Проблеми с изплащането на болнични листове от НОИ-5

• 127 018
  • 766
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте!

Някой може ли да ми разясни тези новости покрай ел. болнични?
След като лекаря въвежда и изпраща данните до НОИ, листа, който се предава на счетоводителя каква роля има?
Също искам да попитам датата на издаване на болничния лист винаги ли съвпада с дата от когато започва болничния - т.е ако съм в болничен от 06.01 - това да е и датата на издаване..
Питам тъй като на последния ми болничен липсва дата на издаване и стана проблем и сега не знам как да процедирам..

# 61
Здравейте!

Някой може ли да ми разясни тези новости покрай ел. болнични?
След като лекаря въвежда и изпраща данните до НОИ, листа, който се предава на счетоводителя каква роля има?
Също искам да попитам датата на издаване на болничния лист винаги ли съвпада с дата от когато започва болничния - т.е ако съм в болничен от 06.01 - това да е и датата на издаване..
Питам тъй като на последния ми болничен липсва дата на издаване и стана проблем и сега не знам как да процедирам..

Доколкото съм запозната листа, който се предава към счетоводителя е един вид извинителната ти бележка (документ) за пред него (работодателя) за периода в болничен.

По втория въпрос - не винаги съвпада. Има 2 варианта още - ако си била на работа да кажем на 05.01 (четвъртък) и усещаш, че се разболяваш и отиваш към края на работния ден на лекар, той следва да ти издаде БЛ от следващия ден - от 06.01, но го издава на 05.01 като в "бележки" следва да отбележе, че БЛ е издаден в края на работния ден. И другия вариант е да кажем, че на 05.01 ти става лошо, не отиваш на работа и имаш възможност да отидеш чак на 06.01. Тогава реално ти вече 2 дена не си на работа. БЛ се издава на 06.01, но периодът му започва от 05.01. В този случай лекарят трябва да напише пак в "бележки" - БЛ се издава за минало време.
В твоя случай нямаш изобщо дата и заради това имаш проблем. Би следвало да са ти пратили писмо от НОИ какво да правиш. Но като цяло трябва да се върне към лекаря и да се нанесе дата. Може да ти искат амбулаторен лист за да видят от там датата на прегледа.

Дано съм го обяснила разбираемо. Peace Peace

# 62
Да, многооо благодаря! Hug
Съвсем ясно ми стана Simple Smile В понеделник ще ходя да се разправям с тези неща..

# 63
Здравейте.
Последният ме болничен е от 16.01 до 15.02. Предаден е на 27.01 и частта за януари все още не ми е изплатена.Досега не е имало такова забавяне. Знам, че не са минали 15  дни от предаването , но възможно ли е нещо да е объркано, тъй като на код на причина за врем. неработосп. по болн. лист пише 0, а досега болничните са ми били с код 1?
Благодаря   bouquet

# 64
Здравейте.
Последният ме болничен е от 16.01 до 15.02. Предаден е на 27.01 и частта за януари все още не ми е изплатена.Досега не е имало такова забавяне. Знам, че не са минали 15  дни от предаването , но възможно ли е нещо да е объркано, тъй като на код на причина за врем. неработосп. по болн. лист пише 0, а досега болничните са ми били с код 1?
Благодаря   bouquet
Работодателя представил ли е приложение №15 към този болничен? Ако не го е представил ще почакаш още до плащане (за жалост).

# 65
Да, представил е. Предполагам, че този път сигурно ще ми изплатят наведнъж целия болничен. Но се чудех защо сега е с код 0  и има ли  някакво значение.

# 66
Няма код 0, има 01-общо заболяване, което най-вероятно трябва да е във вашия случай.

# 67
.зравейте искам да попитам на 14-.01л2015 ми издадоха болничен 45 дена преди термина.днес от нои ми е върнат за грешка в приложение № 15( с код 18) не е направен избор по т.16 - в случай на бл за временна неработоспобност и трудоустрояване какво значи това и как трябва да ми го  управят и в кои по точно е грешката в счетоводителя или генеколога

# 68
  • В полите на Пирин планина
.зравейте искам да попитам на 14-.01л2015 ми издадоха болничен 45 дена преди термина.днес от нои ми е върнат за грешка в приложение № 15( с код 18) не е направен избор по т.16 - в случай на бл за временна неработоспобност и трудоустрояване какво значи това и как трябва да ми го  управят и в кои по точно е грешката в счетоводителя или генеколога

Щом грешката е в Приложение 15, то счетоводителя трябва да го коригира.

# 69
Здравейте,
да ви попитам и аз нечщичко: Имам издаден болничен на 08.01.2015 който е за периода от 29.12.2014 до 27.01.2015, който все още даже не е отразен в представените болнични, а вече имам издаден и втори болничен на 05.02, който е продължение на предния и сега след 2 седмици ще ми пускат новия болничен . Дали проблема е в НОИ или работодателя. Благодаря Ви

# 70
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
да ви попитам и аз нечщичко: Имам издаден болничен на 08.01.2015 който е за периода от 29.12.2014 до 27.01.2015, който все още даже не е отразен в представените болнични, а вече имам издаден и втори болничен на 05.02, който е продължение на предния и сега след 2 седмици ще ми пускат новия болничен . Дали проблема е в НОИ или работодателя. Благодаря Ви

Срокът за подаване в НОИ е 15.02.15 за болнични предадени на работодателя през януари.

# 71
Здравейте. И аз да помоля за малко помощ.
бях в болнични за гледане на дете 5 дни  началото на януари месец-5.01-9.01

след това 14 дни пак по същата причина-16.01-29.01
От 30.01 още 13 като продължение на предходния болничен, тъй като самата аз бях в болница.

Онзи ден получих превод за най-последния болничен. Имам ПИК- в сайта на НОИ за предходните два пише че се обработват.  За някакъв проблем ли става въпрос, заащото аз логика да се плати последния а не старите не виждам

благодаря предварително

# 72
  • Пловдив
някакъв проблем ли става въпрос

пиши мейл до НОИ,което ти обработва документите.ще ти обяснят за какво става дума

# 73
Влизам просто да изразя възмущението си от тъпата НОИ система. Масово обсъжданите електронни болнични са всъщност едно нищо. Нали уж лекарите щяха да ги пуска директно в НОИ и от там веднага да тече срока за изплащане. Няма нищо такова... hahaha
Болничният се издава, когато се издава, но в НОИ постъпва с вх. № и го виждам едва, когато мине съответния месец и работодателя се отчете. Пак като преди.... Crossing Arms ooooh!
И съответно от тогава започва да тече тъпия им 15 дневен срок, който всъщност е 21 дневен... Mr. Green
Не знам какъв беше смисълът на тези електронни болнични наистина. Те си работят по-стария начин и нищо не е мръднало. Ето сега имам болничен, издаден на 12.02, преди 11 дни, но няма нищо в НОИ и ще започне да има след края на месеца. А е пратен там от лекаря още същия ден.

# 74
Елфита, благодаря ти.
Направо се обадих. Единия ми болничен изобщо не бил трансфериран от личния лекар Tired Другите от началото на януари се обработвали

Общи условия

Активация на акаунт