(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 780
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
За разлика от миналата зима, тази имаме сняг. Вчера натрупа и уж е сравнително топло, а не бърза да се топи.

# 511
  • на пъпа на Златията
Аlys,
====На доматите са им необходими 2 месеца от семка до приличен разсад за градината===
Ммм даа,
Значи доматите растат по 1 см на ден при 30 градуса топлина!!!!!
В началото докато поникнат , се допуска такава топлина , след това трябва да се върнат на 23-25 градуса.
Може и на необърната градина. Къде си? Като дойде време при мен след 8-ми март питай.
iriana 64
===Моят въпрос е относно една стара череша. Дървото ми е "наследство" на горе-долу 20 години.===
Вече ще станат 10 години от както не пипах дърветата , че не знаех какво да ги правя.
Тия дни прочетох и за моя изненада , установих че е по полезно да се режат през лятото или късно НА МАРТ , макар че някой казаха през февруари. Та като не знаех тия дни направих грешки.
Та има няколко вида резитби. Ще кажа какво разбрах , някой да ме  поправи ако греша.
1.Семковите могат да се режат първи ., след опадване на листата , за предпочитане е по късно , да позаспят.- ябълки, круши , дюли,..
2. Костилковите  - казват  до края на март.
Обаче!!!

ЧЕТА И РЕДАКТИРАМ!!!

Последна редакция: ср, 28 яну 2015, 22:37 от rorik

# 512
Благодаря момичета, сега ми стана малко по-ясно. Ще изчакаме още малко със сеитбата. Успешен разсад желая на всеки  Wink

# 513
  • София
За това се чудя и аз. Четох доста в нета за резитбите. Мисля си, че за леко подкастряне не пречи да се направи когато се е събудило дръвчето, та нали братята роми така ги берат и нищо им няма.  В моя случай трябва да се режат дебели клони. Един голям клон е бутнал мрежата и е преминал в съседите.  Страх ме е да не я изсуша.

# 514
  • на пъпа на Златията
Костилковите са през март , изчакай ,ще ти покажа и моите,  преди малко ги снимах. Има време ,не закачай сега дървото.Ще прочета още , ще систематизирам и тогава. 

# 515
  • София
Костилковите са през март , изчакай ,ще ти покажа и моите,  преди малко ги снимах. Има време ,не закачай сега дървото.Ще прочета още , ще систематизирам и тогава. 
Благодаря! Ще бъде полезна информация и за останалите градинари.

# 516
  • Китна Тракия
здравейте, здравейе и от мен! Нова съм тук и нова "градинарка" - купихме си градина и сега я почистваме, което не пречи да събирам инфо де Simple Smile
Видях, че пишете за резитбата на дръвчетата, та искам съвет - в двора имаме дрян близо до къщата, явно последните две години не е подрязван и има нужда от сериозно окастряне. Кога да го направим? newsm78 Че нали дрянът май се събужда рано...

# 517
  • на пъпа на Златията
Здравейте и добре дошли на новите !

Преди да започнем да режем трябва да понаучим нещо.Информация много , но за да направи нещо елементарно човек трябва да научи нещо и да го анализира. Поне при мен е така. Не ми  е достатъчно някой да ми каже направи това тогава и тогава , а защо трябва да го направя тогава?
Особено пък в земеделието , дето работата зависи от времето. Ето например сега трябва да има поне 1 метър сняг и виелици а времето вчера почти априлско.
Та видовете овошки които виреят при нас им е необходимо през зимата да има ниски температури.
Като начало ето ви видовете клонки и кога започва началото и края  на оформянето на плодните пъпки.

Ето ви пъпките

http://www.gradinar.net/2144-Koga-ste-cafnat-ovoshkite

Едни започват рано , но продължават оформянето до по-късно.

Ето ви как да познаваме и  клонките

http://agronet.bg/agro/ovostarstvo/6655-kak-da-razpoznavame-razl … nite-darveta.html

Тъй като за сега ни интересува как да подмладим изоставени овошки ,трябва да намерим и средния път за всяко дръвче. Даже и някои не понасят добре подмладяването.Поне за черешата и кайсията  до сега разбрах , че трябва внимателно да се режат по-големите клони - т.е един клон тая година , другия следващата.  Също разбрах че при такова подмладяване , трябва задължително да се полива и тори обилно за да не изсъхнат дърветата.

Чета и ще анализирам конкретно какво съм разбрала.

# 518
Здравейте, някой знае ли онлайн магазин за семена с безплатна доставка? Трябва ми едно пакетче домати "Прекос", но при нас кой знае защо не се намират. За съжаление доставката е около 7 лв,  а доматите 1, 50 лв Cry

# 519
Цитат

Бургас

Polaana Новак
Re: (Био)зеленчукова градина - тема 28
♥0 чт, 05 фев 2015, 20:35 #518
Цитирай
Здравейте, някой знае ли онлайн магазин за семена с безплатна доставка? Трябва ми едно пакетче домати "Прекос", но при нас кой знае защо не се намират. За съжаление доставката е около 7 лв,  а доматите 1, 50 лв Crying or Very sad   
Здравей,а ти търси ли по магазините ви в Бургас?

Аз съм от Враца-доста по- малък град и още при първото влизане в малко магазинче си купих точно сорта "Прекос".Това беше преди около месец.Затова ти казвам да поразтърсиш, тъй като нашият град е доста по-малък от Бургас,а ги намерих и може да не ти се налага да търсиш от сайтове.Успех Peace

Последна редакция: сб, 07 фев 2015, 11:25 от valqq

# 520
За съжаление съм доста далеч от Бургас в момента и затова търся онлайн магазин.

# 521
  • Пазете Гор
Обикновена писмовна пратка по пощата е до 50 гр (или там някъде) тоест пакетче семенца могат да бъдат пратени по пощата в обикновен плик за стотинки. Свържете се и решете проблема.

През този сезон ще садя само сръбски сортове плюс Наслада от доматите. Пиперки  - ползвам семенца от купените сушени, плюс малко мои дребноплодни топчести люти. Имам чудесно собствено семе за фасул, магданоз, босилек, тикви.

Тия дни ще насея в сандъче марули. По-добре е да имах есенен посев, но охлювите и червеите го опоскаха до голо - лехата е като под на кокошарник.

# 522
включвам се и аз с малката ни градинка да следя темата

# 523
  • Варна
Здравейте и от мен,
а кога ще започвате със сеитбите навън в градината и съответно в оранжериите?

# 524
Здравейте и от мен,
а кога ще започвате със сеитбите навън в градината и съответно в оранжериите?

Върни се няколко мнения назад Simple Smile (примерно на предната страница). Тези с оранжериите вече се радват на поникнал разсад, а другите ще почакаме още месец и половина, за да засеем. Simple Smile

Куркума, може ли да напишеш повече за сръбските сортове домати - във вид на разсад ли купуваш,  или купуваш семена и откъде по-конкретно?

Общи условия

Активация на акаунт