Къде в Русе?! тема 6

• 81 118
  • 735
  •   1
Отговори
# 675
  • Русе
Навремето, когато бяха зелените паспорти си спомням, че родителите ми имаха по едно картонче с кръвната група, което седеше на последната страница отзад. Мисля, че е било задължително при ваденето на паспорт да се вади и кръвната група. Сега не дай си боже стане катастрофа или някакъв инцидент, докато ти разберат кръвната група.. ще отупаш пушека на камбаната, особено с тази спешна помощ, дето имаме.

# 676
едно време обикаляха по заводите и караха служителите да даряват кръв. Сега няма такава практика, всичко е на доброволни начала.
Моята кръвна група я разбрах когато аз ходих да дарявам кръв. Взеха ми кръв от пръста и сложиха точно на една пластмасова джаджа и показа кръвната група. Казаха ми каква е, но не било на 100% сигуно и щели да ми кажат след като ми вземат венозната кръв.
OAKFINGERS помоли докторката от кръводарителския център само да провери по тази схема с пръстчето. Става за секунди. Иначе и там вадят кръвна група както и в лабораториите, както и в родилното. Имах кръвна група, но в родилното преди 4г ми извадиха и от тях. Като се наложи да посетя АГ-то през този период винаги ми вземаха като по достоверен документ този от тях издаден, нищо че и на двата документа кръвната група е една и съща  Joy
На бебето в епикризата пише кръвната група, но понеже се наложи кръвопреливане.

# 677
  • Русе
......, докато ти разберат кръвната група.. ще отупаш пушека на камбаната, особено с тази спешна помощ, дето имаме.
Joy  Joy  Joy
Искрено ме разсмя и си адски права.   bouquet

# 678
По новите изисквания не признават картончета и предварително изследвана кръвна група.Ако се случи нещо и се наложи винаги се прави нова кръвна проба.

# 679
  • Русе
По новите изисквания не признават картончета и предварително изследвана кръвна група.Ако се случи нещо и се наложи винаги се прави нова кръвна проба.

Защото има бързи методи. Едно време е нямало и се е разчитало на тези талончета недай си боже.

Някой да е обръщал внимание в детските магазини да има играчка Цигулка/ Гъдулка?

# 680
  • Русе
А защо не ги признават???? Не говоря за картончетата , а и за предварително изследване. Няма логика да не ги признават, защото кръвната група е нещо, което не се променя. Просто расъждавам на глас. Simple Smile В Турция например в личната карта освен всичко, е записана и кръвната група.   Peace

# 681
Много Ви благодаря за всички мнения. Ще опитам в лаборатория "Здраве" още веднъж, но може би в някой друг клон. Друг вариант е и в центъра по трансфузионна хематология - аз редовно дарявам кръв и разчитам, че ако отида с малката, няма да ми откажат. Това да искаш да даваш едни пари на разни хора и да няма кой да ти ги вземе  Laughing
И ако не родиш или ако не те оперират ще си умреш в незнание.
  202uu Аз си научих кръвната група, когато започнах да дарявам кръв. Преди това нямаше от къде да разбера. Както казваш, Вики, ще си умреш в незнание или от незнание като стой-та-гледай  Rolling Eyes

Ще си умрете в незнание, защото сте младиии.  Mr. Green
Ние, по-възрастните, имахме едни картончета с кръвната група и резус фактора, които се слагаха на обложката на старите зелени паспорти. Пак се получаваха от центъра за трансфузионна хематология, ама доста по-лесно - напр. като изкраш шоф. курс и т.н. Аз просто отидох и казах, че искам да си знам кръвната група, никой не ме върна тогава, нито ми мрънкаха, камо ли пък да искат пари.

# 682
 Laughing аз ти тарикатка  Laughing
ама сега този номер не става. Искат кеш задължително. Единият път като кръводарявах и дойде вече не помня мъж или жена и поиска изследване за кръвна група. Тогава ясно си спомням, че струваше 12лв.

# 683
  • Русе
  bouquet
Само на малкото не знаех кръвната група но благодарение на вас, вече я знам. Погледнах епикризата от родилното  Mr. Green Всички у дома се оказахме от една кръвна група.

# 684
Кръвна група се прави във абсолютно всяка клинична лаборатория в Русе и извън Русе. Струва 12 лева ако е без направление.

# 685
  • Русе
Млада съм аз (може би, все още, надявам се  Whistling ), но такова картонче също си поисках още преди петнайсетина години, когато почнах да дарявам. Издадоха ми без проблем. И на мен тогава така ми тестваха групата - от пръста и на плочка с капки различни реагенти. Интересното е, че и до ден днешен като ида да ми понаточат, само им показвам картончето и те решават, че това е то  Laughing
Жалко е, че не ги признават.
А да си призная какво ще я правя тази бебешка кръвна група: вкъщи много се кефим на войнишните плочки, та съм намерила модел на тези от нашата армия, намерих кой ще ни ги изработи и ще си направим за всички вкъщи  Blush
Още веднъж, благодаря на всички за помощта   bouquet

# 686
Добро утро! Аз да попитам има ли в Русе  магазин за домашни шевни машини и за резервни части.Знам че скоро май споменахте, но сякаш беше за професионални?

# 687
Преди месец два имаше шевни машини в Лидл и бяха на добра цена. Ако си търсиш нова, може да звъннеш на клиентския им телефон и да попиташ дали няма останала бройка нямъде и евентуално да ти я изпратят до удобен за теб магазин.

# 688
  • Русе
Магазин-че имаше преди прелеза на пазара. Не знам дали ще ти свърши работа

# 689
  • Русе
Имаше едно магазинче близо до прелеза на кооперативния пазар, мисля че се занимават с различни марки шевни машини за ремонт, също и продават.
Оп viki_1974 ме е изпреварила.

Общи условия

Активация на акаунт