ПЪРВИ клас - 2 тема

• 42 944
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
Чакай, че спя и не чета:
- на първия ред остава 1 празно (оцветява 2)
- на втория ред 0 празни (оцветява 3)
- на третия ред 1+0=1 празно (оцветява 2)

# 646
Жас, не се учудвам,че малкият е самороден талант - може и да спиш и да решаваш, ама аз май само спя.   bouquet

# 647
  • София
anitsa, разсмя ме сутрин.  Grinning Задачката наистина е интересна и ще я покажа на сина ми, да видим дали ще се сети. Обикновено чета условието, без да му помагам, да видим дали ще се справи и този път.  Hug

# 648
А, тази задачка си е подвеждаща, но елементарна. Има много по-завъртяни задачки, ето например една руска за 1 клас:

"Иван, Сергей и Митко са с фамилии Кравцов, Ласточкин и Жуков. Кой каква фамилия има, ако Митко и Жуков са братовчеди, Сергей и Ласточкин никога не играят в един и същи двор, а Митко и Сергей понякога  играят футбол заедно?"
https://iqsha.ru/uprazhneniya/7-let/logicheskie-zadachi-2/

Laughing

# 649
  • Варна
За храненето в училище и при нас не са розови нещата. Вчера учителката е казала "всички да си вземат филия с пастет" (от безплатните Twisted Evil). За моята изпълнителна, но вечно нещо недочула-недоразбрала девойка, това е прозвучало като "всички да си изядат филията с пастет". И тя чинно я изяла. "Ама, мамо, на вкус не беше толкова гадна, и като не мислех, че е пастет, успях да си я изям да не ми се сърди госпожата" ooooh! На обед "гаден таратор, млякото му не беше редовно Joy" и мусака. Мусаката била вкусна и всичко си изяла (като знаем с каква кайма е - дали да се радвам Rolling Eyes). Имало е грозде за десерт - поне засега това е хубаво, че за десерт почти винаги имат плод. Друг е въпроса, че ябълките не могат да ги гризкат, а гроздето било "с дебела кожа". Освен всичко това, имаше нарязана ябълка в кутията + парче домашна питка на кифлички. Всичко е изяла (сутринта и у дома е закусила!) и вечерта преди ХГ беше гладна - посика фурнети. Купих й 4 и ги изяде всичките! Накрая у дома - боб яхния с едно кюфтенце. И продължава да е 21 кг! Но не знам до кога ще е така при тези "хранения" в училище....
Жас, браво на момчето ти!  bouquet
За ученето - взели са вчера 5-цата, правили са диктовка - 15 "думички" от по 3 свързани букви а, о, ъ в различни комбинации. Справила се е добре - в смисъл вярно и навреме (за красота - може и по-добре, но пък се чете и не е излизала - стига ми). В момента е на тема решаване на кръстословици - има една книжка с детски такива с картинки. Реши сама да си измисля и е голямо "труд и творчество" в момента - на бюрото й има всичко - шаблони, цветни моливи, ножички и нарязани от списания картинки - пълен творчески хаос. Crazy Ще я оставя да твори до уикенда и после ще я подбера да прибира панаира, че така не се живее...

# 650
Някой знае ли, къде трябва да се оплача за безплатната закуска в училище?
Днес са дали пакетче солени бисквити. Най- малкото тези закуски за примерно 50-70ст. За толкова пари може да се вземе по банан, ябълка или дори баничка. Това си е кражба, и като данакоплатци, да не говорим за здравето на децата. После ще пищим "децата страдат от затлъстяване." Не че моичкият ги яде въпросът е принципен.

Като за начало може да разговаряш с Директорката на училището, тя е човекът, който сключва договор с фирмата - доставчик, тя се договаря какво да се дава за определената сума. Сумата е крайно недостатъчна / все пак има транспорт, понякога опаковка за даден плод, затова и 2 пъти в седмицата се дава някаква закуска, макар програмата да е за плод/ зеленчук/.

При нас се дава 3 пъти седмично плод / до момента: ябълка, круша, банан, грозде, морков/ и 2 пъти седмично закуска. Още преди сключване на договор с фирмата, директорката изкара списък с предложени 30 вида закуски и предложи всеки родител да напише на лист, кои закуски предпочита. Листовете се пускаха в урна, след това Училищното настоятелство, в което членуват родители прегледа предложенията и закуските , които събраха най- много гласове са: пакетче детски солети без сол, геврек със сусам, опаковка от 50 гр. кисело мляко. Намирам това за добър вариант, в пъти по- добър от баница с течаща съмнителна мазнина или тутманик, приличащ на недоизпечено нищо от нискокачествено брашно.

Поради това, че в момента му падат зъбките синът ми не може да хапва плодовете, ако не са нарязани, носи ги в къщи , затова имам наблюдение за тях - средна големина, " ненатъртени" при транспорт, гроздето беше без семки в индивидуално пликче, измито, морковът също измит , в пликче.
За сега нещата стоят така, доволна съм, но ни обясниха, че при промяна цената на тока, стоките също поскъпват, а сумата, определена за закуски не се променя, затова може да настъпят промени, за които ще бъдем уведомени.
Извинявам се за дългото обяснение, но може да съм от полза за някой! Търсете родители от Училищното настоятелство, които да представят ваши предложения за по- добър вариант!

Раничката приготвяме двамата- аз чета програмата, той подготвя учебници, тетрадки, слага си ги в папката и после в раницата. Наблюдавам от страни и при пропуск се намесвам.

Благодаря, че споделихте за пъзелите, бях ги забравила, от доста време не сме редили с детето, а и не съм купувала. Ето, че сега освен книжка за Деня на будителите имам идея и за пъзел! Hug

# 651
Здравейте!
Задачката наистина е интересна - и аз ще я кажа на сина ми.  Hug
Не разбрах какъв е проблема с рисунката на скелет  Thinking
Не, че има проблем със скелета - затова бях писала, че и аз не знам защо така инстинктивно реагирах в началото... Ама и той беше сложил рисунката легната върху рафта с книгите (в края, който още не е зает от книги). Вчера поправихме нещата - сложихме я в джоб - да не се праши и я застопорихме да не пада на другия рафт между две играчки.  Crazy
Жасмин най-важно е да мисли логично детето, дори и в бързината да допусне грешка (при смятането например), по-важно е самия метод да му е верен.  Peace
Като ви чета за безплатните закуски, май да се радвам, че конкурса за набиране на кандидати за доставката на такива в нашето училище, още не е свършил.  Thinking
Раницата сам си я приготвя. Аз само следя дали си прибира всички видове помагала в правилните папки.  Rolling Eyes

# 652
При нас храната е много хубава и малкият яде много, та аз хич не се радвам, но се надявам с 2 пъти седмично плуване и 2 пъти футбол да компенсираме това.
На обяд яде супа, второ, салата и десерт + хляб, къде го побира това, не знам! Кака му (те са в едно и също ЧУ) казва, че при порциите там тя никога не може да изяде толкова храна. Имат и плод в 10 ч., както и тестени закуски в 16 - нашият си изяжда всичко.
Но в детската градина много лошо ги научиха - който не си изяде всичко, не става от масата.  ooooh!
И не мога, и не мога да го отуча от този вреден навик!

Ние раници не приготвяме, всичко им стои в училище, там учат и пишат, само за уикенда носят домашни на разпечатени листове и това е.

# 653
  • София
baksisa, във вашето училище има прозрачност, при нас няма и не знам дали ще има.  Thinking
Всичко звучи наистина много добре при вас, за което се радвам.  Hug

# 654
  • sf
А тия пъзели като ги редите , после така ли си седят или прибирате и някой ден пак редите?
Аз никога не съм обичала пъзели, нарвите ме хващат, даже бебешките от 6-8 части едва изтрайвах  hahaha
И моят много яде, добре си хапва  Rolling Eyes Храната в стола му харесва, казва,че е вкусно. Редовно имат риба, от което съм много доволна.
Раницата аз му я оправям  Rolling Eyes Вчера видях,че му няма тетрадката по Роден край ,но пък в него беше тази на София  Joy Днес ще видя дали е оправил нещата.

# 655
  • Перник
Ние подреждаме раницата заедно - аз чета програмата, Калоян ми подава учебниците, аз ги подреждам. Днес обаче не съм много сигурна дали му сложих учебника по изобразително изкуство  ooooh!

По повод храната - "мамо, лавката в училището е за деца, а не за големи, затова продават само сладки неща, защото децата обичат сладко" - това е снощното изявление на Калоян. Той все още отказва да яде в стола - давали гнусни неща. Редува домашен сандвич и пица от лавката. Тези дни си носи и миникозуначе от вкъщи и банан - за разлика от ябълките, го изяжда.
С татуировки ходи цяло лято - дракони, черепи. Даже и аз носих покрай него. Харесвам, но нямам истинска татуировка, правила съм си с къна, при което мъжът ми мрънка, че давам лош пример на детето...
И ние обичаме пъзели, но Калоян реди все по-рядко, когато е с баба си. На мен за съжаление не ми остава време  Sad

# 656
  • Sofia
"Иван, Сергей и Митко са с фамилии Кравцов, Ласточкин и Жуков. Кой каква фамилия има, ако Митко и Жуков са братовчеди, Сергей и Ласточкин никога не играят в един и същи двор, а Митко и Сергей понякога  играят футбол заедно?"
Определно е за по- можещи деца.
Отговор - Иван Ласточкин, Сергей Жуков, Митко Кравцов. Crazy
И аз от тях - по-можещите първолаци, макар не винаги.  Joy  И онази горната я сметнах де.  Laughing

Гушкан сама си приготвя раницата, слага домашните, които е писала и играчка. Програмата си я чете информативно само, нали всичко е в у-щето. Сама си е в стаята, после ми показва какво е сложила.  На сутринта добаяваме водата и кутията с храна.

Пъзелите не ги лепим у нас. Не ми харесват за картини - откроявайки се парченцата. Обичам след време пак да си ги редя.  Нареденият стои 2-3 дни и прибирам.  Време намирам, не ги редя на акорд, когато мога.  Grinning

Благодаря, че споделихте за пъзелите, бях ги забравила, от доста време не сме редили с детето, а и не съм купувала. Ето, че сега освен книжка за Деня на будителите имам идея и за пъзел! Hug
Радвам се, че съм ти била от полза!  Grinning  При нас такъв ще е подаръка - книжки ("Мадикен"  съм решила за сега, другите - 1-2 ги мисля още) и пъзел.  Grinning

# 657
За раницата, аз я подреждам основно, тя после все не си е намерила нещо. Simple Smile
Мрънка, че иска обикновена раница, защо съм и купила тази. Simple Smile Тежка и е определено, а училището е на 10мин. от нас.
От вчера са им връчили още един сборник по Математика, така пишат в 4неща общо.

Госпожата вчера и казала да се упражнява по математика в къщи. И миналата седмица сподели, че се бавела на някои задачи (явно другите ги решават светкавично).
В къщи пише домашното без проблем, да се замисли за не повече от 5-10сек. на някоя задача (основно с празното квадратче по средата).
Не знам в училище какво прави и защо се бави. Когато решаваме задачите в нас проблем не виждам.

За храната, закуските в 3дни са тестени (разни кифли и др. подобни), другите 2 са плод.
На стол не ходи, защото я взимам на обяд.

# 658
  • sf
Щях да ви разказвам- купувам му понякога от билетите на Нац.лотария,че много обича да изтрива. И вчера спечели 4лв  hahaha ама беше такава радост, сякаш са 4 млн.
И звъни на кака си и казва " Спечелихме, спечелихме от лотарията" и тя иху, аху и той допълва - 4лв  hahaha hahaha ама толкова съм се смяла. Викам му, с печалбата ще купя други два билета. Не можело, той щял да си ги похарчи  ooooh!

# 659
Морена, ето друга задачка тогава, довечера ще питам децата дали ще се сетят:

"Двама приятели влизат в една градина и отиват до едно ябълково дърво. Гледат към дървото - на него има ябълки. Гледат към земята - там няма ябълки. Двамата друсат ябълковото дърво, после пак гледат към дървото - там няма ябълки, гледат към земята - там също няма ябълки. Колко са били ябълките на дървото?"

Общи условия

Активация на акаунт