(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 806
  • 741
  •   1
Отговори
# 420
И аз тук при вас, ако може. Blush
Много интересни идеи давате, а за кладницата направо супер идея. Не знам дали ще се справя, но имам един дънер на слива, която ми се струва много подходящ да заразя с мицел.Само да разбера от къде да се снабдя с такъв.
Аз влизам с един въпрос, дано не досадя. Обмислям закупуването на компостер. Ако някой има опит с такъв тип уред за направата на компост, моля да сподели.Или поне да се ориентирам къде да видя на живо такова чудо.

Ние си направихме от палета. Иначе има снимки в нета: https://www.google.bg/search?q=%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D1 … &ved=0CCUQsAQ

# 421
Някой ползва ли готови форми за разсад? Имат ли дупчици за оттичане на излишната вода против преполиване? И ако имат, къде отива водата?
http://кръчма.вискяр.com/index.php?topic=1247.0

http://www.agro-export.com/saksii_2.php

# 422
Мъжа ми е купил такава форма, едната е с дупки, горната, долната е като тавичка. Дебелината е ...по-тънка от кофичка за кисело мляко май.

Семена за цвекло си поръчах от Амитица, предишната година също от тях ползвах, добра реколта даде. А земна ябълка имам много. Мога да подаря, ако някой още си няма.

# 423
А кога ще сееш цвеклото? Миналата година опитах чрез разсад, също директно, но докато не се стопли времето, нищо не се получи. А пише, че уж поникват при по-студено. Ще видим моята земна ябълка дали ще се хване. Сях и спанак за пръв път.

# 424
Някой ползва ли готови форми за разсад?
С такива се сдобих от един цветарски магазин - хвърлят ги и бяха прилична купчина. Попитах и взех няколко с различни размери. Седят си в мазето, но тази година май ще ги пробвам.
Та - огледайте или попитайте по цветарските, може да намерите и вие. А повторното използване на неща, които са за изхвърляне, а имат още живот, е добро начинание.

# 425
  • Пловдив
matzko, не е лошо като идея. Ако мъжът ми се навие, може и да го измайстори.
Аз тази година съм се навила да садя колраби, или както му казват по нашенски алабаш. Някой, ако е садил, да дава съвети, мнения и препоръки. Приемам всякакви. Laughing Например кога да го посадя, на какви редове и т. н. Peace

# 426
  • Пазете Гор
Цвеклото се лови и от разсад, ама аз практикувам повече от семе. Все пак винаги ползвам и малко разсад - получен при прореждане на посева - засаждам по тировете на лехите.

Цвеклото, както и целината не обичат връхната им пъпка да се заравя при засаждане. Внимателно трябва.

# 427
Търся си две-три кокошки, ама да са мътени от кокошка, не от инкубатор. Някой има ли?

Имам такива, завъдих си ги преди 2-3 години... Само че ми трябват за яйца, а проклетиите по 2 пъти годишно лягат и съответно спират да снасят... От таз годишните реколти (3 квачки сложих, за останалите нямах място) ми остана последната, най-малката, а двете по-големи ми ги изядоха белките... Още не са пронесли и не им личи кое е кокошка кое петел... Бих ти пратила, но не е ли по-удобно да потърсиш някъде около вас, все някой още слага квачки?

# 428
Мацко, а защо ти трябват такива кокошки? Питам от любопитство, защото и аз мисля да си гледам кокошчици! При нас никой не зарежда квачки, в махалата имаме комшия с инкубатор и купуват от него!

# 429
Семената от домати миналата година бях посяла по това време вече,но тази година едни вируси са ни нападнали и още не съм сколасала.Бях доволна ,сложих ги в оранжерията около 15март беше/не ми се гледа точната дата ,но там някъде беше/.
Тази година ще сея от миналогодишните семки,няма да купувам,каквото такова.
Моето цвекло миналата година не стана,може би му дойдоха малко поливките,едни малки глави беше направило,да се чудиш какво да ги правиш.
Още не съм посяла чесъна и лука,друга година винаги на есен го правя това упражнение.
А какъв дъжд вали навън,въобще не е за градината времето.

# 430
  • Пловдив
Относно излюпените от квачка кокошка мога да споделя тазгодишния си опит. Мъжът ми донесе 6  носачки от тези, които ги продават след година в птицефермите. Горките, изглеждаха ужасно, грозни и наплашени. До пролетта се промениха изцяло и взеха да ми харесват. Една от тях се "разквака" , както казват бабите, и ние й сложихме 9 яйца. Излюпи 8 страхотни пиленца.Съседките и досега не могат да повярват, че това са пиленца, измътени от носачка.
И както бяха милички, сега три от тях са страшни петли, които не смея да доближа. ooooh!
Та изводът ми е, че няма невъзможни неща: дори и такива лаици като нас с мъжа ми могат да се справят. Природата си знае работата. Peace

# 431
  • на пъпа на Златията
----Природата си знае работата. Peace---

Любов ,любов , трябва на всяко същество.
Време е за ранните домати. Сея ги към15 -20 януари.Само ранните. Традиционно , само рила и идеал.Време е да "изпечете" тора и пръстта. Аз пресях една количка компост ,само да го сложа във фурната. Не го препичайте.Овлажнете го добре,но да не е мокро,   и когато фурната е силна , тогава го сложете .За 15 -тина минути. Разбъркайте няколко пъти и сте готови. Не го забравяйте във фурната .Разсада става най добре в керамични сандъчета. Един път мернах едни такива , искаше ми да си взема поне 3 , ама нали тежки,отказах се и после забравих.Керамиката като се загрее ,през нощта поддържа постоянна температура. Който не е на парно , задължително съдовете трябва да са над печката, на височина  някъде 1,80 за да никнат. .После ги свалям направо на печката, от долу с едни керамични тънки тухли , продават ги по железарските магазини за ремонт на печки, в края до кюнеца, но горе е по-добре. до като никнат. Риска е че семената загниват.
Какви са тия много ранни, дето каза някой по-горе? Рилата си я харесвах , ама като остарява човек му се иска нещо по-сладичко ,че рилата започна нещо да ми киселее ,макар че киселички са по-полезни,  та бих пробвала.
За на вън след 1 до 8 март.Даже най добре след 8-ми. Ако времето е студено ,семената загниват.  Аз съм почти на Дунава.на пряко около 15 километра. Не слагам нищо за топлене отдолу.Просто 2 седмици  преди това завивам с найлона лехата ,с който ще ги завия след това , за да се да се стопли земята. .Щом толкова на север става,значи ще стане и при вас.Аз си правя парничето с едни железни пръчки 5-8милиметрови.В началото ги забивам дълбоко ,  да са на височина към 2педи,така се стопля по- бързо земята. После ги измъквам нагоре , да не се препари разсада, като никне.
Определено си е по-добре разсада да си се сее по късно. Сега само ранния.Може да сложа и наслада. За консервите  си сея в парничето. по-късно. По здрав разсад , по=малко грижи. Това че обичаме да чоплим земята , не значи че трябва да и робуваме.Трябва да имаме и време за любов и наслаждения. .
 Бушката имаше хубави кокошки.Едни такива еребати. Питайте нея.
Не съм си преглеждала семената. Ама вчера слушах че една мишка шушнеше из тях.     

# 432

Бушката имаше хубави кокошки.Едни такива еребати. Питайте нея.

То и аз съм в търсене на една допълнителна кокошчица.
Те сега са само на угояване - само лапат и тичат обратно в кокошарника. Яйца няма. Така е зимата.
Че и болни бяха две от тях, та се лекувахме. Но се оправиха и се надявам, че и търпение нямам, да се стопли и да почнат да дават яйчица вече.
Като принцеси ги гледам - покълвам пшеница, че има повече полезни неща в покълналата пшеница. Част оставям и да израсте, да ядат зелено на снега.
Ей тук има интересни неща за пернатите: http://fresheggsdaily.com/

# 433
Мда. Зимата няма яйца, малко са де... При мен лятото също са кът... Както писах кокошки, които легнаха рано напролет се повториха през есента и така по 2-3 месеца (на лягане) не снасят... Не ми харесва това, щото аз не коля и не ги гледам за месо... Иначе ми прави удоволствие да сложа кокошчицата да мъти, вместо да я гоня от полога, да я поливам с вода и други мероприятия за отказване от поколение...

# 434
  • Пазете Гор
На село квачки тая годимна имашпе, ама каква полза - измътиха се все петлета. Три кокошчици от всичко три полога. То пък и петлета да бяха, ами то - едни такива дългокраки, сухи, месо има колкото сврака. Една супа да сготвиш. не е петел за две тенджери зеле, да ви дава Бог!

Аз смятам разсадите отзад напред. приемам, че седемседмичен разсад е най-добър. Определям си дата за засажждане на постоянно място, и изваждам седем седмици, после добавям още 5-10 дена за покълване. Това за доматите.

Разсад за праз засявам през март - напоследък в съд, доскоро практикувах директно в лехата, ама ми пречи. Босилек  - през април, както и чубрица. Патладжани - през март, ама закъснявам. Може и да не е заради разсада. Целина - през февруари в съд.

Не успявам да улуча добър срок за пипера. Обикновено върви хилав, и после изведнъж ми прораства. Вашият опит?

Общи условия

Активация на акаунт