Захранване на бебето – кога, как, с какво?

• 232 518
  • 2 143
  •   1
Отговори
# 1 935
Необходимото количество го определя детенцето .Дори и да дадеш цяло бурканче от тиквата ,ако иска АМ,дай да си пие.Идеята е че само зеленчуково/плодово пюре е по-малко калорично и едно бебче с апетит би трябвало да огладнее по-бързо след него.Не пречи и след час -два от пюрето да предложиш АМ,а да не е веднага след това.
Лично аз съм се водила ,както казах,от правилото малко бебенце да няма безмлечно/безмесно хранене,но това си е мое мнение.По принцип според педиатрите, заместено хранене ,е когато няма дохранване с АМ/кърма,но за мен не беше ок да си оставя детето на зеленчук без масло,млечни и т.н. добавки в пюрето(ние обаче сме злояди).
Но все пак щом педито е казал така и детенцето ти  е с апетит,послушай го Simple Smile

# 1 936
Ами ние на 5 месеца бяхме 8200 / 70 см. Като мисля, може и затова да е казала без дохранване. Според нея бебето върви дълго, но килата отговаряли на ръста. Все пак препоръча да не давам каши /като стигнем до тях/ всеки ден, а 2 пъти седмично. Вместо това да давам плодови пюренца /като стигнем до там/.Понеже и откъм кила, и откъм см в момента сме колкото 7-8 месечно бебе. Ако чисто физиологично не е вредно /например ако не му дам мляко може да доведе до запек или разстройство/, а се прави с цел да не седи детето гладно мисля да пробвам да заместя хранене.

# 1 937
Едва ли недаването на АМ ще доведе до запек/разтройство .Пробвай детенцето без дохранване,ако не е нервно и гладно ,а и през другото време хапва и качва добре,едва ли ще е проблем.
За кашите съм убедена ,че не водят до напълняване (говоря за такива без захар),но все пак това е при моето дете.Плодовото пюре обаче НЕ замества хранене,може би междинно ,но не и основно.
Успех,детенцето ще си покаже най-добре кое и колко Simple Smile

# 1 938
Плодовото пюре обаче НЕ замества хранене,може би междинно ,но не и основно.
Аз не съм замествала хранене с плод за мен беше невъзможно тъй като след плодовото пюре отгладняваше има няма 1 час  Rolling Eyes

# 1 939
Ами ние на 5 месеца бяхме 8200 / 70 см. Като мисля, може и затова да е казала без дохранване. Според нея бебето върви дълго, но килата отговаряли на ръста. Все пак препоръча да не давам каши /като стигнем до тях/ всеки ден, а 2 пъти седмично. Вместо това да давам плодови пюренца /като стигнем до там/.Понеже и откъм кила, и откъм см в момента сме колкото 7-8 месечно бебе. Ако чисто физиологично не е вредно /например ако не му дам мляко може да доведе до запек или разстройство/, а се прави с цел да не седи детето гладно мисля да пробвам да заместя хранене.

За да заместиш хранене и детенцето да е спокойно след това поне 3 часа трябва да му набавиш същото количество калории, което е получавало с млякото. След тиквата може да въведеш зеленчуци, които да увеличат калориите в пюренцето. Такива са: картоф, сладък картоф, авокадо. Малко по-късно добави и мазнини - те също увеличават калориите. Приблизително 1 ч.л. на 100-120 гр. пюре - това са ти около 30-40 допълнителни калории. Може да сложиш олио, рапично олио, студенопресован зехтин.  chef
Едно предложение: след като достигнете 120 гр., дай му едно голямо пюренце - 190 гр. Това е максималното количество обедно хранене за 6-7 месечно бебе. Ако си го изяде с кеф, не би трябвало да има нужда от мляко след това. Но най-важното е да получава необходимите му калории и то от полезни храни, а не от добавяне на ориз и нишесте.  Wink

# 1 940
  • Варна
До навършване на 1 година изобщо не е препоръчително да се замества хранене. Не знам какъв е тоя зор на 6-месечно бебе да се замести хранене, камо ли две-три хранения. До края на първата година всяко хранене трябва да бъде млечно, т.е. или да се дохранва с кърма / АМ или самата порция да съдържа млечни продукти - при по-големите деца това е сирене, масло, кисело мляко и т.н.

# 1 941
Така или иначе ако е гладно детето си додавам мляко. Просто не знаех, че не бива да се замества хранене изцяло, ами бях останала след срещата с педиатърката с точно обратното впечатление - че трябва. Затова и ако може някой да ми обясни защо не е полезно да се замества изцяло, ще съм благодарна. Или пък да ми препоръчате някаква статия да прочета по въпроса. Защото имам много събрана информация от интернет и искам да ви кажа, че една с една статиите не се припокриват. Много е лесно да се обърка човек така, и да си призная аз съм тотално объркана Simple Smile

Иначе днес сме четвъртък, изяде около 1/3 пюренце и явно му стигаше толкова, преминахме на мляко.
Иначе благодаря за напомнянето, че плодовете не заместват млякото - каза ми го педиатърката, бях го тотално забравила, признавам си. Но и аз плодове мисля да давам от седмица 3, може би да почна с ябълка? Понеже е сезонен плод и има, добре ли ще е?

# 1 942
Няма нещо, което да "трябва" или да "не трябва". Води се по детенцето и всичко ще е ОК.  smile3504
Иначе, да, може да включиш ябълка, но да е мината на пара. Simple Smile

# 1 943
  • Варна
То детенцето може да иска и пържоли с боб да маха. Ще му дадеш ли?

# 1 944
Има различни схеми за захранване и хранене на бебето.Аз съм захранила рано,но винаги АМ е присъствал във всяко хапване до годинката,че и след това (с изключение когато има месо в пюрето).
Идеята е,че до 1 година бебето се запознава с вкусовете на различните продукти,и млякото/кърмата трябва да продължат да са основна част от менюто,другото може да е само за 'опитване'.Но все пак има и дечица,които предпочитат пюретата пред млякото(моето например,но дабавях АМ в нях).
Едното педи такива безумия препоръчваше за дъщеря ми ,че въобще не я слушах.Статия не мога да дам,пиша от телефон.Едва ли е толкова вредно да се замести хранене ,но по-скоро не е толкова пълноценно за бебчето.
И все пак разбирания различни-майки са ме критикували,че давам ам ,а сме 'големи' .

# 1 945
Много благодаря на всички за отговорите! Стигам до извода, че ще увеличавам количеството по-постепенно, ще си дохранвам както досега с мляко. ще следя как се чувства детето и засега няма да бързам да измествам нацяло хранене.

# 1 946
Не мисля, че тук е място за заяждане и ирония! Форумът е мястото за мнения и вече всяка майка да реши за своето дете. За мен наистина е най-важно да се водиш по детето, което не значи да му даваш "пържоли с боб да маха". lady_gothic го е казала, ако детето не иска мляко - и на сила да му го буташ, все тая. Вариант е за добавяне на мляко в пюренцата, но според мен така се променя вкусът и се губи смисъла на запознаване с новия вкус. Пак казвам - мое мнение. Като това, че има едно заместено хранене, не значи, че млякото няма да остане основна храна. Не мисля, че заместеното хранене е вредно за детето, стига да си получава дозата мляко за деня.
И на мен би ми била интересна статия защо не се замества хранене до годинка, в която да има аргументи против заместването.  bouquet

# 1 947
  • Варна
Ами това са аргументите - най-пълноценно се усвоява, най-много полезни елементи за детето съдържа. До 1 година се води кърмаческа възраст и това не е случайно. Ако не иска АМ (честно казано не ми се вярва да има такова дете, но да кажем, че не иска) и не е кърмено - тогава е редно да се дава сирене, масло, извара, кисело мляко. За да си набавя необходимата порция млечни продукти за деня. Ако е кърмаче пък съвсем не ми се вярва доброволно да се откаже от сукането на тази възраст. Да, донякъде се водиш по детето, някои не искат твърда храна и си сучат яко, други нямат нищо против пюренцата, но все пак ти си майката и ти трябва да му направиш менюто максимално балансирано и полезно.

# 1 948
Момичета, моля за съвет за прием на вит Д, че аз не си спомням как беше...!  Помня че давах капки, дори и аз пих когато бях кърмачка ...но старост нерадост ...забравих... Confused

Ако детето не спи спокойно, стреска се, стане по-плачливо/ кисело,  изпотява се, забелязва се промяна в нормалното поведение и физика, имайте едно наум за липсата на вит Д...
Сега е есен/зима и децата не поемат достатъчно слънце.... Как стои въпроса с вит Д ?

Моля за инфо и програма за бебе на 4 месеца ... Как да даваме вит Д ?  
По колко, колко често и до кога ?  
Това е много важно за зимния период, затова нека всички си припомним...  

Последна редакция: сб, 12 ное 2016, 20:49 от маманет

# 1 949
Аз давам витамин Д всяка сутрин по 3 капки. Дават се до годинката. Броят капки се определя от педиатъра.

Общи условия

Активация на акаунт