Искам да кажа ... (4)

  • 32 278
  • 742
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 13 122
Честито Нино, екстра е роклето и шала и чантата. Със здраве да я носиш  Hug

# 511
  • Мнения: 4 892
А, благодаря ви! Ше се "натокам" тия дни  Mr. Green

# 512
  • Мнения: 4 199
И аз имам от известно време по-груба кожа между плешките на гърба, придружена със сърбеж - мажа с бял крем Рачев и за сега помага, но е хубаво  да се разбере първопричината.

Много е хубава роклята и от снимката се вижда, че ще прилегне като ръкавичка и ще топли, топли. И аз имам един червен, вълнен сукман, но дали ще вляза е въпросът.

Нинче Тинче,  като ти чета подписа и за това разказче се сещам, препращали са си го в работата на мъжа ми, може от ФБ да е взет. Разбира се, и форОма е споменат, как иначе!
Скрит текст:
"Да сготвиш боб, Пено, не е като да си чешеш з..ника! Бобът е изкуство,
а не можеш ли един боб да сготвиш, няма кой да те вземе..."
Така казваше едно време чичо Ваньо, докато избърсваше мустак с ръкава
си, а леля Пенка ревеше скришом, защото никога не успяваше да направи
боба като свекърва си. И ние с Буба ревяхме, защото не искахме да ядем
боб, а ни плашеха, ч
е ще ни го изсипят в гърба. Не ни пускаха да играем, докато не си изядем
боба.
До последната лъжица.

Вероятно от тогава го недолюбвам и не проявявах желание да овладея
изкуството на бобоготвенето.
Първото ми гадже ме заряза, когато с три години закъснение разбра, че не
мога да готвя боб. Беше болезнено. Беше сълзливо. Прекарах три дни
заровена в готварски книги и сополи, докато осъзная, че не мога да се
справя. Успях да изкрънкам комши да сготви една тенджера боб... в името
на любовта и разбирателството. И накрая, докато младежа омиташе боба
каза : "Не е като на мама. Тя го прави на чорба, не на яхния. В глинено
гърненце. "
В този момент осъзнах разрушителната сила на Мама и ме обзе желание да й
(завра) прибера гърненцето в (гъ...) долапа. Това обаче, не промени
факта, че не можех да готвя боб и той си тръгна. Няма боб - няма любов.
Болезнените спомени ме атакуваха, когато Владко се обади, че се е
прибрал от Испания и много, ама много му се яде... Познайте какво!
Мнеее, не мусака. Боб!
Човек, който осем месеца в годината си пече четирибуквието по разни
плажове, смуче коктейли и разтрива мацки и бам! Прибира се в България да
се напълни с боб.
Щото у Испания като нашия боб нЕма. И ме изнуди.
Пет години ми носел раницата до училище за единия боб. Като си дойде, та
да му сготвя.

Въпреки, че знае, че членувам в кръжока "кунки в гъзунки" настоява да му
сготвя боб. Че и успява да ме навие накрая.
И така... извади си Блонди ръцете от онова ми ти място, запретна ръкави
и...грабна телефона.
Като една модерна блондинка си заврях "свободните ръце" (не онези
горните) в ушите, а комши започна да провежда дистанционно обучение.
" Значи...трябва ти тенджера под налягане, фасул, лук, домати, пипер,
джоджен, сол и вода."
Аха. Тичам до магазина да набавя всичко
Обаждам се за следващите инструкции.

Комши казва, че тя накисва фасула, за да уври по-бързо. После в
тенджерата под налягане за 10 минути. Отцеждаме. Слагаме нова вода.
После запържваме лука и доматите, слагаме подправките, варим още 10
минути без капак и...Воала!
"Ще се справиш ли?", пита малко плахо комши. " Е, ще се справя разбира
се! Аз блондинка ли съм или (лукова...) не съм?!"
Затварям телефона и започвам по план.
Накисвам боба. Забравих да питам колко се слага, та обърнах целия пакет,
да не се окаже, че не стига. Двайсет минути наблюдавам процеса на
киснене. На чорапите толкова им трябва долу-горе, значи и на боба са му
достатъчни. Слагам в тенджерата под налягане и пълня вода мълко под
ръба. След 10 минути, когато уж трябва да извадя боба, клапанът на
тенджерата започна да подскача
Звук като от сирени на 2-ри юни.
Предусещам, че след малко ще стържа скапания боб от тавана.
Не! Ще накарам Владо да го стърже
Решавам, че боба е сварен и го понасям към мивката за голямото цедене.
За по-лесно отливам направо водата в мивката. Парата обаче ми запотява
очилата, което води до смущения в картината, обръщане на тенджерата и
мивка, пълна с боб.
Добре, че имам мрежичка на сифона, та възпрепятства отпътуването на ля
фасоля по неведомите пътища канални.

Тука вече трябва да се намеси комши.
Звъня. "Събери фасула в гевгир, изплакни го и го сложи пак да се вари."
"Ами ако нямам гевгир? В шепички може ли?" "Може." - казва комши и се
успокоявам, че се справям добре. Щото можеше и по-зле да е.
Можеше цайсите ми да паднат в тенджерата и да видиш тогава как гледам на
боб.
Слагам за второ варене и зяпам как се джуркат бобчетата следващите 10
минути.
Пържа лука, доматите, слагам подправките.

Престрашавам се да опитам, ама само от чорбата, без зрънца.
Нещо му липсва на тоя боб. Обаче ме е срам пак да се обадя на комши.
"Бе аз що не взема да видя в нет-а", казвам си и задавам "боб" на Гугъл.
Той ме изстрелва директно във форума на БГ-мама.
Е, баш на място попаднах! БГ мамите знаят как се готви бобец.
Знаят поне 188 начина + тайните рецепти на свекървата.
Е, те тоя път ще го докарам! И на Владко ушите му ще плющят.
Чета, че едната слагала малко ракия, да омекнел хубаво (боба де). Ама не
казва колко е това "малко". Като знам на тати мярката, малко е около
150-200 мл.
Хаквам една чаша ракия в боба. Да омекне.

Другата слагала босилек 3-4 стръка. И снимка на босилека сложила.
Решавам да не рискувам с треволяците пред блока (че съседите си
разхождат кучетата там) и тичам до магазина. Хаквам и ригана вътре.
После разбрах, че босилека е друго, но Владко треволяците не ги разбира.
Третата сгъстявала боба с брашно. Колко брашно?
Тия жени, да им се не види, мерилки нямат ли?

Отварям пакет брашно. За по-лесно решавам, че ще тръсна направо от
пакета, пък то като се сгъсти ще се види.
Тръснах. Половината пакет.
Изплъзна ми се някак от ръката. Издигна се брашнен облак, чу се леко
"пльос" и пак зацапах остъклението. Мамка му и очила!
Освен боба, лука и подправките, на повърхността изплуваха и множество
брашнени топчета. И голямата топка в средата.
Е, кво пък! Ще ги разбъркам с дървената лъжица и те ще се разбият.
Бърках. После взех тел за разбиване. Пак бърках. Нямат разбиване
Грабнах Миксepa и...пляс в тенджерата. Разбиха се скапаните топчета.

Фасула малко подрънча, малко излетя като надигах Миксepa, но то без зян
не може.
Обаче пък се сгъсти чорбата. Като за мекици се сгъсти.
Дървената лъжица залепна в средата и за момент помислих, че покрай
вълнението и бегемамиците им съм метнала и Поксипол вътре.
Установих, че боба ми май не става за ядене.
Ама аз така не се предавам. Аз блондинка ли съм или (лукова...) не съм?!
Грабвам две кутии и се замъквам до ЖП стола. Там винаги има боб.
Прибирам се и точно успявам да изсипя боба в тенджерата, когато Влади и
Пацо пристигат.
Опукаха половината и по едно време Владо изтърси :" Много хубав боб, ама
не е като на мама. Да видиш мама какъв го прави!".
Прав беше чичо Ваньо навремето... "Да сготвиш боб, Пено, не е като да си
чешеш з..ника! Бобът е изкуство, а не можеш ли един боб да сготвиш, няма
кой да те вземе. "

Та така! Аз боб не мога да готвя.
Ще си търся мъж, който не яде боб. Или ако яде, поне да може да си го
сготви сам.
Щото какво от това, че имам седем китеника, две тъкани пътеки и пълен
кашон дантелени каренца чеиз, като един боб не мога да сготвя.
А той боба движи любовта. На мама боба.

# 513
  • Мнения: 4 892
Julia_21  Joy

Ама то това за боба наистина си е така. Както го готвеше дядо, никой не може и му слагаше точно джоджен, не чубрица. Иначе аз, за да си нямам проблеми, готвя само боб по хайдушки, на жив огън. Начи палиш огън и слагаш гърнето с боба, като заври, изхвърляш първата вода, после слагаш втора, изхвърляш втората вода и слагаш трета, като заври и тя - изхвърляш и боба заедно с гърнето и жарта хем вече е станала за агнешкото.

А иначе това в подписа ми е обект на години дебати и на неимоверни колебания "кой, всъщност съм аз" Simple Smile

# 514
  • Мнения: 2 635
Много забавно разказче. Не бях го чела. Добре ,че мога да готвя боб. Laughing Обаче така и не се научих да правя яйца "като на баба". Laughing

# 515
  • София
  • Мнения: 10 825
Направих сладкиш... с ябълки... и ухае вълшебно. Оставих го да поизстине леко и се резнах едно парченце... Разочарование голямо преживях - в средата е суров. Пак си го изядох парченцето защото съм лакома.  Embarassed Върнах останалия сладкиш да се допича, но дали ще стане добре, кой го знае.

# 516
  • Мнения: 183
Ох, много сложно ми стана на миналата страница , докато разбера кои гъби ядете и кои лекувате.

# 517
  • София
  • Мнения: 5 920
Потвърждавам, тоя крем Рачев върши работа.

Предполагам, най-забавното на Нино в подписа, е, че мохитото не се прави с джоджен.

# 518
  • Мнения: 22 036
И аз готвя бобът с джодън. Идва лято при нас, а на мен все не ми е достатъчно топло, макар, че тази "зима" беше добре и палтото ми си стои в гардероба необличано.

# 519
  • Мнения: 14 651
Ох, много сложно ми стана на миналата страница , докато разбера кои гъби ядете и кои лекувате.

 Laughing Яко!
Джодженът още се нарича културна мента и съдържа доста ментол, така че спокойно може да се направи на мохито. На мен ми харесва и на лимонада - правят се ледени кубчета с джоджен, натрошават се и после се долива лимонада. Ама не му е сезонът сега.

# 520
  • Мнения: 4 892
Елица, не е там смешката, ама ако тръгна да я обяснявам съвсем няма да стане. Просто не ти е смешно. Иначе ментата и джоджена са брат и сестра и имат много сходен аромат, там е уловката, а не точно от какво се прави мохито  Hug

# 521
  • София
  • Мнения: 12 374
За кремът Рачев чувам за първи път. От аптеките ли го взимате?

# 522
  • София
  • Мнения: 12 374
Уфф, сори, просто от главоболие и температура вече не гледам къде какво натискам  Tired

# 523
  • Мнения: X
Джодженът още се нарича културна мента и съдържа доста ментол, така че спокойно може да се направи на мохито.

Джоджънът мисля, че не съдържа ментол. В това е основната разлика. На английски и двете са mint, това на което ние казваме мента е peppermint, джоджънът е spearmint.

http://www.eatyourbooks.com/blog/2012/12/6/mint-confusion-spearmint-vs-peppermint

# 524
  • Мнения: 14 651
Moже ти да си права, в моята книга menta piperita e латинското име на джоджена.

Общи условия

Активация на акаунт