ПЪРВИ клас - 2 тема

• 42 999
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
На първо време едно упражнение - вземете топка памук/намачкана салфетка и накарайте детето докато пише да я държи с безимения пръст и кутрето към дланта - по този начин неволно ще държи молива само с трите пръста, така както е правилно/дано обясних като хората  ooooh!/

Това ще го пробваме, благодаря за съвета! Моят син също пише, като държи молива неправилно - с върха на средния пръст. Пробвахме с тренажора-рибка, но не можа да свикне; като няма рибка, пак пише неправилно.

# 331
Калина държи добре химикала (от миналата седмица вече пишат с химикал), но тя пише от 5г.и половина, отделно и много рисува и е свикнала.

Домашно, по 1стр. по български и 1стр. по математика, както всеки път.

Утре ще имаме родителска среща, ще видим за какво ще си говорим. Simple Smile предполагам ще дадат и отчет за похарчените пари за помагала.

# 332
  • Sofia
Мирама, радвам се на стария ти ник! Simple Smile
Ру, благодаря за линка, беше интересно на Гушкан.
Дъждец, радвам се, че съм ти била полезна!  Hug
 Имам щастието щерката да харесва всичко - и приказки, романи, поеми, разкази, стихотворения... и дълги, и къси... с картинки (цветни или не) и без. 

# 333
  • София
Аз пък да попитам доколко е важно правилно да се държи химикала. Моята категорично отказва да го хване правилно. Казва, че не и е удобно и отново си го хваща по средата между показалеца и средният пръст......
Синът ми държи химикала/молива по същия начин. Пише красиво (даже учителката го похвали колко красиво пише). Когато го поправя - хваща молива по правилния начин, но казва, че не му е удобно. В детската градина  бях питала учителката и тя каза,че не е необходимо да го поправям, ако му е трудно.
Докато пиша, видях че  mari_eta е дала интересно упражнение.

По писане и моя син едва го карам да се упражнява, но по математика взех 2 допълнителни сборника и без проблем пише задачките. Има си интерес детето - скучни са му еднообразните ченгели. Simple Smile

Морена, благодаря и аз за идеите за книжките!
Ние пък от скоро започнахме да четем по-дълги истории. До преди това обичаше да четем приказки и то някои приказки ги препрочитах по 100 пъти - не искаше нови. Освен това от преди 1 година започва да иска да му чета приказки без картинки, иначе ако бяха без илюстрации отказваше да му чета.
И аз сега така се запалих  по детски романи, че май на мен ми е по-голям кеф, отколкото на детето. ooooh!

Днес купих това помагало - по- скоро е като "контролно" и проверка на научените знания, отколкото помагало за ежедневна работа.

Освен това се отплеснах и взех "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада" на Ено Рауд, "Чичо Фьодор, кучето и котаракът" от Едуард Успенски ( по препоръка на Морена и Жасмин) и "Какво става с мен?" - книга за всяко момче на "Фют".
В къщи се събраха  околко 9 непрочетени книжки, а аз не се спирам като гледам да купувам. Thinking

И да похваля книжарницата в "Мол София" (Ciela) - много ми харесва как е организирана и подредена. Всички книги са разделени и най-вече обозначени в различните отдели. Помагалата са разделени по класове и по предмети. Детските книжки са подредени по колекции/издателства, но също така и по-известните автори са отделени. Изобщо много лесно човек се ориентира. За съжаление ми е много далече и рядко ходя в нея, днес просто имах път натам.

# 334
  • В офиса
И аз чета с интерес предложенията за книжки на Морена за по-малката ми дъщеря. Синът ми също не обича приказки. Чели сме като беше на 3-4. Едуард Успенски ги четохме по няколко пъти когато беше на 4-5. Туве Янсон четохме на 5-6. Двойната Лотхен ни е на нощното шкафче, сам я поиска, но прочетохме само една глава. Сигурно защото главните герои са момичета и не се вдъхнови  Rolling Eyes А на мен Кестнер ми е огромен любимец. Сега сме на втората книга за Пърси Джаксън. Докато ги прочетем всичките, ехеее, имаме материал поне до нова година. После започваме Хари Потър.

За ранното езиково обучение еволюирах от 'изобщо не трябва' до 'задължително е'. Обаче сериозното такова, а не по 2-3 часа седмично. Сега оценявам като грешка, че започнахме с английски, а не с немски. Просто изборът на добри училища с английски след 7и клас е много по-голям. Та за мен оптималното е С1 по един език до 7и клас, С1 по втори език до 12и клас и паралелно от 4-5 клас нагоре трети език, докъдето стигне, надявам се поне В2.

Тази рибка и на мен ми е супер неудобна. Явно и аз държа неправилно химикала. Не съм забелязала това да ме уморява при писане. За леворъките следя с интерес, защото 2годишното ми е левичарче.

# 335
  • София
Днес купих това помагало - по- скоро е като "контролно" и проверка на научените знания, отколкото помагало за ежедневна работа.
Скрит текст:

Освен това се отплеснах и взех "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада" на Ено Рауд, "Чичо Фьодор, кучето и котаракът" от Едуард Успенски ( по препоръка на Морена и Жасмин) и "Какво става с мен?" - книга за всяко момче на "Фют".
В къщи се събраха  околко 9 непрочетени книжки, а аз не се спирам като гледам да купувам. Thinking

И да похваля книжарницата в "Мол София" (Ciela) - много ми харесва как е организирана и подредена. Всички книги са разделени и най-вече обозначени в различните отдели. Помагалата са разделени по класове и по предмети. Детските книжки са подредени по колекции/издателства, но също така и по-известните автори са отделени. Изобщо много лесно човек се ориентира. За съжаление ми е много далече и рядко ходя в нея, днес просто имах път натам.
Днес аз също бях в тази книжарница, но не мога да кажа, че е по-различна от други книжарници, а и изборът не е по-голям от кварталната ни.  Tired
Скрит текст:
Да не си една къдрокоска, с която разглеждахме днес помагалата за 1 клас?

# 336
Здравейте .....да се запиша и аз при вас с един първокласник.  bouquet
За сега нещата вървят нормално,като изключим дисциплината. SadМоето дете е на целодневен режим и цял ден голямо щуреене голямо нещо.Но от  около седмицата сина ми нещо се вживява в ролята на командир на класа и нещо взел да строява децата Shocked......от което аз разбира се изпаднах в шок.Той е най-висок и най-едър в класа,пише и чете още от 5годишен и явно се мисли за нещо повече от останалите деца и определено ще си имам главоболия май...... ooooh!Страшно много говорим,обясняваме,но май вече взе и да му писва от постоянно говорене на едни и същи неща Thinkingта просто вече незнам и как да реагирам.....та сега ще видим тази седмица как ще е.....иначе не е агресивен в никакъв случай,но защо се държи така умът ми не го побира.....Много съм притеснена как ще я караме..... CryЩе съм благодарна на всякакви съвети..... Praynig

# 337
  • София
Беринче  Hug
Добре дошла в темата!
По споделения проблем - изчакай да видиш дали наистина няма да си вземе поука от вашите разговори и дали няма да му се промени поведението в училище. Ако видиш, че нещата не търпят развитие, не е лошо да се свържете с детски психолог. Понякога дори само 1-2 такива срещи се отразяват благоприятно.

# 338
  • София
Днес аз също бях в тази книжарница, но не мога да кажа, че е по-различна от други книжарници, а и изборът не е по-голям от кварталната ни.  Tired
Скрит текст:
Да не си една къдрокоска, с която разглеждахме днес помагалата за 1 клас?
Зависи къде ти е квартала. В нашия квартал няма книжарница, в която да вляза и на спокойствие да разглеждам книги. А няма и такова разнообразие.
Сравнявам с Ориндж, където няма такова обозначение по раздели и много по- трудно се ориентирам. А когато попитам за нещо,  някакви младежи първо мислят по 2-3 минути преди да се сетят за коя книга става дума.

Скрит текст:
Не съм била аз ( с къдрава коса) Simple Smile

# 339
Както е тръгнала приказката за книжарници, ако имате път в "Хермес" на Стамболийски има месец на издателство "Фют" и съответно намаление на всичките им книги. Днес се чудих доста за една книжка за умножение, но май ни е раничко. http://www.fiut.bg/book/lesno-e-da-se-nauchim-da-umnozhavame Иначе имат много хубава серия за буквите, писането, четенето - http://www.fiut.bg/book/pisaneto, които й бях взимала миналата година и й беше интересно.
Добре дошла на Берина! Според мен не бива да се притесняваш, ако детето си е лидер, просто има такива деца и във всеки колектив си има нужда. Между другото в предучилищната най-отворена беше най-малката на ръст и дори и като възраст госпожица, която ги организираше при игри, гимнастика и прочие. За разлика от твоето, моето дето е свито и мълчаливо извън вкъщи, а също е най-едричката в класа.

# 340
  • Sofia
Берина, хайде пак, добре дошла!  Grinning

Мире, хубаво ме подсети за Фют, набелязала съм някои неща.  Hug
Аз днес поръчах две книжки от http://www.bgbook.dir.bg:

клик за резюме и сканирани странички

За А. Линдгрен няма какво да се говори.  Grinning
А Ани М. Х. Шмит харесахме от "Малкият Плюк в голямата къща" и определено заслужава внимание.  Simple Smile

# 341
  • София
Здравейте, момичета!

Аз да се оплача - прибрахме го днес по-рано от училище с разстройство и повръщане. Личната каза да очакваме температура, че имало такъв вирус в момента. Да, ама нямаме температура, пък и дадох едно прахче за корем и нещата се успокоиха. Дали да се надявам да е просто леко неразположение? Други покосени от стомашно-чревен вирус?

Освен това сме канени на рожден ден на едно момиченце в неделя. Аз, като горд командир на 3ма мъже вкъщи и 1 мъжко куче, както и тотална хегемония на мъжете и в двата рода, представа си нямам какво да подаря и затова поисках жокер - момиченцето иска някаква кукла на Ана от замръзналото кралство. Къде да я търся и какво представлява? Помощ! newsm78

Относно поведението на децата в първите седмици на първи клас мога само да кажа да имате търпение. Ние забравихме проблемите с по-едрото детенце от нашия клас - даже вече са си приятели. Просто има един период на напасване. Макар и малки, децата са си вече личности и затворени по цял ден заедно е трудно в началото   bouquet

# 342
# 343
  • ГОре на черешата...
...За леворъките следя с интерес, защото 2годишното ми е левичарче.

Рано ви е още за това определение - в тази възраст децата все още "опитват" коя ръка им е удобна. За леворъкост се говори след 3-3,5 годишна възраст, когато се приема, че изборът на водеща ръка е окончателен.

# 344
  • Sofia
За умножението имаме тези:

клик

За разказването и съчиняването имаме това:

клик

feel_the_rush, за куклата - https://www.google.bg/#q=%D0%BA%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B0+%D0%B0%D … D1%82%D0%B2%D0%BE

Общи условия

Активация на акаунт