Майчинството счетоводно-62

• 39 730
  • 761
  •   1
Отговори
# 585
  • Пловдив
Не,нямам тези 12 м стаж,нито трудова книжка.Тези 20-тина дни никъде не фигурират докато съм била по заместване.Мисълта ми е ако сега започна да работя или фиктивно ме назначат във фирма ще имам ли право на 2 г майчинство?ще имаш право след като натрупаш 12 м осигурителен стаж.За целта веднага да те назначат някъде.Отработваш няколко дни и излизаш в болничен докрая.Така хем ще ти върви стаж,хем ще плащаш малко на фирмата-всеки месец само здравната 20.16 лв А относно помощта за редовни студентки малко се притеснявам с тези документи ,понеже искам да си запазя задочната форма и все още не съм наясно кога може да стане това преместване само по документи за да мога да ги представя в социалните. може и изобщо да не ти разрешат да се преместиш редовно.но можеш да си кандидатстваш за нова специалност,която е редовна.до 6 я месец на бебето може да подадеш за тази помощ.ти си помисли как и дали да го направиш благодаря!

и кога ще ми изплатят майчинството от 24.11

Декември или януари.Зависи кога ще представят декларацията ти в НОИ.

# 586
Благодаря много Elfita♥  за полезната и изчерпателна информация..наистина съм в много трудно положение без никакъв стаж нито осигуровки  Cry

# 587
  • Пловдив
Благодаря много Elfita♥  за полезната и изчерпателна информация..наистина съм в много трудно положение без никакъв стаж нито осигуровки  Cry

Опитваш да те назначат.Ако не стане ще разчиташ на социалните помощи и социалното майчинство 100 лв на месец за една година.Трябва доходът на човек да ви е под или равен на 350 лв бруто.Със същото условие има и детски надбавки-35 лв месечно
За всички майки има помощ зараждане-250 лв за първо дете

# 588
Здравейте, тук винаги съм получавала компетентни отговори, затова реших да пиша пак.

Може ли да ми кажете имат ли давност парите за гледане на дете и по-конкретно-
Когато близнаците ми навършиха годинка и 6 месеца си смених работата и разбрах, че всъщност докато съм била на старата работа старият ми работодател не е подал декларация и затова не взимах полагащите ми се 170 лева на месец до навършване на 2 години на децата. След това новият ми работодател подаде тази декларация и до навършване на 2 годинки си ги взимах.
Имам ли право да ги потърся тези пари, защото в крайна сметка вината е на работодателя- аз тогава не знаех за това си право? -Давността по КСО е уредена в чл.115, ал.2: "Дължимите от ДОО вземания се погасяват с изтичане на тригодишна давност, считано от 1 януари на годината, следваща годината за която се отнасят." Което означава, че ако децата са родени през 2011г., то можете да отправите искане в периода от 2011г.  до края на 2014г., след което ще бъде извън давност. Следва да попълните Приложение №4 и Приложение №12 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО и да ги представите на "виновния" според Вас работодател.

Благодаря ви предварително.

Много благодаря, за съжаление този работодател си смени сферата на дейност и закри фирмата, в която работех. В момента шефът на фирмата е в чужбина за следващите 6 месе.а Да разбирам, че при това положение по-скоро няма шанс?  Иначе децата са родени края на 2012 година.

# 589
Изтекоха ми 2-те години платено майчинство.
В момента съм в отпуск, натрупан по време на майчинството - над 100 дена. Исках да се върна на работа за десетина дена, за да ми се изплаща отпускът по актуализирана заплата, директорката отказа дори да ми входира молбата ooooh!. От ЧР ми обясни, че ще ми се изплаща на заплатата, която съм взимала последно. Сега виждам, че имам преведени 340 лв, които определено са по-малко отколкото тр да получа. Вероятно ЧР ме е излъгала, за да не настоявам да ме върнат за 10-ина дена на работа преди да си изчистя отпуска. Та, въпросът ми е на колко лв тр да ми се изплаща натрупаната отпуска.

# 590
  • В полите на Пирин планина
В момента съм в отпуск, натрупан по време на майчинството - над 100 дена. Исках да се върна на работа за десетина дена, за да ми се изплаща отпускът по актуализирана заплата, директорката отказа дори да ми входира молбата ooooh!. От ЧР ми обясни, че ще ми се изплаща на заплатата, която съм взимала последно. Сега виждам, че имам преведени 340 лв, които определено са по-малко отколкото тр да получа. Вероятно ЧР ме е излъгала, за да не настоявам да ме върнат за 10-ина дена на работа преди да си изчистя отпуска. Та, въпросът ми е на колко лв тр да ми се изплаща натрупаната отпуска.

На база последния месец, в който имаш отработени поне десет дни. Тази сума, която си получила за цял месец ли е или за някаква част?

# 591
Дъщеря ми навърши 2 години на 29 миналия месец (петък). На 2.12 съм получила превод за 340 лв.

# 592
Здравейте момичета! Студентка съм и в същото време имам и сключен ТД, но нямам 12 месеца стаж все още.. Имате ли представа дали ще ми отпуснат помощта като майка-студентка, понеже майчинство се очертава да започна да вземам чак през август 2015 или до тогава ще изпъвам шия  newsm78 

П.С Редовно обучение съм

# 593
  • Пловдив
Имате ли представа дали ще ми отпуснат помощта като майка-студентка,

Да,имаш право на нея
Докато дойде ред за майчинство имаш право на социално майчинство 100 лв на месец и помощ за бременност 45 дни преди термин.Условието е доходът на член от семейството да е под или равен на 350 лв бруто

# 594
Ако правилно съм разбрала заплатата е била актуализирана докато си била в "майчинство". В такъв случай при изчисляването на платения отпуск трябва да се приложи чл.21. (2) от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата - http://lex.bg/laws/ldoc/2135542406.

# 595
Здравейте, имам въпрос за неплатения отпуск.
Ако изляза в неплатен отпуск за седмица през декември, а през януари ползвам някакви болнични, това ще се отрази ли на размера на обезщетението за тези болнични? И доколко това ще се отрази на обезщетението за майчинство, което следва да започна да получавам в края на май, ако от февруари-март изляза в болнични и изобщо не се връщам на работа преди 45-дневния?
Уточнявам, че досега никога не съм ползвала неплатен, както и никакви болнични през годината и съм държавен служител, ако има някакво значение.

# 596
  • В полите на Пирин планина
Дъщеря ми навърши 2 години на 29 миналия месец (петък). На 2.12 съм получила превод за 340 лв.

Ами това е майчинството за ноември, защото 29.11 и 30.11 са почивни дни и ще вземеш за целия месец.

# 597
Здравейте, имам въпрос за неплатения отпуск.
Ако изляза в неплатен отпуск за седмица през декември, а през януари ползвам някакви болнични, това ще се отрази ли на размера на обезщетението за тези болнични? И доколко това ще се отрази на обезщетението за майчинство, което следва да започна да получавам в края на май, ако от февруари-март изляза в болнични и изобщо не се връщам на работа преди 45-дневния?
Уточнявам, че досега никога не съм ползвала неплатен, както и никакви болнични през годината и съм държавен служител, ако има някакво значение.-За периодите на неплатен отпуск участва пропорционално минималната работна заплата.

# 598
Ако правилно съм разбрала заплатата е била актуализирана докато си била в "майчинство". В такъв случай при изчисляването на платения отпуск трябва да се приложи чл.21. (2) от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата - http://lex.bg/laws/ldoc/2135542406.
Благодаря, прочетох посочения от теб член, но не успях да разбера дали аз имам право да се надявам, че ще ми изплащат отпуската по актуализираната заплата. Иначе, да, правилно си разбрала, основната заплата е актуализирана след като аз съм излезнала в майчинство.

# 599
 Ала Бала, а имам ли право утре да изляза болничен за общо заболяване, издаден от ЛЛ или непременно гинеколога трябва да ме прати на комисия?
 Само да припомня. Утре прехвърляме 2-та година от майчинството на бабата и аз тр. да съм на работа. На 05/12/2014 изтекоха 410 дена. Аз обаче съм бременна с второто дете и трябва да лежа.
 През 2013 г от 10 юли до започването на 45 дневния преди раждането, който започна на 22/10/2013 съм била в болничен. Имам ли право отново да бъда в болничен сега?

Чуденето ми е провокирано от това, че една приятелка ми насочи вниманието, че имам право на 6 месеца болничен в годината, а сега ще ми се наложи болничен в 2 поредни години... Как стои въпроса с това? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт