(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 461
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
  • забравих си мисълта...
Ех, Lozeva и аз търсих в цяла Австрия детски шампоан на J & J, но няма и точно поради това разпределение на пазара. Купувах го или от България, или от Италия, но в Австрия няма, защото така са се разбрали. Същото е и с бирата. Австрия отговаря за цяла източна Европа и Италия. Седалището им е в Линц. Други страни пък са отговорни за вносът на плодове, на зеленчуци. Така че ти търси ако искаш, когато го няма, няма го. А частните производители много лесно могат да бъдат ограничени в количеството производство. А и не навсякъде е възможно да се намери частен производител, от който да се купи. Имам предвид тук при нас в Австрия.
Моята дъщеря беше това лято в BG. Поръчах и´ какви семена да купи. Оказа се, че магазинът е затворен и подобни вече няма да има. Семената ще се продават както тук при нас по супер маркетите, в DM дори и т.н. подобни. Това означава, че в пакетче ще има по 3-4 семенца. Цената е висока за това количество семена, а и повечето семена са генно манипулирани. Но спирам, че ме боли от промените, които се правят, без някой да се съобразява с масовия потребител. Гледайте да си пазите семената и стойте далече от такива стопани, които имат насаждения с генно манипулирани посеви, че като нищо ще увредят и вашите сортове.

# 151
С извинение за отклонението от темата  ни  Rolling Eyes
Венета разбира се че си права но това за липсата  на  различните продукти в различните страни  не е разпределение на някой си..просто дадени продукти се комерсиализират или не..това зависи от агентите заинтересувани от продажби и т.н.

Вече втори път късам броколи..аз си мислех че едно коренче дава една китка...а то-пусна разклонения Laughingи от там пак връзва.
С карфиола не ми провървя и не знам каква е причината Thinking върза,започна да нараства и в един момент забелязах че на белия фон  лилавееше и след няколко дни потъмня Confused еотиде за зайците на комшийката Mr. Green
 А ако беше пролет колко разсад домати имам Mr. Green не е истина..след дъждовете си помислих че бурен расте но на туфички...абе викам си какъв е този нов бурен от къде се взе...и пропуснатото бързо избуя та разбрах какво е Sunglasses
 Последните домати които изкорених не ставаха за ядене(онази болест с почерняването)и ги захвърлих  и прекопах за да подготвя за друго.

# 152
 Peace

Искам да споделя с Вас една хитринка за растеж на био зеленчуците
http://saveti.framar.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0% … D0%BD%D0%B8%D1%8F

# 153
pinko мерси ,ще се пробва  Simple Smile

# 154
  • на пъпа на Златията

Къде сте бря  приятели.
Толкова много работа има , всичката ли я свършихте за разлика от мен дето закъснявам тая година.
Дето казва Авосет ,има 12345678 хиляди работи из градината. Всичко ли си знаете , щото аз не зная всичко.
Има да чистя ягоди , да режа дървета, ...

------ Kолкото чопли дядката, все ми говори за Златията, за онази земя, която няма как да сравним с клисавицита ни. Мъчно му е.------

Жалба за Златията , жалба за Земята, жалба за Живота.
Много ми е чудно ,като се каже че някоя дума е взета от руския език.
За чернозема,  Куркума може и да е прав.
Щото ние казваме Златия и Злато. 

Какво му става на днешния човек?
Дали е имало цивилизация, империя  в миналото , така да е занемарила Земята , Живота.
Та даже по време на война жените задължително са сели жито.
Чистих малините и къпините  и едва накарах едно циганче да вземе 40 - те корена и насади,като го прилъгах че ако баба му не ги насади може да ги продаде на пазара.Не останаха хора да мислят за Земята, Хляба, Живота. Всеки иска да си го купи от магазина,от аптеката.. Малините ми са 2 вида. Едните целогодишни , по- светлочервени киселички, близки до дивите планински, другите едри, наситено червени  и сладки  ама плодоотдават само пролет.  Къпините ми са едри. преди 30-тина години ги купих по 2,5 лв коренче.  .
Земята - Златията чака на 2-те ми  градски ръце.
Биологическия ми часовник ме събуди  в пет без петнайсе тая сутрин. В 5 часа ,като си преглъщах последните глътки от кафето , звънна мобилния ми часовник.Кое ли е истинското време.
Очакванията ми за спорен понеделник , не се оправдаха. Артериите в дясното "прасенце" , вените в двете бедра , плексита , радикулита ме накараха да запаля печката и да се замисля малко за болежките. Попрекалих с работата миналата седмица , та биологическият ми часовник казва че понеделникът ми се пада почивен ден. 

# 155
    Рорик, прекрасно написано!
    Любовта към земята и радостта от труда по нея са заложени в човека - така го е благословил Бог! Но ние толкова сме се разчовечили...
    И не можем нито да се трудим, нито да се радваме на труда си...И кой ли по-млад е чел "Песента на колелетата" на йовков, и кой ли пък го е усетил това - да седнеш привечер, уморен след селския трудов ден... Това е мечтата  ми за времето, когато децата поемат пътя си...

# 156
Вчера поровичках из градината.
Втора реколта - цвекло, подправки, салати/марули са засети.
Смилянският боб е в разцвета си...имам и краставици. А чушките/пиперът са като полудели.

# 157
  • ENGLAND
Моята зеленчукова градинка е съвсем малка, само няколко корена домати и тиквички и не съм питала тук за нищо. Но преди месец преди да оскубя тиквичките се появиха едни гъби и се разпространяват из целия зеленчуков кръг, засега само там. Посъветваите ме какво да ги правя, ще ги махна, но да махна ли и най-горния слой на почвата или да напръскам с нещо. Напролет там засаждам спанак и лук и искам да изчистя мястото. Ето и снимка на гъбите.

# 158
Нищо не съм свършила, rorik, а и не мога да го свърша... Вечер се прибирам по тъмно и студено, не ми се щура из градината, а през почивните дни гледам да обърна повече внимание на децата, да сготвя разни глезотийки и то времето свършило...

# 159
  • София/Варна
Doret не знам какви са тези гъби,но много приличат на тези които никнат при нас. Появяват се пролет и есен и си изчезват. Нищо не съм им правила,живеем си в хармония.

# 160
  • ENGLAND
Благодаря. Моите се появиха септември, ако не изчезнат до февруари ще ги махам, само там ми е зеленчуковата градинка, нямам друго място.

# 161
  • София
Благодаря. Моите се появиха септември, ако не изчезнат до февруари ще ги махам, само там ми е зеленчуковата градинка, нямам друго място.

Дори и да се появят напролет, просто ги изскуби, с нищо не пръскай, няма нужда.
Всъщност, ти ако обърнеш мястото, ще е достатъчно, за да ги ликвидираш.

# 162
  • ENGLAND

Дори и да се появят напролет, просто ги изскуби, с нищо не пръскай, няма нужда.
Всъщност, ти ако обърнеш мястото, ще е достатъчно, за да ги ликвидираш.

Благодаря, мястото е 3 квадрата, ще ги оскубя.

# 163
  • на пъпа на Златията
Тази година беше  благодатна за всички видове гъби, мъхове.
Като видях тази година до съседната къща едни обли гъби , като топчици с червеникав  цвят се сетих за праханката на прадядо ,дето си палеше лулата.
Цъкнах на гугличката и ето какво ми каза.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1310172

Била пеницилинова. Не я унищожавай .Изчакай я да видиш дали ще покафенее. Твоята , нещо,  не ми прилича на праханка. Но може да не и е подходящо мястото че изглежда такава хилава.
А ето на тази като че ли прилича.
http://manatarka.org/boletes/#gomphidius  

Леле , колко бързо премисли да я скубе.
Ами ако е от ония "щастливите"дето ахмаците обикалят планината да я търсят?
Ония ахмаци дето ги търсиха с хеликоптери по планината , нали предполагаха че са търсили  'щастливи" гъби?

Иначе по принцип гъбите ги сяжда содата за хляб.

Някой , ровичкал ли си е лалетата , зюмбюлите? Че днес в градината, нещо попаднах на луковички дето са много свежи. Да не взема да ги съсипя. Е, трябваше лятото да ги изкопая , ама , а де , де .  
Че втора година не съм си вадила луковиците и ще потънат , а имам поне 50- тина луковици само от белия зюмбюл.А се бяха запържили и 10 години си стояха все 10 луковички. Мислех че са някакви ГМО  че не се развъждат сами.Ух че дума , схванаха ми се устата да я изрека , че да я напиша.
Търся място и на един превъзходен божур. Още от баба ми е. Беше до сега в планината.В Златията се беше загубил. Дали на сенчица да го бучна под асмата. Баба го беще посадила при пипера и като поливаше му доставяше влага,

Последна редакция: вт, 04 ное 2014, 21:03 от rorik

# 164
  • Пазете Гор
Чудесно находище на пачи крак намерили родителите на булката. Хем близо до село, хем непознато никому. Ех, да можеше да се култивира някак. Наистина, тази вкусна и разпространена гъба - защо не е култивирана? Има склонност към мутации или друго?

Охлювите се прибраха, да подсях за четвърти път марулите. Белким остане нещо.

В половината Южна България - източната половина посевите са силно повърхностно преовлажнени (разбирай езерца) - тъй, на око към 1-2 %. Много лоша година в това отношение.

Общи условия

Активация на акаунт