Сватбени "селски" номера и пинизи

• 494 354
  • 3 154
  •   1
Отговори
# 975
Всичко платихме ние - рокли, хотели, транспорт. Но ние поканихме в друга държава гостите, няма как да поискам да си платят сами.

# 976
Ако баба ти е със 100лв. пенсия може и да те остави, да й платиш хотела.

Най-близките ми роднини, особено баба ми и дядо ми /лека им пръст/ имаха възможност да пренощуват при родителите ми, при сестра ми, или при лели, ако трябва и у нас щеше да е, никога   Stop не бих ги пратила на хотел. Та те бяха най-важните в живота ми Cry .

Ако роднините ти, сестра ти и леля ти не са от този град? Няма ли да наемеш стая/квартира/хотел или там каквото искаш?
Като се жениш на морето, а си от балкана, как ще спи баба ти у вас??
Много ясно, че ако си от там бабата ще спи при вашите или у вас, или и тя самата ще живее там..

К@тя Казах нощувки или транспорт.

Спирам да спамя вече сериозно.

# 977
Ако чакаш едно семейство от друг град е тъпо да им дадеш примерно 20-50 лв за транспорт или да им изпратиш специална кола. Естествено, че те ще си платят транспорта, било със собствена кола, било с автобус. Но ако чакаш 20-50 човека от друг град, по нашия край се организира транспорт и се плаща.
Обаче спането задължително се осигурява, независимо за колко човека е. Дали по роднини ще ги настаниш или в хотел, осигурява се, защото те са ти гости, не са тръгнали на собствена екскурзия.

# 978
Ако искам да се омъжа на морето ще поканим кумовете и 4-та ще отидем. Струва ми се къде къде по-романтично ... Не бих разкарвала роднините си до там  ooooh! . Ритуала с роднините ще бъде там от където сме ние, или поне единия от нас младоженците.

# 979
  • град-държава
Съжалявам, но аз също не мисля, че е Ок да поканя гост и с това да приключи ангажимента ми.
Аз не бих се чувствала добре и комфортно. Та също смятам, че не е редно да си оставя гостите, да се чудят къде да спят, да си тръгват по нощите ли ( моята сватба беше вечерна без обявен краен час) и т.н.
Най-вероятно ако правиш сватба с 100-150 души не ти пука дали ще дойдат или не 20-30, и определено няма как да обръщаш внимание на всичко и всички.
Аз си поканих най-близките и исках да се чувстват максимално комфортно, защото и аз ще се чувствам по този начин, благодарение на това.

# 980
Не говорим "държиш да са на сватбата", говорим "ще се радваш да са на сватбата". Случаят :държиш" от твоя коментар би значел - идваш или ти се сърдя, което е идиотско. И ако искаш да са там, но не можеш да платиш какво - не се жениш ли? Тук споменавате сватби из Европа и света, не говорим автобус за 5 лева. Какво правиш тогава - не ги каниш, защото не можеш да им платиш самолетните билети? Аз бях канена два пъти на сватби в други държави, единият път имах възможност - отидох, другият нямах - не отидох.

Да държа на някой да дойде, значи, че имам огромното желание да присъства и ако човека наистина няма финансовата възможност да е там, не виждам нищо лошо в това да му платя нощувката ?!

# 981
Аз съм съгласна с всяка една точка от "Сватбен план ала "Sisi"".  Peace
Така виждам и аз нещата - аз съм човекът, който трябва да направи от празника празник. И ако искам всичко да е идеално - плащам и се съобразявам с възможностите си.

Най- ме учудва ролята на шаферките като "момиче за всичко".  Rolling Eyes Как пък няма да поканя най-близките си на мое събитие и да ги карам да следят дали всичко е наред. Абсурд. Има си сервитьори, сватбени агенти за тази работа.  Crazy

# 982

Да държа на някой да дойде, значи, че имам огромното желание да присъства и ако човека наистина няма финансовата възможност да е там, не виждам нищо лошо в това да му платя нощувката ?!

СлънцеЛуна, самоцитирам се, защото явно четеш избирателно

"П.П. С мнението си не смятам, че е лошо да се плаща, напротив, но да обявиш някого за нахален, защото не е поел сто неща, може би просто защото не е можел е крайно."

Повтарям - идеята е, че който има възможност и иска - плаща, и би било прекрасно ако повече хора го могат. Но е нечестно тези, които не могат да си го позволят, да бъдат наричани "нахални", че канят хора, а не им поемат разноските. Идеята на друга потребителка, че трябвало да вземат пари назаем няма да я коментирам даже.

# 983
  • град-държава
В началото на темата бях  Shocked от някои странни хрумки за подаръци, празни пликове и пр. примери за селски пиниз.
Накрая обаче, картинката започна да ми се избистря. Е, остави едно семейство - гости, да пътува, да плати хотел, тоалети - къде от необходимост, къде от изисквания. Цветя, подарък... Накрая да си плати, водата, кафето, млякото с какао и сока. Твърде вероятно е да си тръгнат и гладни, защото на сватба кой яде и забелязвам едно силно неглижиране и орязване на бюджета по това перо.
Та нищо очудващо, на отношението с отношение.

# 984
Като правиш сватба, ти го планираш това с месеци или година напред. Можеш да си направиш сметките дали е по джоба ти да плащаш за транспорт и/или нощувки. Ако обаче аз получа 1-2 месеца по-рано покана за сватба, на която трябва да си платя транспорт+нощувка+подарък+евентуално тоалети, сметката няма да е по-малка от 300-400 лв- минимум. Хайде, да ме бяха поканили по този начин, когато изплащахме шест цифрен ипотечен кредит, който ни беше най-важното нещо тогава. Значи те си изпращат поканите, за да си направят купона и аз за целта трябва да им вляза в тона? Моите уважения, но и аз имам приоритети, които са не по-малко важни от техните.
Сава Богу, че не съм била изправяна никога пред такава дилема- да отидеш или да не отидеш, заради това че някой те кани наполовина.

# 985
Skeeter, аз изобщо не го намирам за нахално, дори напротив. Няма как да очакваме някои да плати нощувките на всички, особено ако те не са роднини Simple Smile .

Тази година бях на сватба в Единбург, младоженците са заможни, т.е могат да си позволят да платят нощувките на всички, които не са местни, но не го направиха. Когато те са ходили на сватба, са покривали своите разходи, сега може да се каже, че гостите са им върнали жеста, така че са 50 на 50. По принцип такава е практиката там. В поканите се пишат опции за хотел и това е.
Впрочем младоженците никакъв случай не са някакви стиснати нахалници, бяха помислили за всичко, имаха вегетариански и веган менюта, подходящи напитки за деца, дори и детегледачка за тях, за да може родителите им спокойно да се наслаждават на партито.

ПП - за музиката искам да кажа, че няма нужда да се задоволяват желанията на всеки. Това че някой не е чул любимото си чалга парче и не е доволен си е негов проблем. То на някой може да не му харесват и ястията в менюто или пълнежа на тортата, но няма как всичко да е съобразено с вкуса на всеки.
А и има локации където звученето на определен тип музика може да се сметне точно за селски пиниз Mr. Green .

# 986
Западняшкият стандарт на живот няма как да се сравни с нашия. Едва ли разхода по отиването на сватба с плащане на нощувките е в еднаква степен по джоба и на българина.
Като нямаш пари да каниш хора отдалеч, на които да плащаш нощувките- не ги каниш.
Преди 20+ години една наша роднина каза, че не може да поеме транспорта на гостите, до града в който жени дъщеря си, но жената се извини каза, че няма да се разсърди на никой, който не отиде. Ние бяхме малки и си спомням, че нашите нямаха възможност да отидат.

Иначе чалга- не  Naughty Изобщо не ме интересува на кого му се искало да мята гюбеци.

Последна редакция: пн, 24 ное 2014, 00:06 от Анонимен

# 987
  • град-държава
Съгласна съм, че няма как да се угоди на всеки. Става въпрос за ангажираност и създаване на някакъв основен комфорт на гостите ти.
Конкретно за храната, въпросът не е толкова във вкусовите предпочитания, колкото в това, че не става за ядене изобщо.
На нас ни се е случвало, не на сватба ( не ходим на сватби, които не са на много близки ), а на личен празник, на който единствено липсваше булка. После отидохме да се и нахраним. Най-често чувам като оплакване от сватби, именно относно храната и простотиите с "ритуали" - първенци. 
Само в тази тема се каза поне 5 пъти, че това не било важно - никой не яде и без това.
Не яде, ако нищо не става за ядене, или е в твърде символично количество.

# 988
Особено пък на вечерна сватба как няма да се яде? Ще седиш до 100часА на вода, алкохол и фотозинтеза ли? newsm78

# 989
  • град-държава
Стана ясно, че и водата е за сметка на госта. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт