Захранване на бебето – кога, как, с какво?

• 232 520
  • 2 143
  •   1
Отговори
# 1 920
  • София
Аз готвех пюрета на моето до годинката, после мина на кухня.
Уред за варене на пара не ти трябва, има хубави тенджери, които и после си вършат работа, пък дори и само като тенджера. Пасатор хубав ще ти трябва, около 50-ина лв е, но и той си върши работа по принцип в домакинството. Аз правех пюре веднъж седмично, първо от един, после и от повече зеленчуци, пасирам и веднага замразявам във формички за лед. После размразяваш колкото ти трябва. Месото по същия начин - заек можеш да вземеш от ферма например, пиле също - половин заек се яде около месец - размразяваш по 30-ина грама и смесваш със зеленчуците. Отделно вариш и добавяш ориз, просо и т.н.
За мен това е по-доброто хранене от бурканчетата - вкусно е, особено при подходящо съчетание на зеленчуците. Бурканчетата (лично за мен) миришат ужасно гадно... плодовите ми изглеждат по-вкусни, но е те са пълни с какво ли не - сгъстители, вода... Но е въпрос на лична гледна точка.
И един съвет, сигурно всички ще скочат, де - не се втелясвайте с това БИО. Купуваш сезонни зеленчуци, киснеш във вода със сода за час да излезат нитратите и това е. БИО-то е малко преекспонирано - не му е нужно на бебето чак толкова "чиста" храна, имайки предвид например въздухът, който диша в София...

# 1 921
Аз готвех пюрета на моето до годинката, после мина на кухня.
Уред за варене на пара не ти трябва, има хубави тенджери, които и после си вършат работа, пък дори и само като тенджера. Пасатор хубав ще ти трябва, около 50-ина лв е, но и той си върши работа по принцип в домакинството. Аз правех пюре веднъж седмично, първо от един, после и от повече зеленчуци, пасирам и веднага замразявам във формички за лед. После размразяваш колкото ти трябва. Месото по същия начин - заек можеш да вземеш от ферма например, пиле също - половин заек се яде около месец - размразяваш по 30-ина грама и смесваш със зеленчуците. Отделно вариш и добавяш ориз, просо и т.н.
За мен това е по-доброто хранене от бурканчетата - вкусно е, особено при подходящо съчетание на зеленчуците. Бурканчетата (лично за мен) миришат ужасно гадно... плодовите ми изглеждат по-вкусни, но е те са пълни с какво ли не - сгъстители, вода... Но е въпрос на лична гледна точка.
И един съвет, сигурно всички ще скочат, де - не се втелясвайте с това БИО. Купуваш сезонни зеленчуци, киснеш във вода със сода за час да излезат нитратите и това е. БИО-то е малко преекспонирано - не му е нужно на бебето чак толкова "чиста" храна, имайки предвид например въздухът, който диша в София...
Много благодаря за бързия отговор! Ние намерихме домашна тиква, тъй като това е един от първите зеленчуци в списъка, мога да пробвам да приготвя пюренце от нея. Сега мислим да си купим уред за стерилизиране на пара, който има и функция за готвене на пара. Та въпросът ми е - как да я приготвя - мия я, режа я на парчета, обелвам я, слагам я във вода за половин час, варя я на пара. После пасирам с АМ /и в какви пропорции/ или просто пасирам само тиквата. Колко топла поднасям - като млякото ли?
Отделно имаме и ябълки пак домашни, тях като дойде време да ги дам пак ли ги варя на пара и пасирам, смесвам ли с АМ /педиатърката каза да си давам на следобедното хранене пълно шише АМ заедно с плодово пюре, тоест ябълката заедно с млякото или първо ябълката отделно и после млякото?/

Последна редакция: чт, 27 окт 2016, 17:02 от prolet_inchen

# 1 922
Много благодаря за бързия отговор! Ние намерихме домашна тиква, тъй като това е един от първите зеленчуци в списъка, мога да пробвам да приготвя пюренце от нея. Сега мислим да си купим уред за стерилизиране на пара, който има и функция за готвене на пара. Та въпросът ми е - как да я приготвя - мия я, режа я на парчета, обелвам я, слагам я във вода за половин час, варя я на пара. После пасирам с АМ /и в какви пропорции/ или просто пасирам само тиквата. Колко топла поднасям - като млякото ли?
Отделно имаме и ябълки пак домашни, тях като дойде време да ги дам пак ли ги варя на пара и пасирам, смесвам ли с АМ /педиатърката каза да си давам на следобедното хранене пълно шише АМ заедно с плодово пюре, тоест ябълката заедно с млякото или първо ябълката отделно и после млякото?/

Ако тиквата е домашна и си сигурна в източника, може да не престоява във вода, по мое мнение. После след като я свариш, я пасираш самостоятелно и може да добавиш АМ. Ако е много рядко пюрето, добавяш суха субстанция АМ, за да се посгъсти малко. За по-гъсти пюрета, разтворено АМ. Точно количество няма - на око, че на детенцето да му е ОК да преглъща.
За ябълките - в началото и плодовете се варят на пара. Изключение е банана. После може плодовете да се дават сурови и пасирани. Според мен давай пюрето отделно и после млякото, за да се запознае с новия вкус. chef
И един съвет - въведи първо повече зеленчуци и то по-безвкусните, за да не ти ги откаже после, след като е пробвала сладките плодове. Wink

# 1 923
Аз готвех на пара с една кошничка за 5 лева от Лидл. Ако после нямате намерения да готвите на пара, само ще си го подмятате уреда. В една тенджера се сипва вода, слагах и съд, за да я повдигне, т.к. крачетата бяха ниски и слагам кошницата.
Лично аз и домашните зеленчуци и плодове киснех Simple Smile Отказах се от био, мио и еко продукти, защото кой ги знае какви точно са.. Wink
Месото взимах от готово, изчистено пюре. И сега така процедирам като не яде от кухня, защото не ям месо и няма как да проверя кога е сготвено.

# 1 924
Много благодаря за отговорите! Аз реших в крайна сметка да започна първата седмица с готово пюре от тиква. В зависимост как се приеме втората седмица ще си правя домашно пюре от тиква + картоф например, за да въведа и картофа. Така ще продължа което мога да намеря сезонно на пазара /плодове и зеленчуци, колкото и малко да са/ да си ги правя. За месото не ми стиска поне в началото да го правя. Не съм готвила заешко/пуешко и се притеснявам дали ще разбера, кога е сварено. Затова за мое лично успокоение мисля когато дойде това време да въвеждам месо да започна пак с готови пюрета. Като понабера малко кураж и като видя кое как се възприема от бебето, вече може да премина изцяло на домашни.
Така или иначе ние готвим на пара, имам си и уред Филипс, но просто исках на бебето да е отделен. Пролетта като излязат повече зеленчуци и плодове мога и всеки ден да давам домашни на пара. Просто зимата е кофти сезон за захранване, понеже повечето неща са оранжерийни.

# 1 925
Пролет, честито ти първа рожба! 

Готви му често и прясна храна. Това е основното и здравословното.   
Дала съм много практични съвети,  може да ги погледнеш.

Купуваш си :
1. Малка  тенджера 1литър /касерола - /да не е тефлонова обаче!/   
В нея си вариш всичко от зеленчуци- до  кремчета и киселчета и месо....
2. Пасатор- от  кухненския миксер...така, че общо двете днес струват не повече от 30-50лв...
Всичко друго може, но е напълно излишно.... Wink
Ето една хитринка- прочети съдържанието на любимото пюренце и си го сготви ... Толкова вкусни стават домашно приготвените, че по-големият батко, все се оглеждаше дали има още във вълшебната малка тенджерка   ....  Laughing   От тогава му останаха любими едни картофени пюрета с червена чушка ...
И Сега му го правя, но с повече лук и сирене...  Joy /на баткото Laughing / ... малкия е месар/кулинар и пюрета не признава вече... cook

# 1 926
Пролет, честито ти първа рожба! 

Готви му често и прясна храна. Това е основното и здравословното.   
Дала съм много практични съвети,  може да ги погледнеш.

Купуваш си :
1. Малка  тенджера 1литър /касерола - /да не е тефлонова обаче!/   
В нея си вариш всичко от зеленчуци- до  кремчета и киселчета и месо....
2. Пасатор- от  кухненския миксер...така, че общо двете днес струват не повече от 30-50лв...
Всичко друго може, но е напълно излишно.... Wink
Ето една хитринка- прочети съдържанието на любимото пюренце и си го сготви ... Толкова вкусни стават домашно приготвените, че по-големият батко, все се оглеждаше дали има още във вълшебната малка тенджерка   ....  Laughing   От тогава му останаха любими едни картофени пюрета с червена чушка ...
И Сега му го правя, но с повече лук и сирене...  Joy /на баткото Laughing / ... малкия е месар/кулинар и пюрета не признава вече... cook

Благодаря Simple Smile Аз вече съм осигурила лъжички, купички, имаме уред за варене на пара за бебето специално /подариха ни/. Сега остава пасатор да избера, така и така нямаме в домакинството - докато правя за бебето ще е само за него, после - за цялото семейство /аз обичам крем супи/.
Сега един въпрос - на пара съм готвила пилешко, картофи, броколи, моркови, чушки. Обаче нямам идея пащърнака и тиквата колко време да ги готвя? Малките тиквички знам, че стават много бързо, ама тази голямата?
Почваме живот и здраве с тиква, но искам да съм подготвена и за пащърнака.
И още - мисля да си взема формички за лед да замразявам малки грамажи пюренца. От опит знам, че картофите като се замразят после губят вкусови качества, та тях ще си ги варя всеки път. Тиквата и пащърнака обаче предполагам нямат проблем да се замразяват?

# 1 927
Аз съм пробвала да замразявам тиква само, но нещо не ми хареса като я размразих. Определено вкусовите й качества бяха променени. Може аз да не съм направила нещо, както трябва.

# 1 928
Тиква съм замразявала сурова-настъргана за нас за баница или крем супа за малката.Не е имало проблем във вкусовите и качества като се сготви.
Сега замразявам бурканчета със супа или манджа с тиква за нея,че ми е злояда и трябва постоянно да хвърлям (пащърнак вече пак като част от ястия ),от вечерта го премествам в хладилника,на другия ден стоплям на котлона и добавям нещо друго-варено месо,сирене,масло и т.н.Не е било 'гадно'на вкус.
Колкото до варенето на тиквата-на колкото по-малки парчета я нарязане, толкова по-бързо става.Тиква сорт Хокайдо се готви  по-бързо.

# 1 929
Купувам тиква, колкото ми е необходимо.
Тиква замразявам по- късно, към нова година.  Режа на кубчета и в пликче/та за фризер.

Замразените продукти, замразени ги готвя- коприва, спанак, моркови, чушки, карфиол, блоколи, грах, тиква, кореноплодни и подправки-  магданоз, кервиз, зелен лук.
 Зелен боб, царевица, зрял грах ги бланширам или сварявам предварително.

Не може да няма разлика във вкуса. Има- но е минимална...
 Има продукти, които при консервиране/готвене  си увеличават съдържанието на важните вещества за човека. Например  уникалния домат. Той увеличава ликопена при готвене, който действа като метла за отровите... Предпазва кожата, косата и очите  от вредните UV, предпазва от стрес, остеопороза, рак на простата и пр.....
Все неща, за които Цар Домат тържествува на трапезата ни почти целогодишно.... Heart Eyes

Не се презапасявам с продукти, защото по нашите геогр. ширини има почти целогодишно качествена и свежа храна.
Готвя сезонни продукти.

# 1 930
Здравейте!
Ние сме на 5 месеца и половина, пием Хип Комбиотик 1, от тази седмица на обяд захранвам и с пюре тиква /това е първата въведена храна/. Въпросът ми е - педиатърката ни каза, че можем да заменим Хип Комбиотик 1 с Хип Комбиотик 2. Как става тази смяна за да се избегнат проблеми със стомахчето? Изведнъж ли да спра единицата, и да заменя, или постепенно? И ако е постепенно как точно? И каква е разликата между двете млека?
Писах и във форума на Хип, но понеже трябва да сменям мляко и да захранвам, затова се чудя, как да процедирам. Някоя мама с опит?

# 1 931
Хм...точно вчера и аз гледах Хип 2 в магазина. Пише, че е за над 6 месеца. Ще следя и аз за коментари.

Иначе влязох да попитам - колко време след като се започне захранването е препоръчително да се замести цялото хранене?

# 1 932
 Бих изчакала до 6 месеца поне за 2-ката,няма причини дори и след тази възраст да продължи с 1-ца, ако му харесва на бебчето.Иначе аз нищо специално не съм правила-директно минах на другата формула,без да е постепенно.
Разликата между 1 и 2 на АМ млеката е ,че двойката е 'частично адаптирана'.
За заместено хранене,зависи на колко месеца сте и колко изяжда. Мисля,че поне месец е разумно да се изчака.
Аз обаче се водех от това ,че до годинка поне е хубаво да има млечен продукт/месо/жълтък в хапванията и ако пюрето беше само зеленчук,добавях АМ,също в плодови и каши.Или друг вариант е да се дохранва допълнително след това с мляко/кърма.

# 1 933
  • София
Хм...точно вчера и аз гледах Хип 2 в магазина. Пише, че е за над 6 месеца. Ще следя и аз за коментари.

Иначе влязох да попитам - колко време след като се започне захранването е препоръчително да се замести цялото хранене?

Аз замествах по 1 на мааалко повече от месец и захраних на 6 м. Така на годинката зарязахме кърменето, че той хич не беше фен... с лъжица му по-харесва  Heart Eyes

# 1 934
Аз това за заместване на храненето не го разбрах, честно казано. На мен педиатърката ми обясни, да давам пюре около 120грама /постепенно първи ден една лъжичка, втори - 3-4, трети 5-6, четвърти 8-10 и т.н./ като идеята е, детето да поеме постепенно толкова от пюрето, колкото желае - например някои деца не искат да хапват повече от 3-4 лъжички, други им се услажда и си хапват с удоволствие. Съответно дохранвам с мляко, след като сме приключили.
В идеалния вариант според нея би трябвало детето да си изяжда едно пюренце на края на седмица 1, като ако изяжда необходимото количество не дохранвам с мляко.
Моят син трети ден яде пюре от тиква, хапва си детето, даже ми дърпа ръката да ядял и се сърди, ако се забавя с лъжицата.Днес му дадох 6-8 лъжички, горе долу 1/4 от 120 грама, може би общо около 40 грама. После му дадох и мляко, колкото му се хапва, изяде около 130 мл - тоест точно колкото му трябват, за да изяде обяда си от 160-170 мл.
Как да продължа - да давам повече пюре и да намалявам млякото, докато не го спра обедното мляко съвсем, или да давам пюре 120 мл /ако го изяде на края на седмицата/ и да давам още 40 мл мляко?

Общи условия

Активация на акаунт