Великобритания - тема 54 Есенно Зимна

• 54 801
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
  • UK
Хи - хи, golden, разсмя ме ... 'орхидеите, рибите и заека' - явно е, каква е йерархията в къщи  Wink  Mr. Green
Иначе и аз карам автоматик /едно Ситроенче С2/, не съм за ръчна, много ми е ангажиращо някак... Та каква ще е колата, tzvetak ???  Flutter

labello - за лекаря ти трябва само доказателство за адрес, нищо повече. Попълваш една бланка + доказателството и си пушка  Mr. Green

# 91
  • До хладилника, който обичам
щях да си пускам документи за шофьорска книжка, но видях във формата, че пише 185 дни трябва да съм била тук, така че по-нататък ще е това. Ще ходя да проуча записване при лекар как става и общо взето така...
Ще внеса пояснение Grinning има се предвид дали си "постоянен пребиваващ" в страната, а дефиницията за постоянно пребиваване е да живееш тук над половин година годишно, т.е. 185 дена в годината или повече. Няма значение, че още не си живяла 185 дена тук, ако смяташ, че това ще ти бъде постоянното място за пребиваване, можеш да си смениш книжката. Обаждаш се на DVLA да ти пратят или отиваш до пощата, взимаш бланка D2 (идва си с книжка с указания как се попълва), попълваш я, слагаш актуална снимка, прилагаш чек за 50 паунда и пращаш заедно с българската ти книжка. Много бързо идва английската книжка - хубаво е да дадеш адреса, на който ще сте постоянно, т.к. се изписва на книжката (тя служи и за доказателство за адрес).

# 92
Дикенсън, благодаря за инфото! Мисля, че като ми пристигне НИН-а ще е момента, в който ще успея да се регистрирам за лекар Wink

Бу, и на теб много благодаря! Това е изключително полезно, понеже така утре мога да отида и да пусна формуляра. Аз го имам, попълнила съм го, остава ми само една снимка и мога да го пусна по пощата, йееее Simple Smile

InaV, да, буквално се чувствам като у дома си.

Онзи ден излязох самичка да търся магазин за домашни потреби, има един такъв тук - Factory Shop, всичко има и дрехи даже... та намерих го, обаче се оказа, че се натоварих с повече от предвиденото, нещо не прецених обема и тежестта на нещата.. и излизам от магазина и вали пороен дъжд и един мъж излиза и той и ми вика: "Далеч ли сте паркирала?", аз: "Днес съм без колата", той: "Далеч ли живеете?", при което леко се замислям и казвам: "Ааа не, на 5-10 мин от тук" и той "По-добре си викнете такси"  Joy хахаха викам си на ума - още даже не знам номера на такси.. Та така, тръгнах пеша с чадър, огромен по обем и даже по тежест товар, минах през центъра и се прибрах..

Мисля си да си купя едни гумени ботушки, но още не съм разглеждала да си избера.

Това, което ми направи силно впечатление са две различни кранчета за топла и за студена вода.. тоест средно положение липсва  Crazy или студена или гореща.. голяма забава.

И в заключение - обожавам архитектурата тук!
В магазините още гледам с интерес и най-вече удоволствие, че всичко е толкова достъпно. Ако в България търся оризово мляко трябва да обикалям, да отида специално в био магазин примерно и то ще струва майка си и баща си, а тук в супермаркета си го има и си е нещо обикновено.
Харесва ми големият избор на храни и не само.. някак ми се струва, че в Бг са на светлинни години от това, което хората имат тук под ръка и като удобства.

На писмото, което получих за НИН ми е тотално сбъркана фамилията, мисля утре да звънна отново да я спелувам, но мисля че и да не звъня няма да е проблем като отида и си покажа паспорта, но все пак превантивно искам да се застраховам. Simple Smile

# 93
  • Манчестър
Охоо, вие бая сте изписали....ами да се отчета и аз .

За себе си дрехи си купувам основно от Дебенамс , но само John Rocha и Collection, много са удобни за работа и Пер Уна на M&S. Отделно ТК Макс ако нещо попадение и рядко Некст. Обувки основно от БГ.
За сина ми само Некст или Гап, друго не харесва, дори Некст вече не му е фаворит. Имам абонамент за Gap Outlet и като са на 50% off съм на линия и го обличам за сезона.

svidnichka, винаги има първи път за нещо си. Не са ме хванали още за превишена, но пък на мача на Лудогорец в Ливърпул си изкарах parking ticket...ама и аз си паркирах на един тротоар срещу стадиона + не пречеше на пешеходците. Платих я, ама сега ще я обжалвам защото ми пишат на забранено място в описаните часове. А то нито имаше табела с часове, нито че е забранено.

За колата, за статистиката, аз също карам автоматик...нямам аз толкова акъл да се чудя кога каква скорост . стига ми стреса от трафика на магистралата да калкулирам колко ще закъснея. А и пък в този stop and go трафик мисля,че е за предпочитане, поне това е моето мнение. Мъжа ми ме изненада с нова кола подарък за рождения ми ден, и е точно каквото исках - голяма,удобна и най важното икономична.

Цветак, към каква концепция се ориентираш, каква ще ти е новата кола?

# 94
  • Манчестър
Пропуснах да кажа за сушилнята. Аз исках да вземам по едно време,дори бях избрала модел,после пак се размислих. Не съм чела много ревюта , но от познати които имат. Казаха,че лека полека дрехите се свивали и т.н...не съм фен на комбинацията пералня със сушилня. Може би не купувам, защото имаме голяма баня и предостатъчно място за сушилни ка.
Освен  това купихме пералня , на която допълнително можеш да включиш центрофуга и ги вади почти сухи, малко им трябва да са 100%.

# 95
  • Великобритания
Labello - не се шашкай за фамилията , че е сбъркана - мисля, че 80-90 % ги бъркат .. Като отидеш на интервюто казваш на човека , който те приеме , че има грешка , а и той ще ти попълни имената както са по паспорт ..  Simple Smile

# 96
И при мен имаше грешка. В моето име и в името на улицата ни. Като отидох на място казаха да потвърдя дали правилно са написали данните и им казах да го поправят.
labello много свежо звучиш! Успех на новото място.

# 97
  • UK
Автоматик беше и моята първа кола тук, защото си казах, че вниманието ми трябва да се концентрира върху карането на грешната страна на пътя  Joy После се счупи, направо ми издъхна в ръцете и нямах избор, трябваше ми кола, а всички служебни бяха със скорости и така за 2-3 дни свикнах. Сега на този си акъл не бих карала автоматик вече  Crazy , как се променят хората  Joy
Лабело браво, че си щастлива и всичко ти харесва  Laughing Аз някъде съм те засичала ...дали не беше в някоя от диетичните теми  newsm78 Аз нали вечно съм на някакъв режим  Crazy

# 98
  Привет от БГ

# 99
Здравейте!
 Може ли да ме посъветвате как да купя билет за футболен мач в Лондон за 27 декември? Знам, че мисията е почти невъзможна, но ако имате някакви предложения, моля да кажете! Много искам да зарадвам скъп за мен човек и съм готова на всичко!
Става въпрос за мача Тотнъм-Ман.Юн.

# 100
  • UK
Здравейте!
 Може ли да ме посъветвате как да купя билет за футболен мач в Лондон за 27 декември? Знам, че мисията е почти невъзможна, но ако имате някакви предложения, моля да кажете! Много искам да зарадвам скъп за мен човек и съм готова на всичко!
inaa3 може би бих могла да помогна. ММ / и цялото им семейство всъщност/ са фенове на Тотнъм и имат сезонни билети. Мога да го питам дали ще може да продадът един за този мач, ако съпият ти за теб човек е ок да бъде в агитката на Тотнъм  Mr. Green Иначе, from experience дет' се казва да купиш свободно билет за мач е ...... бе мани, не ми се говори, сигурно е по-лесно да си уредиш среща с кралицата  Crazy  Mr. Green
Miss Fine как е БГ??

# 101
  • Манчестър
Здравейте!
Не е чак толкова невъзможна.намираш някой с мембършип карта или сезонен билет и после www.viagogo.co.uk
Няма измами с този сайт,всички билети които се продават през него са регулирани и се изпращат от самите клубове. Мембършип картата не мисля ,че е скъпа ако трябва да си я купиш и важи до края на сезона.около 4-5 седмици почваш да гледаш сайта кога ще пуснат билетите.

# 102
  • UK
 Имахме гости за мача на Лудогорец , на следващата вечер имаше мач на Челси и те са си купили билети пред стадиона , но са се пазарили и са дали 50 пануда. Каза , че още като са излязли от метрото са почнали офертите за билети.

Сушилнята е супер необходима в тази влага. Аз си докарах моята от Бг , Аристон с конденз . Тези с маркуча не ми изглеждат много практични , да ти седи постоянно отворен прозореца newsm78. А и тези с конденз, може да ги сложиш където искаш.Наистина дрехите се свиват , но с една идея досега не ми се е случвало някаква драстична разлика да има.

Свидничка , дано да се разминеш само с глоба.
  Аз от скоро карам автоматик , в началото ми беше малко странно но бързо свикнах и ми е много спокойно сега . Като цяло ми е хубаво да карам тук , но съм супер неориентирана никаква логика няма в улиците добре , че имам навигация. Но пък аз не се и се отклонявам от обичайните маршрути. Вчера поради ремонт на пътя реших да мина по друга улица , като знам че мъжът ми завива на там и излиза за където бях тръгнала ,но явно съм пропуснала факта , че той се отклонява в преките , та аз малко се паникьосах да не се загубя , но пък доста бързо се оправих.

Днес открихме зимния сезон -пуснахме парното , а и вчера извадих палтата . Дано тази зима да е мека като миналата  Praynig

# 103
Здравейте!Обръщам се към Вас с надеждата да ми помогнете с информация.След месец ми предстои да пребивавам постоянно в UK / тръгвам заедно с дъщеря ми,която е на 8 г./ ,поточно Лондон. Въпросите са ми следните:
  1.трябва ли да й  се вади и на нея НИН след като баща й има и аз следователно ще си извадя.
  2.как стои въпросът със картите за транспорт на ученици - в смисъл имам бегла информация че пътуват безплатно но какъв е редът
  3.трябва ли да превеждам удостоверението за раждане,свиделството за завършен етап на образование /т.е. свиделството й в случая за завършен първи клас / и като цяло какви други документи се изискват за училище.
Предполагам че тези въпроси са повдигани  многократно ,но ще Ви бъда много благодарна ако ме удостоите с вниманието си или ме насочите към тези теми ,в които  са дискутирани тези въпроси.
  Благодаря предварително и много се извинявам,че повтарям темата.

# 104
  • До хладилника, който обичам
1. Децата нямат НИН. Ако имате право и взимате обаче детски надбавки (child benefit), като навърши 16, автоматично ще получи НИН.
Може би се бъркаш с NHS номера, към здравната каса - той ще се издаде от лекаря/медицинската практика.

2. Учениците пътуват по намалени тарифи, но не безплатно. В местния сайт на общината/сайта на местния градски транспорт ще има информация за това, на какви цени пътуват учащите се. Обичайно за колкото повече време е една карта, толкова повече пада цената на пътуването.

3. Не трябва. На някои места даже не искат удостоверение за завършен едикойсиклас или за преместване. Трябва да има акт за раждане, може на български. Аз дадох преснимано копие, на което на ръка бях посочила кое какво е (име, дата на раждане, град на раждане). Друг документ не са ми искали и за двете деца в трите училища. Децата се записват за училище в общината, а не директно в училището обичайно, и от общината после по реда на вашите желания проверяват и казват има или няма място за детето там.

Общи условия

Активация на акаунт