Захранване на бебето – кога, как, с какво?

• 229 825
  • 2 143
  •   1
Отговори
# 1 005
  • София
Аз не съм въвела киселото мляко, но доколкото знам до 2 годишна възраст детето трябва да яде мляко и не би трябвало да е проблем всеки ден да хапва.
Сирене купуваме от млекарници Вършец, от там взимаме всичко млечно.
Не смятам да го уча да пие докато яде. Аз не съм научена така, а мъжът ми е и виждам, че понякога залита по разни сокчета и газирано с яденето.
Ако ожаднее или му стане тежко ще му сипя вода.

# 1 006
Маслото и сиренето към какво се добавят? Заедно или по отделно?  Rolling Eyes Като се въведе глутенова каша, продължава ли се да се редува с без глутенова? Има ли значение дали на закуска или на вечеря се дават кашите?

# 1 007
  • София
Аз масло не съм давала още! Сиренето го слагам в зеленчуковите пюрета за обяд! Обаче го слагам само ако са постни, ако има месо не слагам сирене. Също така в кус-кус за следобедна закуска с печена червена чушка- много и се услажда на девойката!
Иначе за кашите- аз я давам само сутрин и то с плод! Така е свикнала и не иска да яде каша в "солен" вариант

# 1 008
Идеята за сиренето към постните пюрета ми хареса, но тогава жълтък не добавяш ли? Питам за маслото, понеже нали това трябва да е първата мазнина, която да се въведе преди бульоните? Или аз нещо се бъркам? Колко добре щеше да е да има някаква супер схемичка за въвеждането на храните по етапи... Rolling Eyes

И един интересен въпрос: виждам че бебето ми има целулитче. В такъв случай удачно ли е/здравословно ли е да се въвежда мазнина?  Grinning

# 1 009
И един интересен въпрос: виждам че бебето ми има целулитче. В такъв случай удачно ли е/здравословно ли е да се въвежда мазнина?  Grinning
Не знам какво визираш под "целулит" при бебето, но трябва да имаш предвид, че ако възрастният човек има нужда от 25% полезни мазнини на ден, то при децата до две години между 40% и 50% (в калорийно изражение) от дневното меню трябва да е за сметка на мазнините. Те са важни за правилното изграждане на нервната система, мозъка, за усвояване на мастноразтворимите витамини. Препоръчвам ти да внимаваш с "антицелулитните диети".

# 1 010
  • София
Аз жълтъка го въведох преди 2,3 дни! Педиатърката каза да давам жълтък 3 пъти седмично ( В общи линии през ден ) но на мен това ми се вижда прекалено! За сега възнамерявам да го давам веднъж седмично, пък за напред ще го мисля!
Също така не бързам с маслото! Когато правя постно пюре добавям няколко капки зехтин, екстра върджин. Когато в пюрето има месо, то си пуска мазнина, така че не добавям никаква допълнителна!

# 1 011
  • София
Целулитчето изчезва  Mr. Green моето пуФкаво, да не кажа дебелично бебе, вече е почти в историята - няма целулитчето, и най-дълбоките гънки (кратери при нас бяха) започнаха да се изправят  Joy

Мазнините са много полезни, но правилните мазнини. Хубаво е да има по 1-2-3-4 капки зехтин студенопресован екстравърджин, авокадото е МЕГА полезно (моята госпожица яде от него повече и от мен), жълтък и месо (при достигане на възрастта). Маслото можете да си го направите на ГХИ.

Аз бульони не съм правила да давам така само. Използвала съм го при готвенето.

И аз пропусках жълтъка, не винаги до давах така през ден, но моята госпожица хич не ядеше преди годинката. Можете да си давате и през ден, но малко количество. Аз давах трохи доста дълго време. Чак след годинката, като започна да хапва повече твърда храна, плавно увеличавах до достигане на 1/2. Цял е яла проени пъти и то в "пастети". Иначе го въведох някъде на 7мес и половина като първа храна от животински произход. След това масло, сирене и тнт след 8мия месец.

# 1 012
Мазнините са много полезни, но правилните мазнини. Хубаво е да има по 1-2-3-4 капки зехтин студенопресован екстравърджин, авокадото е МЕГА полезно (моята госпожица яде от него повече и от мен), жълтък и месо (при достигане на възрастта). Маслото можете да си го направите на ГХИ.
+1 и от мен Simple Smile
Само бих добавила кокосовото олио - прибавям го към плодовите пюрета и кашите с плод Wink, а и може да се прибавя още със започването на захранването.

# 1 013
  • София
+1 и от мен Simple Smile
Само бих добавила кокосовото олио - прибавям го към плодовите пюрета и кашите с плод Wink, а и може да се прибавя още със започването на захранването.

Ооо да, определено. Аз винаги имам кокосово масло. Стават много меки "кашите" с него. Аз например варях плодове, слагах овесени ядки (или други ядки) вътре, кокосово масло като го махна от котлона и след това пасирах до гладко. Това са моите кремчета и малката ги обожаваше. Сега предпочита да дъвче, а плодовете сурови, но ми свършиха идеална работа когато им беше времето

# 1 014
  • София
А от къде купувате кокосово масло? Аз в магазините съм виждала само кокосово мляко, което ползваме доста! Даже сега се замислих, дали може да се дава и кокосово мляко на малчовците ?

# 1 015
А от къде купувате кокосово масло? Аз в магазините съм виждала само кокосово мляко, което ползваме доста! Даже сега се замислих, дали може да се дава и кокосово мляко на малчовците ?
Аз ползвам това. Поръчах го по Интернет Wink

# 1 016
Значи, някой да ме светне тогава на 9-месечно бебе със зъби какво може да се дава. Просто ми ги избройте със запетаи. Мерси.

# 1 017
Значи, някой да ме светне тогава на 9-месечно бебе със зъби какво може да се дава. Просто ми ги избройте със запетаи. Мерси.
По схемата, по която аз захранвам:
От зеленчуците: морков, тиква, сладък картоф, тиквичка, пащърнак, броколи, карфиол, готвен лук, праз, зелена чушка, краставица.
От плодовете: ябълка, круша, авокадо, банан, слива, праскова, нектарина, череши, боровинки и грозде (без семки и люспи).
Зърнени: просо, киноа, амарант, елда, бадмати ориз.
Месо: риба, пилешко, заешко.
Млечни: кисело мляко.
Други: кокосово масло, г(х)и, жълтък, студено пресован зехтин, маслини (без сол), сладко от плодове (без захар), канела, ванилия.
Подправки: пресен босилек и мащерка.

# 1 018
  • София
По схемата, по която аз захранвам:
От зеленчуците: морков, тиква, сладък картоф, тиквичка, пащърнак, броколи, карфиол, готвен лук, праз, зелена чушка, краставица.
От плодовете: ябълка, круша, авокадо, банан, слива, праскова, нектарина, череши, боровинки и грозде (без семки и люспи).
Зърнени: просо, киноа, амарант, елда, бадмати ориз.
Месо: риба, пилешко, заешко.
Млечни: кисело мляко.
Други: кокосово масло, г(х)и, жълтък, студено пресован зехтин, маслини (без сол), сладко от плодове (без захар), канела, ванилия.
Подправки: пресен босилек и мащерка.

Ето и моите добавки към горното с презумцията, че има 9 навършени месеца:

месо: пуешко (предпочитах го дълго време пред пилешкото, защото в пилешкото доста АБ и хормони има, а не винаги се намира домашно)
зеленчуци: червена чушка (сезона им е сега и са идеални)
млечни: козе сирене, масло, краве сирене
Зърнени с глутен: овес, след това ръж, спелта, лимец  и тнт
подправки: термично обработени копър, магданоз, зелен лук, кориандър (спомага за изчистването на металите от организма, които например влизат чрез ваксините)
Внимавайте с канелата. Тя е много добър имуностимулатор, но много деца дават реакция към нея. Силничка е. Аз лично не съм давала още - на 1,7 е моята. Опитах се да й дам сладки с канела (домашни), но тя не искаше да ги яде и не съм пробвала повече.

# 1 019
Благодаря ви много.   bouquet Напълно изчерпателен списък! Само се чудя от къде ги намирате половината неща.  newsm78 Авокадо, например, нямаме в България. Даже не знам кога му е сезона. Ако е внос ще е на някакви мега цени. Маслини как се обезсоляват? И жълтъка защо така го подценявате? Аз си мислех, че е сериозен източник на желязо и че за това се въвежда първо. Кус-кус може ли да се дава на 9-месечно?

Общи условия

Активация на акаунт