(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 802
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
  • на пъпа на Златията
---Не успявам да улуча добър срок за пипера. Обикновено върви хилав, и после изведнъж ми прораства. Вашият опит? ---
Обясни какво значи прораства? Тия дни имам отговорна работа . Няма да забравя , ще отговоря.

# 436
Разсад в кофички правя само за домати и то малко, щото нямам добри условия за него... Външния разсад го съобразявам с мястото на краставиците за да използвам да насея и тях по-рано... Към 20-25 март слагам под тунел краставици, домати, пипер, чубрица... Доматите изпреварват пипера, така че съобразявам какво освен краставици ще оставя на мястото на тунелите... Съседи засяват пипера поне 2 седмици преди доматите, за да разсаждат наведнъж, но аз предпочитам да разсаждам поетапно, поради липса на време...

Кукркума, да не го прехранваш?

# 437
При нас сеят семената около 25 март. Градините се садят към края на май, случвало се е началото на юни или началото на май, но това са изключения. Разсадите не ми се получават кой знае колко добре, но като е добра годината, в градината си се оправят. За да не прорастват, трябва да им е светло, топло, да не се поливат много. При мене миналата година краставичният разсад вътре не се получи, та после навън правих, в градината в тенджерки. Вкъщи беше мрачно и тук му казват изцвиляват - стават дъъъълги, тънички и за нищо не стават после. Пробвала съм такъв разсад да засадя, ама загива. Свекърва ми правеше разсада навън, та се чудя дали да опитам тази година. Малко на майтап сях последните години (ако стане Simple Smile). Пиперът ми никога не е с дебел корен, но нищо му няма, хваща си се и расте. Доматите също се издължават повече, но също не им пречи, иначе пикирани по-бързо дръпват в градината (направо със земята от кофичките садя). Другите са по-послушни - разни зелета, алабаш и подобни. Патладжаните искат много топло, при нас не им е добре, но на пук, пак ще опитвам Simple Smile. Дори не искат да поникнат, когато е студено, а се мотаят до последно Simple Smile. Цвеклото директно, с разсад - стана еднакво, т.е. като понапече слънцето, тръгна да расте. Обаче го киснах, рътих, мъка  Wink. За тиквите правя разсад, за тиквичките също, но след това сея и директно в градината. Пак на принципа - което стане, това. Тези от разсад са много по-бързи и силни.
Откъснах последните зелки геройчета от градината. Бях оставила някои по-дребни за проба. За готвене стават. Ако са големи, може би и за салата биха били добри, но ми беше жал да експериментирам с големи Simple Smile.
Забавих да напиша, че един гол охлюв гордо се беше измъкнал от зелето. Тези твари явно не замръзват при минус 15 градуса.

Последна редакция: вт, 13 яну 2015, 11:15 от Анонимен

# 438
А кога ще сееш цвеклото?

Не знам, може би през март. Направо в земята слагам семената, миналата година всичко опасе голия охлюв. Мислех, че кореноплодните не понасят местене (разсаждане).

Аз тази година съм се навила да садя колраби, или както му казват по нашенски алабаш. Някой, ако е садил, да дава съвети, мнения и препоръки. Приемам всякакви. Laughing Например кога да го посадя, на какви редове и т. н. Peace

Не съм садила, само знам, че му трябва място, много се разпростира настрани.

Мацко, а защо ти трябват такива кокошки? Питам от любопитство, защото и аз мисля да си гледам кокошчици! При нас никой не зарежда квачки, в махалата имаме комшия с инкубатор и купуват от него!

От една страна заради децата, да видят малки пиленца, от друга за да истински. Ама ако се окажат петли, не знам какво ще ги правим, и ние ги гледаме само за яйцата, старите и тях си храним.

Бушка, аз се каня Христо Луканов да питам дали има за продаване, той развъжда и български породи, яйценосни. Моята едната стара не спира да снася, хем не ядат смески с хормони... Ама не знаех, че два пъти в годината искат да мътят.

В наше село не пренасят доматите в градината преди гергьовден, падали слани дотогава. Нещо не мога да им хвана кое кога сеят/садят, ама тази година съм решила да си записвам.

# 439
Бушка, аз се каня Христо Луканов да питам дали има за продаване, той развъжда и български породи, яйценосни. Моята едната стара не спира да снася, хем не ядат смески с хормони... Ама не знаех, че два пъти в годината искат да мътят.
Еха! Супер подсещане! Благодаря!
И аз не ща пернати, дето искат да мътят... Чудя се, ако питам господин Луканов дали може да ми препоръча кокошка, която да снася, дори и през зимата, ма да не иска да мъти, дали няма да ми се смее...  Laughing Но май ще рискувам да попитам.

# 440
За кокошките потърсете породата съсекс,снасят и през студено време.Ние не сме останали без яйца зимата.Ние тази година незнам дали ще зареждаме инкубатора,че миналата ги подменяхме,но пък яйца от съсекс някой ако иска с удоволствие ще пратя.Прочетете за породата да видите дали ви отговаря на изискванията и атмосферните условия.Ние сме на морето и при нас може да се каже ,че е по топло ,но пък много вятър духа и мястото ни е между лозета ,няма наоколо постройки,а бе студеничко си е ,не е за мъже  LaughingС изключение на мъжете от нашата тема Simple Smile
А за мътенето кофата с вода върши работа,вкарвате кокошката за 20,30сек. в кофата с вода и спира да мъти.

# 441
Бял алабаш сях заедно с ранното зеле, на 22 февруари. После, като стана разсадът, засадих в градината. Засаждам през около 35 см. Не му беше тясно. След това сях от червения алабаш с късното зеле (трябва да търся дата, но мисля началото на юни беше), но не успяха да пораснат много главите. Тази година няма да бързам, сигурно ще сея всичко през март. Какво като засадих ранното зеле рано в градината, то не мръдна да расте, докато беше сравнително студено. А от късното зеле съм много доволна! Просто си беше спасение - сега и зимнина си имам и съм спокойна. Simple Smile

# 442
  • Пловдив
alys, сърдечно благодаря за информацията. Аз мисля да насадя и белия, и червения алабаш в края на март. Направо семенцата в лехите ще пускам, как мислиш? А пък после, ако е нагъсто, ще проскубвам. Дано се получи, че вкъщи всички са луднали по този зеленчук тази зима Laughing

За да снасят кокошчиците през зимата, ММ им налива всеки ден топла водица и им пари житцето. Без яйца не сме останали. Peace

# 443
                                                                                                                                                                                                                                                    И бабите в нашето село и парят с гореща вода храната за да снасят. Grinning

# 444
И в нашето село бабите попарват смеските или триците на кокошките с гореща вода за да снасят. Grinning

# 445
Направо семенцата в лехите ще пускам, как мислиш? А пък после, ако е нагъсто, ще проскубвам.

daskal77, не съм опитвала така. Може би една от причините е, че се мотаем с прекопаването на градините и за да не се губи време, сея семенца в тенджерка, а после садя в градината. Виж как се разперват. Simple Smile А, снимала съм и червения, но определено му беше късно. Дори разстоянието между корените е по-голямо.

# 446
  Петлите се колят, когато се чуе някой от тях да се опитва да пее. След това стават полово зрели и започват да се бият. Дори да остане един, започва да бие стопаните си, ей тъй, за спорта. Или от ревност. На квачка могат да се сложат 15 яйца.
 Много трябва да се внимава, когато се кръщава животно за тамазлък. Бяхме взели едно козле за коза, от сой, ама го кръстихме на жената. Винка Гана е суха като чироз, та козата даваше половин литър мляко.
 А петел бива да се кръсти на някой женкар, който като види фуста, завива и забравя къде е отивал.

# 447
Той палав излезе и едно палаво име има, ама не го афишираме от срам. Simple Smile

Чудя се, ако питам господин Луканов дали може да ми препоръча кокошка, която да снася, дори и през зимата, ма да не иска да мъти, дали няма да ми се смее...  Laughing Но май ще рискувам да попитам.

Четох тези дни, две от породите, които си харесах на снимка, пишеше, че нямали мътачен инстинкт. Което като поразмисля, вероятно е добре.

# 448
Мацко, кои породи си хареса?

# 449
Аз харесвам белите птици, но в сайта му има снимка само на черна шуменска и старозагорска червена. Като му кажа каква ми е идеята, той ще ми препоръча, предполагам. Пък и зависи какво има в момента. Не знам дали е против правилата да дам линк към сайта му?

Общи условия

Активация на акаунт