Перилни препарати и омекотители - 25

• 52 897
  • 742
  •   1
Отговори
# 360
И тук си прав, спор няма. Joy
Обаче сам знаеш, щом си бил в отдел за проучване и разработки, че хората ползващи горепосочените марки разсъждават така: „Прах „Х” не пере по-лошо от прах „Y”, освен това мирише много хубаво, целият ми балкон ухае. Защо да ползвам по-скъпия.” И шефът ти дава задача и ти разработваш продукт според предпочитанията на болшинството купувачи. А българката купува с носа си, както някой се беше изразил много правилно. Но имай предвид и това болшинството от българите какви заплати или пенсии взимат.

Затова тук вече 25 теми се мъчим да обясним защо е по-добре да се ползва по-скъп или да кажем подходящ прах, който освен че ще ти изпере дрехите, ще ги запази по-дълго време.

Последна редакция: ср, 15 окт 2014, 22:20 от Guess Who

# 361
С разсъжденията на потребителите се занимават маркетолозите, които са големи врагове на хора като мен. Аз се занимавах с принципната задача по разработването на следващото поколение ПАВ и полимери за суперкомпактни прахове, които ще имат минимално въздействие върху околната среда, както при производство, така и при пречистване на отпадните води.  Някои от нещата вече се използват, въпреки маркетолозите.

# 362
  • София
Включвам се с уточняващ въпрос - разбирам, че евтиният, или просто нискокачествен прах може да не се справя винаги идеално с всички замърсявания, да не се грижи за тъканите, но тук вече се говори за компромис с хигиената и здравето. Как да го разбирам по-конкретно? Че като пера с прах напр. от 4 лв. кг на 60 градуса по дрехите остават бактерии и пр. микроорганизми ли?  А като пера с прах за 8 евро килото на 30 градуса излизат като след дезинфекция?
Честно казано, опитвала съм и бг прахове на ниска цена, въпреки че основно ползвам "маркови" от Румъния и Сърбия. Които от своя страна също се дънят нерядко, съдейки по борбата ми това лято с петна от розови домати. Българските са зле, но чак компромис с хигиената?

# 363
А, аз мислех, че си се занимавал с разработка на прахове за пране. Щом си се занимавал с това, значи не си в България. Laughing Но така или иначе маркетингът казва на R&D как и към какво да развива дадения продукт/марка. В крайна сметка целта са продажбите.

# 364
Еv_e,

Компромис с хигиената, в широк смисъл, се прави по две причини:

1. Неподходящ перилен препарат.
2. Грешна парктика на изпиране, сушене и поддръжка на техниката, т.е. пералня и/или сушилня.

Оттам нататък могат да се коментират конкретни случаи: типове дрехи или друго (кърпи, покривки...), детски дрехи, материи, предназначение, цветове...,дълга тема. Какво по-точно те интересува, не е х Евро- у градуса.

Guess Who,
Не бях в България и все още не съм през някаква част от времето. С конкретното формулиране на праховете се занимават други колеги (formulators), които ги предават на технолозите за внедряване. На практика е екипна работа, но си има разделение.

ПП: И още нещо, за щастие маркетолозите нямат почти никакво влияние върху работата на R&D отделите.

Последна редакция: ср, 15 окт 2014, 22:55 от TAED

# 365
  • София
Еv_e,

Компромис с хигиената, в широк смисъл, се прави по две причини:

1. Неподходящ перилен препарат.
2. Грешна парктика на изпиране, сушене и поддръжка на техниката, т.е. пералня и/или сушилня.

Оттам нататък могат да се коментират конкретни случаи: типове дрехи или друго (кърпи, покривки...), детски дрехи, материи, предназначение, цветове...,дълга тема. Какво по-точно те интересува, не е х Евро- у градуса.
Интересува ме как да пера например детските дрехи. Не ги разделям по цветове, опитвам се да ги деля на бельо и връхни дрехи - такива, с които детето се въргаля по паркове, пясъчници и пр. гнус. Пера ги на 60 градуса, програма за памук. Имам нова пералня от една седмица и използвам някаква програма allergy care с пара, имам "медицинско изплакване" на 40 градуса, пере по 3 часа, пълна лудница. Суша в сушилня на програма памук, "за прибиране в гардероб, суши почти 3 часа. Ползвам от месеци прах Персил сензитив. Преди перях Тео бебе.
Честно казано, допреди да си купя сушилня преди година, изобщо не ми пукаше с какво точно пера. Просто поредната ужасно досадна домакинска работа.

# 366

Интересува ме как да пера например детските дрехи...

И се справяш много добре! Това с парата не ми е ясно, нямам такава пералня, но всичко останало си е съвсем на мястото, стига препаратът ти да не е течен.
Ако бих могъл да посъветвам:
Не използвай омекотител за детските дрехи или поне за тези, които са в директен котанкт с кожата.
В слънчеви дни и ако жилището позволява простирай навън, а не суши в сушилнята.
Глади с пара дрехите, които са в директен контакт с детската кожа.

# 367
Аз пера с Тема памук и съм доволна. Нямам сушилня.Пускам на половинка пране или по-точно програмите за вълна и ръчна пране на 30 и 40 градуса.Бързата програма 32 мин на 50градуса по-рядко . На 60градуса пера рядко и то само спално бельо и кърпи .Пера на 600 оборота  и пускам понякога допълнителна центруфуга 1000/ Моята пералня е модел Канди от преди близо 10г/.
 Никога не съм имала лоша миризма в нея ,затова като го чета ми е странно. Даже калгон не ползвам често.
 Като цяло не съм й роб това е машина ,като се счупи или ремонт или нова.
Сегашните модели са с доста голям капацитет на пране и размери и не дай боже да се счупи  ми е чудно дали все още има за 5кг пране.
 Рядко пускам пълна пералня.
  Омекотители не ползвам .
 Следя темата и ми е интересна. Преди време питах за течният препарат Бочко не помня да съм чела нещо за него.
 По -добър ли е от Тео бебе ?Нямам бебета в къщи -имам алергии . От други продукти на Бочко съм доволна.
 Винаги ли в бебешките препарати за пране съдаржат оптични избелители. Хем искам да е сензитив и да не уврежда цветните дрехи.

# 368
  • София
И аз още не разбирам как действа парата - чува се как някъде из пералнята водата клокочи  Laughing
Иначе откакто се пристрастих към темата и прането, ползвам само прахообразен препарат за всички дрехи и от време на време - по някоя капсула. Прах години с гел и старата пералня така се беше вмирисала, че никакви крути мерки не помогнаха напълно.
Омекотител за детските дрехи никота не бих ползвала (и за нашите гледам рядко да се отпускам).
Не суша навън вече, защото е много прашно. И не гладя  Naughty Едвам издържах детето да стане на два месеца, че да престана да гладя, ненавиждам го (гладенето, не детето  Twisted Evil)

Въпрос - в резултат на омирисаната стара пералня едни стари домашни памучни черни тениски продължиха да миришат на мухъл, когато правех опит да ги пера с гел/капсула. С прах обаче не миришеха. Какво е възможното обяснение? Ясно е, че са съсипани. Но защо миришат избирателно?

# 369

Въпрос - в резултат на омирисаната стара пералня едни стари домашни памучни черни тениски продължиха да миришат на мухъл, когато правех опит да ги пера с гел/капсула. С прах обаче не миришеха. Какво е възможното обяснение? Ясно е, че са съсипани. Но защо миришат избирателно?

Без да влизаме в химията, течните перилни  препарати създават по-добри условия за развъждането на тези гадини, които предизвикват лошата миризма. Ако искаш да им премахнеш миризмата ги изпери с прахообразен препарат за бяло пране на 60 градуса. От едно пране, надали цветът им ще се промени осезаемо, но миризмата най-вероятно ще изчезне.

ПП: Относно сушенето навън, 3-4 часа директна слънчева светлина през топлите месеци, дори и в градска атомсфера е за предпочитане, без да ги оставяш излишно дълго разбира се. Обръщала ли си внимание на миризмата след такова сушене? Навремето P&G се опитваха заедно с една от големите парфюмерийни фирми да я пресъздадат и вкарат в омекотител, не успяха  Laughing.

# 370
  • София
 Grinning не знаех, че е имало такива стремежи.
При мен за съжаление няма шанс за сушене на слънце - апартаментът е северен и районът наистина е ужасно прашен. Иначе съм наясно с ползите (и опасностите) на ултравиолетовата светлина.

Още един въпрос - как се изпират хигиенично дрехи на 40 градуса (с неустойчиви цветове или пък от нетолерантна материя)?

# 371
Не знам какво е "нетолеранта материя" Ако става въпрос за вълна и коприна, отговорът е изпират се толкова, колкото се изпират. Може да се играе и на лотария с местното химическо чистене, но там какво става вече никой не знае, освен лелката.

Що се отнася до памучни и смесени (памук/синтетика) цветни дрехи, изпирането на 40 градуса с прахообразен препарат за цветни дрехи е най-доброто, което може да се направи с оглед запазване на цветовете. Ако такива дрехи са връхни или са в контакт с нечувствителни части на тялото на възрастен, няма проблем. При всички случаи обаче, допълнителното изплакване повишава хигиената на изпиране, освен че отмива остатъците от битовата химия.

# 372
  • София
TAED, благодаря!
Лека вечер

# 373
  • Sredets/Burgas

ПП:  Обръщала ли си внимание на миризмата след такова сушене? Навремето P&G се опитваха заедно с една от големите парфюмерийни фирми да я пресъздадат и вкарат в омекотител, не успяха  Laughing.

Тази специфична миризма, ми е много добре позната,
но за съжаление момичетата, които са си от София,
трудно биха могли да разберат за какво говориш...
Всеки път, когато се върна в родния край се наслаждавам на прането си
и наистина миризмата на дрехите, не мога да сравнявам с тази, която постигам тук...
Тук въздухът е уникално мръсен...
Аз също се усетих след първата ми година в столицата, да спра да простирам дрехи навън...
Тоест простирам навън само лятото и то не винаги...
Затова си ползвам дезинфектант за пране...

# 374
Аз пък съм изключително доволна от сушилнята. Дрехите ухаят, убиват се микробите, повечето дрехи даже не се нуждаят от гладене, излизат пухкави! Имам я вече 10 г. и е чудо! За децата пестя, като не купувам много дрехи. Представете си какво е да имаш близнаци без сушилня зимата. Не суша само бельо, чорапи, потници и синтетични дрехи! Много сме доволни цялото семейство.

Общи условия

Активация на акаунт