Захранване на бебето – кога, как, с какво?

• 229 939
  • 2 143
  •   1
Отговори
# 1 035
Много благодаря!Ще пробвам тази препоръка като ще изчакам ден два преди дам от тиквата.А нормално ли е в изхожданията да има тъмни на цвят(сиви) участъци след захранването с картоф.Простете за неве
жеството, но ми р първо детенце и не дъм нааясно с много неща...А пюре от тиквичка профава ли се или сами го готвите.

# 1 036
Много благодаря!Ще пробвам тази препоръка като ще изчакам ден два преди дам от тиквата.А нормално ли е в изхожданията да има тъмни на цвят(сиви) участъци след захранването с картоф.Простете за неве
жеството, но ми р първо детенце и не дъм нааясно с много неща...А пюре от тиквичка профава ли се или сами го готвите.

# 1 037
Виждала съм на хип картоф с тиквичка. Може да комбинираш това, което вече си дала с новото.

# 1 038
Пюрета от тиква има готови,но не помня точно на коя марка беше,но в момента е пълно с тикви,така,че аз бих взела от село от някоя баба.Някои мами пък от чисто хигиенична гледна точка,предпочитат първо да дават купени.Аз имах всичко домашно и си правех сама,нямах проблеми слава богу

Другото което е ,аз като захранвах,също си мислех,че не се е получило добре-аз давам,то плюе,но е нормално.По-късно захранените деца(на около 6 месеца),се справят по-нормално с първите лъжички(поне според мен).Тиквата по 2-3 лъжички,както са ти казали момичетата,и всеки ден може да увеличаваш по 1-2 лъжички.После може да въведеш морков,тиквичка,т.е да имаш 2 запичащи и 2 разхлабителни храни ,за да редуваш и да смесваш  Wink

А за трудното изхождане бих препоръчала пробиотик.

# 1 039
Използвам Биогайа като пробиотик от самото начало и ХИП от АМ.А изпражненията по-тъмни ли стават?Като приготвятр пюре от тиква печете ли я или я варите?А как да приготвя пюре от тиквичка? Момичета,отново ви залях с въпроси:/ Но повярвайте,че наистина имам нужда от вашите съвети и много ви благодаря,че се оъзовавате.

# 1 040
  • София
eleaa,  с риск да се повтарям, и аз ще кажа, че моите наблюдения са, че бебетата не обичат чист картоф! Според мен изчакай 2,3 дни и дай тиква! В момента пазарът е залят с тикви, всякакви сортове! Ако пък ти е трудно да приготвяш, вземи готово пюренце! Първия ден дай 2,3 лъжички, на втория ден дай 4,5! Не се притеснявай ако бебето ти прави физиономии или плюе, нормално е! Все пак 5 месеца бебето е яло само кърма или АМ, и сега е нормално да му трябва време да свикне с новите вкусове! Само не го насилвай, ако дадеш 2,3 лъжички и то плюе, просто преустановяваш!  Хип имат и пюре от ранни моркови, то е разхлабващо и също е подходящо за следваща храна!

Аз от 5месеца и десетина дни започнах да давам плодове, малката ги обожава! Пюретата от сливи и круши са силно разхлабващи, действат бързо и безотказно  Mr. Green (казвам го от опит, тъй като и дъщеря ми има проблем с ходенето по голяма нужда! ) Хип имат такива готови ( сигурно и други фирми имат, аз само такива съм давала) , но сега има много круши, хубави, български, така че можеш да направиш и сама пюренце. Но като за начало бели крушите и ги минавай през парата!

П.П. До една годинка всичко трябва да се вари, а не да се пече! Най-добре да е на пара, но ако нямаш кошница или уред го прави с малко вода и после пюрираш с водичката, защото там отиват всички полезни вещества

# 1 041
Аз мислех да въведа плодовите пюрета на по-късен етап,защото ми казаха,че дразнят стомахчетата на бебоците.Плодовите пюрета заместват ли хранене или са просто за витамини:)А тиквата замества ли цяло хранене? Placebo7 благодаря за изчерпаателната информация.а
Аз по принцип съм за домашно приготвени пюрета,но не съм сигурна относно предлаганите продукти на пазаара(не че при бурканчетата има гаранция-уж са био).

# 1 042
  • София
дразнят суровите плодове, заради целулозата. Минати през парата, не е проблем! Аз в началото почнах с готови, като междинно хранене, гледах да ги давам около час преди АМ, за да не стане манджа с грозде! С въвеждането на плодовите пюренца доста се подобри проблема с перисталтиката, че имахме периоди с по 3,4 дни да не ходи по голяма нужда! Реших че е по-добре да и давам плодово пюре, от колкото да и правя клизми! Ако искаш се допитай до педиатъра си, но мисля, че след 5 месец вече можеш да въведеш и плодовете ( пюре, не сурови)

В началото няма как да заместиш цяло хранене с 5,6 лъжички зеленчуково пюре! Моето детенце си е ящно и  около месец след началото на захранването стигнахме до цяло бурканче, което предполага да не се дава след пюрето АМ

Разбирам те напълно! И аз в началото бях като в някакъв шок.... нищо не разбирах, нямах някоя близка приятелка с малко дете, до която да се допитам! Чета,чета и нищо не разбирам... то има разни модни течения, нови, стари школи, разни роднини се бъркат и дават съвети без да си ги искала.... ужас някакъв!!! Малко по малко ще ти се изяснят нещата! В темата момичетата са много отзивчиви, когато се колебаеш , питай, все някой ще ти отговори! Аз реших, че ще се доверя на педиатърката ни (тя е от новата школа, въпреки че е възрастна и препоръчва по-късно захранване) и горе-долу спазвам нейните препоръки! Отделно за 4 месеца, от както съм почнала да захранвам съм изчела толкова литература, че малко по малко нещата придобиха някаква схема, която съм решила, че е най добра за моето дете! И най важното- води се винаги по детенцето! То показва най-точно дали е готово или не!

# 1 043
Елеа, това дето ти си мислиш, че е запичане, според мен се дължи на изцялото преминаване към АМ. Малко си избързала със захранването, може би. Има един период в който коремчето на бебето се нагажда на нов режим на изхождане при замяна на кърмата с АМ. До 3 дни трябва да се е изходило. Можеш да му правиш дренажни масажчета на голо коремче.
Грешен е съвета да продължиш захранването с пюре от картофи и тиквички. Първоначално предлагай пюрета от само един вид зеленчук, после можеш да минеш на смесените. И аз съм ЗА тиквата като първо пюре. По-редичко, леко и свежо на вкус е.  Peace

И извинявай за въпроса: биогаята някакви чудеса върши ли ти "от самото начало"?  Thinking

# 1 044
Момичета помагайте. Захраних принцесата на 6 мес., сега сме на 7. До сега съм дала картоф,морков,ориз,круша,тиквичка, тква. Давам новата храна по 5 дни около 60 гр.
Сега се чудя с какво да продължа? Кога да започна глутена? Него по 5 дни ли да ги давам и да въвеждам след това нова глутенова храна? Защото четох,че трябва да се дава глутенови храни в продължение на 1 месец без прекъсване. А трябва ли да имам заместено хранене и по колко твърда храна трябва да изяжда коре долу? Ние сме изцяло на кърма, на опискване.
Мн ви бкагодаря  bouquet

# 1 045
amy_nka,чесно казано мисля,,че Биогайата му регулира изхождането-или просто съм си го внушила,не знам(беше по препоръка на педито).Малчо до скоро имаше силни колики и какво ли не съм пробвала,купувала ,за да го облекча.Май по-скоро е било за мое успокоение с тези капки:( Той беше на смесено хранене от втория месец .Сега затова се притеснявам толкова със захранването,все още му къркори коремчето и се изхожда малки трудничко иначе не е имал запек. Педиатърката ме посъветва да го свиквам малко по малко съд зеленчуците,че вече перисталтиката му се е подобрила.Аз не искам да объркам нещо и пак да му предизвикам колики или да му натоваря стомахчето.
Много съм ви благодарна,че ми обяснявате и че ме разбирате.Чувствам се точно,както го е описала placebo7.А след опита с картофеното пюре в узпражненията му вчера имаше тъмни на цвят сивкави примеси.Как стават изпражненията след захранване?Да съм наясно и да не изпадна в чуденка после.

# 1 046
Момичета помагайте. Захраних принцесата на 6 мес., сега сме на 7. До сега съм дала картоф,морков,ориз,круша,тиквичка, тква. Давам новата храна по 5 дни около 60 гр.
Сега се чудя с какво да продължа? Кога да започна глутена? Него по 5 дни ли да ги давам и да въвеждам след това нова глутенова храна?
Здравей, Дени!
Според мен изчакай с глутена още поне месец. Сега можеш да даваш безглутенови каши - кинoа, просо, елда, амарант. Аз въведох и жълтъка през ден по 1/4. Може и кокосово масло с плодовото пюре. Въведи и авокадото със зеленчуковото пюре. Авокадото и кокосовото масло съдържат много полезни мазнини, които същевременно облекчават и изхождането.

eleaa, според мен сивите нишки са от АМ.

# 1 047
  • София
Деница, и според мен изчакай с глутена още малко! Аз започнах въвеждането му след осмия месец! Първо се започва с овес, който има най-ниско съдържание на глутен. Аз в началото в оризовата каша сложих една лъжичка овес, втория- лъжица и половина, третия-2 лъжици и т.н. След около седмица, десетина дни започнах да давам ечемичена каша, която е с по- високо съдържание на глутен, след около  седмица дадох пшеница. Важното е като почнеш да го въвеждаш, да няма прекъсване и постепенно да преминаваш от култури с по-ниско съдържание на глутен, към такива с по-високо!

# 1 048
Момичета аз захраних в 8мия месец .. Нещата се случваха бавно, но славно.. Когато стана на 1 година всичко беше много лесно и ядеше почти всичко, дъвчеше даже спрях да пасирам.. Яде предимно домашни храни.. Сега месец по-късно все едно сме в началото, яде само мляко, иска само плодове и рядко яде твърда храна или трябва да е много пасирана.. Това продължава вече около месец.. Тъкмо се бях успокоила , че мъките свършиха..  newsm78

# 1 049
За акото има една статия с доста ясни снимки как трябва да изглежда-http://slavip.moetodete.bg/blogpost_4318_0.html , не е много приятно,но сега като майки такива неща вече ни интересуват. До колкото съм чувала след банан може да има черни или сиви жилки в акото (не помня точно)

За плодовете-аз ги въведох към края на 6м. като се водех по тенденцията,че дразнят стомахчето,заради високата киселинност

А за картофа и тиквичката имах предвид като първи храни-морков,картоф,тиква и тиквичка,като за мен е добре да се въвежда една запичаща,после една слабителна храна  Peace

Общи условия

Активация на акаунт