Класическа хомеопатия - споделяне на опит и знания - 34-та тема

• 52 015
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
  • на плажа
Уфффф, детето отново кашля. Вероятно на алергична основа, защото се върна от басейна вчера с обрив, а тази сутрин очичките бяха подкръжени. Аман вече! На път съм да го спра от плуване вече.

# 541
Ася, може ли да ми снимаш афоризъм 246?

Искам да сравня нещо.

Предварително благодаря.

http://www.zeno.org/Kulturgeschichte/M/Hahnemann,+Samuel/Organon … ext+des+Organons/§.+246

Zweitens, wenn sie hoch potenziert....

Wenn със значение на "когато" ли е, или означава "ако"?

Последна редакция: чт, 13 ное 2014, 22:16 от Цонна

# 542
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Zweitens, wenn sie hoch potenziert....
Wenn със значение на "когато" ли е, или означава "ако"?

1:1 е като в линка, който си пуснала.

затова изречение ли питаш: erstens, wenn die Arznei mit aller Umsicht recht treffend homöopathisch gewählt war – zweitens, wenn sie hoch potenzirt ...?

първо, когато лекарството е избрано напълно съзнателно* и хомеопатично подходящо** (пасващо), второ, когато е високо потенцирано...

* Umsicht - незнам дали има точен превод на тази дума. означава да се прецени нещо след като се премислят/осмислят всички възможни страни/гл.т.
**treffend - от глагола treffen - срещам, уцелвам, умервам. да срещна някого на улицата, да умеря нещо с камък и пр... т.е. не е нещо случайно.

въпрос: имах вътрешно чувство за студ. нон стоп ми е студено, понякога трябва да си взема врял душ, за да мога да си легна и да заспя, навлечена съм до безобразия, чайове помагат за кратко...

от 2 дена не е толкова зле положението, но пръстите на краката ми са зачервени, подути и сърбящи като при премръзване, както и 2 пръста на дясната ръка.
подобрение или влошаване е това? newsm78

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 11:02 от asyalein

# 543
Моя позната посети Стойчев, пропуска да каже как да се разтварят лекарствата и да се приемат течни. Аз не бих посетила, не бих го и препоръчала.
Не е пропускал да ми даде указания как да разтворя лекарство, ако се налага повторен прием. Винаги обяснява колко вода, колко гранули, колко динамизации.
Но и аз не смея да го препоръчвам, защото вече два пъти за остро състояние съм имала предписание за прием на сухи гранули за няколко дни  Confused

# 544
Моя позната посети Стойчев, пропуска да каже как да се разтварят лекарствата и да се приемат течни. Аз не бих посетила, не бих го и препоръчала.
Не е пропускал да ми даде указания как да разтворя лекарство, ако се налага повторен прием. Винаги обяснява колко вода, колко гранули, колко динамизации.
Но и аз не смея да го препоръчвам, защото вече два пъти за остро състояние съм имала предписание за прием на сухи гранули за няколко дни  Confused

Възможно е, просто на нея да е забравил да каже. Но по разказа й имаше и много честа смяна на лекарствата. Което разбира се е възможно, при бърза смяна на състоянието на пациента. Но определено при нея нямаше такова развитие. Което на мен ми говори, че има и нещо друго.

# 545
  • Русе
Една позната от Варна скоро заведе за първи път детето си на хомеопат. Не съм я питала коя е докторката, но разбрах, че е лекар и била светило. С месеци се чакало за час.
Като я питах как е доволни ли са, тя ми каза, че първата седмица 7 дена детето трябвало да взема по 3 гранули, 3 пъти на ден и след седмица на преглед. Казах и, че не е нормално 7 дена да взема сухи гранули, да пита, когато отиде на прегледа. На прегледа, когато я попитала, отговора бил, че при едни лекарството се дава в суха форма, при други в течна, зависело от състоянието и от оплакванията  ooooh! Втората седмица да вземат 2х3, а третата 1х3. Останах безмълвна.
Какви са тези хомеопати? Те не четат ли един Органон #Cussing out

# 546
  • Пловдив
Е,тези не го четат Mr. Green затова им викаме "боаронски хомеопати".
То не,че другите като четат прилагат четеното,ама това е друга тема.

# 547
Asya,  в един от прводите беше натъртена потенцията в скоби и исках да знам как е в оригинала. Четох още два превода на английски и там нямаше споменаване на конкретна потенция. Затова се зачудих дали конкретизира, но виждам, че има голям намек. Схванах защо са го написали.

# 548
Затова се зачудих дали конкретизира, но виждам, че има голям намек. Схванах защо са го написали.

според мен, hoch potenziert не се отнася към някоя определена потенция, а общо към хом. лекарства, които са потенцирани, сравнени с тези, които дава алопатията.
на няколко места Ханеман споменава Chinarinde (кората на незнам си кое дърво, от което се е извличал хинина), че потенциран (т.е. като ХЛ) помага много повече при определено заболяване, отколкото, когато се дава в алопатични дози при всяко вдигане на температура.
потвърждава го веднага след горния цитат с  in Wasser aufgelöst und in gehörig kleiner Gabe: нужната минимална доза.
в целия Органон има бележки под линия, които многократно напада алопатията с постоянното даване на лекарства в големи количества. затова и постоянно набляга на малките дози.

# 549
Asya,  прочети за потенциите. След това се върни и пак прочети афоризма. Ще разбереш какво казва. Hoch!!! potenziert!

След това трябва да изясниш кои са високи и кои ниски!

# 550
Цонна, чела съм.
най-високата потенция, с което е работил Ханеман, е С30.

поддържам мнението си. четеш ли бележките под линия?

# 551
Това е било до време. След това вдига тази забрана. Твое е шестото издание. В петото издание (1833) той премахва този лимит. Сега ще прочета още веднъж, но не разбирам како се опитваш да ми кажеш. Можеш ли да бъдеш по-конкретна.

Ще ти го напиша на английски, пък ти си го намери в бележката под черта на немски:

...However, during the last four to five years, all such difficulties have been fully lifted through the modifications I have made since then, resulting in my new, perfected procedure.

Каква е тази perfected procedure в това издание? Ако си отговориш на този въпрос, ще разбереш какво има предвид. Каква е разликата между пето и шесто издание?  Laughing

# 552
не става въпрос за забрана на високи потенции. става въпрос за друго:

когато четеш Ханеман, трябва винаги да го четеш с разбирането, че той е писал в съвсем друга епоха. Ханеман сам е произвеждал лекарствата си и представи си колко време, материал (шишенца и незнам си какво) и място би му отнело да има от всяко лекарство висока потенция.

затова Ханеман е търсил начин да създаде такова лекарство, което действа достатъчно дълбоко, за да може да лекува хронични болести, но да не е толкова трудоемко за създаване - все пак е давал и на пациентите си, нямало е аптеки да идат да си купят.

§246 се счита за основополагащ за LM и Q потенциите. това е perfected procedure - дълбоко действие на лекарството и в същото време по-къс път за "произвеждането" на лекарството и даването му в нужната минимална доза.
vervollkommtes Verfahren - доусъвършестван метод/процедура.

в края на живота си Ханеман прилага високи потенции - С200, но той си ги е произвеждал ръчно, макар по това време да е имало вече и машини за потенциране.
та, като четеш Ханеман, забрави другите, които са писали след него. защото те стъпват на него.

нали си чела история на медицината - тогава можеш добре да извикаш в съзнанието си теориите на лакарите по негово време. лекували са запек като са давали голямо количество олово на пациента, че оловото да натежи и да избута изпражненията... много ясно, че Ханеман ще говори за минимални дози, които не нанасят вреда (оловото е отровно, но като е потенцирано вече не е) Mr. Green

# 553
asya, объркването ти идва от моето нецитиране. Ханеман е забранявал да се работи с високи потенции и най-високата потенция е била 30С. Корсаков и още един хер, на кого не ми се търси името в момента работят с високи потенции, но Ханеман официално не е разрешавал да се прилагат в практика. По настояване на Херинг той вдига лимита на 30с.

Аз никъде не говоря, че той е забранявал ЛМ. Не знам защо си останала с такова впечатление. Няколко пъти ти прочетох поста.

Въпросите ми бяха реторични, но мерси, че си написала за какво иде реч.

# 554
  • Обетованата земя
Малко спам.   Blush
Скрит текст:
Цонна, снощи те сънувах в един сикотично-сифилитичен сън.  Mr. Green Беше ни взела няколко жени заложници и през неопределен период от време решаваше и убиваше произволно някоя, виждаше се само на сянката как я колиш  hahaha, беше страшно и непридвидимо, а аз чувствах страх и опасност, но още не ми беше дошъл реда.  Crazy По принцип не сънувам кошмари, може би съм повлияна от третата книга на Виджейкър, там пишеше за сънищата.  Но не знам защо точно ти беше в главната роля. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт