Проблеми с изплащането на болнични листове от НОИ-5

• 126 914
  • 766
  •   1
Отговори
# 690
Моят болничен е входиран на 02.06 и още не е изплатен
За месец Май е изплатен но за юни т.с. втората част от болничният не е още изплащан а сме 30.06. просто България - НОИ кажи и извод си направи

# 691
  • София
От кога до кога е?

# 692
Моят болничен е входиран на 02.06 и още не е изплатен
За месец Май е изплатен но за юни т.с. втората част от болничният не е още изплащан а сме 30.06. просто България - НОИ кажи и извод си направи

Няма как да е изплатен като все още не е приключил месецът. Щом болничният ви обхваща период от два месеца изплащането става по следният начин - Паричните обезщетения, които обхващат период повече от един календарен месец, се изплащат в срок до 15 работни дни от представянето на удостоверенията, приложение № 9 в ТП на НОИ и постъпването на данните от издадените болнични листове за първия месец от периода, а за останалите календарни месеци – до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, и за последния месец – до 5 работни дни след изтичане срока на обезщетението.
Това означава, че до 5 работни дни след изтичане на месеца ще ви изплатят за него обезщетението.

# 693
Да може и така да е но, почти всеки месец ми изплащат болничен, който обхваща два месеца и ми го изплащат във един месец примерно към 16-17 и на края 30-31 ако има. Но явно този месец ще има само един превод, свикнала съм на безобразията на НОИ. И не само аз!

# 694
Да може и така да е но, почти всеки месец ми изплащат болничен, който обхваща два месеца и ми го изплащат във един месец примерно към 16-17 и на края 30-31 ако има. Но явно този месец ще има само един превод, свикнала съм на безобразията на НОИ. И не само аз!

Изплащали са ви ги така, защото краят на болничния ви не е съвпадал с края на календарния месец. Затова сте имали два превода в един месец. И аз чакам да ми изплатят за целия м. Юни, което вероятно ще се случи до 7-ми Юли.

# 695
Съжалявам явно не съм обяснила добре. Болничният ми е от 20.05. до 24.06. и не е първият болничен, обхващаш два месеца и винаги ми е изплащано по два пъти в месеца и вече имам входиран нов болничен, но все едно, когато - тогава - държавицата ни е такава.

# 696
Съжалявам явно не съм обяснила добре. Болничният ми е от 20.05. до 24.06. и не е първият болничен, обхващаш два месеца и винаги ми е изплащано по два пъти в месеца и вече имам входиран нов болничен, но все едно, когато - тогава - държавицата ни е такава.

До 5-ти трябва да имате превод - до тогава изтичат тези 5 работни дни. И на мен не ми е първи болничен и винаги са спазвали сроковете си - превод до 5 работни дни след изтичане на болничния. Даже вече имам обработване за м. Юни, което означава превод вторник или четвъртък.

Последна редакция: пт, 01 юли 2016, 08:11 от Radostina Zoteva

# 697
Тази сутрин проверих имах статус "Обработва се", което означава, че до 5 или 7 юли ще ми бъде преведен целия болничен за м.Юни.Имам още 15 дни от м.Юли, превод за тези 15 дни би трябвало да имам до края на м.Юли.До сега не съм имала забавяне в превода на болничния.Както е след входиране на болничен 15 работни дни, и когато обхваща два или повече месеци, 5 дни след изтичане на периода.

# 698
  • ВАРНА
защо гледате само входирането, понякога се изисква и подаването на Декларация 1, не забравяйте че срокът й за подаване е 25 число на следващия месец. Тя може да е подадена и на 1 число но срокът е 25 число. Винаги гледате едностранно нещата, разбирам че сте нетърпеливи, но има и други фактори освен входирането.

# 699
Тази сутрин проверих имах статус "Обработва се", което означава, че до 5 или 7 юли ще ми бъде преведен целия болничен за м.Юни.Имам още 15 дни от м.Юли, превод за тези 15 дни би трябвало да имам до края на м.Юли.До сега не съм имала забавяне в превода на болничния.Както е след входиране на болничен 15 работни дни, и когато обхваща два или повече месеци, 5 дни след изтичане на периода.

Същата ситуация е при мен - имам обработване на целия м. Юни и още 12 дена от м. Юли, които до 20-ти очаквам да ми бъдат преведени. И аз не съм имала проблем с НОИ, спазват си сроковете и изплащането винаги е навреме. Единствено имах едно забавяне около седмица, но то беше свързано с приключването на календарната година и след бърз отговор на запитването ми по майла, имах превод на датата, която ми бяха посочили в отговора. Така че мисля, че няма повод за притеснения - ако всичко е наред с болничните листове изплащанията се случват по установените срокове.

# 700
защо гледате само входирането, понякога се изисква и подаването на Декларация 1, не забравяйте че срокът й за подаване е 25 число на следващия месец. Тя може да е подадена и на 1 число но срокът е 25 число. Винаги гледате едностранно нещата, разбирам че сте нетърпеливи, но има и други фактори освен входирането.
Благодаря Ви за изчерпателният отговор, приятен ден и щастлив месец юли Simple Smile

# 701
От 2013 г. изплащането на болнични не е вързано с декларация обр. №1. По-скоро има техн. проблеми - не смогват хората с новата програма. Не е разработена както трябва.

# 702
Здравейте,виждам че наистина има жени които разбират та да си попитам и аз. Става въпрос за изчисляването на болничен.Родих на 2 Април а термина ми беше 1 Май. 45 дни преди термин ми е от 17 Март до 30 Април. За раждането от болницата ми дадоха 42 дни- от 2 Април до 13 Май. Личния лекар направи изравняване и съм в болнични до 29 Юли. Погледнах в сайта на Нои,Май месец пише причина за болничен -майчинство и са ми го изчислили по 22,1053 лева на ден. Сега гледам ще ми превеждат за Юни пак причина пише майчинство но са го изчислили по 19,4147 лева на ден. Въпроса ми е защо?Хем болничен по майчинство хем различни пари,наистина не разбирам. Ако някой знае нека каже

# 703
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Защото си на минимално обещетение 420лв и повече от това няма да вземеш.А сумата е спрямо работните дни месечно.

# 704
Защото си на минимално обещетение 420лв и повече от това няма да вземеш.А сумата е спрямо работните дни месечно.
Ок,ако е така защо общия превод за месеца е 428 лева и някакви стотинки? И още 1 въпрос-някъде в сайта на Нои мога ли да видя кога работодателя е представил болничния лист?

Общи условия

Активация на акаунт