Сватбени "селски" номера и пинизи

• 494 771
  • 3 154
  •   1
Отговори
# 2 910
  • София
Едва ли някой се интересува от чуждите пари.
А и предполагам ти не си минала с младоженеца 3 пъти, които ди джеят обявява по микрофона. Иначе естествено, че по време на цялата сватба си има наздравици.
Колкото и пъти да съм си казала наздраве с гости, нито са ми давани пари, нито съм го очаквала. При нас подаръците се оставяха по време на уелкъм дринк-а. Всичко останало е било отношение -наздравица, да се видим, да си разменим по няколко думи.
На ди джея изобщо не му беше позволено да се обажда на микрофона. Ние не сме имали никакви ритуали.
За другото не знам, но оставам с впечатление, че зад всяко действие се търси повод да се коментират предположения, че е с користна цел. Не всеки прави сватба, за да изкара пари. Някои спазват традиционни ритуали с цел забавление преди всичко.
Изключително грубо е да се обобщават и правят заключения за цигании, събиране на пари и пр.
Нормално е за сватба и изобщо личен празник, когато получиш покана, която си приел да поднесеш подарък. А това вече се приема за някаква селска проява и му се придава негативен облик. Но определено подобно отношение не те издига над нещата. Тук не коментирам липса на възможности и пр. Отношение се показва и с една надписана картичка, която не струва милиони.
И на гости човек не отива единствено с особата си.

Е аз не казвам ли същото? По време на цялата сватба си има наздравици.
Относно " Не всеки прави сватба, за да изкара пари." - така е. Но има и хора, които правят сватби именно да изкарат пари.
Също така никъде не съм казала, че на всичките сватби, на които съм ходила съм била без подарък, пари, и т.н., като "търтей на нечие чуждо празненство".

# 2 911
  • Варна
Оф, хващате се за думата. Уважение може да се покаже и чрез съвсем символичен подарък, чрез една картичка, както посочи някой. Още повече като става дума за близки хора, не виждам какъв е проблемът да седнат и на четири очи да споделят - вижте, в тежък момент сме, искаме да ви станем кръстници (респективно да ви бъдем гости на сватбата), но нямаме абсолютно никаква възможност за какъвто и да е подарък. Няма нужда да се скатават от наздравиците и прочие. С една красива картичка и хубаво пожелание могат да "минат" и едва ли някой ще го направи на проблем.

# 2 912
Само спалнята,матрака и допълнителните шкафчета си ги купихме ние.Не мисля че 500 лева са толкова много,предвид че някой от гостите и роднините ни дадоха двойно в пликовете при положение,че изрично бяхме казали,че искаме да се съберем и почерпим за общо здраве и за веселието.Всичко си зависи от възможностите на човека,никога не бих сравнявала подаръци или дрехи на гостите.Най се зарадвах на картичката на леля ми,толкова истинска и от сърце написано всичко,че десетте лева вътре ми се сториха като най-скъпия и ценен подарък  на света Heart Eyes

# 2 913
Само спалнята,матрака и допълнителните шкафчета си ги купихме ние.Не мисля че 500 лева са толкова много,предвид че някой от гостите и роднините ни дадоха двойно в пликовете при положение,че изрично бяхме казали,че искаме да се съберем и почерпим за общо здраве и за веселието.Всичко си зависи от възможностите на човека,никога не бих сравнявала подаръци или дрехи на гостите.Най се зарадвах на картичката на леля ми,толкова истинска и от сърце написано всичко,че десетте лева вътре ми се сториха като най-скъпия и ценен подарък  на света Heart Eyes

Да бе, хич не са много 500 лева и хич не забелязвате кой не дал и кой колко дал. Щом на двойно на 500 лева казвате, че са "символични" суми, евала. Хем сте казали без подаръци и пари, хем смяташ кои лели не били дали и били пушели и шушукали...

# 2 914
За теб 500 лева може и да не са много, но за голям брой от населението това е месечната им заплата.

# 2 915
  • Бургас
500 лева не били много. А вие колко пъти на сватби сте подарявали такава сума?!

# 2 916
Писала съм по темата няколко пъти, ставала съм свидетел на много сватбени пинизи. Ще кажа за облеклото на кумовете. Вече се правят модерни сватби, с украса в даден цвят и т.н. Съжалявам, но ако украсата ми е цвят праскова, а кумата иска да се облече в цвят, който не е подходящ бих намекнала тактично.

# 2 917
Ами няма лошо, ако и купиш роклята. Тук на шаферките роклите се купуват от родителите на булката, които традиционно плащат сватбата.

Никога не съм харесваа сватбите. Толкова зор за организиране на един ден ми се вижда излишно, но знам, че има жени, които си мечтаят за това от деца.

# 2 918
Нито ги харесвам, нито ги разбирам, но има хора, за които е важно. Ако ме поканят за кума, задължително ще питам има ли дрес код или цвят и ще се съобразя. Ако не желая да се съобразявам, ще отклоня поканата. Колкото до това дали 500 лева са много или малко, ако кумовете искат да направят такъв подарък, не мисля, че е проблем, те са преценили. Ако им е наложено, че такава трябва да е сумата и не по-малко, тогава вече е проблем.

# 2 919
  • София
Нашата сватба не беше с украса в даден цвят, нито имаше дрес код, но булката все пак държеше да избира моята рокля с мен.
На предната сватба, на която бяхме кумове подарихме на младоженците каквото си бяха избрали. Но тогава бяхме подготвени от доста време, а не в последния момент.

# 2 920
Миналата година бях шаферка, трябваше да сме в определен цвят, съответно булката плати нашите рокли, ризите и вратовръзките на шаферите. Не бях доволна от цвета, но каквото такова. След няколко месеца отказах на друга приятелка да съм и шаферка, защото искаше да ме облече в още по ужасното за мен жълто. Тя не поемаше роклите обаче. Аз също ако имам претенции бих платила за тях.
 Не съм фен и аз на сватбите, не съм подписвала с ММ, защото като цяло не съм поддръжник на институцията брак. А тарапаната не ми е по вкуса никак. Хоро пред блока, бутане на врати и откупване на булка са само част от ритуалите, от които откровено се потрисам. Лично мнение, не желая да обидя никого. 🤗

# 2 921
Е, аз мисля, че с тези "традиции" се поприключи отдавна. Ако още се правят подобни неща, то са по-скоро изключения.

# 2 922
Писала съм по темата няколко пъти, ставала съм свидетел на много сватбени пинизи. Ще кажа за облеклото на кумовете. Вече се правят модерни сватби, с украса в даден цвят и т.н. Съжалявам, но ако украсата ми е цвят праскова, а кумата иска да се облече в цвят, който не е подходящ бих намекнала тактично.

А защо роклята на кумата трябва да е в същия цвят като калъфите на столовете? Не стигат ли шаферки в редица в нелепо облекло?

# 2 923
  • София
Е, аз мисля, че с тези "традиции" се поприключи отдавна. Ако още се правят подобни неща, то са по-скоро изключения.

Правят се и още как. И на двете сватби, на които кумувахме се правеха.
Да не ви разправям, че на втората, за която не бяхме подготвени ме принудиха и с пиле да танцувам, макар че ги бях предупредила изрично, че не желая.
На първата сватба се съобразиха с това ми желание.

# 2 924

А защо роклята на кумата трябва да е в същия цвят като калъфите на столовете? Не стигат ли шаферки в редица в нелепо облекло?
Кумата да не е в тон с тапицерията? Ужас!  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт