Детската градина- всичко, което ни вълнува-10

• 29 898
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
sweet_maniche  ,благодаря ,питах някои от родителите,които живеят около мен и те казаха - 10 лв също.

# 181
  • Mediterraneo

Всеки има свои убеждения ,  има и  право да ги защитава .
В повечето градини има охрана , значи са намерили смисъл в това .

Разбира се, още повече като се плаща от родителите...  Stop Точно както прахосмукачки, възглавници, килими, шкафове, играчки и всичко, за което се сетите. Системата ни е егати никаквата!!!

# 182
"Каво са едни 10лв" - лесно е с едно дете. На хората с по две и повече хич не им е толкова весело като започнат уж да гласуват разходи. Спрете да вярвате, че общината не дава пари и им е казала "на ви метла" (примерно). Общината изчислява и дава за ВСИЧКО! За ремонти, щори, килими, консумативи, включително тоалетна хартия, сапуни, препарати, също и за играчки. Единственото, което следва да платят родителите са учебните помагала за по-малките групи.
В старата ни градина не стигаха леглата и поискаха (отвъд вече събраните по 60лв за общи разходи и учебници, отделно щори и отделно цели спални комплекти) да съберем за още 2 легла! Отказахме и случайно се оказа, че градината си ги купи.
В новата градина пак извън общи 60лв поискаха да вземем килим. Групата отказала (не бях на тази род.среща), намериха си килим. Само, че почти без изключения бяхме с по 2 деца в тази градина и на хората много им беше писнало.
Чудя се кое домакинство си сменя толкова често щори, пердета, килими и т.н.
Само за ваша информация
Скрит текст:
неизхарчените пари от делегирания бюджет се разпределят като допълнително трудово възнаграждение за директора и учителския персонал. Т.е. всяка стотинка спестена от градината чрез рекет на родителите си е директно в джоба на персонала.
Имам приятелка учителка в училище, споделя че директорката им спуска да се събират по 100лв и е  тяхна работа как ще завъртят родителите, че уж сами да приемат и гласуват тези пари. Винаги успяват да "гласуват", обаче и събираемостта се дири от класния. Не дай си Боже да има повече не дали, директорът привиква учителя да го стимулира с конско. В това училище примерно всяка година учителите ходят на 5* спа във Велинград с бюджет на училището Wink Водят го семинар.

# 183
  • около Варна
Много зависи от общината и от детската градина. Живея в малък град, общината отпуска по 4 рула тоалетна хартия на месец, учителките правят от нищо-нещо. Пари не се събират, само за вода, мокри и сухи кърпи, защото тук болшинството родители не могат да отделят дори и 10 лв. Също така градината не е на делегиран бюджет, а е към общината.

# 184
На мен ми е интересно как стои въпросът  с парите, които се събират за театър Thinking

По 3 лева на дете, едва ли всичките отиват за артистите там или както се водят, част от сумата не отива ли за градината?

Как се договарят точно директор и съответния театър, така да го нарека?

# 185
  • Пловдив
зависи, както от Общината, така и от ръководството на градината!
Ние колкото и пъти да сме питали от какво имат нужда, винаги са ни казвали, че отпуснати пари има за всичко... М.г. събирахме по 5 лв за играчки за навън - два месеца лично аз, в качеството си на касиер и член на родителския актив, оправях документи, писах писма и какво ли не, за да удостоверим, че играчките ги купуваме доброволно и не ни бил оказан никакъв натиск от който и да е било... Около седмица, преди да дойде разрешението от Кмета, родителския актив бяхме повикани в дирекцията, за да ни бъде съобщено, че Общината е отпуснала допълнителни пари за играчки... С тях решили да закупят точно такава за навън, за цялата градина и ако искаме, да не взимаме и ние Simple Smile Парите бяха събрани и след разговор с родителите, решихме, че в крайна сметка ние ще си купим играчките Simple Smile
Та мисълта ми е, че наистина си зависи много и от ръководството на заведението Peace

# 186
  • София
Охрана има при нас, жива, често обикаля следобед. Сградата е с много входове. 8,30 - 16 ч. се заключват всичките. Забранено е да си пуснеш детето на външния вход. Децата лично се предават на и вземат от персонала. Ако са вътре - на вратата на стаята. Ако са навън - на площадката на групата. 

# 187
  • Mediterraneo
Скрит текст:
"Каво са едни 10лв" - лесно е с едно дете. На хората с по две и повече хич не им е толкова весело като започнат уж да гласуват разходи. Спрете да вярвате, че общината не дава пари и им е казала "на ви метла" (примерно). Общината изчислява и дава за ВСИЧКО! За ремонти, щори, килими, консумативи, включително тоалетна хартия, сапуни, препарати, също и за играчки. Единственото, което следва да платят родителите са учебните помагала за по-малките групи.
В старата ни градина не стигаха леглата и поискаха (отвъд вече събраните по 60лв за общи разходи и учебници, отделно щори и отделно цели спални комплекти) да съберем за още 2 легла! Отказахме и случайно се оказа, че градината си ги купи.
В новата градина пак извън общи 60лв поискаха да вземем килим. Групата отказала (не бях на тази род.среща), намериха си килим. Само, че почти без изключения бяхме с по 2 деца в тази градина и на хората много им беше писнало.
Скрит текст:
Чудя се кое домакинство си сменя толкова често щори, пердета, килими и т.н.
Само за ваша информаци
я
Скрит текст:
неизхарчените пари от делегирания бюджет се разпределят като допълнително трудово възнаграждение за директора и учителския персонал. Т.е. всяка стотинка спестена от градината чрез рекет на родителите си е директно в джоба на персонала.
Имам приятелка учителка в училище, споделя че директорката им спуска да се събират по 100лв и е  тяхна работа как ще завъртят родителите, че уж сами да приемат и гласуват тези пари. Винаги успяват да "гласуват", обаче и събираемостта се дири от класния. Не дай си Боже да има повече не дали, директорът привиква учителя да го стимулира с конско. В това училище примерно всяка година учителите ходят на 5* спа във Велинград с бюджет на училището Wink Водят го семинар.

Абсолютно съм на същото мнение! В началото на първа група една ентусиазирана майка искаше да сменяме столчетата с някакви от извънземна пластмаса на цена от над 20 лв за брой. Естествено, не се съгласихме. Още по- естествено ДГ намери пари и постепенно столчетата се подмениха. Е, не със супер скъпите, но поне са новички. НО не е като да няма начин. Събрахме пари за спални комплекти. Скоро ми стана ясно, че реално всяко легло разполага с четири комплекта за подмяна! Е, трябваше ли да купуваме?!

# 188
Аз бих се радвала учителите в детската градина и лелките да получават достойни заплати.
Неприятно се получава, когато ги превръщат в събирачи на пари.
Нямам категорично мнение дали трябва да се финансира допълнително градината от родители или не.
Реално истинско държавно образование в България няма. Ако искаш по-качествена грижа, обучение, то заплащаш допълнително за уроци, за отношение.... Аз съм убедена, че самите учители не искат да е така, но година наред институциите, обществото се постараха да ги поставят на това неприятно за тях самите място.

# 189
  • Варна
От събраните 70 лв в нашта група ще се купува радиатор, прахосмукачка, играчки, канцеларски материали и помагала, които са 18лв. комплекта. Майките от групата искат да се купят качествени, разбирай скъпи радиатори-2 при искан от учителките 1 и мощна прахосмукачка. Днес видях, че са попълнени грамоти за дарение на прохсмукачка за градината, направено от името на майките от актива.
Освен това ни обясниха, че ще е добре да има в шкафчето кутия със салфетки от по-големите и пакет мокри кърпички от големите. Госпожите ще проверяват кой носи и ще ги вземат за използване от всички деца.

# 190
С тези радиатори после да не събирате за ток.
Шегувам се, ама и това ли родителите купуват. Аз дори не знам как се отопляват, май са на парно.

# 191
Нашата градина е с локално парно за момента,и е доста топло.

# 192
  • София
При нас са на ТЕЦ, но и ние купихме духалка в първа група - за периодите, когато ТЕЦ-а още не е пуснат  Peace

# 193
  • София
Като се заговорихме за духалки и радиатори... От четвъртък прогнозата е за рязко застудяване и дори сняг на места. За момента няма никакъв изглед да пуснат парното в градината ни. Също така групата не разполага с помощни отоплителни средства. Интересно ми е какво следва да се направи, ако в четвъртък няма отопление в градината, при около 6-7 градуса навън?  Rolling Eyes Обикновено се оправдават с това, че парното не е локално и когато го пуснат - тогава.

# 194
  • Варна
Градината е с локално парно, но учителките казват, че сутрин е по-хладно, особено в понеделник. О и ние попитахме за тока, ама за него давала пари общината.

Общи условия

Активация на акаунт