ПЪРВИ клас - 2 тема

• 43 000
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
  • София
И ние сме така с вирусите,миналата седмица бяхме с  вируса с гърло и хрема, отидохме за един ден  на училище и от вечерта болки в ухото и кашлица , а на другият ден повръщане с температура. Докторката каза ,че  в момента върлуват двата вируса и за наш лош късмет сме ги пипнали и двата. Та сега ще си седим втора седмица в къщи с антибиотик.

# 316
  • София
Небивалиците на Д. Бисет и аз я набелязах - много положителни отзиви изчетох. Да си призная не съм я чела. Та ще я набавям скоро.
Според мен краснописът и изобщо писането няма как да отпаднат, защото все пак децата в училище ще пишат до 12 клас. Няма как да не се изисква. Още повече на никой не му е приятно да чете грозен почерк.
Аз пък пиша ръкописно и не смятам, че повечето хора пишат печатно. Друг е въпроса колко си развалих краснописа в университета с бързане на записване на лекции.

# 317
  • Sofia
Ето да прочетете "Вулкан от сладолед" на любимият ни Радой Киров.   bouquet

Home raider, "Гимнастика за опашката" на Григорий Остер (също любим автор) е от същия тип, аз съм се смяла повече от детето на нея.  Laughing  Има и филмче, на руски. 
От автора и "Котенцето Джав" имаме и е много хубава, както и филмчето.
И един блог (който често ползвам) за Гимнастика за опашката и Г. Остер.

# 318

Благодарности на Светлето,за сайта с упражнителните листове на буквите! Hug   Моето слънчице пише с лява ръчичка и няма как да и я хвана за помощ при изписването.Изпринтвах и тези модели и тя самичка си се упражнява.Забавни са и "видео-уроците" за изписване на ръкописните буквички Grinning

Оттук   http://abv.lamez.org/

# 319
St. Dobri, за 33-то мога да споделя само личен опит като възпитаник на училището, но за гимназията. Доволна съм  Peace
За краснописа и аз мисля, че не е жизненоважен, обаче четливото писане е много важно. Преди няколко месеца ми помогна много на интервю за работа, когато ми връчиха лист и молив, за да решавам казуси...

# 320
Бързо оздравяване на болните дечица! Наистина вирусите се преплитат!

Миналата седмица и Ангел беше със сериозна хрема, която се наложи 5 дена да лекуваме с антибиотични капки, и тъй като е с хронично синузитно състояние и всяка година по това време има проблеми , то от днес е и на нагревки за 10 дена. Дано се разминем само с това.

Учебниците са ни на " Булвест", та в тази връзка искам да попитам : закупувахте ли помагало по Роден край? При нас само по БЕ и Математика са помагалата, но вчера по самоинициатива купих и по Роден край- хареса ми как са представени уроците в това помагало и Ангел с желание работи в него по самоинициатива.

# 321
  • Перник
Нашите учебници са на "Булвест". Събирахме пари за помагала по български, час на класа и английски, доколкото помня, но още не съм ги видяла, защото ОЩЕ имало родители, които не са платили  Rolling Eyes Утре имаме родителска среща, надявам се да се изяснят нещата. Имаме 3 часа физическо седмично, английски - СИП и ЗИП.

# 322
  • Русе
Аз пък да попитам доколко е важно правилно да се държи химикала. Моята категорично отказва да го хване правилно. Казва, че не и е удобно и отново си го хваща по средата между показалеца и средният пръст. Пише сравнително хубаво и бързо, държейки така химикала, но все и правя забележка да го хване, както трябва, а тя категорично отказва. Още в детската градина госпожата и аз и правехме забележка и тя отказваше. Смятах, че в първи клас ще започне да го държи правилно, но тя не.
И другото което е, направо ме изумявате с тези големи домашни. Ние имаме в 2-3 тетрадки по половин страница, което е 6-7 редчета. Обикновено ги написват на занималнята. Няма желание да пише вкъщи, изобщо не може да се съсредоточи повече от 10 минути да стои и да пише. Иначе оцветява и рисува по повече от час.

# 323
Привет.

Бързо оздравяване на болничките.

# 324
Аз съм виждала и възрастни, които държат химикала по този начин. Нямам представа дали това би имало някакво отражение по-нататък. Ако детето се справя, може би не е фатално.

Бързо оздравяване на болничките!

Морена, благодаря за идеите за книжките. Ние имаме и 4те от поредицата със стихчета и песни. Щерката много ги харесваше като по-малка.

Интересно,ч е тя приказки не обича толкова много, колкото романи и по-дълги истории. Имаме разни класически приказки от мое време, но винаги по моя инициатива сме ги чели и после не е проявявала никакъв интерес. На Ерих Кестнер два пъти прочетохме Двойната Лотхен. Много се хареса също.

# 325
Здравейте!
Бързо оздравяване на болните.  Hug
Нашите домашни за почивните дни си бяха съвсем нормални - каквито са и през седмицата - 6-7 реда с ченгелчета по БЕЛ и 2 задачи по математика. Написа си ги още в Петък и 3 дни - игра и почивка.  Laughing
Матей добре държи молива/химикала (от днес започват с химикал - буквите), но толкова стиска, че след ред писане са му червени пръстите. Добре, че му режа по-често ноктите, иначе...  Rolling Eyes А, за натискането - нямам думи. Почти всеки лист е пробит.  ooooh! Приказвам, приказвам, ама... Не знам как ще решим този проблем, особено сега като започнат с химикал.  Thinking
Ние всяка вечер четем приказки - имам поне 30 книжки останали от мен - български приказки, басни, индийски приказки.
Иначе има 3-ти час Физическо, който се разбрахме с госпожата да не вземат през срока, а да ги заведат някъде - музей, театър, изложба, разходка.
В нашето училище има три паралелки - с усилено изучаване на английски, математика и информатика и рисуване. Съответно първата паралелка имат английски (останалите от 2-ри клас), втората (където е Матей) - имат информатика и един час математика повече (останалите - пак от 2-ри клас), а третата - имат повече рисуване. Родителите избират сами направлението на децата си.  Peace

# 326
  • Перник
И Калоян стиска, натиска, как не е счупил химикала, не знам  Laughing Стараят се децата. Колкото и да обяснявам, че с по-малко усилие се пише по-добре, не ми вярва.

# 327
  • ГОре на черешата...
Правилното позициониране на молив/химикал е важно за НЕумората на ръката при писане. При неправилен захват могат да се използват помощни средства/тренажори/от този тип - силиконова "рибка" - има както за дясна, така и за лява ръка:

Или специални химикалки, които има специални "легла" за пръстите

# 328
  • София
За мен също е важно да се научи да държи правилно молив (химикал).
При неправилен захват могат да болят както пръстите, така и цялата ръка.
При дълго писане има случаи на мазоли по пръстите и т.н., но правилния захват не става от раз при някой деца и за това полекинко е добре да свикват. Тук е важно да има и подкрепата на училетя.

# 329
  • ГОре на черешата...
На първо време едно упражнение - вземете топка памук/намачкана салфетка и накарайте детето докато пише да я държи с безимения пръст и кутрето към дланта - по този начин неволно ще държи молива само с трите пръста, така както е правилно/дано обясних като хората  ooooh!/

Общи условия

Активация на акаунт