Проблеми с изплащането на болнични листове от НОИ-5

• 126 922
  • 766
  •   1
Отговори
# 705
  • ВАРНА
Защото си на минимално обещетение 420лв и повече от това няма да вземеш.А сумата е спрямо работните дни месечно.
Ок,ако е така защо общия превод за месеца е 428 лева и някакви стотинки? И още 1 въпрос-някъде в сайта на Нои мога ли да видя кога работодателя е представил болничния лист?
гледайте среднодневно възнаграждение, всеки месец има различни работни дни и ще получавате различно, не се появява веднага подаването на болничния от работодателя, аз например ги подавам още същия ден когато ми ги донесат, но това не значи че веднага ще им ги изплатят. срокът за подаване е следващия месец до 10 число мисля, от юли че го промениха така
6. Нов срок за представяне в НОИ на документи и данни от осигурителите/самоосигуряващите се лица за изплащане на обезщетенията - до 10-о число на месеца.
7. Нов срок от 01.07.2016 г. за изплащане на паричните обезщетения и помощите от ДОО на правоимащите лица - до 10 работни дни от получаване в НОИ на документите и данните от органите на медицинската експертиза и от осигурителите/самоосигуряващите се лица.
8. Нов срок за служебно преизчисляване от НОИ на изплатените парични обезщетения - до 30 юни на годината, следваща годината, за която се отнасят.
ако имате грешка и нещо не е наред ще ви се преизчислят болничните до 30 юни следващата година

# 706
Защото си на минимално обещетение 420лв и повече от това няма да вземеш.А сумата е спрямо работните дни месечно.
Ок,ако е така защо общия превод за месеца е 428 лева и някакви стотинки? И още 1 въпрос-някъде в сайта на Нои мога ли да видя кога работодателя е представил болничния лист?

http://appreports.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/ - тук можете да проверявате за представен от работодателя болничен лист. По принцип се подават до 10-то число на следващия месец, като обновяването в сайта може да отнеме 3-4 дена.

# 707
Здравейте ! Бях болничен от 4.07 до 18.07 2016 болничния беше даден на работодателя веднага, до кога е срока за изплащане , защото още няма превод , а ми се мярна някъде , че е 10 дни

# 708
  • Пловдив
Здравейте ! Бях болничен от 4.07 до 18.07 2016 болничния беше даден на работодателя веднага, до кога е срока за изплащане , защото още няма превод , а ми се мярна някъде , че е 10 дни

Срокът за представяне в НОИ е до 10 ти август.Съвсем вероятно е още да не е представен.Нормално е да нямаш плащане до момента.Края на август очаквай

# 709
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Крайният срок за подаването му от работодател е 10.08 и от датата на подаване броите 10 работни дни за изплащане от НОИ.
Вземете си ПИК, за следите кога точно ще бъде подаден.

# 710
Здравейте,имам и аз въпрос.На 20.07.16 катастрофирах,на 28 си дадях болничните ( управител на фирма съм+ допълнително работех на морето) Имам ли право на болничен от 2 те места? От морето съм осигурена на 635лв заплата 500 а от фирмата се осигурявам като управител.Как се изчислява и болничния какви пари ще взема,и кога се превеждат парите.Впрочем болничния е от 20.07.16-25.08.16. Ако някой може да даде информация.ще съм благодарна

# 711
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,имам и аз въпрос.На 20.07.16 катастрофирах,на 28 си дадях болничните ( управител на фирма съм+ допълнително работех на морето) Имам ли право на болничен от 2 те места? От морето съм осигурена на 635лв заплата 500 а от фирмата се осигурявам като управител.Как се изчислява и болничния какви пари ще взема,и кога се превеждат парите.Впрочем болничния е от 20.07.16-25.08.16. Ако някой може да даде информация.ще съм благодарна

Трябвало е да ти издадат два болнични листа, ако като самоосигуряващо се лице си осигурена за фонд ОЗМ. Тогава задължително си в отпуск по болест и от двете места. Обезщетението се определя според размера на осигурителния доход за предходните 18 месеца.

# 712
  • ВАРНА
задължително трябва да са два болничните, иначе няма да ви изплатят първия докато не представите и другият болничен. ако сте самоосигуряващо лице(за което се съмнява и прежде отговорилата, тъй като често се бъркат нещата с управител по договор за управление и контрол), което не се осигурява за болнични тогава не ви е необходим още един болничен.

# 713
Ами самоосигуряващо се лице съм.А как се изчислява болничния неразбвах.

# 714
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Болничният се смята като 80% от дохода през предходните 18 месеца.Има значение и дали си СОЛ с право на болничен или без.

# 715
  • ВАРНА
само не пояснихте самоосигуряващо лице с право на болнични ли сте, ако да трябва още един болничен, при самоосигуряващите се лица няма три дни за сметка на работодател това е различното от трудовите правоотношения. по-горе са ви писали как се изчислява, само пояснявам 80% от нетното възнаграждение, ако сте били в неплатен отпуск или не сте се осигурявали се взема минималната работна заплата. изисква се минимум да сте имали някога 6 месеца трудов стаж

# 716
  • В полите на Пирин планина
само не пояснихте самоосигуряващо лице с право на болнични ли сте, ако да трябва още един болничен, при самоосигуряващите се лица няма три дни за сметка на работодател това е различното от трудовите правоотношения. по-горе са ви писали как се изчислява, само пояснявам 80%от брутния осиг доход, който се сравнява с нетния от нетното възнаграждение, ако сте били в неплатен отпуск или не сте се осигурявали се взема минималната работна заплата. изисква се минимум да сте имали някога 6 месеца трудов стаж осигурителен, не трудов стаж

# 717
Здравейте!
Сестра ми претърпя операция и е в болничен от 16.07.2016 до 19.08.2016.
Документите са подадени в срок на 10.08.2016.Днес получи сумата от 73лв изплатени за4 дни.
Въпросът ми е защо толкова малко само за 4 дни при положение, че за месец юли се събират 10 работни дни за които трябва да й платят. Знам, че плащат за миналия месец, тези за август ще й ги изплатят септември, но защо само 4 дни newsm78.Някой имал ли е същия проблем?. В понеделник ще ходим да питаме, но ще ви бъда благодарна, ако някой ми обясни системата на изплащане. Възможно ли е  да  е станала грешка? Това ли е всичко, което ще вземе? Тя е осигурявана на 545лв. На това работно място е от 14 месеца, преди  работеше  на друго място горе долу със същото осигуряване. Миналата седмица ходих лично да питам, но нищо не ми казаха, само казаха да следим онлайн паричния превод.

# 718
Здравейте!
Документите са подадени в срок на 10.08.2016.Днес получи сумата от 73лв изплатени за4 дни.
Въпросът ми е защо толкова малко само за 4 дни при положение, че за месец юли се събират 10 работни дни за които трябва да й платят. Знам, че плащат за миналия месец, тези за август ще й ги изплатят септември, но защо само 4 дни newsm78.Някой имал ли е същия проблем?. В понеделник ще ходим да питаме, но ще ви бъда благодарна, ако някой ми обясни системата на изплащане. Възможно ли е  да  е станала грешка? Това ли е всичко, което ще вземе? Тя е осигурявана на 545лв. На това работно място е от 14 месеца, преди  работеше  на друго място горе долу със същото осигуряване. Миналата седмица ходих лично да питам, но нищо не ми казаха, само казаха да следим онлайн паричния превод.

НОИ изплащат толкова дни, колкото работодателят е подал като справка. Затова ако имате ПИК код, влезте в графата на изплатени болнични и кликнете върху болничния, ще се отвори пълна информация за подадената от работодателя такава и вижте дали той не е сбъркал нещо.

# 719
Здравейте!

НОИ изплащат толкова дни, колкото работодателят е подал като справка. Затова ако имате ПИК код, влезте в графата на изплатени болнични и кликнете върху болничния, ще се отвори пълна информация за подадената от работодателя такава и вижте дали той не е сбъркал нещо.
В тази графа пише: Режим 4 дни болничен  и 30 дни домашен -амбулаторен.
Отдолу в следваща графа пише следното
***Работни дни или работни часове през периода на нерабоспособността, които лицето е следвало да отработи:       
за месец 7, 2016 година от 16 до 31 - 7 раб. дни; дневно раб. време по правоотношението в часове - 8
за месец 8, 2016 година от 1 до 18 - 14 раб. дни; дневно раб. време по правоотношението в часове - 8

Парите, които ще получи само за тези 4 болнични дни ли са , за домашния престой нищо ли не се взима? newsm78
На счетоводството ли да звъня?

Последна редакция: сб, 20 авг 2016, 10:57 от belladonna86

Общи условия

Активация на акаунт