ПЪРВИ клас - 2 тема

• 42 530
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
  • sf
 Whistling гениална диктовка

# 706
Ето за състезането по рисуване - има и други Simple Smile
http://sbnu.org/tests.php

# 707
  • Sofia
Благодаря, Дъждец, marina_vladi! Simple Smile
Марина, тя не е останала без сладко, но яде плодова захар - плодове. Фурми много обича.
 Сушени ябълки и смокини (домашно производство). Нещо от тези винаги се намира. Райска ябълка също (много е полезна) обича много.

Нашите днес правили първа диктовка - букви А и а, Ъ и ъ и О и о. Класната ги похвали, че са се справили много добре.
По математика са взели цифра 5.
По БЕЛ - буква У.

# 708
  • София
Състезанията на СБНУ са лесни, провеждат се в позната им среда и е хубаво да участват. Разбира се, таксата от 6лв си стои, но не е нещо фрапантно.

Моето диване влезе в час, пък и госпожицата се поокопити. Така и не успявам да говоря с нея, таткото не можел да изложи моите виждания, аз да съм си говорела ooooh! Това не ми попречи да отнеса въпроса до нейна колежка, която е абсолютен стожер на правдата Mr. Green
 Туй ми отроче пише прекрасно Shocked Ама прекрасно ви казвам! Каката третокласничка пише потресаващо, че и двойка ми сервира по математика Tired
 Малките вчера са ги водили в Природонаучния музей, беше много впечатлен, още разказва.
Там го бях замислила за неделя, все отлагах, защото Борис има проблем с мъртвите твари. Даже пилето в чинията пита дали е застреляно. Е, сега два дни обяснявам кое е застреляно, къде са им очите, карантията ooooh! , но въпреки всичко е научил много неща и разказва с патос.

Та сега, къде да ги водя в неделя? newsm78

# 709
  • Варна
Нас за състезание още не са ни викали Simple Smile Но ако кажат - ще я пратя. Сутринта й казах, че има състезания по всичко, което учат, дори по рисуване и тя веднага реши, че ще участва Simple Smile Обясних за пореден път, че състезанието е със самия теб - да си покажеш колко си научил и е вид тренировка да не се стряскаш когато ти предстои изпит.
Горджъс, браво на детето! Трябва да има и тетрадки за пример! Снощи като проверявах тетрадките пак ми стана мъчно, че не се е старала и едни криви-леви букви се блещят от редовете... И както си гледам, забелязвам, че на единия ред вместо О-а, е написала О-о (свързаните дето са). Показвам й го, тя се плесва по челото и грабва тетрадката и един молив, мята я на коляното и си дописа липсващите ченгели Shocked Въобще не се и замисли да иде на маса, на бюро - тряс-прас и е готова, че и доволна от себе си Rolling Eyes От една страна се радвам на бързо взетото и изпълнено решение (че по принцип е мотка), от друга - бива ли такова отношение към домашните...
МММ, нали затова сме тук - да си помагаме и изслушваме. Понякога дори само като споделиш и ти олеква  Hug По въпроса с храненето - вчера се замислих - ами това си е възпитателно - предлага се на децата нездравословна храна в училище и здравословна от вкъщи. Кое да избере?! Хубаво е да се учат да правят избор. Нали не са длъжни да ядат вафлите от училище? Тренираме и воля и взимането на правилен избор.  Peace
Добри, и Маша първия препис беше го кръстила диктовка. Защото било от "сборника за диктовки, сборник за преписи нямаме!"

# 710
Има такива упражнения с преписване. Че го е нарекло диктовка детето, не значи че е. То и големите диктовки дето могат да се правят с четири гласни. Чакайте да включат и съгласните.  Grinning
Аз гледах Коледното състезние ии си промених мнението. Ще го заведа да участва пък колкото може. Не са му чужди тези задачи.

# 711
И ние вече посвикнахме , както се казва..При нас децата са плътно заети и нямаме никакво време да правим нищо допълнително.До обяд учат ,после обядваме (нося й домашно приготвена храна в стола ),като гледам да е все готвено същия ден + десерт някакъв.Шоколад не ядем ,както и нищо кафяво ,така че наблягаме на плодове или бисквитена торта или нещо друго.Всяка сутрин закусва преди училище в къщи (нещо малко-филийка с масло и мед или нещо със сиренце ) ,а после в голямото хапва или геврек или топла закуска ,която съм й взела сутринта на отиване.
МОето детет е от трудните с храната ,но за сега , от как тръгнахме на училище ,като че ли по-добре от преди (пу-пу да не чуе дявол Crazy)
Та ,след като обядва почиват (обикновенно играят на двора на училището ) и ,след това СИп или пияно я взима госпожата(занимават се персоналнос  всяко дете) И после занималня от 14.00-16.00 ч. След занималнята е  на хокей , та ни е плътно зает целия ден.Вечер е доста изморена и чесно казано не я карам да прави нищо.Събота и неделя работим до обяд (домашни или нещо ,което трябва там да се тренира) и после на вън я водя да хапва и разходки.
В общи линий е една въртележка ,която ни е завъртяла от 15.09  Laughing
Относно математиката е добре според мен ,но сега трябва да се научи да вижда някой неща ,като например дали е от пред равното или отзад на задачата ,че е едно и също..ей такива нещица ,които вашите сигурно отдавана умеят BlushПо БГ сме зле със звуковите модели ,когато не е написана думата .Трудно й е ,особено като е дълга дума.Иначе гласни -съгласни ,няма грижи..
На няколко пъти понастиваше ,но пък бързо преудолявахме , та много се надявам да не боледува често..Като цяло и харесва на училище и свиква с някой елементарни неща, с които преди изобщо не можеше да се оправи ,като например шкафовете - папките , бои и други принадлежности там да прибира и вади и т  н .Всеки ден носи вода ,която другите и изпиваха (повечето не носят ,щото имало чешма Crazy Crazy) ,но сега вече твърдо се научи ,че шишето(купувам от метро горна баня 300мл много са удобни шишенцата), та че шишето не се дава на никой ,защото се пренасят болести .Пие,после хвърля и така.. CrazyДълго пак стана..

# 712
  • София
Dive натам вървят нещата. Да превърнеш всеки дефект в ефект.
Прочетох наредбата и тези неща, които им дават не са с високо съдържание на захар, така че явно са си наред погледнато от законова гледна точка.
Освен да насърча предприемаческата дейност, да ги продава, щом не ги яде. Simple Smile

Вчера са подарили букварче от Общината със забележителностите на София.

# 713
Здравейте и от мен! Моята първокласничка все още се затруднява със звуковите модели на думата , когато тя не е изписана с букви. Аз определено се затруднявам да и го обясня след като все още не знае да чете.
С храната, Лили си носи от вкъщи за закуска , а на обяд обядва в къщи и после на занималня. Така поне съм сигурна , че хапва нещо здравословно, а не сладките неща от училище, за които трябва да се реди и на опашка и междучасието вече свършило.

# 714
  • Варна
Като споменахте звуковите модели, та да питам - имате ли такива упражнения, в които хем да направят модел на думата от картинката, хем да запишат в квадратчето изучените букви? Снощи като разглеждах домашното се натъкнах на забележка от госпожата, написана с червено и ръкописно: "Трябваше да се запишат гласните букви, а не изучените звукове!" Трябваше ми време да асимилирам, а детето стоеше виновно пред мен и очакваше да се скарам за "забележката", защото не успяла сама да я прочете... Оказа се, че примерно в думата "пате", Маша е написала и буквата а и буквата е в червено оцветените квадратчета. Обаче в условието пише: направете звуков анализ и запишете познатите букви. Е, като познава буквата "е", ама не са я учили още, това сега грешка за забелжка ли е? Успокоих я, че госпожата просто е отбелязала, че е трябвало от изучените само да се пишат, а не тези, които знае, но у нея сякаш остана едно неприятно чувство, че кой знае каква грешка е направила....

# 715
При положение, че около половината деца могат да четат и пишат, е абсурдно да се коригират и поправят, когато са написали всички букви.

# 716
Dive, при нас е забранена храна от вкъщи.

Нямаме такива звукови модели само с изучените звукове.

При вас програмата променя ли се все още? Ние почти всеки ден имаме някаква промяна и се чудя докога.

# 717
Във вторник мина нашата екскурзия, първата организирана екскурзия за сина ми, до сега не е пътувал с автобус и група деца, от ДГ не бяха ги водили никъде.
За мен беше адски притеснително / на дълъг път със завои повръща/, усещах и голямото вълнение на Ангел.
За щастие всичко мина идеално. Силно е впечатлен от авиационния музей, вече 2 дена разказва за самолетите от втората световна война, за Юрий Гагарин и за костюма на Георги Иванов. После бяха до Араповския манастир и за финал- пикник, е това вече му е донесло голяма емоция.

По отношение на храната, моят е капризен, но от както почна училище, дали от многото нови емоции, дали повлиян от децата хапва повече и се съгласява да опитва храни, които до сега категорично отказваше. Преди 4 седмици за първи път опита маслини, и сега хапва по 1-2 през ден- два, а вчера за първи път реши, че е готов да опита спагети, които определено му харесаха.

Морена, подсещаш ме за сушените плодове- и аз давам фурми, също и сушени кайсии / бях ги забравила, давам предимно през зимния период/ , даваш ми добра идея със сушени ябълки и смокини!

Вчера и Ангел са правили диктовка / ъ, А, Ъ, о, а , А, Ъ, ъ, О /- има Отлично, но това си е по- скоро за стимул, а не толкова показател, все пак са само 3 гласни букви, ще видим по- нататък като вземат съгласните. За сега пише старателно и красиво. Със звуковите, сричковите и графичните  модели за сега няма проблем, със задачите по математика се справя.

# 718
Хелоу
Горджъс, сина ти пита за карантията, а моята вчера с невероятен патос ми разказа за Втората световна война, за атомната бомба, за лъчевата болест и как хората измрели, а децата били в болница. И защо мислите им разказали всичко това? За да им кажат, че децата в болницата, за да се разнообразяват, правили оригами. Като тези, които правили нашите деца в часа по Домашен бит и техника  ooooh! ooooh!
Dive, на това упражнение също дъщеря ми е написала всички гласни, тъй като ги познава, а не само тези, които са взели. Аз пък изобщо не видях условие на задачката. Г-жата не й е казала нищо.

Вчера ходих до Хеликон и реших да й взема някой и друг сборник да се упражняваме и вкъщи. Тя пък все, че много се зарадва, което искрено ме учуди.
Смеете ми се вие, че изхранвам зетя, ама моята така се е заплеснала по него, че чак се притеснявам. И въртя едни кифлички и бисквити, та пушек се вдига...

# 719
  • София
При положение, че около половината деца могат да четат и пишат, е абсурдно да се коригират и поправят, когато са написали всички букви.

+1, както се казва.

Хелоу
Смеете ми се вие, че изхранвам зетя, ама моята така се е заплеснала по него, че чак се притеснявам. И въртя едни кифлички и бисквити, та пушек се вдига...

Е, че ти си тъща за чудо и приказ  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Сушените кайсии ги обработват с химикали, за да са така красиво оранжеви. Търсете натурално сушени такива, те са тъмно кафеви, но пък вкусни. Аз съм вземала от будките за сушени плодове и ядки.

Общи условия

Активация на акаунт