За спонтанните и мисед аборти- моята история и съвет към вас

 • 297 110
 • 1 965
 •   1
Отговори
# 45
 • Варна
 • Мнения: 5 884
The Mum, съжалявам от сърце за случилото се. Съчувствам искрено на всички, разписали се в темата, защото добре знам как се чувствате. И аз загубих бременност в началото на годината, бях в пети месец.
Ако имате възможност - правете изследвания! Аз имах късмет да попадна при компетентен лекар, който не махна с ръка - такива неща се случват, а ме посъветва ако желая, да проверя евентуалната причина.
Първо чаках ДНК анализ на плода, защото при нас седмиците бяха напреднали. След като изключихме хромозомни аномалии, занесох в генетичната лаборатория и плацентарен анализ - той беше подсказката, че вероятно става въпрос за тромбофилия.
Пуснах генетични и имунологични изследвания, прогнозите се оправдаха.
Аз не изследвах единствено щитовидна жлеза, но ако имате желание и за пълно успокоение - проверете и нея.

В момента отново съм бременна, наистина треперенето е голямо. Отивам със свито сърце на всеки преглед и всеки път, щом лекарят впери поглед във видеозона, чета по лицето му и изтръпвам преди да ми каже и думичка. Явно ще е така, но фактът, че не всичко е в ръцете ми, не ми помага много.

Пожелавам на всички ви кураж и да се усмихвате отново скоро.

# 46
 • Мнения: 36
Кой е лекаря ,ако може сподели и по  сериозно ли ти следят бременността сега ,колко често ходиш на преглед

# 47
 • Варна
 • Мнения: 5 884
Аз живея във Варна, лекарят се казва Максим Яков.
Да, от установяването на бременността до момента ходих всяка седмица. Сега съм в дъъъъъъъъъъъълга пауза от 20 дни, но така или иначе в момента само се надяваме всичко да е наред, защото тепърва влизам в трети месец и няма какво много да се направи.
На терапия съм с аспирин протект и фраксипарин, който слагам всеки ден и се научих много бързо да се справям сама, въпреки че хич не обичам игли.
Очакват ме интензивни консултации, чести видеозони и доплери.

Засега това знам.

# 48
 • Мнения: 36
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор,въоръжи се с търпение и безпроблебна бременност. Peace

# 49
 • Мнения: 563
Baltazara ,не ме е насочвал Кременски на никъде ,предполагам ще го направи когато се срещнем,и без това до тогава няма да пускам нищо,първо искам да се консултирам с него. Аз просто разглеждах как вървят цените,защото ще си плащам всичко. Може и в НГЛ да ги пусна.
Тайга, радвам се че сподели, и съжалявам  Sad
И на мен ми треперят гащите за всичко вече,страх ме е сега като започна с изследванията какво ще излезе  Tired ,
даже не знам ако пак видя 2те чертички дали ще се зарадвам или ще трябва да се запиша на психоаналитик.
И който ще да ми се смее ще ходя всяка седмица в лекарския кабинет! Crossing Arms

# 50
 • Варна
 • Мнения: 5 884
Мисля, че дадох около 300 лв. за генетични и имунологични изследвания. Като имунологичните ги изпращаха в Плевен и заключението ми е написано и подпечатано от Конова.
Тромбофилията е един от най-честите причинители на ранни и не само аборти. Казват, че терапиите дават много добри шансове за успешно износване на бременност, пък да видим. Разбира се, съществуват си добри проценти вероятност и при доказана тромбофилия без терапия също да се роди здраво бебе, но както на мен ми обясни генетичката - "Никой не желае да поема подобен риск".

Между другото, аз също имам едно дете и въпреки че тогава не се радвах на най-спокойната бременност на света, я родих в девети месец Съвсем в началото, но в деветия. Беше малка, но здраво и борбено човече. Така че щом видях положителен тест, идея си нямах дори какво може да ми се случи и какво се случва по принцип в света. Представях си девет щастливи месеца и още по-щастлив финал. Вече не очаквам и не си представям нищо. Животът има свое, много странно виждане по въпроса.

# 51
 • София
 • Мнения: 877
Аз мислех, че е заради кърменето, имах 1 г. разлика от раждането и може би висок пролактин, тънка лигавица. Прогестеронът сега ми е доста над норма, но проблем е ниския. След няколко дни ще пусна и останалите репродуктивни хормони и ще звънна на АГ-то за коментар. Добре е всичко да се направи, не да чакаме статистика от 2 аборта. Първата ми бременност мина толкова леко, не съм се спряла от пътуване, самолети, ремонти, вдигане на тежко, друсане по планински пътеки Simple Smile, а сега съм психически затормозена, всеки ден мисля за това. Страх ме е от аборт, от аборт в напреднала бременност, от усложнения след кюретажа (никога не съм имала аборт по желание, язък за пазенето), от установяване на генетичен дефект при следващ плод...въобще психясах. Детето ми е малко и няма как да не го вдигам понякога, а е 12 кг. При втори аборт вероятно се отказваме, не държа на всяка цена за второ, но толкова не искам да го преживявам пак.

Сега на 14 ден от МЦ лигавицата ми беше 10 мм и ми каза, че е нормално при преминала овулация. Аз мисля, че трябва да е повече?

# 52
 • Мнения: 563
Охх и моята първа бременност премина.. то чак ненормално леко.По морето ходих сума ти време лятото,зимата дърва цепих ..никакво пазене  Crazy
Ама и главата ми беше "празна",вятър ме вееше на бяла кобила,изобщо не ми е минавало даже през акъла,че видиш ли може да му спре сърцето ей така!
Имам чувството,че Господ ги пази такива ...шматки.. като мен. А сега,нали уж съм по-мъдра,няма да ме пази защото вече ЗНАМ,ще трябва да се пазя сама. Оправдание "ама аз не знаех" вече не важи.  Grinning
Раждането и то беше .. да запееш направо.
И аз си мислех ,че следващите бременности ще са като преди. Даже казах на ММ " мога да раждам всяка година,ако ще е като миналия път". Да ама не.  Outta Joint Не съм си и помисляла ,че може да ми дойде до главата такова чудо.
А някой знае ли колко е нормално да е лигавицата за да е благоприятна за закрепяне? 
Също и шийката колко см е нормално да бъде?  newsm78

# 53
 • Мнения: 36
Аз много се пазих и накрая пак няма резултат.Относно шийката на матката моята през 15 дни замерване  беше 4см и ми казаха нормално и после за един месец ,тъй като според лекарите беше ок и не ми правиха този преглед изтъня до 1см и изгубих бебчето ми,но аз имам два кюртажа и вероятно оттам  е разширена и стана толкова бързо  и без кървене  и болки

# 54
 • Мнения: 563
Аз много се пазих и накрая пак няма резултат.Относно шийката на матката моята през 15 дни замерване  беше 4см и ми казаха нормално и после за един месец ,тъй като според лекарите беше ок и не ми правиха този преглед изтъня до 1см и изгубих бебчето ми,но аз имам два кюртажа и вероятно оттам  е разширена и стана толкова бързо  и без кървене  и болки
И аз се пазих този път ,ама на...  Tired
 Sad Много е гадно,когато разбереш, е вече късно.Безсилен си,нищо не можеш да направиш.
От сега нататък като ми кажат че всичко е ок, ще съм така  Shocked Shocked Shocked

# 55
 • Мнения: 36
Възхищават ти се ,че макар че имаш дете се подлагаш  на този страх,защото и да има бременност тя ще е изпълнена с много тревоги и страхове,аз за себе си знам ,че ако отново съм бременна ще има прегледи най-вероятно всяка седмица  и недоверие  и много много страх.

# 56
 • Мнения: 563
Ооо и аз съм решила да се нанеса да живея в нечий кабинет,ама да видим  Mr. Green
Обмислям сега една схема да ходя при 2ма или 3ма лекари. При  единия да ходя всяка седмица,а при другите двама да ги сменям,че да не им досаждам много. Така винаги ще имам 2 или 3 мнения за моментното ми състояние. Звучи откачено,но това е положението  Crazy

# 57
 • София
 • Мнения: 877
Сега се обадих в Св. Иван Рилски и ще направя консултация с доц. Кюркчиев. Казаха, че имат два пакета имунологични, малък и голям за 60/ 100 лв.

Проф. Кременски и каза, че при един не се препоръчват изследвания, тъй като са с голяма честота. Така, че The Mum, понеже твоята разлика е голяма и само 2, не се шашкай толкова. Една приятелка, която не живее в бг, ми каза, че българите много драматизирали, така и ние сме големи драми Wink

Вие къде ще си правите имунологичните?

# 58
 • Мнения: 36
Абе и аз не живея в БГ ,ама като не ти се случи нещо подобно никой не може да те разбере,отстрани всеки ти казва не се протеснявай следващия път,но дали имам сили и как ще прекарам  една евентуална бременност само аз си знам.На мен имунологични не са ми назначени,само генетични ,хормони  и тромбофилия,правиха ми и хистероскопия и ми казаха задължително серклаж.

# 59
 • Мнения: 337
Момичета,здравейте Simple Smile много се радвам ,че попаднах на вашата тема.Може ли да се включа и аз ?
На 35 години съм,имам дете на 10 години.Тази година имам 2 спонтанни аборта-тоест един мисед,и едно кухо яйце.През 7 месеца интервал.Първият път се видя сърдечна дейност,ръчички,краченца и след една седмица започна едно бледо кафеникаво течение,след което- кюртаж.Ужас.Не искам да си спомням как се чувствах тогава.Без сили..На 06,07,-последна редовна менструация,към 20 и някой юли забременяване,радост..но не за дълго.Отивам на лекар-първо нищо не се вижда.Явно още  е рано.След една седмица-пак на лекар-малко сакче,което изостава поне с 2 седмици.Няма никакви симптоми на бремеността-обхвана ме познатия страх,че нещо отново не е наред.Е,защо все на мен?Защото са ми много годините ли?Лекарите ми изписват една камара глупости-Дуфастон,Магнерич,Аспирин Протект -за какво ли?Пия си лекарствата,но нищо не се променя-и така до 9 седмица.Пак в тази седмица се повтаря сценария.Започва пак кафеникавото зацапване.100% съм убедена,че пак нещата са отишли по дяволите.Разбира се ,че етака-деформиран плоден сак,изостанал в 5 г.с.И пак -кюртаж.Макар,че си мисля,че можеше и сама да се изчистя,но за всеки случай.
Сега съм решила да отида в Плевен,при Конова и някой от гинеколозите там.Колко време след аборта да изчакам.Мъжът ми ще трябва да си направи спермограма.Какъв е реда или последователността,може ли някой да ми каже от къде да започна.Много ще съм ви благодарна за всеки съвет. Hug

Общи условия

Активация на акаунт