Сватбени "селски" номера и пинизи

• 494 271
  • 3 154
  •   1
Отговори
# 3 045
  • Down south
@ Алечка,
благодаря, май разбрах  Peace

@ YanaDG,
именно  Party

# 3 046
       И по нашия край няма такова нещо като булчино хоро и дори се съмнявам да е някаква стара традиция, по-скоро на измишльотина ми прилича.
Имало е булчино хоро, ама надали е бил такъв ритуалът- да се хванеш до булката и да и даваш банкноти.

То по соц времето, ако се сещате имаше и нанизи с банкноти, ама и такава традиция не е имало.Имало е традиции да се окачи на булката наниз с пендари-ама е друго- има и естетско предназначение- гердан , има и материална стойност- да послужат на младото семейство в трудни дни, до приципно са се пазели като скъп дар.

А за играта с питка и пиле/ последното не е задължително и никак даже не е в традицията да кичи гротескно и да се облича в костюми/ стои традицията на "надиграването" Засвири ли музиката, освен да се забавлавят, участниците се надиграват- определя се залог, но надиграването не е толкова заради материалната придобивка, колкото да се отличи най-добрият в танца. Спомнете си облога и надиграването във "Ветрената мелница" на Елин Пелин.

Това надиграване е било елемент от сватбата- да се надиграеш с важните персонажи, с кумовете. Най-добрите играчи се обзалагат- предлагат храна, кумовете- пари.Един вид предизвикателство на това кой е по-добър в танца. Това е замисълът, а не- дай сега да му играем на кума, че да изчоплим още едни пари. Не се прави и за да се тормози кумата, разбира се, прави се заради веселбата.Естествено и тази традиция някъде е опошлена, някъде пък надменно презряна- "Уф, ще ме карат да играя, как ли пък не."

Но в основата и стои нещо много различно от това, да се облечо печеното пиле във фрак и да плаши хората, това го е нямало никъде.

Затова, в чистия и вид, не ми е селска, но пак зависи кой как ще я възпроизведе.

Сватбата е достатъчно емоционално събитие и ми се струват абсолютно излишни всички тези привнесени хиляда празника преди това, но пак кой както си го разбира.

# 3 047
  • Варна
Аз го знам това за булчинското хоро пък като се замисля съм присъствала само на сватби във Варна и Бургас май...

# 3 048
Булчинското (още булското) хоро не е измислица. Просто се практикува в определени части на България основно, но с тези напреднали технологии човек може да го взаимства, стига да реши. Пари се дават, не просто да се хванеш, а за да поведеш хорото. Grinning Когато някой друг пусне банкнота се хваща първи, до булката, а който е водил до момента минава отзад или където реши.

Аз лично, ако бях булка в САЩ, с толкова пре-партита преди големия ден, хич нямаше да имам желание за сватба.

# 3 049
И аз никога не бях чувала за булчинско хоро. Чак на първата сватба, на която бях с ММ, в неговия край(северозападния), видях това хоро. А там даже освен това хоро има и танц на булката. Пускат бавна песен и ако искаш да потанцуваш с булката даваш пари.

На мен самото надиграване с кумовете ми е забавно, неприятно е облеченото пиле. Танцувала съм на сватбата на една приятелка, надиграх кумовете, накрая булката ми каза да не ги мъча повече. 😂

Някои питаше как се разбира, че младоженците правят сватба за събиране на пари. Ами те самите коментират. Писала съм точно в тази тема, как на едно събиране малко след сватбата на братовчвдка ми, беше коментирано на висок глас как не са стигнали еди си колко лева да избият масрафа. При положение, че родителите на булката бяха платили 70% от всички разходи.

# 3 050
  • Бургас
Може ли да обясните кое буди във вас мисълта, че сватбата се прави с цел събиране на пари?
Ами ще ти кажа кое ме наведе на тази мисъл за една от сватбите, на които бях. Че на всичкото отгоре и от двете страни родите са заможни и могат да си позволят най-малкото нормална сватба.
1. Познавам си хората и знам, че си падат тарикати и свидливи.
2. Нает най-евтиния ресторант в града, където куверта е 10 - 15 лв., в който дори не беше пуснат климатика насред августовската жега.
3. Изричното подчертаване в поканата гостите да носят "подаръците в пликове".
4. Менюто - изсъхнала шопска салата , свинска вратна пържола цялата в жили и жилава като подметка с гарнитура обикновени печени картофи със сол и олио и една чинийка гадни салами и топени сиренца от онези в кръглите кутийки.
5. Бяха поръчали мъничка сватбена торта , която беше с фондан и с приличен вид колкото за снимките и разрязването, а на гостите беше сервирана най - обикновена сметанова торта.
6. Букетът за колата са го избирали в цветарницата, като са казали на продавачката "най-евтиното да е" /това в последствие го разбрах/.
7. Младоженецът искаше да си купува нова кола.
Въобще цялата сватба беше една подигравка и неуважение към гостите, инвестирали пари и време в тяхната сватба..... и това не е само мое мнение.

# 3 051
Джули, Ариа, благодаря за обясненията. Явно ми е непонятно, защото ние правихме сватба за да ни е хубаво на нас и на гостите и не съм си представяла, че може да има и други мотиви за сватба...

# 3 052
  • Бургас
Джули, Ариа, благодаря за обясненията. Явно ми е непонятно, защото ние правихме сватба за да ни е хубаво на нас и на гостите и не съм си представяла, че може да има и други мотиви за сватба...
Огромна част от сватбите се правят именно с цел събиране на пари......или с друга цел, например забременяване.

# 3 053
Не знам дали е така, аз наистина походих на сватби последните години и все си бяха по любов и заради купона. Със сигурност никой не си е "избил" парите в моето обкръжение (потриса ме този израз). И никоя не беше бременна към момента на събитието.

# 3 054
  • Варна
Мда, и аз съм била на сватба, която имаше за цел събиране на пари. Всички чинно дадохме, не малки суми, сватбата беше изцяло платена от родителите от двете страни. Показателно е, че събраните пари бяха похарчени по супер глупав начин, впоследствие дори и младоженците признаха, че парите са били хвърлени на вятъра, а след някоя и друга година се разведоха. Откъдето дошло, там отишло. В нашия случай поговорката бе потвърдена категорично.

# 3 055
  • Бургас
Не знам дали е така, аз наистина походих на сватби последните години и все си бяха по любов и заради купона. Със сигурност никой не си е "избил" парите в моето обкръжение (потриса ме този израз). И никоя не беше бременна към момента на събитието.
Значи се радвай, че не са те канили в качеството ти на куче-касичка. Аз се находих на калпави сватби, на половината, на които младоженците дори не се обичаха.

# 3 056
Има и едни други сватби, от типа защото така трябва и какво ще кажат хората. И на такава съм била и съм писала за нея тук. Булката беше бременна и не искаше да прави голяма сватба, искаше да подпишат с родителите. Свекървата обаче се затръшкала как може, какво щели да кажат хората. Мъжа и е същия като майка си. На въпросната сватба нямаше къде да се спи, не съм искала да ми плащат, дори не съм си го и помисляла, но нямахме дори запазени стаи в хотела, в който беше празненството. Някои от гостите пътуваха до съседното курортно селище, за да намерят къде да нощуват. Значи не сме останали само ние с впечатлението, че има запазени стаи. Просто в 10 часа младоженците се изнесоха от ресторанта и ни оставиха в небрано лозе.

# 3 057
Аз съм запозната с булчинското хоро, дори и го имах. Само че беше обявено от до джея по по-различен начин и аз пари не събирах. Просто много държах да си поведа хорото, което много обичам. Имаше коментари преди сватбата."ама как така без да се дават 💰?" . Отговорът ми беше "Ей така, много лесно".
Прочетох доста от темата и тя породи страхотни спомени в мен. Аз нямах шаферки,нито големи,нито малки. Нямах нужда просто а и не ме кефят особено. Да си кажа честно не исках да ме взимат с музика и да играя хоро пред вкъщи,но това беше единственото нещо което поискаха родителите на ММ. Те помогнаха с някаква част от финансирането на сватбата така че реших че е редно да изпълня единствено им желание.Пък и доста закъсняха да ме вземат и беше по съкратена версия всичко.
Последно на сватба ходихме преди 2 години на наши приятели. Сватбата беше в друг град. Сутринта станахме,пътувахме,разхождаха ни,празнувахме и накрая пак пътувахме. Щяхме да оставаме да спим в хотела,но имаше толкова семейства с деца,че просто беше мисията невъзможна. Както и да е. За тази 💒 дадохме пари на тях,пари за път , за цветя и картички и дори щщях да си купувам 👗,но се оказа че нищо не мога да си харесам и отидох с роклята ми от абсолвентската вечер. И бях много хубава и не ми пукаше че не е нова. Не им дадохме много пари,но след всичките разходи... Те имаха над 120 госта и беше доста трудна сватба. На хората не им се ставаше да танцуват ли... Не знам. Много лошо впечатление ми направи  че приятелите на младоженеца на едната маса бяха като заковани.На нашата сватба през цялото време се вихрехме на дансинга. Стана ми приятно че всички я оприличиха на един голям купон и ако може догодина пак да сме направили. Не беше нужно да правим нито една игра ,за да вдигаме настроението.
И сега най коментираната тема. Парите. Да си кажа честно,никога не съм мислила колко пари или какви подаръци ще получим. Толкова много работа имах покрай сватбата и не само че това дори не ми е минавало през ума. След сватбата се случи двама човека от много много по старото поколение да ме попитат колко пари сме събрали. Толкова отвратително ми стана че питат, че не можах да се спра и ги насметах едно яко. Повече не повдигат въпроса,макар че знам че ги гложди. Никой освен аз и ММ не знае всъщност колко сме събрали. Сега само ще кажа че беше повече от колкото похарчихме за сватбата. Но ние поканихме само хора който искахме и които са ни близки. 60 човека.Никакви роднини които не виждаме постоянно. Никакви хора,които уж "трябва" да се поканят. Урааа
Букета си дадох на момичето на което исках да го дам. А жартиера....ох жартиера...там разиграхме една сценка на която се скъсахме от смях всички присъстващи, включително и служебните лица.
Надиграване имаше,но със торта и с бутилка скъп алкохол. Все пак кума да си я изпие, тортата я нападнаха децата. Честно казано дори не съм и помисляла да има някакво си пиле, за какво им е?
По добре да си изпият бутилката с кеф или още по добре- да ни поканят да я изпием заедно.
Нямаше пинизи на нашата сватба, само ми стана малко тъпо от един човек който ни даде пари без плик и без картичка,но той си е такъв. А на картичките как се радвахме. Като деца. Сега си имаме колаж от тях и на всичките имам снимки в телефона.
Офффф...какъв дълъг пост стана... ужас

# 3 058
На картичките и аз се радвах много.
Спомням си, на др. Ден след сватбата, като се прибрахме и дома, започнахме като деца на Коледа да разглеждаме подаръците.Всички бяха хубави, смислени, но и гостите наистина бяха близки и скъпи.А картичките....моите братовчедки са учителки и все едни романтични послания, приятелките ми- и те.Обаче приятелите на мъжа ми все едни майтапчийски картички бяха избрали, най- впечатляващата беше патица с воал!Така, де, който както!

Сватбеният ми ден и до днес е един от най - щастливите и веселите,но е факт, че и ние се постарахме да обмислим всичко и да заразим останалите с настроение.

# 3 059
  • София
Присъствала съм само на едно булчинско хоро. Сватбата беше в София, но булката беше от Сливен, явно наистина там е застъпено. Всъщност на тази сватба се омъжи братовчедка ми, близки сме си и и казах, че аз няма да участвам, защото никак не ми допада като идея. Всъщност и тя изобщо не държеше, но го направи заради баба си, която много искаше да го има.

Наскоро четох един виц :

Надпис в сватбената покана, който гласи : Молим подаръците ви да са в плик. И реакцията на госта е : Е как в плик, няма такъв голям плик, който да побере тенджерите.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт