(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 856
  • 741
  •   1
Отговори
# 315
Вили, радвам се, че сподели за чушките. Мисля си, че трябва да започна да ги садя на лехи, защото досега действах на редове и по този начин се разхищава място, според мене. В лехи през 20 см по две коренчета сигурно ще е добре, а в лехата да има 4 реда?

# 316

Само лютото сея в градината -майка на мястото на разсадите.Не искам изненади с люти капии  Mr. Green
Е, на мен ми се случиха такива изненади, защото всичките чушки ги садя на едно място! Готвих зрял боб и сложих суха червена пиперка, на после манджата беше люта, а детето не яде лютоооо!
През новата година и аз ще отделя лютите на друго място, за да нямам такива изненади.
Благодаря, Вили, за информацията за садене на пиперките, че аз садя много нерентабилни сортове и само хвърлям труд на вятъра!

# 317
Слагам това тук - един младеж има нужда от помощ.
Градинките ви ще се зарадват. А на задаващите се разсади, ще им се отрази прекрасно.
https://www.facebook.com/events/1509685035977956/
http://www.wastenomo.eu/blog/sos

# 318
Купих си земна ябълка Simple Smile. Опитах я сурова и сварена. Май я преварих, но за друг път ще знам, че е доста нежна грудка. Хареса ми и в двете състояния и ще си насадя. Имам въпрос - стабилно растение ли е или се нуждае от поддръжка? На снимките изглежда стабилно. То и царевицата е стабилна, но дали не я загърлям достатъчно или я сея много плитко, при една буря с по-силен вятър, пада на земята.

# 319
Алис, толкова е стабилна, че е като плевел, не иска никакви грижи  Hug

# 320
...при една буря с по-силен вятър, пада на земята.
И гулията пада, ако има екстремна ситуация. И понеже е много висока, ако близо до нея има други насаждения - мачка/затрупва и тях. За това е добре да е на гнезда и ако се  наложи, да можеш да сложиш кол на цялото гнездо и да ги привържеш на нестегнат сноп към кола. Те са здрави като стволове, но поради височината си могат да паднат. За това не им е нужна кой знае каква опора, просто нещо, което да не им позволи да се наклонят силно.

# 321
Алис, след три години ни питай как да отвъдиш земна ябълка.  Mr. Green
Съседката зася, после се мъчи да я отвъди, а тя под мрежата се завъди навън, на тревистата уличка.
Разрешено ми е да си вадя, с условието да върна туфичките трева и пръст на мястото им, да не остава трап. И през ум не ми е минавало да сваря. Обаче руските мужици по времето на Петър I са ядели варена ряпа. но не като гарнитура, а като основно и единствено ястие.

# 322
Аз варих при захранването на Яни, по-точно готвих на яхния с картофки, обаче не бях очарована нещо.

# 323
За Гулията разбрах,че ставала и на туршия!Някой опитвал ли е?Не мога да накарам мъжо да я яде,а аз предимно заради него я завъдих.Да си лекува стомашните проблеми.

# 324
Аз си мия коренопродните с четка за дрехи. Гулията я нарязвам на парченца, овкусявам със сол и оцет, и мааалко зехтин. Добре е да постои 6 - 7 часа, даже я разбърквам през час два, да си поеме солта и оцета. Върви за гарнитура на мазни ястия, яхнии, печива.

# 325
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
За Гулията разбрах,че ставала и на туршия!Някой опитвал ли е?Не мога да накарам мъжо да я яде,а аз предимно заради него я завъдих.Да си лекува стомашните проблеми.

не съм се сещала да варя  Blush то и не остава за варене де - малчо я нагъва като морков, понякога няма време и да я измия аз, сам си я мие и колкото успее - толкова  Blush бащицата се опъва - миришела му на пръст  Rolling Eyes

на туршия става Simple Smile нито моя, нито комшиите са се оплаквали  Peace като малко по-крехък морков е  Peace

# 326
Много благодаря на всички за отговорите и споделеното за гулията. Много, ама много я харесах на салата. Понеже само една грудка ми се откъсна от сърцето да пробваме на салата, реших да нарежа на дребни кубчета, също така нарязах на ситно моркови и сурово червено цвекло (обикновено стържа с робота, но се опасявах, че ще се смесят вкусовете и няма да усетя гулията). Овкусих със сол, оцет и олио. Получи се много вкусно и определено гулията има един много приятен аромат и вкус. Половинката се сети, че някога родителите му са засаждали гулия, но не можа да се сети как са ѝ казвали, защото тук гулия казват на алабаша Simple Smile. И двамата преценихме, че няма нужда да варя гулията (земната ябълка). Ако количеството е голямо, мога да ползвам в супи и яхнии, но определено заслужава да е сред салатите ни. Жената, от която си купих гулията, ми даде освен платеното няколко грудки, които по нейна преценка нямало да може да продаде, но каза, че мога да засадя. Също каза, че дори обелки да засадя, щели да се прихванат. Ама то си има нежна ципа, какви обелки  newsm78 Wink Simple Smile. Аз картофите понякога не беля (младите), та гулията ще беля. Малко поизстъргах с ножа и толкоз.

# 327
  • София
Вили, радвам се, че сподели за чушките. Мисля си, че трябва да започна да ги садя на лехи, защото досега действах на редове и по този начин се разхищава място, според мене. В лехи през 20 см по две коренчета сигурно ще е добре, а в лехата да има 4 реда?

Ако си производител, следвай точно Вили и няма да сбъркаш!
Аз съм пишман- селянка и правя лехи по 1.5 м. широки, дължина до 10 м. , между тях трева. Така мога и в най- калното време да ги обслужвам без да се калям.

# 328
Ерълма й викаме в Делиормана, предполагам е на турски.
http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2014/10/blog-post_15.html

# 329
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
алис, и аз не беля, но понякога се налага да изрежа, за да изчистя. тя не е толкова гладка като картофите и понякога гънките не могат да се измият. хваща се и от "коренчетата", връзката между грудките Simple Smile при нас поникна и там, където бяхме хвърлили стръковете от обраните земни ябълки.
не можа да "завземе" много място  Laughing не я оставяме - обираме едрите, а дребните закопаваме обратно.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт