Захранване на бебето – кога, как, с какво?

• 229 888
  • 2 143
  •   1
Отговори
# 1 020
Здравейте, следя темата т.к. сме още доста малки. Да ви питам виждам че повечето захранвате от 6 месец, защо на всички пюрета пише след 4-ти?

# 1 021
Здравейте, следя темата т.к. сме още доста малки. Да ви питам виждам че повечето захранвате от 6 месец, защо на всички пюрета пише след 4-ти?
Това което пише на пюрето касае колко е пюрирано съдържанието

# 1 022
amy_nka, за авокадото - наистина не го произвеждаме в BG, но Environmental Working Group го определят като една от най-ниско токсичните храни. В BG се намира в големите супермаркети на цени под 2 лв. за бройка. Един плод стига за поне четири хранения.
Маслините се продават обезсолени или ги накисваш във вода за да премахнеш солта.
За жълтъка - не го пренебрегвам - захранвам днес с него на 6 м. и половина Wink (преди месото).
benite, захранването трябва да започне между 4 и 6 месец. Световната здравна организация препоръчва от 6-тия, но децата могат да поемат твърда храна и от по-рано. Аз започнах да захранвам на 5 м. и 1 седмица. Wink

# 1 023
  • София
amy_nka, то за това няма точен списък! Всяка майка се води по някакви критерии, които са важни за нея, но за други може други неща да са приоритет!

Авокадо купувам от Лидъл! До сега не ми се е случвало да взема неузряло от тях, докато от други магазини като съм купувала, много често е било зелено и супер твърдо!

Кус-кус давам на Плазмон, той си е бебешки, супер ситни са зрънцата. Ако си въвела глутена, не виждам защо да не даваш! Аз го правя със сирене и много ситно накълцани печени червени чушки- моето момиче си го излапва със страхотно желание!

Маслини още не съм давала, но мислех тези дни да ги въведа!

Колкото до жълтъка, според мен в него има от така наречения "лош холестерол" и предпочитам да не наблягам на него преди годинката! Въведох го, но го давам в малки количества! Това е мое решение, но всеки може да реши за собственото си дете!

Списъците на  vickito и desideskata са много хубави. Аз все още не съм давала карфиол, но сега е момента, та съвсем скоро ще го пробваме! Масло и козе сирене също не съм давала!
Аз също слагам доста подправки в манджичките! На малката най и се услажда копъра. Давала съм и магданоз, босилек, целина, риган, и прясна чубрица, всички минали термична обработка!

# 1 024
Като ви чета имам чувството, че съм останала в преисторията. И аз започнах да захранвам в петия месец, но до тук (9-ти) съм въвела много малко неща в сравнение с вашите списъци. Иначе детето ми върви добре на килограми. От този месец вече е много активен и трябва да почна да му давам по-калорични неща, въпреки че ми прави впечатление, че яде по-малко от миналия месец. Набляга повече на млякото. Това добре ли е? Ако сам си хване домат и почне да го ръфа удачно ли е да го оставя да яде колкото иска от него?  newsm78 Ръфа почти всичко човекът, но пюретата ги предпочита фино смлени. Ако не правя манджички, ами давам нещата поотделно, травмирам ли му стомахчето? Например, варено пилешко месце да си отхапе и да дъвче??

# 1 025
  • София
Точно за домат не съм сигурна дали е най-удачния вариант да му даваш да си "ръфа" ! Доматът се води силен алерген и не е препоръчително да се дава в тази възраст в сурово състояние!
Иначе в нашата тема има доста момичета, които захранват по ЗВБ и дават парчета да си гризкат бебешорите! Аз не съм от смелите майки, страх ме е да не се задави! Давам единствено коричка хляб. Не че калпазанката не си я натъпква цялата в устата,но не смея да давам големи парчета! Ако твоето детенце не се дави - давай му да гризе.

# 1 026
Здравейте!
Имам една чуденка относно захранването с жълтък - както останалите храни ли се въвежда - т.е. три последователни дни ли трябва да се консумира? newsm78
От този месец вече е много активен и трябва да почна да му давам по-калорични неща, въпреки че ми прави впечатление, че яде по-малко от миналия месец. Набляга повече на млякото. Това добре ли е? Ако сам си хване домат и почне да го ръфа удачно ли е да го оставя да яде колкото иска от него?
amy_nka, бебетата понякога губят интерес към храната при усвояване на някаква нова активност - вървене, пълзене... т.е. когато се появи нещо "по-интересно", както и когато има болезнено никнене на зъбки или опит на майката за отбиване на детето от гърда. Така, че не се притеснявай - може да е временна тази загуба на интерес Wink
Относно домата и аз съм на мнение, че трябва да внимаваш с него. Освен, че е алерген, на мен доматената киселина ми прави понякога проблем - а съм голям човек - не знам как се отразява на по- нежните стомахчета на малките бебчовци.

# 1 027
Жълтъка го слагаш в зеленчуковото пюре, по 1/4 през ден

# 1 028
Жълтъкът по препоръка на нашата педиатърка започнахме да даваме първоначално по малко трошици, след което постепенно увеличихме на 1/4 и така до половин жълтък. Сега вече давам по цял, но и момата е по-голяма. Редува се един ден жълтък в зеленчуковото пюре, на другия месно пюре и така.

# 1 029
Благодаря ви, момичета!
Искам да ви попитам и нещо за плодовете - до каква възраст се подлагат на термична обработка? Аз до момента сварявам на пара всичко (без банан и авокадо) и се чудех до кога така  newsm78

# 1 030
Благодаря ви, момичета!
Искам да ви попитам и нещо за плодовете - до каква възраст се подлагат на термична обработка? Аз до момента сварявам на пара всичко (без банан и авокадо) и се чудех до кога така  newsm78
От 6 ти месец давах сурови плодове подходящи за възрастта

# 1 031
Здравейте,момичета!
И на мен ми предстои захранване,но съвсем се обърках.Бебето ми е на 5 месеца и от няколко дни е изцяло на АМ.Вчера се опитах да му дам картофено пюре,но май не се справих добре,а и не бях настоятелна.Днес мисля да пробвам пак,но сега ме тревожи мисълта да не му докарам запек като давам няколко дни поред картофи(изхожда се един път на ден-малко трудно).Иначе останах с впечатлението, че повече от вас предпочитат именно картофи за първа храна.В случай,че се появи запек какво се прави,колко дни се чака преди да се предприеме нещо.
Не искам да му дам първо по-сладък зеленчук или плод,за да свиква със сладкия вкус.Моля,споделете али след картоф вашите бебоци имаха запек.

# 1 032
elea, сякаш бебетата като цяло не харесват много картофа като първа храна... Аз ти препоръчвам да започнеш с тиква - бебчовците я харесват, a и не запича Wink

# 1 033
А сега трябва ли да чакам няколко дни преди да оробвам с тиква-имам такова на Хип.Той вчера почти не яде картофеното пюре,а и днес не се е изходил-от сутринта се мъчи.

# 1 034
Започни тиквата, но с малки количества по 2-3 чаени лъжички първите 2-3 дни, после увеличи количеството.
P.S. Аз имам съображение относно обикновения картоф (и за това и до момента малкият не е ял такъв - захраних го със сладък картоф): голямото количество скорбяла, което съдържа и което го прави много трудно смилаем.
P.S.II. Относно трудното изхождане опитай се да даваш повечко водичка между храненетата - виждам, че сте на АМ. Или ако мислиш, че е от млякото - замени го с друго. (просто съвет)

Общи условия

Активация на акаунт