К.О.Т.К.И-те {10}

• 28 856
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
  • Велико Търново
Гюнайдън, котачки!  Hug Брей, какви кулинарни теми сте отворили рано сутринта, добре, че ви чета докато пия кафе и ям бисквити намазани с течен шоколад.  Crazy

Беличке, аз не съм спец по Одрин, но мога да дам някои напътствия за района около джамията Селимие, че само там сме спирали за кратко, а последния път само за час и прелетяхме като финикийци по магазинчетата. Та като се тръгне надолу от паркинга пред джамията от дясната страна има доста магазинчета за баклава (беше много хубава, а цената повече от добра - около 12 лири), кори, ядки, локуми (обаче локумът е от пакетирания, аз лично предпочитам насипен), прах за пране, има и заведения за бързо хранене. В покрития пазар също има локуми (насипен и пакетиран), пишмание и разни други боклучки, шаловете бяха на много добра цена, а от другата страна като се пресече улицата има 2 по-големи магазина тип супермаркет, където може да се купи зехтин, маслини, баклави, абе каквото искаш. И там има заведения, едното лично изпробвано с дюнери, тава джигер (това нали е специалитетът на Одрин, не съм го яла де), аз единия път си купих лахмаджун, който беше много добър, даже вкъщи донесох за вечеря. Специално за локума обаче според мен по-добър е този на Хаджията - това е комплексът, където обикновено се спира преди границата, нас ни черпиха на влизане в Турция и беше страхотен - много пресен и мек. Аз сега като ходих мислех оттам да си взема, но ми стана много лошо и само мислех какво лекарство да пия и как ще изкарам още 5-6 часа път, та не си купих, но това е друга тема. В общи линии тези съвети мога да дам за Одрин.

Последна редакция: сб, 18 окт 2014, 12:20 от fiore

# 121
  • Варна
Фиорче, ние ще спим в този к-с "Хаджията", ако правилно съм разбрала. Локумът не ми е особена тръпка, но на придружителките - да. Другите неща, които си писала,  ще са ми полезни. "Тава джигера" и аз го рекламирам като одринско ястие, ама няма да го помириша даже. Naughty

Не отивам на шопинг, Хелънче!
Скрит текст:
Ма няма да го пропусна, за някои необходими неща. Отивам с колегите, с една нощувка - първи опит за излизане извън страната. Ще посетим основните обекти, но ще имаме и свободно време. Ако зависеше от мен, щеше да е Истанбул, ама някои хора трудно приемат съвети и виждат настрани. Както и да е.
Не съм ходила никога в Одрин. Маршрутът на нашите екскурзии е през Лозенград, а и с Добруджанка, ММ и НМ ходим там. При това сме го правили само 2 пъти.
Факт е, че има неща, които вече предпочитам да купувам от там. Както и такива, които мога да купя само от там. Та, вече съчетавам удоволствието с полезното. Като ще съм там, защо да не си взема някои неща. При положение, че по-рано от пролетта надали ще отида с такава цел. Пък баниците ми станаха хит. Щот'... нали... разбрахте.
Имам колежки, които виждайки програмата на фирмата, започнаха "Аууу, какви са тия складове, магазини, ма ние на пазар ли сме тръгналииииии?! Кат' едни простацииии!". Пък сега ходят отзаде ми да ме питат заслужават ли си праховете им и кои точно.

# 122
Софийско мяууу...  Laughing

До къде стигнахте със срещата?

# 123
Добре дошла, Мимии! До никъде, чакаме Анджи да мяуне  Laughing

# 124
Аз съм правила мантъ, от месенето, до заливаката  Grinning  Архивни кадри ме накарахте да изровя, но ето го

http://images23.snimka.bg/004914455.jpg?r=0

Моето беше с малко повече кайма и бохчичките (не ги докарах много на форма) станаха по- големи. Не е кой знае какво, ама е играчка, особено ако се прави дребно, а то трябва да е дребно. Поизцапах веднъж вкъщи и повече не повторих. После пак съм месила и точила равиоли/ пелмени, но със семола ди грано дуро и там е по- лесно, самото тесто става по- лесно за работа, но пак е играчка, тях как ги завивах като се сетя...........  ooooh!

http://media.snimka.bg/6499/019254297.jpg?r=0

Аз и талиатели съм точила - ей ви на, ръчно производство

http://media.snimka.bg/6500/019254563.jpg?r=0

# 125
Мале,Пинче много си добра Peace
Да се похваляи аз -готвих преди време боб с  Shocked мента... hahaha е ,изядоха ме го Rolling Eyes
За техниката да се изкажа все пак Embarassed Там се боря за приза "И двете ръчички ми пречят".То тебефони,смартфони,таблети,компютри с техните вариации и модели едвам ги различавам Confused
Та като влезна в някое WC   с музика и затопляща се седалка изпадам в тих ужас, ми ако запомне да свирка в най-сублиментния момент ooooh! Да съм си привърженичка на клекалките и толкоз Embarassed
Днес едните съседи имаха повод-явно сватба ,ама с баш музика -тъпан,акордеон и свирка-както си му е реда.Разбуниха тишината в квартала.
Сега са на ред другите ми съседи-бучат,трещят-ремонт правят Rolling Eyes
М,да събота почивен ден Hug
Мимии-хай!

# 126
Сосче, че боба с мента е класика, бре джанъм! Само, че гьозум му вика баба ми. Из Балкана, това. Тя боб без гьозум не готви. Аз съм готвила и със и без, по- често без. Харесвам си го, аз от дете така си го ям, майка ми винаги слага гьозум и тя. Или джоджен, който както му казва. Също на леща понякога и на дроб сарма, агнешко. Или мохито  Mr. Green

Хелънче,  в Япония имаше суши и само с ориз завит в нори. С'я, не знам дали баш суши се казва, ама го има и ядох поне два пъти. Също има суши с краставица и омлет. Японския омлет е по- различен, с нещо са разредени яйцата, леко сладни и киселее, много леко. И един пухкав става. Не ми е любимия омлет, но не е неприятно за ядене.
Също рулцата от рак не са живяли във вода, можеш да си сигурна  Laughing  Но норито е.

# 127
  • DE
Полюбопитствах за мантъ-то и реших да видя какво аджеба е това. Оказа се, че съм си купила такова от турския магазин  миналата седмица  Shocked подтикната от едно кулинарно предаване където видях, че преди да го сготвят първо го запекоха до порозовяване и на мен страшно ми хареса как изглежда  Mr. Green Сега ще потърся рецепта как се готви  Grinning

# 128
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Беличке, ама то Хаджията е извън Одрин, на магистралата  Shocked Сега да не се изхвърлям в спомените си, ама ходилите с Караджъ от София да ме подкрепят/поправят, ама това е комплекса в който се спира през нощта на отиване, купуват лукума и черпят за дошре дошли в Турция (от там беше най-хубавия локум, между другото, на размерване). Та комплекса е на една магистрала, после автобуса обръща обратно и на едно разклонение отива към Истанбул  newsm78
А кори и ала бала имаше в борсите за препарати, там има всичко...и лимонада  Mr. Green и баклава на размерване, която освен евтина беше и много вкусна, повече от истанбулската.

Маршмелоу аз хич не обичам, в Лидл наистина продават едни такива топчести с шоколад, много неприятни  Mr. Green А пък хамериканците как ги пекат тея химии на барбекю не ми е ясно  ooooh!

Сега, не ме бийте ама аз и пелмени не съм яла  Blush Изобщо с руските яденета (освен руската салата, известна в Русия като френска салата или салата Оливие) друго не съм яла...попадат ми едни кулинарни сайтове руски с хубави неща, ама още нищо не съм пробвала. Равиоли май съм яла, ама общо взето схванах идеята, макар да ме притеснява млякото/сметаната, щото не си падам по такава добавка в яденето, освен ако не е тиквичка/патладжан.

Подкрепям Хелънчето, никви риби и морски работи близо до мен!  Laughing Оризища също. Мерси  Blush

# 129
Мислех да питам сутринта каква е разликата между мантъ и равиоли, но се отказах! Пине, страшна майсторка си ти! Блазе му на семейството и приятелите ти!

Мента и джоджен са различни, нищо че изглеждат еднакво. Ние със Сосчето сме най- оправни кулинарки, както си личи.

Беличке, ти май беше казвала по-рано, че ще ходите колектива в Одрин. Викаш предпочитат там пред Истанбул? Шматки! Беличке, съжалявам, но аз забравям, че варненки се движите по друг маршрут и минавате/ходите до Лозенград. Моля да разкажеш какъв е този град. Забулени ли са жените или поевропейчени!? Мъжете мустакато/брадати или не?

Мимии, привет!

# 130
  • Варна
Така е, Шебечко, извън града е.
Скрит текст:
Имаме там вечеря, нощувка и закуска. Такава е програмата.
Всъщност, няма особено значение къде ще спим, след като идеята е вечерта да си направим и купон. Бях гледала - на 8 км от града е. Ей я и програмата:
http://universum-travel.com/portfolio/odrin-2-dni
От 17 часа ще сме пленници на хотела... Не ме питайте що сме с тая фирма...

Хелънче
, Лозенград е малко градче, с невисоко строителство в централната част, доколкото успях да видя от колата - и с много приятен център.
Скрит текст:
Не съм забелязала забулените да са повече, отколкото в Истанбул. По-простичко облечените са повече, има жени със забрадки, но такива с бурки и от сорта почти не съм виждала. Има много наши изселници, вероятно и наследници на българи, останали там след 1878-ма. Силно казано е, че го познавам добре, защото както знаете ние стоим до към 16-17 часа в Истанбул и отиваме в Лозенград между 19 и 20. Имаме ок. 30-40 минути за баклава, халва, евентуално близкия Мигрос и тръгваме за България. Като ходихме да пазаруваме единия път нямахме никакво време заради късия ден, само с колата минахме край приятен площад, търсейки място за паркране. Така и не стигнахме дотам. Лятото успяхме да минем през търговската улица, да разгледаме и да хапнем. Приятно и спокойно е. Не знам колко жители има градът, но като казвам малък, сравнявам с Истанбул, нали.

# 131
Щом е за купонЯ няма значение де ще е, тъпото е че наистина е точно на магистралата, без градина или нещо подобно. Първия етаж е само заведение-супер-магазин за сувенири, така че там поне занимавка. Одрин не съм го разглеждала, знам че има пазар и там има много работи. Ама къде-какво-що не знам. Даже преди време питах за един шадраван, той се оказа в Одрин...ама иначе съм ходила два пъти   Laughing

Пине хубави неща готви, ех...блазе на мъж й.

# 132
  • Варна
Видях аз, че е такъв тип комплекс. И ние спираме на подобни.
Преди време се възмущавах, че една съфорумка от Пловдив беше настанена на 40 км от Истанбул, в хотел на самата магистрала. Ако там ми направят подобно нещо, няма да се запиша, ако ще и да ми се сърдят. Ама тук няма да го преживея чак така.
Пък тая фирма... наскоро питаха какво ще кажем за нея, аз не я бях чувала. Дни след това разбрах, че ще пътуваме с тях. ooooh!

# 133
  • Велико Търново

Пине, чудни са ти нещата, особено в талиателите ми останаха очите, добре, че на обяд правих паста с песто и сирена, та да не ми се налага сега да ходя да търся талиатели.  Heart Eyes

Беличке, комплексът е точно до магистралата и предполагам ще е доста шумно, ама вие нали така или иначе няма да спите, а ще купонясвате.  Grinning

# 134
Беличке, тя фирмата може читава да се окаже.  Дано!

Общи условия

Активация на акаунт