма възможност да се спи у нас, ще му наема стая и ще я платя.
Същото е и със сватбата. Всеки си прави преценката колко гости иска да покани и с колко финансови средства разполага. Добре е да се помисли, да се направи сватбата там, откъдето ще бъдат повечето гости, за да не пътуват 90% от гостите, което създава неудобство.
В крайна сметка, ако момичето е от София, а момчето от Варна и повечето гости са от София, за мен е приемливо сватбата да бъде в София, независимо, че младоженците живеят в Пловдив и имат 5 приятеля от там.. например.
Ако реша, да се женя във Франция и поканя няколко човека, ще им платя пътуването и хотела.
Ще поканя 5 или 10 човека, според джоба.
В краен случай, организирането на автобус пак е добре, но да карам гостите ми сами да си плащат хотелите??

Това са ми най - близките хора, аз не каня сульо и пульо, да кажа на баба ми, да вади пари за хотел, или пък на братовчедка ми??
Даже и на моминското ми парти аз платих ресторанта и дискотеката.
Така смятам за правилно, аз имам празник, хората идват заради мен, имат достатъчно разходи за пътни, за подарък, дрехи да си купят, ако нямат официални..
И не съм много заможна, напротив. Просто си прецених, какви са ни възможностите, намерих хотел, който да ги покрива и така.