ПЪРВИ клас - 2 тема

• 42 994
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
Хайде и ние сме сред болните.Първо болки в гърлото после кашлица и днес хрема. Искаше днес да ходи на училище. Ще я видя и утре как ще е и за вдругиден ще решавам.
Утре имаме родителска среща. Още няма помагала при нас.
Молива го хваща хубаво.

# 346
  • В светлината на слънцето
Привет момичета. Добре се завърнахме ние, но някои сме болни, ама много болни. Малките пак минаха метър - да чукна на дърво, но аз и майка ми сме цъфнали и вързали. Tired Много гаден вирус. В този ред на мисли и като гледам останалите болни редици, бързо оздравяване на всички болнички. Praynig Hug
Във ФБ видях чудни краснописи. Прекрасно пишат децата, благородно завидях. Hug На моя няма да показвам нищо, защото както знаете ние не сме по красивите писания - бърза, бърза... страшна работа. Но продължава да пише всичко с голямо желание. Да можеше да е една идея поне по-бавно и старателно,  щеше да е супер, ама няма пълно щастие. Ох, оставям ви и отивам да ближа рани и да страдам тихо и вирусно. Tired

# 347
  • София
Моят синковец трябва да работи за концентрация. Confused
Момичета, давайте идеи - супер интерес има към малко неща, останалото го неглижира или бързо му омръзва /самостоятелна работа/
В интерес на истината, аз успявам да му задържа интереса за дълго време в много насоки. Само не обича да слуша като чета, започва да репликира, доразказва, доизмисля..... Simple Smile
Как, аджеба да го накарам да е концентриран в час? Мазоли ми излязоха на езика. Tired
Разговарях с госпожата, каза че когато е до него е уверен и съсредоточен в заниманията, но щом го остави сам започва да блуждае....

# 348
  • В офиса
...За леворъките следя с интерес, защото 2годишното ми е левичарче.

Рано ви е още за това определение - в тази възраст децата все още "опитват" коя ръка им е удобна. За леворъкост се говори след 3-3,5 годишна възраст, когато се приема, че изборът на водеща ръка е окончателен.
И аз го четох това, но като нямам опит с левичари.  Т.е. да разбирам ли че точно това е възрастта, в която да напомням и да настоявам да развива дясната си ръка? На нея от бебе водеща й е лявата - с нея посягаше и хващаше дрънкалките, а сега рисува, играе на таблета и яде с лявата. Ако й кажа да смени, го прави за секунди и пак връща. Не че ми пречи леворъчието, но определено създава проблеми при редица дейности - ако иска да стане войник, пушка за лява ръка ли ще й дадат  Rolling Eyes

Бързо оздравяване на всички болни! През нашето семейство мина една хрема и дано да остане само това.

И вкъщи имаме картите и книжката за умножението, както и "Приказката". Много са хубави. Изобщо издателство Точица подхожда с много мисъл към децата.

# 349
Моят синковец трябва да работи за концентрация. Confused
Момичета, давайте идеи - супер интерес има към малко неща, останалото го неглижира или бързо му омръзва /самостоятелна работа/
В интерес на истината, аз успявам да му задържа интереса за дълго време в много насоки. Само не обича да слуша като чета, започва да репликира, доразказва, доизмисля..... Simple Smile
Как, аджеба да го накарам да е концентриран в час? Мазоли ми излязоха на езика. Tired
Разговарях с госпожата, каза че когато е до него е уверен и съсредоточен в заниманията, но щом го остави сам започва да блуждае....

Ами не знам, но моя третокласник на моменти е като твоя. За да е концентриран ,трябва нещото където го слуша да му е интересно. Иначе е мисия невъзможна и блее през прозореца.
Три години вече обяснявам ,че може 75% от урока да го научава в час, ако слуша. Ама кой ли ме слуша. Laughing Най-досадни са му часовете по БЕЛ.За него това съществително ,прилагателно и т.н. са напълно ненужни неща за учене. Голяма борба е у нас. Whistling

# 350
  • у дома

И аз го четох това, но като нямам опит с левичари.  Т.е. да разбирам ли че точно това е възрастта, в която да напомням и да настоявам да развива дясната си ръка? На нея от бебе водеща й е лявата - с нея посягаше и хващаше дрънкалките, а сега рисува, играе на таблета и яде с лявата. Ако й кажа да смени, го прави за секунди и пак връща. Не че ми пречи леворъчието, но определено създава проблеми при редица дейности - ако иска да стане войник, пушка за лява ръка ли ще й дадат  Rolling Eyes

И двете ми деца са левичари,иначе от фамилията ни няма никой левичар...Големият е просто безнадежден случай-даже и мишката на компа си я прехвърля в лявата ръка,опитвала съм да го стимулирам да развие поне малко и дясната ръка-просто не може и това е.Докато малкият може и с лявата и с дясната,просто му е по-удобно с лявата-като малък му напомнях да използва дясната,правеше го и след минути пак с лявата-така че и да напомняш,ако си е заложено в детето според мен ще си пише и обслужва с лявата ръка...Обаче е хубаво да се развие до някаква степен и дясната ръка .  Преди 3-4 години малкият си счупи лявата ръка и беше 60 дни в гипс-хранеше се с дясната и то доста добре,но в момента,в който му свалиха гипса си започна пак с лявата-казва,че му е по-удобно и съм сигурна,че го прави машинално,просто,защото наистина му е водеща ръка.

# 351
  • София
Не че ми пречи леворъчието, но определено създава проблеми при редица дейности - ако иска да стане войник, пушка за лява ръка ли ще й дадат  Rolling Eyes
Недей да забравяш обаче, че левичарите са много по-сръчни от десничарите именно поради това, че светът до голяма степен е предназначен за десничари и това просто им налага да използват и дясната си ръка. Докато десничарите нямат никаква причина да развиват умения с лявата си ръка.
Аз съм заклет левичар, като по разбираеми причини използвам ножица и компютърна мишка с дясната си ръка. (под заклет имам предвид, че никога не съм карана да пиша с дясната). Едното от моите момчета също е левичар.
В тази връзка мисля, че не е необходимо да се купуват линии, острилки и т. н. инструменти за левичари. Да знаете моят левичар как остри моливи с обикновена острилка - машина е.

Леворъчието е огромен плюс - най-вече за сръчността, а не минус и то трябва да се развива, а не десноръчието - то ще си се развие от самосебе си.  Peace

# 352
Аз имам приятелка, която пише еднакво добре и с двете ръце. В гимназията това беше голям плюс, защото като се измореше едната и започваше с другата  Grinning Като малка са се опитвали да я направят десничарка в училище и от там се е научила да пише с дясната ръка. Все пак родителите са били достатъчно умни вкъщи да я оставят да развива водещата ръка и така се е научила да пише и ползва лявата.

# 353
  • София

Леворъчието е огромен плюс - най-вече за сръчността, а не минус и то трябва да се развива, а не десноръчието - то ще си се развие от самосебе си.  Peace

Абсолютно подкрепям. Много се кефя на левичари. Аз не мога почти нищо да правя с лявата ръка (май само да се лакирам с нея Rolling Eyes). Мъжът ми и майка му могат и с двете ръце да работят, да режат с нож, да пишат и определено като ги гледам им е доста добре Simple Smile Аз не бих настискала насила децата си да действат с дясната ръка, както има дойде отвътре, така. Синът ми си е десничар, да видим девойката Simple Smile

# 354
Здравейте!
Първо да ви се оплача. Вчера ММ отива да вземе Матей от училище (малката има запушен нос и не смеем да излезем) - 11,45 часа и госпожата започва да му се кара, че е закъснял. Имала била друг час, щяла да закъснее, тъкмо мислела да води Матей с нея в другия час. Тази госпожа преподава по инф. технологии. По-късно през деня класната написа в групата, цитирам: "Г-жа ..., учител по инф. технологии на втора група, ме помоли да ви предам да ги посрещате навреме, защото има 5 минути, за да влезе в следващия час 11.45-11.50ч. Днес се е чудила дали да вземе детето в следващия клас.".  Shocked
Направо се изумих. Останах втрещена. Първо - официално часът по инф. технологии свършва в 11,45 часа. Второ - ММ е бил там точно в 11,45 часа. Какво съм виновна, че не са си направили програмата както трябва. Освен това часът е свършил по-рано, т.е. не е бил 35 минути, колкото трябва да бъде. И как ще го води с нея? Къде ще го търсим после? При положение, че на РС стана въпрос, че ако родителите закъснеят повече от 10 минути (до тогава класната е с тях) - децата остават при охраната. На всичкото отгоре сутринта ММ въобще не е видял, че няма батерия и от 10,00 часа вече е бил без телефон. Направо - думи нямам. И тъкмо мислех днес да обсъдя това с класната и като видях публикацията й - останах без думи. Все едно трябва да се чувстваме виновни за нещо, за което не сме.  Rolling Eyes Отговорих подобаващо (надявам се), цитирам: "Ако е удобно - да ни кажете в колко часа свършва часът по инф. технологии. Детето беше взето в 11,45 часа. Нали на родителската среща беше казано, че децата остават при охраната, ако родителите са закъснели?"
Извинявам се, ако съм досадила, но поне ми олекна.  Hug
А сега по темите.  Laughing
Аз да се оплача - прибрахме го днес по-рано от училище с разстройство и повръщане. Личната каза да очакваме температура, че имало такъв вирус в момента. Да, ама нямаме температура, пък и дадох едно прахче за корем и нещата се успокоиха. Дали да се надявам да е просто леко неразположение? Други покосени от стомашно-чревен вирус?
Матей беше така миналия понеделник. До следобедните часове повръщаше, разстройството - малко по-рано спря, а температура така и не вдигна, но личната каза - до сряда в къщи.  Rolling Eyes Бързо оздравяване.  Hug
ММ е левичар - като започнахме да живеем заедно, не му давах да реже с ножа - все имах чувството, че ще се пореже.  Laughing Като бяхме при родителите ми няколко месеца, докато си донаправим ремонта (не бяхме изчислили правилно кога да освободим квартирата) - се наблюдаваше същото явление, а майка ми даже настръхваше и излизаше от кухнята. hahaha Сега всички вече сме свикнали. Матей е десничар, но малката... Имам съмнения, че ще е като тати - рита във водата с левия крак, посяга с дясната ръка за играчките.  Rolling Eyes Но, има още време - ще разберем като порасне.  Laughing

# 355
  • sf
И двете ми деца са десничари, но баща им е левичар. Честно не ми прави впечатление коя ръка използва водещо  hahaha
Вчера Виктор беше на логопед,ама логопедката не ходела да ги взима, а и иска да се виждаме след урока, та всеки вторник трябва да го взема в 15ч, да го кача 4 етажа по-нагоре и да чета книжка 30мин пред кабинета, после да го върна в занималнята и да си намеря работа още час и половина докато му свърше футбола. Щерката предложи да ходя да тичам в близкия парк  hahaha
А ето това правихме снощи  Mr. Green
Скрит текст:

# 356
  • Варна
Бързо да оздравяват болничките мами и дечица! Ние засега се държим, но в класа тази сутрин преброих 16 деца (някои може и да са закъснели, но пак ми се струват малко).
За лява/дясна ръка - аз лично си служа еднакво добре (да се чете "зле") и с двете. Като малка си спомням, че хващах всичко с лявата и постоянно ми напомняха, забраняваха, пляскаха по "грешната" ръка. Накрая в училище съвсем ме принудиха да ползвам само дясна и в резултат си пиша с дясната, но при нужда мога и с лявата. Дребната е десничар, определено. Но и да беше леворъка, не бих я натискала, нито бих помагала. Щом това е нейната природа - да се оправя както може, ще си намери механизми да се справя с всичко, света няма да се пригоди внезапно за нея.
Влизам и аз да се оплача, както сме тръгнали. Снощи преглеждам тетрадките и какво да видя: в две различни помагала, 4-ката е написана по два различни начина. И то там, където трябва да се упражняват децата да я пишат! Пълно безумие! Марта беше написала в едното помагало както е показано в другото. Сега всичко ще е червено след проверката на учителката, защото ясно си личи, че не е следван примера. Обясних, че това е просто упражнение и се пише както е показано. Целта е да се упражни ръчичката. По-късно, когато ръчичката й е достатъчно умела, ще си избере как да изписва вяско нещо, но засега - трябва само да се упражнява. Това обяснение мина, когато се чудеше защо да пише всичките ченгели и какво значение има дали ще ги наклони наляво или на дясно... Но се чудя до кога ще минавам с него... Баща й казва: "Тя е различна, не се опитвай да я натикаш в калъпа, остави я да си бъде out-of-the-box thinker!"  Но как - като виждам, че това никак не се харесва и не се толерира в училище?! Довечера съм на РС и от сега ми е свито...

# 357
Dive и да е червено, много важно.
Не съм гледала какви са наклоните в тетрадките ,нито как се изписват нещата.Проверявам дали са сметнати правилно задачите, и то не всеки  път. Това с изписването е ден до пладне.Хич не мисля да тормозя детето.
Сина в първи клас го караха да пише всяка буква по два листа. Ужасно му беше досадно, пишеше красиво и вече във втори клас стана мазало. Сега гледам да го карам да пише четливо. Половината от буквите са му печатни.
Не го разбирам това, три месеца се държи на правилното изписване на буквите и завъртулките и после не. Затова никакъв тормоз не прилагам вече.Единствено когато я видя ,че не се старае, тогава. Но ако виждам ,че се старае и не става като  в учебника, не я тормозя. Ми не може всички да пишат така както е показано.
Я се опитате вие да напишете по два листа ченгели и да са ви като на примерите. Mr. Green

# 358
  • София
desi_yakova и при нас го има проблема, че не е ясно кога свършва часът. Един път по- рано, друг път по- късно, трети път извънредно ги взели на баскет.
Треньорката по баскет каза да дам парите на учителката от занималнята. Вчера учителката от занималнята леко ми се цупи, че не било нейно задължение и трябвало да плащам на треньорката. Аз и викам на мен ми е все едно на кой, разберете се. Но е дразнещо.

Dive и аз помня по наше време, тормозеха децата да пишат с дясна ръка. Абсолютно излишно занимание. Но много се научиха да пишат и с двете ръце и си ги сменяха, като се уморят.

# 359
  • Варна
Ох, Вела, хич не съм от краснописните аз, че да го искам от детето! Но ми е много неприятно като видя поправки от учителката за такива неща. Не че Дребна се е притеснила нещо - тя си го приема нормално. Обаче това си е нож с 2 остриета - ами като започне да прави грешки и пак така реагира на червеното?! Много е "над тия неща" тя - че била сгрешила - ми много важно! Че нямала днес Браво и Отлично - ми голяма работа! Ей така ми говори и въобще не се впечатлява... Ама и учителката наистина прекалява с това червено. Имаха задачи от типа 2+1___4 (<, >, =). И трябвало да пише дъгичка под 2+1, а над + сбора на двете числа преди да ги сравни. Да, ама наш'то диване писало на няколко задачи от първите така, после ѝ писнало и карала направо със сравненията. Всички задачи са верни, ама страницата е плувнала в червено от дописаното от госпожата дъгичка и сборче отгоре.  ooooh! Как ще обяснявам после, че червеното е лошо като се раздава за щяло и нещяло...

Общи условия

Активация на акаунт