Сватбени "селски" номера и пинизи

• 494 341
  • 3 154
  •   1
Отговори
# 3 030
  • Down south
@ precious*,

Общо взето се приема, че това е нещо, като репетиция за сватбата, само че в по-тесен кръг. Присъстват семействата на бъдещите младоженци, както и всички шаферки, шафери и някои по-близки роднини.
Традиционно тази вечеря бива организирана и платена от бащата/родителите на бъдещия младоженец.

Бих казала, че е тържествено, също или поне на мен ми се сториха такива.

# 3 031
Драма няма, просто ми са смешни такива “ традиции” Stuck Out Tongue Winking Eye

# 3 032
Как не са се усетили нашенските младоженци да привнесат и тази традиция?!
Лятото бях на сватба, правена с цел събиране на пари. Rolling Eyes
И без предварителни партита и шауъри си беше натягане за кешене, добре че тези мероприятия ги нямаше. Stop

# 3 033
  • Down south
Драма няма, просто ми са смешни такива “ традиции” Stuck Out Tongue Winking Eye
Същата работа, като танците с петли, пилета и пр.
Различни хора, различни нрави, психология И традиции.

Цитат
Tracing its origin back to 16th century Holland, the bridal shower was initiated as an alternative to the dowry system.

Modern Lessons from History: The Bridal Shower

Последна редакция: нд, 15 окт 2017, 20:10 от Daylily

# 3 034
И докато танците с петлите са от време оно и крият някакво поверие, или нещо друго, то зад купуването на бельо не виждам да има нещо, освен пошлост.

# 3 035
Не съм съгласна, че е същото. Едното (пилета, хора, крадения) е свързано с някакъв символизъм, независимо че към днешна дата е прекалено остаряло и стои нелепо. Другото си е изключително материално. Всичко изглежда подредено единствено с целта на повече облаги.
Разбира се, на американците не им прави впечатление, понеже така е при всички - харчиш се за тях, после те ще се харчат за теб, и всичко е ок.

# 3 036
  • Down south
Да си призная, не ме вълнува твоето възприятие на нещата. Можеш да мислиш, каквото пожелаеш,

Тук хората имат собствени традиции, харесват си ги и масово ги спазват. В моите очи са нови или по-скоро бяха нови, сега са интересни и забавни.

Скрит текст:
ПП  baby shower-a беше нещото, което едва ли не ме втрещи, когато се преместихме тук. Струваше ми се безумие да се подаряват подаръци и да се празнува, преди да се е родило бебето. Така съм израснала, така ми е набивано в главата. Оказа се изключително удобно начинание.
Преди време бях в организацията на един baby shower, майката и свекървата на момичето ми забраниха да правим подобно нещо, едната беше тук, другата от България даваше нареждания и тъй като само аз бях българка, изкараха си го на мен.

# 3 037
  • София
За мен селско не ами просташко е "традицията" в БГ да се дават пари кеш на булката за да се хванеш на хоро с нея Sick. Първо физическото даване е смешно защото постоянно всеки преди да се е хванал, гони булката и я занимава с банкноти, тя пък се чуди къде да си ги завре, второ това плащане за да се играе на хорото с булката ми е все едно тя е някакъв предмет за който си плащаш да го имаш за извествно време. Не знам от къде идва тази простотия и какво символизира, за щастие на последната такава сватба бях отдавна, днес, поне около мен, няма такива простотии.

# 3 038
Булчинското хоро не знам какъв му е символизма, но по нашия край булката държи кошничка и там си слага парите, не се чуди къде да ги дене Simple Smile Аз не съм го правила, защото и на мен ми навява същите асоциации, макар, че когато съм го виждала, се дават дребни банкноти, не я замерят със столевки.

Може ли да обясните кое буди във вас мисълта, че сватбата се прави с цел събиране на пари? Не се заяждам, наистина ми е чудно, защото от моята сватба и от сватбите на приятелки знам, че разходите са доста големи и "избиването" ми се струва невъзможно. И това, при положение, че ние имахме само един материален подарък и не сме правили сватба за амнайсет хиляди лева.

# 3 039
  • Down south
Дори не съм сигурна, че съм някога съм чувала за нея.
Всички, които са на хорото дават пари, за да са точно на това хоро или не съм разбрала добре.

# 3 040
Даването на пари за хорото с булката съм го виждала веднъж и парите се слагаха директно в един букет, който тя държеше с едната си ръка.
В САЩ всичко е индустрия, дори и "традициите" им. Както например диамантените годежни пръстени, които се налагат чрез силна реклама.

# 3 041
Това явно е нова "традиция", дори не съм сигурна, че съм някога съм чувала за нея.
Всички, които са на хорото дават пари, за да са точно на това хоро или не съм разбрала добре.

Не е нова, аз съм я виждала като дете и последно преди 3 години. Може би не е разпространена на всякъде. Булчинското хоро се води от булката и който иска да се хване на него и дава пари.

# 3 042
  • Euskal Herria
Това с парите за булчиното хоро явно си е обичай на някой край само. Аз поне не съм присъствала на такова. А относно какви са традициите в различните страни няма защо да спорим. В САЩ са едни, тук - други, в Австрия примерно - трети. И в Австрия има крадене на булката - обикновено се "скрива" в някое заведение наблизо и младоженецът почва да я търси, да изпълнява различни задачи и пр.  И там стават доста ексцесии, зависи от нрава на празнуващите.

# 3 043
За първи път чувам за булчинско хоро.

# 3 044
За първи път чувам за булчинско хоро.
Защото не във всеки край го има, тук по софийско нито съм чувала, нито виждала, с това се запознах задочно като наш близък приятел (от сливенския край) ни пита кога ще е булчинското хоро и ни обясни какво визира - да си кажа честно, хич не ми се нрави подобно нещо, но аз пропуснах и "купуването на булката" и ред още традиции, откупуване на питки и пилета и т.н., които не бяха "моите". Нямах и много хорА на сватбата, но имаше такова, което поведох аз, нито един от гостите не е тръгнал да дава пари, за да се хване, защото предполагам 99% не знаеха, че има такава традиция Wink

Общи условия

Активация на акаунт