Захранване на бебето – кога, как, с какво?

• 230 056
  • 2 143
  •   1
Отговори
# 1 050
Може ли да давам домашно квасено козе кисело мляко?

# 1 051
Здравей, Иннааа!
Преди време четох, че това може да се получи в два случая (предполагам не само, но може да ти помогне тази информация): 1. когато има по-малко детенце в семейството и по-голямото се чувства пренебрегнато, тогава то започва да се държи като по-малко в търсене на внимание.
2. Когато майката се опитва да отбие кърмено бебе.

# 1 052
Благодаря ти   bouquet Единствено, не кърмено дете е  Cry

# 1 053
Привет  smile3525Синът ми е на 7 месеца и половина и ми предстои да му давам попара по препоръка на педиатърката ни. Искам да попитам всеки ден ли да му давам попара, струва ми се много еднообразно, мога ли с нещо да я редувам? И имат ли значение какви сухари ще купя за попарата? Има ли разлика в различните видове?

# 1 054
  • София
Привет  smile3525Синът ми е на 7 месеца и половина и ми предстои да му давам попара по препоръка на педиатърката ни. Искам да попитам всеки ден ли да му давам попара, струва ми се много еднообразно, мога ли с нещо да я редувам? И имат ли значение какви сухари ще купя за попарата? Има ли разлика в различните видове?

С риск да разбуня духовете ще кажа, че според мен в попарата няма нищо ценно, освен сиренето! Аз попара не давам, защото не виждам защо трябва да тъпча детето с хляб и вода.
Според мен ако решиш да даваш попара, поне не я давай всеки ден, а разнообразявай като редуваш с нещо друго! Иначе има бебешки сухари, но не знам какво им е по-различно от другите!

Аз правя кус-кус със сирене или печени чушки или маслини, различни каши със сирене или различни плодове!

# 1 055
placebo7, не ме разбирай погрешно, становището с хляба го разбирам, но каква е разликата от пшеничен кус кус и сухар? Суровината е една и съща! А иначе аз ползвам ръжени и пълнозърнести сухари. Зная, че в тях слагат и бяло брашно, но все пак слагат и от другото. Моето дете винаги се е изхождало добре, запек не е имал. Но според мен това е до ген, защото наблюдавам, че ако родителите нямат проблем в тоалетната, и детето няма!  Peace

# 1 056
И аз съм на същото мнение за попарата,кус-куса и подобни.Даже нашият педиатър каза,че по-добре и безглутенови каши,но все пак има бебоци,които трябва да качват и там е друга ситуацията.Това не означава,че не правя попари,просто разнообразявам каши,попари,кус-кус,кисело мляко с елда,киноа и плодове,и т.н.Сега минахме и на кухня ,повечето сгъстяват със сухари,аз варя една лъжица ориз или киноа и с това сгъстявам Simple Smile  Peace

# 1 057
  • София
Прекрасна, да, като цяло кус-куса и сухара са едно и също! Просто от едно време това е останало нещо като любимата закуска на българина и от носталгия ли, от що ли продължава да се препоръчва масово! За мен това е сиромашка закуска, и както казах единственото ценно  в нея е сиренето!  В никакъв случай не искам да повдигам някакви спорове и скандали, защото знам, че много майки си я обичат и предлагат на децата, аз само изразих моето мнение!
В същината си кус-куса е пак подобно, но аз слагам малко количество и наблягам на допълнението- печени  червени чушки, сирене, маслини, авокадо! Мога да разнообразявам всеки ден, докато попарата си е попара-сухар, вода и сирене!
Както съм написала в предния пост, моят съвет е поне да не се дава всеки ден, но в крайна сметка всеки  сам преценява за собственото си дете!

# 1 058
...каква е разликата от пшеничен кус кус и сухар? Суровината е една и съща!...

Но обработката е различна.
Препоръчват се тези от едро смляна твърда пшеница, какъв е кус кусът. Ако и сухарите са от такъв тип, тогава имат същите полезни свойства. Но ако не са - има разлика.
Въпросът обаче не е точно в това, че днес ще изяде една попара, а в разнообразието. Всеки продукт има своите полезни свойства и при днешните възможности не е нужно да се придържаме към навиците от едно време - попара всеки ден! Simple Smile
И без захар, разбира се.

# 1 059
Деница, и според мен изчакай с глутена още малко! Аз започнах въвеждането му след осмия месец! Първо се започва с овес, който има най-ниско съдържание на глутен. Аз в началото в оризовата каша сложих една лъжичка овес, втория- лъжица и половина, третия-2 лъжици и т.н. След около седмица, десетина дни започнах да давам ечемичена каша, която е с по- високо съдържание на глутен, след около  седмица дадох пшеница. Важното е като почнеш да го въвеждаш, да няма прекъсване и постепенно да преминаваш от култури с по-ниско съдържание на глутен, към такива с по-високо!

А какво става ако има прекъсване?  newsm78

Аз пък не мога да намеря къде продават въпросните глутенови каши. Мисля, че въведох глутена с плодово пюре с мюсли Бейбилов...  #Crazy

Пласебо, Вики, можете ли да спретнете една схемичка (табличка) за реда на храните, които се въвеждат след зеленчуците? Така май най-лесно ще се ориентирам.

# 1 060
Пласебо, Вики, можете ли да спретнете една схемичка (табличка) за реда на храните, които се въвеждат след зеленчуците? Така май най-лесно ще се ориентирам.
Самоцитирам се:
Значи, някой да ме светне тогава на 9-месечно бебе със зъби какво може да се дава. Просто ми ги избройте със запетаи. Мерси.
По схемата, по която аз захранвам:
От зеленчуците: морков, тиква, сладък картоф, тиквичка, пащърнак, броколи, карфиол, готвен лук, праз, зелена чушка, краставица.
От плодовете: ябълка, круша, авокадо, банан, слива, праскова, нектарина, череши, боровинки и грозде (без семки и люспи).
Зърнени: просо, киноа, амарант, елда, бадмати ориз.
Месо: риба, пилешко, заешко.
Млечни: кисело мляко.
Други: кокосово масло, г(х)и, жълтък, студено пресован зехтин, маслини (без сол), сладко от плодове (без захар), канела, ванилия.
Подправки: пресен босилек и мащерка.
Всичко това може да се консумира от 9 месечно бебче. amy_nka, харесваш си нещо от горния списък, което бебчето все още не хапва и даваш няколко лъжички, ако досега не е проявило никаква алергия след 3 дни даваш нова храна - това е Wink УСПЕХ!

# 1 061
Самоцитирам се:
Значи, някой да ме светне тогава на 9-месечно бебе със зъби какво може да се дава. Просто ми ги избройте със запетаи. Мерси.
По схемата, по която аз захранвам:
От зеленчуците: морков, тиква, сладък картоф, тиквичка, пащърнак, броколи, карфиол, готвен лук, праз, зелена чушка, краставица.
От плодовете: ябълка, круша, авокадо, банан, слива, праскова, нектарина, череши, боровинки и грозде (без семки и люспи).
Зърнени: просо, киноа, амарант, елда, бадмати ориз.
Месо: риба, пилешко, заешко.
Млечни: кисело мляко.
Други: кокосово масло, г(х)и, жълтък, студено пресован зехтин, маслини (без сол), сладко от плодове (без захар), канела, ванилия.
Подправки: пресен босилек и мащерка.
Всичко това може да се консумира от 9 месечно бебче. amy_nka, харесваш си нещо от горния списък, което бебчето все още не хапва и даваш няколко лъжички, ако досега не е проявило никаква алергия след 3 дни даваш нова храна - това е Wink УСПЕХ!
Здр,ще може ли да ми изпратите схемата си на лично.Ще ви бъда задължена!

# 1 062
Здравейте и от мен. Имам син на 5м. От една седмица правим опити за захранване. Пет дни хапва карфиол/на пюре/. На 6тия му добавих и тиквичка. Мисля така да продължим пак 5 дни и после да дам оризова каша, която да добавям в зеленчуците занапред.
До тук добре, но той хапва 3-4 лъжици и спира. Не го насилвам. На следващото хранене пак давам и той пак хапва толкова. Давам му 3-4 пъти през деня. Общо му се събират около 50мл пюре за деня. Не е намалил количеството на изпитото мляко за сега. Баща му е на мнение, че трябва да предлагаме пюрето само веднъж на ден и колкото изяде толкова. Но на мин ми се струва много символично изяденото количество така. Вие какво ще ме посъветвате?

# 1 063
За тази възраст съм на мнението на бащата.
То си е символично, на тези месеци млякото е основната храна на бебето.

# 1 064
  • София
Както е казала  Не се сърди, човече на тази възраст кърмата/ АМ са основната храна на бебето! Захранването е, за да почне бебенцето да свиква с новите вкусове. Давай пюрето само за обяд, по колкото бебето иска, не го насилвай! Малко по малко, като свикне, че има и друга храна освен млякото, ще започне да хапва по повече!

Общи условия

Активация на акаунт